Voksen sundhed

Denial: når det hjælper, når det gør ondt

Benægtelse er en coping mekanisme, der giver dig tid til at tilpasse rystende situationer - men opholder sig i benægtelse kan forstyrre behandling eller din evne til at håndtere udfordringer.

Hvis du er i fornægtelse, du ikke er realistisk omkring noget, der sker i dit liv - noget, der kan være indlysende for dem omkring dig.

I nogle tilfælde kan en lille benægtelse være en god ting. At være i benægtelse for en kort periode kan være en sund coping mekanisme, hvilket giver dig tid til at tilpasse sig en smertefuld eller stressende problem. Det kunne også være en forløber til at gøre en slags forandring i dit liv. Alligevel benægtelse har en mørk side. At være i benægtelse for længe kan forhindre dig effektivt beskæftiger sig med emner, der kræver handling, såsom en sundhedskrise eller en finansiel situation.

Find ud af, hvornår benægtelse kan hjælpe - og når det kan være en vejspærring.

Forståelse benægtelse og dens formål

Nægter at erkende, at noget er galt, er en måde at håndtere følelsesmæssige konflikter, stress, smertefulde tanker, truende information og angst.

Når du er i fornægtelse, du:

 • Nægter at anerkende en stressende problem eller situation
 • Undgå vender de faktiske omstændigheder i den situation,
 • Mindske konsekvenserne af situationen

I sin strengeste forstand, er benægtelse en ubevidst proces. Du behøver normalt ikke beslutte at være i benægtelse om noget. Men nogle forskning tyder på, at benægtelse kan have en bevidst komponent - på et vist niveau, kan du vælge at være i benægtelse.

Fælles begrundelse for afslaget

Du kan være i benægtelse om noget, der gør du føler dig sårbar eller truer din følelse af kontrol, såsom:

 • En kronisk eller terminal sygdom
 • Depression eller andre psykiske lidelser
 • Addiction
 • Økonomiske problemer
 • Job vanskeligheder
 • Forholdet konflikter
 • Traumatiske begivenheder

Du kan være i benægtelse om noget, der sker for dig eller en anden.

Situationer, hvor benægtelse kan være nyttige

Nægter at se kendsgerningerne i øjnene kan synes åbenlyst usundt. Nogle gange, dog kan en kort periode med benægtelse være nyttig. At være i benægtelse giver dit sind mulighed for at ubevidst absorbere chokerende eller pinefuld oplysninger i et tempo, der ikke vil sende dig ind i en psykologisk modvind.

For eksempel, efter en traumatisk begivenhed du måske flere dage eller uger til fuldt bearbejde, hvad der er sket, og komme til livs med de kommende udfordringer. Forestil dig, hvad der kan ske, hvis du finder en klump i halsen. Du vil måske føle et sus af frygt og adrenalin, som du forestiller dig det kræft. Så du beslutter dig for at ignorere klump, håber det vil gå væk af sig selv. Men når det faste er der stadig en uge senere, du konsultere din læge.

Denne type af benægtelse er et nyttigt respons på stressende information. Du oprindeligt nægtet sørgeligt problem. Da dit sind absorberet det, men du kom til at nærme det mere rationelt og tog affære ved at søge hjælp.

Se også

Denial: når det hjælper, når det gør ondt

Situationer, hvor benægtelse kan være skadelige

Men hvad nu hvis du havde fortsat med at være i benægtelse om det faste og forsøgte at glemme alt om det helt? Hvad hvis du aldrig søgt hjælp? Hvis benægtelse fortsætter, og forhindrer dig i at træffe passende foranstaltninger, såsom at konsultere din læge, er det en skadelig reaktion.

Overvej disse eksempler på usunde benægtelse:

 • Et kollegium studerende vidner en voldelig skydning, men hævder ikke at blive påvirket af det.
 • Den partner, en ældre mand i slutningen fase af livet nægter at diskutere sundhedspleje direktiver og testamenter, insisterede på, at han får det bedre.
 • En administrator jævne savner et morgenmøde efter at have drukket for meget natten før, men fastholder at der er noget problem, fordi arbejde stadig at få gjort.
 • Et par ringer så meget kreditkort gæld, at de smider de regninger til side, fordi de ikke kan bære at åbne dem.
 • Forældrene til en ung datter med stofmisbrug holde giver hendes "tøj" penge.

I situationer som disse, kan benægtelse forhindre dig eller din elskede fra at få hjælp, såsom behandling eller rådgivning, eller beskæftiger sig med problemer, der kan komme ud af kontrol - alle med potentielt ødelæggende langsigtede konsekvenser.

Bevæger sig forbi benægtelse

Adult sundhed. Denial: når det hjælper, når det gør ondt.
Adult sundhed. Denial: når det hjælper, når det gør ondt.

Når man står med en overvældende vending, det er OK at sige, "Jeg kan bare ikke tænke alt dette lige nu." Du har måske brug for tid til at arbejde gennem hvad der er sket, og tilpasse sig nye forhold. Men det er vigtigt at indse, at benægtelse kun skal være en midlertidig foranstaltning - det vil ikke ændre realiteterne.

Det er ikke altid let at fortælle, hvis benægtelse holder dig tilbage. Hvis du føler dig fast, eller hvis nogen, du stoler tyder på, at du er i fornægtelse, men kan du prøve disse strategier:

 • Ærligt spørg dig selv, hvad du frygter.
 • Tænk på de mulige negative konsekvenser af ikke at træffe foranstaltninger.
 • Tillad dig selv at udtrykke din frygt og følelser.
 • Prøv at identificere irrationelle overbevisninger om din situation.
 • Journal om din oplevelse.
 • Åbne op til en betroet ven eller elskede.
 • Deltag i en støttegruppe.

Hvis du ikke synes at være at gøre store fremskridt der beskæftiger sig med en stressende situation på din egen - du sidder fast i benægtelse fase - overveje at tale med en mental sundhed udbyder. Han eller hun kan hjælpe dig med at finde sunde måder at håndtere situationen snarere end at forsøge at lade som om det ikke eksisterer.

Når en elsket behov hjælp til at flytte ud benægtelse

Du kan finde det utroligt frustrerende, når en person, du holder af, er i benægtelse om et vigtigt emne. Men før at kræve, at din elskede ansigt kendsgerningerne, tage et skridt tilbage. Prøv at afgøre, om han eller hun bare har brug for lidt tid til at arbejde gennem udstedelse.

Samtidig, så lad den person vide, at du er åben for at tale om emnet, også selvom det gør jer begge lidt ubehageligt. I sidste ende kan dette give din elskede den sikkerhed, han eller hun har brug for at bevæge sig fremad og handle.

Hvis din elskede er i benægtelse om et alvorligt sundhedsproblem, såsom depression, kræft eller en afhængighed, rømning problemet kan være særligt vanskeligt. Tilbyde støtte og empatisk lytning. Forsøg ikke at tvinge nogen til at søge behandling, hvilket kan føre til vrede konfrontationer. Tilbyd at mødes med en læge eller mental sundhed udbyder. Hvis dødvande fortsætter, overveje rådgivning til dig selv for at hjælpe dig med at håndtere din angst og frustration.

Se også