Voksen sundhed

Hjælp dig selv til bedre søvn med disse tips

Drømmer om en god nats søvn? gøre det til en realitet med disse tips.

Børn bekæmpe den. Voksne kan tilsyneladende ikke få nok. Hvad er det? Sove. Hvis du kæmper for at få en god nats søvn, kan det være tid til at tune din sengetid - og i dagtimerne - rutiner. Prøv disse selvhjælp tips.

Bedtime

 • Find måder at slappe af. Et varmt bad før sengetid kan hjælpe med at forberede dig til at sove. Under din partner give dig en massage kan også hjælpe dig til at slappe. Opret en afslappende sengetid ritual, såsom læsning, blød musik, åndedrætsøvelser, yoga eller bøn.
 • Lav komfortable sengen. Have en komfortabel pude og madras kan bidrage til at fremme en god nats søvn. I almindelighed, latex kontur skum og polyester puder klarer sig bedre end fjer eller skum puder, men valget kommer ned til dine personlige præferencer. Ligeledes er valget af en fast eller blød madras er i vid udstrækning et spørgsmål om individuelle præferencer. Du kan være nødt til at eksperimentere for at finde hvad der virker for dig.
 • Opret en sove-venlig plads. Luk døren soveværelse eller oprette en subtil baggrundsstøj, såsom en kørende ventilator, for at hjælpe overdøve andre lyde. Hold dit soveværelse temperatur behageligt, normalt køligere end i løbet af dagen og mørke. Må ikke holde en computer eller tv i dit soveværelse.
 • Skjul ure. Indstil din alarm, så du ved, hvornår de skal komme op, men så skjule alle ure i dit soveværelse, herunder din armbåndsur og mobiltelefon. Du vil sove bedre, hvis ure er ude af syne.
 • Komme ud af sengen, hvis du ikke sover. Sove så meget som nødvendigt for at føle udhvilet, og derefter komme ud af sengen. Soveværelset bør bruges til søvn og intimitet. Så hvis du ikke kan sove, komme ud af sengen efter 20 minutter og gøre noget afslappende, såsom læsning, snarere end liggende i sengen og bliver frustreret over din vågenhed.

Se også

Hjælp dig selv til bedre søvn med disse tips

Daytime

 • Hold dig til en regelmæssig tidsplan. Hold din sengetid og vågne tid konsekvent fra dag til dag, herunder i weekenden.
 • Tilbring lidt tid i solen. Dagslys er nøglen til at regulere daglige søvnmønstre. Forsøge at komme udenfor i naturligt sollys i mindst 30 minutter hver dag. Hvis det er muligt, vågne op med solen eller bruger meget lyse lys i morgen.
 • Motion og forblive aktive. Få mindst 20 til 30 minutter af kraftig motion dagligt, men sørg for at det er mindst fem til seks timer før sengetid.
 • Undgå eller begrænse koffein, alkohol og nikotin. Koffein efter frokosttid og nikotin på ethvert tidspunkt af dagen kan holde dig fra at falde i søvn om natten. Alkohol, mens det i første omgang kan gøre dig søvnig, kan forårsage hyppige opvågninger.
 • Undgå store måltider og drikkevarer før seng. En let mellemmåltid er fint, men spiser for meget mad sent på aftenen kan forstyrre søvnen. Drikke mindre før sengetid, så du ikke behøver at urinere så ofte.
 • Undgå eller begrænse lur. Naps kan gøre det sværere at falde i søvn om natten. Hvis du ikke kan klare sig uden en, så prøv at begrænse en lur til ikke mere end 30 minutter og ikke lur efter 15:00

Hvornår skal du kontakte din læge

Adult sundhed. Opret en sove-venlig plads.
Adult sundhed. Opret en sove-venlig plads.

Næsten alle har en lejlighedsvis søvnløs nat - men hvis du ofte har problemer med at sove, skal du kontakte din læge. Identificere og behandle eventuelle underliggende årsager kan hjælpe dig med at få den søvn, du har brug for.

Se også