Udtjent

Sorg: coping med påmindelser efter et tab

Sorg er ikke magisk slutter på et bestemt tidspunkt efter en elsket en død. Påmindelser ofte bringe tilbage smerten over tabet. Her er hjælp til coping - og healing.

Når et elsket en dør, kan du blive konfronteret med sorg over dit tab igen og igen - nogle gange endda år senere. Følelser af sorg kan vende tilbage på årsdagen for din elskede er død, fødselsdag eller andre særlige dage hele året.

Disse følelser, undertiden kaldet et jubilæum reaktion, er ikke nødvendigvis et tilbageslag i sorgproces. De er en afspejling at din elskede ens liv var vigtigt for dig.

At fortsætte på vejen mod helbredelse, hvad de skal forvente - og hvordan man kan håndtere påmindelser om dit tab.

Påmindelser kan være hvor som helst

Visse påmindelser om din elskede kan være uundgåelig, især på helligdage, fødselsdage, jubilæer og andre særlige dage, der følger din elskede død.

Påmindelser er ikke bare bundet til kalenderen, selv om. De kan være bundet til seværdigheder, lyde og lugte - og de kan baghold dig. Du kan pludselig blive oversvømmet med følelser, når du kører ved restauranten din partner elskede eller når du hører dit barns yndlings sang. Selv mindesmærke festlighederne for andre kan udløse smerter i dit eget tab.

Hvad kan forvente, når sorgen tilbage

Jubilæum reaktioner kan vare i flere dage ad gangen eller - i mere ekstreme tilfælde - meget længere. Under et jubilæum reaktion, du kan opleve:

 • Sadness
 • Ensomhed
 • Anger
 • Angst
 • Søvnbesvær
 • Træthed
 • Smerte

Jubilæum reaktioner kan også vække stærke minder fra de følelser og begivenheder omkring din elskede ens død. For eksempel kan du huske i detaljer, hvor du var, og hvad du gør, når din elskede døde.

Se også

Sorg: coping med påmindelser efter et tab

Tips til at håndtere genopstandne sorg

Selv år efter et tab, kan du fortsætte med at føle sorg, når du er konfronteret med påmindelser om din elskede er død. Som du fortsætter healing, tage skridt til at håndtere påmindelser om dit tab. For eksempel:

 • Være forberedt. Årsdag reaktioner er normale. Vel vidende, at du sandsynligvis til at opleve jubilæum reaktioner kan hjælpe dig med at forstå dem og endda vende dem til muligheder for helbredelse.
 • Planlæg en distraktion. Planlæg en forsamling eller et besøg med venner eller kære på tidspunkter, hvor du sandsynligvis føle sig alene, eller blive mindet om din elskede er død.
 • Mindes om dit forhold. Fokus på de gode ting ved dit forhold til din elskede, og den tid, du har haft sammen, snarere end tab. Skriv et brev til din elskede eller en note om nogle af dine gode minder. Du kan føje til denne note når som helst.
 • Start en ny tradition. Lav en donation til en velgørende organisation i din elskede ens navn på fødselsdage eller helligdage, eller plante et træ til ære for din elskede.
 • Slut med andre. Tegn venner og kære tæt på dig, herunder folk, der var særligt til din elskede. Find nogen, der vil opfordre dig til at tale om dit tab. Hold forbindelsen til dine sædvanlige support-systemer, såsom åndelige ledere og sociale grupper. Overveje at deltage et dødsfald støttegruppe.
 • Tillad dig selv at føle en række følelser. Det er OK at være trist og føler en følelse af tab, men også tillade dig selv at opleve glæde og lykke. Som du fejre særlige tidspunkter, kan du finde dig selv både lo og græd.

Når sorgen bliver alt intense

Der er ingen tidsfrist for sorg og jubilæum reaktioner kan forlade dig afhaspning. Stadig, intensiteten af ​​sorg tendens til at mindske med tiden.

Slutningen af ​​livet. Mindes om dit forhold.
Slutningen af ​​livet. Mindes om dit forhold.

Hvis din sorg bliver værre med tiden i stedet for bedre eller forstyrrer din evne til at fungere i dagligdagen, konsultere en sorg rådgiver eller en anden mental sundhed udbyder. Uløste eller kompliceret sorg kan føre til depression og andre psykiske problemer. Med professionel hjælp, kan du dog genetablere en følelse af kontrol og retning i dit liv - og vende tilbage til vejen mod helbredelse.

Se også