Vaginal hysterektomi

Definition

Vaginal hysterektomi er en kirurgisk procedure for at fjerne livmoderen gennem skeden. Under en vaginal hysterektomi, løsner kirurgen livmoderen fra æggestokkene, æggelederne og øvre vagina, samt fra blodkar og bindevæv, der understøtter det. Livmoderen fjernes derefter gennem skeden.

Vaginal hysterektomi indebærer en kortere tid på hospitalet, lavere omkostninger og hurtigere genopretning end en abdominal hysterektomi, som kræver et snit i den nederste del af maven. Men hvis din livmoder er forstørret, kan vaginal hysterektomi ikke være mulig.

Hysterektomi ofte omfatter fjernelse af livmoderhalsen samt livmoderen. Når kirurgen fjerner også en eller begge æggestokke og æggeledere, det hedder en total hysterektomi med salpingo-ooforektomi (SAL-ping-go-o-of-uh-REK-tuh-mig). Placeret i dit bækken, alle disse organer er en del af din reproduktive system.

Se også

Hvorfor det er gjort

Vaginal hysterektomi behandler mange forskellige gynækologiske problemer, herunder:

 • . Fibromer Mange hysterektomier er færdig til permanent at behandle fibromer - godartede svulster i livmoderen, der kan forårsage vedvarende blødning, anæmi, bækkensmerter, smerter under samleje og blære pres. Hvis du har store fibromer, kan du bruge en abdominal hysterektomi - operation, der fjerner din livmoder gennem et snit i din underlivet.
 • Endometriose. Endometriose opstår, når væv foring din livmoder (endometrium) vokser uden for livmoderen, involverer æggestokkene, æggelederne eller andre organer. De fleste kvinder med endometriose har en abdominal hysterektomi, men undertiden en vaginal hysterektomi er mulig.
 • Gynækologisk cancer. Hvis du har kræft i livmoderen, livmoderhalsen, endometrium eller æggestokke, kan din læge anbefale en hysterektomi at behandle det. Det meste af tiden, er en abdominal hysterektomi gjort under behandling for ovariecancer, men undertiden vaginal hysterektomi kan være relevant for kvinder med livmoderhalskræft eller endometriecancer.
 • Livmoder prolaps. Når bækken understøttende væv og ledbånd bliver strukket ud, eller svag, kan livmoderen sænke eller hænge i skeden, der forårsager urininkontinens, bækken pres eller besvær med afføring. Fjernelse af livmoderen med hysterektomi og reparation bækken afslapning kan lindre disse symptomer.
 • Unormal vaginalblødning. Når medicin eller en mindre invasiv kirurgisk procedure kontrollerer ikke uregelmæssig, tung eller meget lange perioder, kan hysterektomi løse problemet.
 • Kronisk bækkensmerter. Hvis du har kroniske bækkensmerter klart skyldes en livmoder tilstand, kan hysterektomi hjælpe, men kun som en sidste udvej. Kronisk bækkensmerter kan have flere årsager, så en præcis diagnose af årsagen er kritisk, før de har en hysterektomi for bækkensmerter.

For de fleste af disse forhold - med den mulige undtagelse af kræft - hysterektomi er blot en af ​​flere behandlingsmuligheder. Du må ikke engang behøver at overveje hysterektomi medmindre medicin og mindre invasive gynækologiske procedurer har svigtet.

Vaginal hysterektomi. Unormal vaginal blødning.
Vaginal hysterektomi. Unormal vaginal blødning.

Du kan ikke blive gravid efter du har haft en hysterektomi. Hvis du er mindre end helt sikker på, at du er klar til at opgive din fertilitet, udforske andre behandlinger.

Se også

Risici

Selvom vaginal hysterektomi er generelt sikker, operation har risici. Risiko for vaginal hysterektomi kan nævnes:

 • Kraftig blødning
 • Blodpropper i ben eller lunger
 • Infektion
 • Skader på omkringliggende organer
 • Bivirkning til anæstesi

Kirurgiske risici er højere hos kvinder, der er overvægtige eller som har sukkersyge eller forhøjet blodtryk.

Der er risiko for skader på andre bækken og abdominal organer under vaginal hysterektomi, herunder blære, urinledere eller tarm.

Se også

Hvordan du forbereder

Det er normalt at føle angst om at have en hysterektomi. Her er hvad du kan gøre for at forberede:

 • Indsaml oplysninger. Før operationen, alle de oplysninger, du har brug for at føle sig trygge ved det får. Spørg din læge og kirurg spørgsmål. Lær om proceduren, herunder alle de skridt, der er involveret, hvis det gør du føler mere komfortabel.
 • Følg lægens anvisninger om medicin. Find ud af, om du skal ændre din sædvanlige medicin rutine i dagene op til din hysterektomi. Vær sikker på at fortælle din læge om eventuelle over-the-counter medicin, kosttilskud eller naturlægemidler, som du tager.
 • Diskuter hvilken type anæstesi du har kan du foretrækker generel anæstesi, som gør dig bevidstløs under operationen, men regional anæstesi -. Også kaldet spinal eller epidural blokade - kan være en mulighed. Hvis du har en vaginal hysterektomi, vil regional anæstesi blokere sensation i den nederste halvdel af kroppen.
 • Sørge for at få hjælp. Selvom du sandsynligvis til at komme sig hurtigere efter en vaginal hysterektomi end efter en abdominal én, er det stadig tager tid. Spørg nogen til at hjælpe dig ud derhjemme for den første uge eller deromkring.

