Ultralyd

Definition

Diagnostisk ultralyd, også kaldet ultralydsundersøgelser eller diagnostisk medicinsk sonografi, er en billeddannelse, der bruger højfrekvente lydbølger til at producere relativt præcise billeder af strukturer i kroppen. De billeder, der produceres under en ultralydsundersøgelse ofte give værdifulde oplysninger til at diagnosticere og behandle en lang række sygdomme og tilstande.

De fleste ultralydsundersøgelser er færdig ved hjælp af en sonar-enhed uden for din krop, selv om nogle ultralydsundersøgelser indebærer at placere en enhed inde i din krop.

Se også

Hvorfor det er gjort

Du skal muligvis gennemgå en ultralyd for en række forskellige årsager. Ultralyd kan anvendes, for eksempel til:

 • Vurdere et foster
 • Diagnosticere galdeblære sygdom
 • Evaluer strømning i blodkar
 • Guide en nål til biopsi eller tumor behandling
 • Evaluere en bryst klump
 • Tjek din skjoldbruskkirtlen
 • Undersøgelse dit hjerte
 • Diagnosticere nogle former for infektion
 • Diagnosticere visse former for kræft
 • Reveal abnormiteter i kønsorganer og prostatakræft
 • Vurdere abnormiteter i muskler og sener

Se også

Risici

Diagnostisk ultralyd er en sikker procedure, der bruger energibesparende lydbølger. Der er ingen direkte risici fra et diagnostisk ultralyd eksamen.

Selvom ultralyd er et værdifuldt redskab, det har sine begrænsninger. Lyden ikke rejse godt gennem luften eller knogler, så ultralyd er ikke effektiv ved billedbehandling dele af din krop, der har gas i dem, eller som er dækket af knogle. Snarere end at bruge ultralyd for at se disse områder, kan din læge i stedet bestille andre billeddannende undersøgelser såsom CT-eller MR-scanninger, eller røntgenbilleder.

Se også

Hvordan du forbereder

Ultralyd. Transesophageal ekkokardiografi.
Ultralyd. Transesophageal ekkokardiografi.

Hvordan du forbereder dig til en ultralydsscanning, afhænger af hvilket område af din krop har brug evaluering:

 • De fleste ultralydsundersøgelserne kræver ingen forberedelse.
 • Andre eksamener - såsom af galdeblæren - kræve, at du giver afkald på mad og drikke i op til seks timer før eksamen.
 • Stadig andre eksamener - såsom en underlivsbetændelse ultralyd - kræver, at du ikke tisse før eksamen for at sikre, at din blære vil være fuld, så en bedre visualisering af livmoderen, æggestokke eller prostatakræft.

Når du planlægger din ultralyd, så spørg din læge til specifikke anvisninger til netop din eksamen.

Se også

Hvad du kan forvente

Under en ultralydsundersøgelse, du normalt ligge på en undersøgelse bordet. En lille mængde gel anvendes til din hud. Gelen hjælper med at fjerne dannelsen af ​​luftlommer mellem ultralyd og din krop. Under eksamen, uddannet tekniker i ultralydsscanning (sonographer) presser en lille håndholdt enhed (transducer), på størrelse med et stykke sæbe, mod din hud over det område af din krop, der undersøges, der flytter fra et område til et en anden efter behov.

Baseret på de samme principper som sonar, en teknologi, der anvendes til at detektere objekter under vandet genererer transduceren og modtager højfrekvente lydbølger, som ikke kan høres af det menneskelige øre.

Som sonographer placerer transduceren på din hud, krystaller inde i transduceren udsender pulser af lydbølger, der rejser ind i din krop. Din væv, knogler og kropsvæsker afspejler lydbølger og hoppe dem tilbage til transduceren. Transduceren sender derefter disse oplysninger til en computer, som komponerer detaljerede billeder baseret på de mønstre, skabt af lydbølger.

Selvom størstedelen af ​​ultralydsundersøgelserne udføres med en transducer på din hud, er nogle ultralyd udført inde i din krop (invasive ultralyd). For disse eksamener er en specialiseret transducer knyttet til en probe, der er indsat i en naturlig åbning i din krop. Eksempler på disse eksamener kan nævnes:

 • Transesophageal ekkokardiografi. En lille, specialiseret transducer er indsat i spiserøret for at få billeder af den nærliggende hjerte. Sådanne eksamener er typisk udført med sedation.
 • Transrektal ultralyd. En lille, specialiseret transducer er indsat i en mands endetarmen for at se hans prostata.
 • Transvaginal ultralyd. En lille, specialiseret transducer er indsat i en kvindes skede at se hendes livmoder og æggestokke.

Ultralyd er normalt en smertefri procedure. Dog kan du opleve nogle mildt ubehag, da sonographer guider transduceren over hele kroppen, især hvis du er forpligtet til at have en fuld blære. En typisk ultralydsundersøgelse tager fra 30 minutter til en time.

Se også

Resultater

Når din eksamen er færdig, sonographer og en radiolog generelt se ultralyd billeder på film eller på en computerskærm. Radiologen analyserer billederne og sender en rapport over resultaterne med din læge.

Hvis din ultralyd eksamen er for et akut medicinsk tilstand, skal din læge modtage dine resultater med det samme. Ellers bør du have dine resultater inden for et par dage.

Se også