Voksen sundhed

Sygehistorie: kompilere din læge stamtræ

Din familie sygehistorie giver indsigt i de vilkår, der er almindelige i din familie. Brug denne historie til at give dig fingerpeg om din risiko for sygdom.

Din familie sygehistorie, undertiden kaldes en medicinsk stamtræ, er en registrering af sygdomme og medicinske tilstande, der påvirker dine familiemedlemmer. Her er hvorfor en familie sygehistorie kommer i handy - og hvordan man kan skabe en familie sygehistorie af din egen.

Hvordan er en familie sygehistorie brugt?

Du arver halvdelen af ​​din genetiske profil fra hver forælder. Sammen med den genetiske information, der bestemmer dit udseende, også du arver gener, der kan forårsage eller øge din risiko for visse medicinske tilstande. En familie sygehistorie kan afsløre historien om sygdommen i din familie og giver dig mulighed for at identificere mønstre, der kunne være relevante for din egen sundhed.

Din læge kan bruge din familie sygehistorie til:

 • Vurdere din risiko for visse sygdomme
 • Anbefal behandlinger eller ændringer i kosten eller andre livsstilsvaner for at mindske risikoen for sygdom
 • Bestem hvilke diagnostiske tests for at bestille
 • Bestem type og hyppighed af screening
 • Undersøg, om du eller familiemedlemmer bør få en bestemt genetisk test
 • Identificer en tilstand, der ellers ikke ville blive betragtet
 • Identificere andre familiemedlemmer, der er i risiko for at udvikle en bestemt sygdom
 • Vurdere din risiko for at overføre vilkår til dine børn

En familie sygehistorie ikke kan forudsige din fremtid sundhed. Det giver kun information om risiko. Andre faktorer - såsom din kost, vægt, motion rutine og eksponering for miljøfaktorer - også påvirke din risiko for at udvikle visse sygdomme.

Hvad er den bedste måde at samle familien lægelige oplysninger?

Din familie vil måske arbejde sammen om at udvikle en familie sygehistorie. Overvej at sparke off projektet på en familiesammenkomst, såsom en ferie eller reunion. Husk dog, at nogle af deres kære kan være ubehageligt at afsløre personlige medicinske oplysninger - måske på grund af skyld, skam eller en modvilje mod at stå smertefulde minder.

Hvis du støder på modstand, overveje disse strategier:

 • Del dit formål. Forklar, at du opretter en post for at hjælpe dig med at afgøre, om du og dine pårørende har en familie historie af visse sygdomme eller sundhedsmæssige forhold. Tilbyd at gøre den medicinske historie til rådighed for andre familiemedlemmer, så de kan dele oplysninger med deres læger.
 • Giver flere måder at besvare spørgsmålene. Nogle mennesker kan være mere villige til at dele information om sundhed i et ansigt-til-ansigt samtale. Andre foretrækker måske at besvare dine spørgsmål via telefon, post eller e-mail.
 • Word spørgsmål omhyggeligt. Hold dine spørgsmål kort og til det punkt.
 • Være en god lytter. Som dine pårørende taler om deres helbredsproblemer, lytte uden dom eller kommentar.
 • Respekt privatliv. Som du indsamler oplysninger om dine pårørende, respektere deres ret til fortrolighed.

Se også

Sygehistorie: kompilere din læge stamtræ

Hvilke andre oplysninger kan være gavnligt?

Du vil måske konsultere familiens dokumenter såsom eksisterende stamtræer, baby bøger, gamle breve, nekrologer eller optegnelser fra gudstjenester. Offentlige registre - dåbsattester, ægteskab licenser og dødsattester - er normalt tilgængelige i amtslige rekord kontorer. Hvis du eller dine familiemedlemmer holde elektroniske personlige lægejournaler, bruge dem.

Hvis du er vedtaget, så spørg dine adoptivforældre, hvis de modtaget nogen lægelige oplysninger om dine biologiske forældre på tidspunktet for din vedtagelse. Adoptionsbureauer måske også har familie medicinske oplysninger om filen. Hvis du blev vedtaget gennem en åben adoption proces, kan du være i stand til at diskutere din families sygehistorie direkte med medlemmer af din biologiske familie.

Hvilke oplysninger bør indgå i en familie sygehistorie?

Hvis det er muligt, bør din familie sygehistorie omfatte mindst tre generationer. Indsamle oplysninger om dine bedsteforældre, forældre, onkler, tanter, søskende, fætre og kusiner, børn, niecer, nevøer og børnebørn. For hver person, så prøv at indsamle følgende oplysninger:

 • Køn
 • Fødselsdato
 • Etnicitet
 • Medicinske tilstande
 • Psykiske lidelser, herunder alkoholisme eller andet stof misbrug
 • Graviditet komplikationer, herunder abort, dødfødsel, fosterskader eller infertilitet
 • Alder, hvor hver tilstand blev diagnosticeret
 • Livsstilsvaner, herunder kost, motion og brug af tobak
 • For afdøde slægtninge, alder på tidspunktet for død og dødsårsag

Vær særlig opmærksom på forhold, der udvikler tidligere end sædvanligt, såsom højt blodtryk i den tidlige voksenalder, eller forhold, der påvirker flere slægtninge.

Hvordan skal oplysningerne indsamles?

Adult sundhed. Giver flere måder at besvare spørgsmålene.
Adult sundhed. Giver flere måder at besvare spørgsmålene.

Når du har indsamlet oplysninger om din familie, skal du oprette et diagram, der afbilleder relationerne mellem familiemedlemmer. Optag lægelige oplysninger og andre oplysninger om hver person på dit træ. Hvis oplysninger om en sygdom eller dødsårsag er ukendt, ikke gætte på svaret. En forkert gæt kan resultere i en dårlig fortolkning af din sygehistorie. Må ikke bekymre dig, hvis nogle detaljer der mangler.

Giv din læge en kopi af din familie sygehistorie og bede ham eller hende til at gennemgå det med dig. Din læge kan bede dig spørgsmål til afklaring og kan hjælpe dig med at fortolke relevansen af ​​bestemte mønstre i din sygehistorie, herunder behovet for forebyggende foranstaltninger eller screeningstest. Fremadrettet opdatere din familie sygehistorie hvert par år. Vær sikker på at dele opdateringer med din læge.

Se også