Voksen sundhed

Selvværd kontrollere: for lavt, for højt eller bare ret?

Selvværd er formet af dine tanker, relationer og oplevelser. Forstå intervaller af selvværd og fordelene ved at fremme en sund selvværd - inklusive psykiske velbefindende, gennemslagskraft, robusthed og meget mere.

Selvværd er din generelle opfattelse af dig selv - hvordan du ærligt mener om dine evner og begrænsninger. Når du har sundt selvværd, du føler dig godt om dig selv og se dig selv som fortjener respekt for andre. Når du har lavt selvværd, du lægger ringe værdi på dine meninger og ideer. Du kan hele tiden bange for, at du ikke er "god nok".

Diskussioner om selvværd ofte er centreret om børn. Imidlertid kunne mange voksne nyde godt forbedre deres selvværd. Her er hvordan man kan fortælle, hvis dit selvværd brug for et løft, og hvorfor det er vigtigt at udvikle en sund følelse af dit eget værd.

Faktorer, der former og indflydelse selvværd

Selvværd begynder at danne i den tidlige barndom. Faktorer, der kan påvirke selvværd, omfatter:

 • Dine egne tanker og opfattelser
 • Hvor andre mennesker reagerer på dig
 • Oplevelser i skolen, arbejde og i samfundet
 • Sygdom, invaliditet eller tilskadekomst
 • Kultur
 • Religion
 • Rolle og status i samfundet

Relationer med dem tæt på dig - forældre, søskende, kammerater, lærere og andre vigtige kontakter - er særligt vigtige for dit selvværd. Mange overbevisninger du har om dig selv i dag afspejler meddelelser, du har modtaget fra disse mennesker over tid. Hvis dine nære relationer er stærke og du får generelt positive feedback, er du mere tilbøjelige til at se dig selv som værdifuldt og har sundere selvværd. Hvis du modtager det meste negativ feedback og er ofte kritiseret, drillet eller devalueret med andre, er du mere tilbøjelige til at kæmpe med dårligt selvværd.

Alligevel dine egne tanker har måske den største indflydelse på selvværd - og disse tanker er inden for din kontrol. Hvis du har tendens til at fokusere på dine svagheder eller mangler, kan du lære at omformulere negative tanker og i stedet fokusere på dine positive kvaliteter.

Se også

Selvværd kontrollere: for lavt, for højt eller bare ret?

Områder for selvværd

Selvværd tendens til at svinge over tid, afhængig af din situation. Det er normalt at gå igennem tidspunkter, hvor du føler dig nede - eller især god - om dig selv. Men generelt selvværd forbliver i et område, der afspejler, hvordan du føler om dig selv generelt. Overvej hvordan man genkender ekstremer, samt en sund balance et sted i mellem:

 • Overdrevent højt selvværd. Hvis du betragte dig selv mere højt end andre gør, har du måske en urealistisk positivt billede af dig selv. Når du har en oppustet følelse af selvværd, du ofte føle sig overlegen til dem omkring dig. Sådanne følelser kan føre dig til at blive arrogant eller selvoptagede og tror, ​​at du fortjener særlige privilegier.
 • Lavt selvværd. Når du har lav eller negativ selvværd, du lægger ringe værdi på dine meninger og ideer. Du fokusere på dine konstaterede svagheder og fejl og give sparsomme kredit til dine kompetencer og aktiver. Du tror, ​​at andre er mere i stand til eller succes. Du vil måske være i stand til at acceptere komplimenter eller positiv feedback. Du kan frygte fiasko, hvilket kan holde dig tilbage fra at lykkes på arbejde eller skole.
 • Sundt selvværd. Sundt selvværd ligger mellem disse to yderpunkter. Det betyder, at du har en afbalanceret og præcis visning af dig selv. For eksempel har du en god udtalelse af dine evner, men erkender dine fejl. Når du forstår dit eget værd, du inviterer respekt for andre.

Fordele ved sundt selvværd

Når du sætter pris dig selv og har god selvtillid, du føler dig tryg og værd og har generelt positive relationer med andre. Du føler dig sikker på dine evner og har tendens til at gøre godt i skolen eller på arbejdet. Du er også åbne for læring og feedback, som kan hjælpe dig erhverve og mestre nye færdigheder.

Med sundt selvværd er du:

 • Selvhævdende i at udtrykke dine behov og meninger
 • Sikker på din evne til at træffe beslutninger
 • Stand til at danne en sikker og ærlige relationer - og mindre tilbøjelige til at bo i usunde
 • Realistisk i dine forventninger, og mindre tilbøjelige til at være overkritisk af dig selv og andre
 • Mere modstandsdygtig og bedre i stand til at klare stress og tilbageslag
 • Mindre tilbøjelige til at opleve følelser som håbløshed, værdiløshed, skyld og skam
 • Mindre tilbøjelige til at udvikle psykiske lidelser, såsom spiseforstyrrelser, afhængighed, depression og angst
Adult sundhed. Overdrevent højt selvværd.
Adult sundhed. Overdrevent højt selvværd.

Selvværd påvirker stort set alle facetter af dit liv. Fastholdelse af en sund og realistisk billede af dig selv, handler ikke om at sprænge dit eget horn. Det handler om at lære at lide og respektere dig selv - fejl og alle.

Se også