Voksen sundhed

Selvværd: 4 trin at føle sig bedre om dig selv

Hvis du har lavt selvværd, udnytte styrken af ​​dine egne tanker og overbevisninger til at ændre, hvordan du føler om dig selv. Start med disse fire trin til et sundere selvværd.

Lavt selvværd kan have en negativ indflydelse stort set alle facetter af dit liv, herunder dine relationer, dit job og dit helbred. Men du kan tage skridt til at øge dit selvværd, selvom du har været husly en dårlig opfattelse af dig selv siden barndommen. Start med disse fire trin.

Trin 1: Identificer bekymrende forhold eller situationer

Tænk på de betingelser eller situationer, der synes at punktere dit selvværd. Almindelige udløser kan omfatte:

 • En virksomhed præsentation
 • En krise på arbejde eller hjemme
 • En udfordring med en ægtefælle, elskede, kollega eller anden tæt kontakt
 • En ændring i livsomstændigheder, såsom et tab af job eller et barn forlader hjemmet

Trin 2: blive opmærksom på tanker og overbevisninger

Når du har identificeret bekymrende forhold eller situationer, være opmærksom på dine tanker om dem. Dette omfatter din self-talk - hvad du fortæller dig selv - og din fortolkning af, hvad situationen betyder. Dine tanker og overbevisninger kan være positiv, negativ eller neutral. De kan være rationel, er baseret på fornuft eller fakta eller irrationelle, baseret på falske ideer.

Se også

Selvværd: 4 trin at føle sig bedre om dig selv

Trin 3: udfordring negativ eller unøjagtige tænkning

Dine første tanker er måske ikke den eneste mulige måde at se en situation - så teste nøjagtigheden af ​​dine tanker. Spørg dig selv, om din opfattelse er i overensstemmelse med fakta og logik, eller om andre forklaringer på situationen kunne være plausible.

Adult sundhed. Alt-eller-intet tænkning.
Adult sundhed. Alt-eller-intet tænkning.

Vær opmærksom på, at det somme tider svært at genkende unøjagtigheder i tænkning, selv om. De fleste mennesker har automatiske, mangeårige måder at tænke om deres liv og sig selv. Disse mangeårig tanker og overbevisninger kan føle sig normal og faktuelle, men mange er faktisk lige meninger eller opfattelser.

Også være opmærksom på tankemønstre, der har tendens til at erodere selvværd:

 • Alt-eller-intet tænkning. Du ser tingene som enten alle gode eller alle dårlige. For eksempel, "Hvis jeg ikke lykkes i denne opgave, jeg er en total fiasko."
 • Mental filtrering. Du ser eneste negativer og dvæle ved dem, forvrænge visning af en person eller situation. For eksempel, "Jeg lavede en fejl på denne rapport, og nu alle vil indse jeg ikke op til dette job."
 • Konvertering positiver i negativer. Du afviser dine resultater og andre positive oplevelser ved at insistere på, at de ikke tæller med. For eksempel, "jeg kun gjorde det godt på denne test, fordi det var så nemt."
 • Hoppe til negative konklusioner. Du nå frem til en negativ konklusion, når få eller ingen beviser understøtter det. For eksempel, "Min ven har ikke besvaret min e-mail, så jeg må have gjort noget for at gøre hende vred."
 • Fejl følelser for fakta. Du forveksler følelser eller overbevisninger med fakta. For eksempel, "Jeg føler mig som en fiasko, så jeg må være en fiasko."
 • Self sat-downs. Du undervurderer dig selv, sætte dig ned eller bruge selvforklejnende humor. Dette kan skyldes overreagerer til en situation, som begår en fejl. For eksempel, "Jeg fortjener ikke noget bedre."

Trin 4: justere dine tanker og overbevisninger

Nu erstatte negative eller unøjagtige tanker med præcise, konstruktive tanker. Prøv disse strategier:

 • Brug håbefulde udsagn. Forkæl dig selv med venlighed og opmuntring. Pessimisme kan være en selvopfyldende profeti. For eksempel, hvis du tror, ​​din præsentation er ikke kommer til at gå godt du måske faktisk snuble igennem det. Prøv at fortælle dig ting som, "Selvom det er svært, kan jeg håndtere denne situation."
 • . Tilgive dig selv Alle begår fejl - og fejl er ikke permanente overvejelser om dig som person. De er isolerede øjeblikke i tid. Fortæl dig selv, "Jeg har lavet en fejl, men det gør ikke mig et dårligt menneske."
 • Undgå "bør" og "skal" udsagn Hvis du opdager, at dine tanker er fulde af disse ord, kan du lægge urimelige krav på dig selv -. Eller på andre. Fjernelse af disse ord fra dine tanker kan føre til mere realistiske forventninger.
 • Fokus på det positive. Tænk på de gode dele af dit liv. Mind dig selv om ting, der er gået godt for nylig. Overvej de færdigheder, du har brugt til at håndtere udfordrende situationer.
 • Ometikettering forstyrre tanker. Du behøver ikke at reagere negativt på negative tanker. Stedet tænke negative tanker som signaler til at prøve nye, sunde mønstre. Spørg dig selv: "Hvad kan jeg tænke og gøre for at gøre det mindre stressende?"
 • Opmuntre dig selv. Giv dig selv kredit for at gøre positive ændringer. For eksempel, "Min præsentation måske ikke have været perfekt, men mine kolleger stillede spørgsmål og forblev engageret -. Hvilket betyder, at jeg opnået mit mål"

Disse skridt kan virke akavet i starten, men de får nemmere med praksis. Når du begynder at genkende de tanker og overbevisninger, der bidrager til din lavt selvværd, kan du aktivt imødegå dem - som vil hjælpe dig acceptere din værdi som menneske. Som dit selvværd stiger, er din selvtillid og følelse af velvære ventes at stige voldsomt.

Se også