Vækst plade frakturer

Definition

En vækst plade fraktur påvirker lag voksende væv nær enderne af et barns lange knogler. Vækst plader er de blødeste og svageste dele af skelettet - nogle gange endda svagere end omkringliggende ledbånd og sener. En skade, der kan forårsage en fælles forstuvning for en voksen kan forårsage en vækst plade fraktur i et barn.

Epifyseskive frakturer ofte brug for øjeblikkelig behandling, fordi de kan påvirke, hvordan knoglen vil vokse. En forkert behandlet vækst plade fraktur kunne resultere i en brækket knogle ender mere skævt eller kortere end dens modsatte lemmer. Med den rette behandling, helbrede de fleste epifyseskive frakturer uden komplikationer.

Symptomer

De fleste epifyseskive frakturer forekommer i knogler i fingre, underarm og underben. Tegn og symptomer på en vækst plade fraktur kan omfatte:

 • Smerte og ømhed, især som reaktion på pres på væksten plade
 • Manglende evne til at flytte det berørte område eller for at lægge vægt eller pres på benet
 • Varme og hævelse i slutningen af ​​en knogle, nær en fælles

Hvornår skal se en læge
Hvis du har mistanke om et brud, tage dit barn at blive undersøgt af en læge. Også få dit barn evalueret, hvis du bemærker en synlig deformitet i dit barns arme eller ben, eller hvis dit barn har problemer med at dyrke sport på grund af vedvarende smerter.

Selv om en vækst plade fraktur kan forveksles med en forstuvning, en fraktur normalt vil have mere hævelse og vedvarende smerter over tid.

Årsager

Epifyseskive frakturer ofte er forårsaget af et fald eller et slag på benet, som kan forekomme i:

 • En bilulykke
 • Konkurrencedygtige sportsgrene, såsom fodbold, basketball, løb, dans eller gymnastik
 • Rekreative aktiviteter, såsom cykling, slæde, ski eller skateboarding

Epifyseskive frakturer kan lejlighedsvis være forårsaget af overforbrug, som kan opstå under sport uddannelse eller gentagne kaste.

Risikofaktorer

Epifyseskive frakturer forekommer dobbelt så ofte hos drenge som hos piger, fordi piger er færdig vokser tidligere end drenge. I en alder af 12, har de fleste piger vækstzoner allerede modnet og blevet erstattet med solid knogle.

Komplikationer

De fleste epifyseskive frakturer heler uden komplikationer. Men følgende faktorer kan øge risikoen for skæve eller forkrøblede knoglevækst.

 • Alvorligheden af skaden. Hvis væksten plade er blevet forskudt, knust eller knuses, er risikoen for ekstremitetsdeformitet er større.
 • Barnets alder. Yngre børn har flere års vækst foran dem, så hvis væksten plade permanent er beskadiget, er der større chance for deformitet udvikle. Hvis et barn er næsten færdig voksende, permanent skade på væksten plade kan forårsage kun minimal deformitet.
 • Placering af skaden. De vækstzoner omkring knæet er mere følsomme over for skade. En vækst plade brud ved knæet kan forårsage ben være korte eller skæve hvis væksten plade har permanent skade. Epifyseskive skader rundt om håndleddet og skulder normalt heler uden problemer.

Forberedelse til Deres udnævnelse

Hvis dit barn er skadet, kan du gå direkte til en skadestue eller akut behandling klinik. Afhængig af sværhedsgraden af ​​pausen, kan den læge, der først undersøger dit barn anbefale en konsultation med en pædiatrisk ortopædisk kirurg.

Vækst plade frakturer. Alvorligheden af ​​skaden.
Vækst plade frakturer. Alvorligheden af ​​skaden.

Hvad du kan gøre
For at forberede din samtale med lægen, kan du ønsker at skrive en hurtig liste, der omfatter:

 • Dit barns symptomer
 • Hvordan skaden skete
 • Dit barns vigtige medicinske oplysninger, herunder eventuelle andre medicinske problemer og navnene på alle de medicin og vitaminer, han eller hun tager
 • De sport eller rekreative aktiviteter, hvor dit barn jævnligt deltager
 • Spørgsmål, du ønsker at spørge lægen

Hvad kan du forvente fra din læge
Din læge kan spørge:

 • Hvordan kunne skaden ske?
 • Hvor gør det ondt?
 • Hvor meget betyder det ondt?
 • Er noget lindre smerten?
 • Var der nogen smerte i det berørte område før skaden, såsom under sport eller rekreative aktivitet?
 • Hvilke bekymringer har du om dit barns tilbagevenden til sport eller leg?
 • Har der været tidligere frakturer?

Test og diagnose

Fordi vækstzoner ikke har forhærdet i massivt ben, de er vanskelige at fortolke på røntgenbilleder. Læger kan anmode om røntgenbilleder af både den sårede lemmer og den modsatte led, således at de kan sammenlignes. Nogle gange kan en vækst plade fraktur kan ikke ses på røntgen. Hvis barnet er mør over det område af væksten plade, kan din læge anbefale en støbt eller en skinne for at beskytte benet. Røntgenstråler taget igen i tre til fire uger, og hvis der var en fraktur, vil nye knogleheling typisk ses på dette tidspunkt.

For mere-alvorlige skader, scanner, der kan visualisere blødt væv - såsom magnetisk resonans (MRI), edb-tomografi (CT) eller ultralyd - kan bestilles.

Behandlinger og medicin

Behandling for vækst plade frakturer afhænger af sværhedsgraden af ​​bruddet. De mindst alvorlige frakturer kræver normalt kun støbt eller en skinne. Hvis bruddet krydser væksten plade eller går ind i leddet og er ikke godt afstemt, kirurgi kan være nødvendig. Vækstzoner, der er kirurgisk justeret kan have en bedre chance for at inddrive og vokser igen sammenlignet med en vækst plader, der er tilbage i en dårlig position.

På tidspunktet for skaden, er det vanskeligt at sige, om en vækst plade har permanent skade. Din læge kan anbefale kontrol røntgenstråler i flere år efter bruddet for at sikre væksten plade vokser hensigtsmæssigt. Afhængigt af placering og sværhedsgraden af ​​bruddet, kan dit barn har brug for opfølgende besøg, indtil hans eller hendes knogler er færdig med at vokse.

Se også