Tyktarmskræft

Tyktarmskræft screening: vejning af optioner

Tyktarmskræft screening kan være en vigtig del af rutinemæssig sundhedspleje. Hvis du ikke er sikker på tyktarmskræft screening test er bedst for dig, så spørg dig selv disse spørgsmål.

Hvis din læge har anbefalet tyktarmskræft screening, kan du være i stand til at vælge mellem forskellige tyktarmskræft screeningstest. Hvis du er tilbageholdende med at træffe en beslutning, så husk at noget ubehag eller forlegenhed fra tyktarmskræft screening er midlertidig - og afsløre problemer tidligt kan redde dit liv. At hjælpe vælge det tyktarmskræft screening test, der er bedst for dig, overveje følgende spørgsmål.

Hvilken forberedelse er involveret?

Forberedelse til tyktarmskræft screening kan være ubehageligt eller besværligt, men det er nødvendigt for at testen være effektiv. Som en del af din beslutning, overveje din vilje eller evne til at følge de klargøringsanvisninger til specifikke tyktarmskræft screeningstest. Dette kan - i varierende grad - er at undgå fast føde dagen før eksamen, justere din medicin, og ved hjælp afføringsmidler eller lavement for at tømme din kolon.

Hvor bekvemt er testen?

Tyktarmskræft. CT kolografi (virtuel koloskopi).
Tyktarmskræft. CT kolografi (virtuel koloskopi).

Ud over test forberedelse, overveje:

 • Hvor lang tid testen tager
 • Hvor ofte du har brug for at gentage testen
 • Uanset om du har brug for sedation
 • Det eventuelle behov for opfølgende test for at undersøge et falsk-positivt fund eller fjerne væv

Hvad omkostningerne og forsikring spørgsmål?

Find ud af hvor meget hver tyktarmskræft screening test omkostninger, såvel som der tester dit forsikringsselskab dækker. Overvej, om du er villig til at betale out-of-lomme, hvis det er nødvendigt.

Hvad er din holdning til screeningsundersøgelser?

Jo mere grundig tyktarmskræft screeningstest, jo mere sandsynligt er det at afsløre eventuelle kræft eller forstadier polypper. Omvendt kan en mere grundig test også betyde mere besværligt eller ubehageligt forberedelse, en lidt højere risiko for alvorlige komplikationer, eller begge dele. Tænk over din tilgang til screeningsundersøgelser og hvad der er vigtigst for dig. Vil du føle bedst, hvis du ved, du har valgt den mest grundige screening test muligt? Vil du bekymre dig eller tvivler på resultater, hvis du vælger en mindre grundig test? Hvor bekymret er du om bekvemmelighed, forberedelse eller muligheden for alvorlige komplikationer?

Se også

Tyktarmskræft screening: vejning af optioner

Hvad er lægens tilgang til screeningsundersøgelser?

Sørg for at du har det godt med tyktarmskræft screening test lægen anbefaler. Hvis din læge har specialiseret sig i en bestemt test, men du vil hellere have en anden test, udtrykke dine ønsker. Hvis det er nødvendigt, kan din læge give en henvisning til en person uddannet i testen, som du føler dig mest komfortable.

Hvad er din risiko-niveau?

Din risiko for tyktarmskræft kan påvirke dit valg af screeningstest. For eksempel kan din læge anbefale koloskopi som screeningsværktøj af valg, sandsynligvis med hyppige mellemrum, hvis du:

 • Har en personlig historie tyktarmskræft eller forstadier polypper
 • Har en forælder, søskende eller barn, der har haft kræft i tyktarmen
 • Carry et gen for en arvelig tyktarmskræft syndrom
 • Har en historie af inflammatorisk tarmsygdom, såsom ulcerøs colitis eller Crohns sygdom

Hvad er fordele og ulemper ved hver test?

Her er en oversigt over de mest almindelige tyktarmskræft screeningstest.

Koloskopi
En koloskopi er en eksamen bruges til at opdage ændringer eller abnormiteter i tyktarmen og endetarmen. En lang, fleksibel slange (colonoscope) er indsat i endetarmen. En lille videokamera på spidsen af ​​røret giver lægen at se indersiden af ​​hele tyktarmen.

