Voksen sundhed

Mental sundhed: hvad der er normalt, hvad der ikke

Forstå, hvad der betragtes som normal mental sundhed kan være en vanskelig opgave. Se hvordan følelser, tanker og adfærd bestemme mentale sundhed, og hvordan man genkende, hvis du eller en elsket man skal hjælpe.

Hvad er forskellen mellem mental sundhed og psykisk sygdom? Sommetider er svaret klart, men ofte sondringen mellem mental sundhed og psykisk sygdom er ikke så indlysende. For eksempel, hvis du er bange for at give en tale i det offentlige betyder det du har en mental helbredstilstand eller en run-of-the-mill tilfælde af nerver? Eller gør når generthed bliver et tilfælde af social fobi?

Her er hjælp til at forstå, hvordan psykiske lidelser identificeres.

Hvorfor er det så svært at fortælle, hvad der er normalt?

Det er ofte svært at skelne normal mental sundhed af psykisk sygdom, fordi der ikke er nogen nem test for at vise, hvis noget er galt. Desuden kan primære psykiske lidelser skal efterlignes af fysiske lidelser. Psykiske lidelser, der vurderes ikke at skyldes en fysisk lidelse, og der diagnosticeres og behandles på grundlag af tegn og symptomer, samt om, hvor meget tilstanden påvirker dit daglige liv. Tegn og symptomer kan påvirke din:

 • Behavior. Obsessive hånd-vask eller drikke for meget alkohol kan være tegn på en mental helbredstilstand.
 • Følelser. Nogle gange kan en mental helbredstilstand er kendetegnet ved en dyb eller igangværende sorg, eufori eller vrede.
 • Tænker Vrangforestillinger -. Faste overbevisninger, der ikke er omskifteligt i lyset af modstridende beviser - eller tanker om selvmord kan være symptomer på en psykisk helbredstilstand.

Hvad er den diagnostiske og statistiske håndbog for psykiske forstyrrelser (DSM)?

Den Diagnostiske og Statistiske Manual of Mental Disorders (DSM) er en vejledning udgivet af den europæiske Psychiatric Association, der forklarer de tegn og symptomer på flere hundrede psykiske lidelser.

Mental sundhed udbydere bruger DSM at diagnosticere alt fra anoreksi til voyeurisme og om nødvendigt, fastlægge passende behandling. Sygeforsikringsselskaber også bruge DSM til at bestemme dækning og fordele, og at refundere mental sundhed udbydere.

Se også

Mental sundhed: hvad der er normalt, hvad der ikke

Hvordan mental sundhed udbydere diagnosticere psykiske lidelser?

Adult sundhed. Mental sundhed: hvad der er normalt, hvad der ikke.
Adult sundhed. Mental sundhed: hvad der er normalt, hvad der ikke.

At afgøre, om du har en mental helbredstilstand, vil en mental sundhed udbyder arbejde med dig og dine kære at vurdere:

 • Dine symptomer. Din mentale sundhed udbyder vil bede om dine symptomer, da de begyndte, og hvordan de har påvirket dit liv. Hvordan du opfatter dine tanker og adfærd, og hvor meget dine symptomer påvirker dine daglige aktiviteter kan hjælpe med at bestemme, hvad der er normalt for dig. For eksempel kan du indse, at du ikke klarer sig godt, eller at du ikke ønsker at gøre de ting, du brugte til at nyde. Du vil måske føle sig trist, håbløs eller modløs. Hvis din sorg har en specifik årsag, såsom skilsmisse, kan dine følelser være en normal, midlertidig reaktion. Men hvis du har symptomer, der er alvorlige eller ikke går væk, kunne du have depression. Du skal måske også have en fysisk eksamen for at udelukke eventuelle underliggende sundhedsmæssige betingelser.
 • Andres opfattelser. Dine opfattelser alene ikke give dig et præcist billede af din adfærd, tanker eller evne til at fungere. Andre mennesker i dit liv kan hjælpe dig med at forstå, om din opførsel er normal eller sund. For eksempel, hvis du har bipolar lidelse kunne man tro dine humørsvingninger er blot en del af de normale op-og nedture i livet. Dine tanker og handlinger, men kan forekomme unormalt at andre eller skaber problemer på arbejdet, i parforhold eller i andre områder af dit liv.

Hvornår er en evaluering eller behandling er nødvendig?

Hver psykisk sygdom har sit eget sæt af tegn og symptomer. I almindelighed kan dog professionel hjælp være berettiget, hvis du eller en elsket man oplever:

 • Markant ændring i personlighed, spise eller sove mønstre
 • Manglende evne til at klare problemer eller daglige aktiviteter
 • Strange eller grandiose ideer
 • Overdreven angst
 • Langvarig depression eller apati
 • Tænker eller taler om selvmord
 • Stofmisbrug
 • Ekstreme humørsvingninger eller overdreven vrede, fjendtlighed eller voldelig adfærd

Mange mennesker, der har psykiske lidelser overveje deres tegn og symptomer en normal del af livet eller undgå behandling af skam eller frygt. Hvis du er bekymret for din mentale sundhed eller en elsket ens mentale helbred, tøv ikke med at søge rådgivning.

Rådfør dig med din læge, lave en aftale med en rådgiver eller psykolog, eller opfordre din elskede til at søge hjælp. Med passende støtte, kan du identificere psykiske lidelser og udforske behandlingsmuligheder, såsom medicin eller rådgivning.

Se også