Se også

Hvad du kan forvente

Tal med din læge om, hvad de kan forvente under og efter operationen, herunder fysiske og følelsesmæssige effekter.

Under vaginal hysterektomi
Du har måske narkose, så du vil ikke være vågen for kirurgi. Alternativt kan du vælge en spinal blokade (regional anæstesi) med en medicin, der gør dig døsig, eller du kan forblive vågen i løbet af din operation.

Du vil ligge på ryggen, i en position svarende til den, du er i for en celleprøve. Du har måske en urin kateter indsat for at tømme blæren. Et medlem af dit kirurgiske team renser det kirurgiske område med en steril opløsning før operation.

For at udføre hysterektomi:

 • Din kirurg gør et snit inde i din vagina til at komme til livmoderen
 • Brug lange instrumenter, din kirurg klemmer livmoderens blodkar og adskiller din livmoder fra bindevæv, æggestokke og æggeledere
 • Din livmoder fjernes gennem skedeåbningen, og absorberbare sting bruges til at kontrollere blødning inde i bækkenet

Undtagen i tilfælde af mistanke om livmoderkræft, kan kirurgen skære en forstørret livmoder i mindre stykker og fjern den i sektioner (morcellation).

Følg lægens anvisninger om medicin. Diskuter hvilken type anæstesi, du har.
Følg lægens anvisninger om medicin. Diskuter hvilken type anæstesi, du har.

Der er altid en risiko for, at alvorlig endometriose eller bækken sammenvoksninger kan tvinge din kirurg for at skifte fra en vaginal til abdominal hysterektomi under operationen. Spørg din kirurg om denne mulighed.

Laparoskopisk eller robot hysterektomi
Du kan blive en kandidat til en laparoscopically-assisteret vaginal hysterektomi (LAVH), eller robot hysterektomi. Begge procedurer give din kirurg for at fjerne livmoderen vaginalt samtidig være i stand til at se dine bækken organer gennem en laparoscope, en slank visning instrument. Din kirurg udfører det meste af proceduren gennem små abdominale incisioner hjulpet af lange, tynde kirurgiske instrumenter indsat gennem indsnit. Din kirurg fjerner derefter livmoderen gennem et snit i skeden.

Din kirurg kan anbefale LAVH eller robot hysterektomi, hvis du har arvæv (sammenvoksninger) på dine bækken organer fra tidligere operationer eller fra endometriose.

Efter vaginal hysterektomi
Efter operationen, vil du være i et opsving plads til et par timer, og på hospitalet i en til to dage, eventuelt længere. Du vil tage medicin for smerter og for at forebygge infektion. Din sundhedspleje team vil opfordre dig til at komme op og bevæge sig så snart du er i stand.

Det er normalt at have blodige udflåd i flere dage til uger efter en hysterektomi, så du bliver nødt til at bære hygiejnebind.

Fysiske virkninger efter en hysterektomi
Efter en hysterektomi, vil du ikke længere have perioder eller være i stand til at blive gravid.

Hvis dine æggestokke ikke blev fjernet, og du stadig havde perioder før operationen, dine æggestokke fortsætte med at producere hormoner og æg, indtil du når overgangsalderen. Hvis du havde dine æggestokke fjernet, vil du begynde overgangsalderen umiddelbart efter operationen. Du kan opleve symptomer såsom vaginal tørhed og hedeture - din læge kan anbefale behandling for disse symptomer, hvis du har brug for det.

Inddrivelse efter vaginal hysterektomi er kortere og mindre smertefuld end efter en abdominal hysterektomi. En fuld tilbagebetaling kan tage tre til fire uger. Selv hvis du føler at du er tilbage til normal, ikke løfte noget tungt - mere end 20 pounds (9,1 kg) - eller har vaginalt samleje før seks uger efter operationen. Kontakt din læge, hvis smerte forværres, eller hvis du udvikler kvalme, opkastning eller blødning, der er tungere end en menstruation.

Følelsesmæssige virkninger efter en hysterektomi
Efter en hysterektomi, kan du have et bedre humør og øget følelse af velvære. Du kan blive lettet over at ikke længere oplever tegn og symptomer såsom kraftig blødning eller bækkensmerter. For de fleste kvinder, er der ingen ændring i seksuel funktion efter hysterektomi. Men for nogle kvinder forekommer øget seksuel tilfredsstillelse efter hysterektomi - måske fordi de ikke længere frygte at blive gravid eller ikke længere har smerter under samleje.

Du kan føle en følelse af tab og sorg efter hysterektomi, hvilket er normalt. Eller du kan opleve depression relateret til tab af din fertilitet, især hvis du er ung og håbede for en fremtidig graviditet. Hvis sorg eller negative følelser begynder at forstyrre din nydelse af hverdagen, så tal med din læge.

Se også