 • Pros. Koloskopi er generelt betragtes som den gyldne standard for tyktarmskræft screening. Polypper eller andre typer af unormal væv kan fjernes gennem anvendelsesområde under eksamen. Vævsprøver (biopsier) kan tages som godt. Prøven tager typisk omkring 30 til 60 minutter.
 • Cons. Prøven muligvis ikke registrere alle små polypper og kræft. Du har måske brug for at justere dine sædvanlige medicin før eksamen. Typisk kan du ikke spise fast føde dagen før eksamen, og du bliver nødt til at bruge afføringsmidler eller et andet produkt til at tømme din kolon. Sedation er generelt anbefales. Sjældne komplikationer kan omfatte blødning fra det sted, hvor en biopsi blev truffet, eller en polyp eller anden unormal væv blev fjernet, eller en tåre i tyktarmen eller endetarmen væg. Kramper eller oppustethed kan forekomme efter eksamen. Da den beroligende kan tage timer at bære off, skal du sørge for nogen til at køre dig hjem.

CT kolografi (virtuel koloskopi)
CT kolografi, også kendt som virtuelle koloskopi, er en eksamen bruges til at opdage ændringer eller abnormiteter i tyktarmen og endetarmen. Under denne prøve, er en billeddannelse teknik kendt som edb-tomografi (CT) anvendes til at producere tværgående billeder af abdominale organer. Til at skabe klare billeder, et lille rør (kateter) er placeret inde i din endetarm at udfylde din kolon med luft eller kuldioxid.

 • Pros. Modsætning til traditionelle koloskopi, ikke CT-colonography ikke kræve sedation eller indsættelse af et omfang ind i tyktarmen. Prøven tager typisk omkring 10 minutter.
 • Cons. Prøven muligvis ikke registrere alle små polypper og kræft. Du har måske brug for at justere dine sædvanlige medicin før eksamen. Typisk kan du ikke spise fast føde dagen før eksamen. Du skal muligvis bruge afføringsmidler eller et andet produkt til at tømme din kolon. Stråling fra gentagne procedurer kunne være en bekymring. Da vævsprøver ikke kan tages under eksamen, kan en opfølgende koloskopi være nødvendig, hvis en anomali er opdaget. Kramper eller oppustethed kan forekomme efter eksamen.

Fækal okkult blodprøve
En fækal okkult blodprøve er en lab test, der anvendes til at kontrollere afføringsprøver for skjult (okkult) blod.

 • Pros. Afføringsprøve samling kan gøres derhjemme. Der er ingen grund til at tømme tyktarmen i forvejen.
 • Cons. Testen undlader at registrere de fleste polypper og visse kræftformer. Visse fødevarer og medicin skal muligvis undgås i flere dage før prøven. Hvis blod er opdaget, kan yderligere test være nødvendige for at fastslå kilden. Falsk negative og falsk-positive resultater er mulige.

Fleksibel sigmoideoskopi
Fleksibel sigmoideoskopi er en prøve anvendes til at vurdere den nedre del af tyktarmen (sigmoid colon). En tynd, fleksibel slange (rektoskopi) er indsat i endetarmen. En lille videokamera på spidsen af ​​røret giver lægen at se indersiden af ​​endetarmen og det meste af sigmoid colon.

 • Pros. Sedation er normalt ikke nødvendig. Biopsier kan tages gennem rækkevidden under eksamen. Prøven tager typisk omkring 15 til 20 minutter.
 • Cons. Typisk én eller flere lavementer er færdig før proceduren at tømme den nederste del af tyktarmen. I nogle tilfælde kan du ikke være i stand til at spise fast føde dagen før eksamen. Eksamen tillader ikke læge for at se hele tyktarmen, så eventuelle kræftformer eller polypper længere ind i tyktarmen ikke kan detekteres. Sjældne komplikationer kan omfatte blødninger fra biopsi websted eller en tåre i foring af tyktarmen. Kramper eller oppustethed kan forekomme efter eksamen. Yderligere tests kan være nødvendigt, hvis en abnormitet er opdaget.

Hvad er den nederste linje?

Valg af en tyktarmskræft screening test er ikke altid en nem beslutning, men det er en potentielt livreddende én. Rådfør dig med din læge om dine tyktarmskræft screening muligheder. Forpligte sig til en screening tidsplan baseret på dine personlige risikofaktorer. Husk, at tidligere tyktarmskræft opdages, jo lettere er det at behandle.

Se også