Voksen sundhed

Kontaktlinser: Hvad at vide, før du køber

Wonder den bedste type kontaktlinse til din vision problem, livsstil og budget? sammenligne fordele og ulemper ved bestemte typer af kontaktlinser.

Tænker på at prøve kontaktlinser? Kontaktlinser er mere alsidigt end nogensinde før. Start med at forstå de fordele og ulemper ved almindelige typer af kontaktlinser - og de grundlæggende regler for forebyggelse af øjeninfektioner.

Bløde kontaktlinser

Bløde kontaktlinser er den mest populære type kontaktlinse både i Europa og på verdensplan. Bløde kontaktlinser kan bruges til at korrigere forskellige problemer med synet, herunder:

 • Nærsynethed (myopi)
 • Langsynethed (langsynethed)
 • Sløret syn (bygningsfejl)
 • Aldersrelateret tab af close-up syn (presbyopi)

Bløde kontaktlinser i overensstemmelse med formen af ​​øjet. De er komfortable og har tendens til at forblive på plads godt, så de er et godt valg, hvis du deltager i sport eller føre en aktiv livsstil.

Bløde kontaktlinser kommer i forskellige typer, såsom:

 • Daglige slid. Daglige slid bløde kontaktlinser er typisk den billigste løsning. Du bærer linserne i løbet af dagen, og fjerne dem hver nat skal renses og desinficeres. Hvor længe kan du bruge et enkelt par af daglige slid linser varierer afhængigt af producenten.
 • Udvidet slid. Du kan bære forlænget bære bløde kontaktlinser, mens du sover, men de skal fjernes til rengøring og desinficering mindst en gang om ugen. Det er stadig vigtigt at være forsigtig med overnatning brug, selv om, da det øger risikoen for øjeninfektioner - også selvom linserne er godkendt til udvidet slid.
 • Engangs. Engangs bløde kontaktlinser er generelt den dyreste løsning. Du bruge linserne i løbet af dagen og fjerne dem natten. De behøver ikke at blive renset eller desinficeres. Du skal blot bruge dem til det anbefalede tidsramme - såsom dagligt, ugentligt eller månedligt - og så kassere dem. Du kan overveje endagslinser, hvis du bære kontakter kun lejlighedsvis, kan du ikke tåle desinficerende opløsning, eller du placerer en præmie på bekvemmelighed.

Hårde kontaktlinser

Stive, gas-gennemtrængelige linser, eller hårde kontaktlinser, giver klare, skarpe syn for de fleste problemer med synet. Hårde kontaktlinser kan være særligt tiltrækkende, hvis du har prøvet bløde kontaktlinser og er blevet utilfreds med resultaterne.

Hårde kontaktlinser er ofte mere åndbar end er bløde kontaktlinser, hvilket reducerer risikoen for øjeninfektioner. De fleste hårde kontaktlinser skal fjernes for rengøring og desinfektion natten.

Det kan tage op til en uge at vænne sig til hårde kontaktlinser, og de er mere tilbøjelige til at glide væk fra centrum af dit øje, end der er bløde kontaktlinser - som kan føre til ubehag og sløret syn.

Hvis din recept ikke ændres, og du tager dig af dine hårde kontaktlinser, kan du bruge det samme par linser i op til to til tre år.

Se også

Kontaktlinser: Hvad at vide, før du køber

Specialiserede kontaktlinser

Afhængigt af din vision behov, kan du overveje specialiserede kontaktlinser, såsom:

 • Hybrid kontaktlinser. Hybrid kontaktlinser har en hård (gas gennemtrængelige) center omgivet af en blød ydre ring. Hybrid kontaktlinser kunne være en mulighed, hvis du har en uregelmæssig hornhinde krumning (keratoconus), eller du har problemer med at bære de traditionelle hårde linser.
 • Bifokale eller multifokale kontaktlinser. Disse linser, som er tilgængelige i både bløde og hårde sorter, kan korrigere nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl i kombination med aldersrelateret tab af close-up syn (presbyopi).
 • . Tonede kontaktlinser Nogle kontaktlinser er tonede, enten til kosmetiske eller terapeutiske formål - at styrke farveopfattelse eller hjælpe kompensere for farveblindhed, for eksempel. Undgå kostume eller dekorative kontaktlinser, selv om. Disse linser kan skade dine øjne og forårsage potentielt alvorlige øjeninfektioner.

At få den rigtige pasform

Hvis du beslutter dig for at prøve kontaktlinser, skal du kontakte din øjenlæge eller anden optiker specialist for en grundig øjenundersøgelse og montering.

Planlæg opfølgende eksamen som anbefalet af din optiker specialist. Du har måske brug for en opfølgende eksamen efter en uge, en måned og seks måneder og derefter en gang om året.

Undgå øjeninfektioner

Iført kontaktlinser af enhver type øger risikoen for hornhinde infektion, simpelthen fordi kontaktlinser reducere mængden af ​​ilt, der kommer hornhinder. Øjeninfektioner er ikke uundgåelige, dog.

At forebygge infektioner:

 • Praktisere god hygiejne. Vask, skyl og tør hænderne grundigt, før du håndterer dine kontakter.
 • Fjern dine kontakter, inden du går i seng. Dette gælder for forlænget slid kontakter, også. Selvom forlænget slid kontakter er designet til at blive båret natten, kontinuerlig slid øger risikoen for øjeninfektioner.
 • Minimer kontakt med vand. Fjern dine kontaktlinser før du bader, svømmer eller bruge et varmt karbad.
 • Må ikke fugte dine linser med spyt. Modstå fristelsen til at sætte linserne i munden for at fugte dem.
 • Vær forsigtig med kontaktlinse løsninger Brug kun kommercielt tilberedt, sterile produkter designet specielt til den type af kontaktlinser du slid -. Ikke vand-eller hjemmelavet saltvandsopløsning. Kassér opløsningen i kontaktlinseoptiker tilfældet, hver gang du desinficere linserne, og ikke "top off" gamle løsning, som allerede er i sagen.
 • 'Rub og skyl' dine linser. Forsigtigt gnide dine linser, mens du rense dem, selvom du vælger ikke-rub løsning.
 • Hold øje med udløbsdatoen. Brug ikke kontakt løsning, der er forbi udløbsdatoen.
 • Udskift kontaktlinser og cases, som anbefalede Følg producentens retningslinjer for at erstatte dine kontaktlinser -. Og erstatte din kontaktlinse sag hver tre til seks måneder.

Selv med korrekt brug og pleje, kan tørre øjne være et problem for kontaktlinsebrugere. Hvis dine øjne er kløende eller rød, fjerne dine kontaktlinser og bruge smørende øjendråber.

Adult sundhed. Hybrid kontaktlinser.
Adult sundhed. Hybrid kontaktlinser.

Hvis din vision bliver sløret eller du oplever smerter i øjet, lysfølsomhed eller andre problemer, skal du fjerne dine kontaktlinser og kontakte din optiker specialist for hurtig behandling.

Se også