Urinanalyse

Definition

Urinanalyse er en test, der evaluerer en prøve af din urin. Urinanalyse bruges til at detektere og vurdere en lang række lidelser, herunder urinvejsinfektion, nyresygdom og diabetes.

Urinanalyse indebærer behandlingen udseende, koncentration og indhold af urin. Urinanalyse resultater kan pege på en sygdom eller sygdom. For eksempel kan en urinvejsinfektion gøre urinen ser uklar i stedet for klar. Øgede niveauer af protein i urinen kan være et tegn på nyresygdom.

Unormale resultater af en urinanalyse ofte kræver yderligere afprøvning og yderligere evaluering for at afdække kilden til problemet.

Hvorfor det er gjort

Urinanalyse er en fælles test, der er gjort af flere grunde:

 • For at vurdere din generelle sundhed. Din læge kan anbefale urinanalyse som en del af en rutinemæssig lægeundersøgelse, graviditet helbredsundersøgelse, præoperativ forberedelse, eller på hospitalsindlæggelse at screene for en række lidelser, såsom diabetes, nyresygdom og leversygdom.
 • At diagnosticere en medicinsk tilstand. Din læge kan foreslå urinanalyse, hvis du oplever mavesmerter, rygsmerter, hyppig eller smertefuld vandladning, blod i urinen eller andre vandladningsproblemer. Urinanalyse kan hjælpe med at diagnosticere årsagen til disse symptomer.
 • Hvis du vil overvåge en medicinsk tilstand. Hvis du har været diagnosticeret med en medicinsk tilstand, såsom nyresygdom eller urinvejene sygdom, kan din læge anbefale urinanalyse på en regelmæssig basis for at overvåge din tilstand og behandling.

Andre tests, såsom graviditetstest og drug screening, også kan kræve en urinprøve. Disse tests er adskilt fra urinanalyse. De tester for stoffer i urinen, at urinprøven typisk ikke omfatter. For eksempel måler graviditetstest hormonet humant choriongonadotropin (HCG). Drug screeningstest er skræddersyet til påvisning af specifikke lægemidler eller deres metaboliske produkter, afhængigt af formålet med testen.

Hvordan du forbereder

Hvis din urin bliver kun testet for urinanalyse, kan du spise og drikke normalt inden prøven. Hvis du har andre tests på samme tid, kan du nødt til hurtigt for en vis mængde tid, før testen. Din læge vil give dig specifikke instruktioner.

Mange lægemidler, herunder nonprescription medicin og vitaminer, kan påvirke resultaterne af en urinanalyse. Inden en urinanalyse, så fortæl din læge om nogen medicin eller vitaminer du tager.

Hvad du kan forvente

Du er nødt til at give en urinprøve til urinalyse. Afhængig af din situation, kan du samle prøven hjemme eller på lægens kontor. Din læge vil give en beholder til urinprøven. Du kan blive bedt om at indsamle prøven første ting i morgen, fordi på det tidspunkt din urin er mere koncentreret, og unormale resultater kan være mere indlysende.

For at opnå de mest nøjagtige resultater, kan prøven være nødvendigt at indsamle vadestedet, med en ren bifangst metoden. Denne metode indebærer følgende trin:

 • Rens urin åbning. Kvinder bør sprede deres skamlæber og rengør fra front til tilbage. Mænd bør tørre spidsen af ​​penis.
 • Begynd at tisse i toilettet.
 • Stop tisser kortvarigt.
 • Tisse mindst 2 ounce (cirka 59 milliliter) i opsamlingsbeholderen.
 • Afslut tisser i toilettet.
 • Aflever prøven, som anvist af lægen.
 • Hvis du ikke kan levere prøven til det udpegede område inden for 30 minutter indsamling, køleskab prøven, medmindre du er blevet bedt om at udfylde af din læge.

I nogle tilfælde kan lægen indsætte en tynd, fleksibel slange (kateter) gennem urinvejene åbning og ind i blæren for at opsamle urinprøven.

Urinprøven sendes til et laboratorium til analyse. Du kan vende tilbage til dine normale aktiviteter straks.

Resultater

For urinanalyse, vil din urinprøve vurderes på tre måder.

Visual eksamen
En laborant vil undersøge urinen udseende. Urin er typisk klar. Uklarhed eller usædvanlig lugt kan indikere et problem. Blod i urinen kan gøre det ser røde eller brune. En uklart udseende kan indikere en infektion.

Urinanalyse. For at vurdere din generelle sundhed.
Urinanalyse. For at vurdere din generelle sundhed.

Oliepind test
En målepind - en tynd, plastpind med strimler af kemikalier på det - er placeret i urinen at detektere abnormiteter. De kemiske strimler skifter farve, hvis visse stoffer er til stede, eller hvis deres niveau er over det normale. En oliepinden test kontrollerer, om følgende:

 • Surhedsgraden (pH). PH-niveau angiver mængden af syre i urinen. Unormale pH-niveauer kan indikere en nyre eller urinvejsforstyrrelser.
 • Koncentration. Et mål for koncentration, eller vægtfylde, viser, hvordan koncentrerede partikler er i din urin. Højere end normal koncentration ofte er et resultat af dehydrering, snarere end en anden underliggende sygdomstilstand. Men, kan det indikere en nyrelidelse.
 • Protein. Urin protein niveauer er normalt lav og er ikke påvist med en målepind test. Små stigninger i protein normalt ikke anledning til bekymring. Større mængder af protein i urinen kan indikere en nyrelidelse.
 • Sukker. Normalt mængden af sukker (glukose) i urinen er for lav til at kunne detekteres. Enhver påvisning af sukker på denne test normalt kræver opfølgende test for diabetes.
 • Ketoner. Som med sukker, kan enhver mængden af ketonstoffer detekteret i urinen være et tegn på diabetes og kræver opfølgende test.
 • Bilirubin. Bilirubin er et produkt af røde blodlegemer opdeling. Normalt er bilirubin transporteres i blodet og passerer ind i din leveren, hvor det er fjernet, og bliver en del af galde. Bilirubin i din urin kan indikere leverskader eller sygdom.
 • Tegn på infektion. Nitrites og leukocyt-esterase fremstilles som et resultat af en infektion. Hvis enten nitrit eller leukocyt-esterase - et produkt af hvide blodlegemer - er fundet i urinen, kan det være et tegn på en urinvejsinfektion.
 • Blod. Målepinden test kan identificere, hvis røde blodlegemer eller andre blodkomponenter, såsom hæmoglobin eller myoglobin, er til stede i urinen. Blod i urinen kræver yderligere testning, da det kan være et tegn på nyreskade, infektion, nyre-eller blæresten, nyre-eller blærekræft eller blodsygdomme, blandt andre betingelser.

Mikroskopisk eksamen
Flere dråber af urin undersøges med et mikroskop. Hvis nogen af ​​følgende er observeret i over gennemsnittet niveauer kan yderligere forsøg er nødvendige:

 • Hvide blodlegemer (leukocytter) kan være et tegn på en infektion.
 • Røde blodlegemer (erytrocytter) kan være et tegn på nyresygdomme, blodsygdomme eller anden underliggende medicinsk tilstand, såsom blærekræft.
 • Epitelceller - celler, linje din hule organer og danne din hud - i din urin kan være et tegn på en tumor. Men oftere, viser de, at urinprøven blev forurenet under testen, og en ny prøve er nødvendig.
 • Bakterier eller gær kan indikere en infektion.
 • Afstøbninger - rør-formede proteiner - kan danne som et resultat af nyrelidelser.
 • Krystaller, der danner fra kemikalier i urinen kan være et tegn på nyresten.

Urinanalyse er ikke en test, der giver en endelig diagnose. Afhængig af årsagen til din læge anbefalede denne test, unormale resultater kan eller kan ikke kræve opfølgning. Din læge kan være nødvendigt at evaluere resultaterne sammen med de andre tests, eller ekstra test kan være nødvendigt at fastslå næste skridt.

For eksempel kan hvis du ellers er sund og har ingen tegn eller symptomer på sygdom, resultater lidt over det normale på en urinanalyse ikke være en årsag til bekymring og opfølgning muligvis ikke nødvendig. Men hvis du har været diagnosticeret med nyre-eller urinvejene sygdom, kan forhøjede niveauer indikere et behov for at ændre din behandlingsplan.

For specifikke oplysninger om, hvad dine urinanalyse resultater betyder, tale med din læge.