Transuretral resektion af prostata (TURP)

Definition

Transuretral prostata (TURP) er en form for prostata kirurgi gøres for at lindre moderate til svære urin symptomer forårsaget af en forstørret prostata, en tilstand kendt som benign prostatahyperplasi (BPH).

Under TURP, er en kombineret visuel og kirurgisk instrument (resectoscope) indsat gennem spidsen af ​​din penis og ind i røret, der bærer urin fra blæren (urinrøret). Urinrøret omgivet af prostata. Ved hjælp af resectoscope, din læge trimmer væk overskydende prostata væv, der er blokerer urin flow og øger størrelsen på den kanal, der giver dig mulighed for at tømme blæren.

TURP er en af ​​de mest effektive muligheder for behandling af urin symptomer forårsaget af BPH. For at bestemme om TURP eller anden behandling er det rigtige valg for dig, vil din læge overveje, hvordan alvorlige dine symptomer er, hvad andre sundhedsmæssige problemer, du har, og størrelsen og formen på din prostata.

Se også

Hvorfor det er gjort

TURP hjælper med at reducere urin symptomer forårsaget af BPH.

Urinary symptomer forårsaget af BPH kan omfatte:

 • Hyppig, presserende behov for at tisse
 • Svært ved at starte vandladning
 • Langsomt (langvarig) vandladning
 • Øget hyppighed af vandladning om natten (nykturi)
 • Stop og start igen, mens man tisser
 • Den følelse, du kan ikke helt tømme blæren
 • Urinvejsinfektioner
 • Den manglende evne til at tisse

TURP kan også gøres for at behandle eller forebygge komplikationer på grund blokeret urin flow, såsom:

 • Tilbagevendende urinvejsinfektioner
 • Blære eller nyreskader
 • Manglende evne til at styre vandladning (inkontinens)
 • Blæresten
 • Tilbagevendende blod i urinen

Selv om en række procedurer til at behandle BPH, TURP er den mest almindeligt udførte procedure. TURP er forbundet med særlige risici og komplikationer, der bør drøftes med din læge.

Se også

Risici

Risici kan omfatte:

 • Kraftig blødning. Nogle mænd mister nok blod under TURP at kræve en blodtransfusion. Dette er sjældne. Mænd med større prostata forekommer at være en højere risiko for betydelig blodtab.
 • Lav natrium i blodet. Denne sjælden komplikation kaldes TURP syndrom eller transuretral resektion (TUR) syndrom. Det sker, når kroppen optager for meget af den væske, der anvendes til at vaske (overrisle) det kirurgiske område under proceduren. TURP syndrom kan være livstruende, hvis den ikke behandles. En teknik, der kaldes bipolar TURP tillader anvendelse af et salt (saltvand) opløsning til kunstvanding, som mindsker risikoen for TURP syndrom.
 • Midlertidig vandladningsbesvær. Du kan have problemer med vandladning (urinretention) for et par dage efter indgrebet. Indtil du kan tisse på din egen, vil du nødt til at have et rør indsat gennem din penis til at urinen ud af blæren (urin kateter).
 • Urinvejsinfektion. Urinvejsinfektioner er en mulig komplikation efter enhver forstørret prostata procedure. En infektion er mere sandsynligt at forekomme, jo længere du har et kateter på plads, og kan kræve antibiotika eller anden behandling. I nogle tilfælde har mænd, der har TURP tilbagevendende urinvejsinfektioner.
 • Svært ved at holde urinen. Sjældent, tab af blærekontrol (inkontinens) er en langsigtet komplikation af TURP.
 • Tør orgasme. TURP kan forårsage retrograd ejakulation, hvilket betyder sæd frigøres under seksuelle klimaks (ejakulation) træder din blære i stedet forlader penis. Retrograd ejakulation er ikke skadeligt, og generelt ikke påvirke seksuel nydelse. Men det kan forstyrre din evne til at blive far til et barn. Denne langsigtede bivirkning forekommer i omkring 75 procent af mænd, der har TURP.
 • Erektil dysfunktion. Den manglende evne til at holde eller opretholde en erektion er en mulig langsigtet bivirkning af TURP. Selvom dette ikke er fælles med TURP, kan det forekomme.
 • Behov for genbehandling. Nogle mænd kræver opfølgende behandling efter TURP, enten fordi symptomerne vender tilbage over tid, eller fordi de aldrig tilstrækkeligt forbedre. Dette er mindre fælles med TURP end med mindre invasive office-baserede prostata behandlinger. I nogle tilfælde er yderligere behandling nødvendig, fordi TURP forårsager forsnævring (striktur) af urinrøret eller blærehalsen.

Se også

Hvordan du forbereder

Før proceduren, kan din læge ønsker at gøre en test, der bruger en visuel rækkevidde til at kigge inde i din urinrøret og blæren (cystoskopi). Dette gør det muligt for lægen at kontrollere størrelsen på din prostata og undersøge din urinvejene. Din læge kan også ønsker at gøre andre tests, såsom blodprøver eller prøver til specifikt måle prostata eller urin flow.

Følg lægens instruktioner om hvad du skal gøre, før din behandling. Her er nogle spørgsmål at drøfte med din læge:

 • Din medicin. Fortæl din læge om nogen recept eller over-the-counter medicin eller kosttilskud, du tager. Dette er især vigtigt, hvis du tager blodfortyndende medicin, såsom warfarin (Coumadin) eller clopidogrel (Plavix) og nonprescription smertestillende såsom aspirin, ibuprofen (Advil, motrin IB, andre) eller naproxen natrium (Aleve, andre). Din kirurg kan bede dig om at stoppe med at tage medicin, der øger din risiko for blødning flere dage før operationen.
 • Fastende før proceduren. Din læge vil sandsynligvis bede dig om at ikke spise eller drikke noget efter midnat. Om morgenen den din procedure, kun tage den medicin din læge fortæller dig til med en lille tår vand.
 • Ordninger efter proceduren. Spørg din læge, hvor lang tid til at forvente at blive på hospitalet, og arrangere forud for tidspunktet for et lift hjem. Du vil ikke være i stand til at køre selv hjem efter indgrebet.
 • Aktivitet begrænsninger. Du må ikke være i stand til at arbejde eller gøre anstrengende aktivitet i flere uger efter operationen (typisk 3-6 uger). Spørg din læge, hvor meget recovery tid, du kan have brug for.

Se også

Hvad du kan forvente

TURP tager normalt 60 til 90 minutter. Du får enten en spinal bedøvelse, som giver dig mulighed for at være vågen under proceduren, men ude af stand til at føle smerte i det kirurgiske område eller en generel anæstesi, som vil sætte dig til at sove. Lægen kan også give dig en dosis af antibiotika for at forebygge infektion.

Under proceduren
En kombineret visuel og kirurgisk instrument (resectoscope) indsættes i spidsen af ​​din penis og udvidet gennem din urinrøret og ind i prostata-området. Ved at gå ind prostata gennem din penis, vil din læge ikke behøver at foretage nogen nedskæringer (indsnit) på ydersiden af ​​din krop. Resectoscope har en lys, ventiler til styring af irrigationsvæske, og en elektrisk sløjfe at skære væv og segl blodkar.

Lægen vil bruge resectoscope at trimme væv fra indersiden af ​​din prostata, et lille stykke ad gangen. Da små stykker af væv skæres fra inde i din prostata, irrigationsvæske bærer dem ind i din blære. De er fjernet ved afslutningen af ​​operationen.

BPH er normalt ikke et symptom på prostatakræft, og det ikke øge din risiko for prostatakræft. Dog vil prostatavæv fra din procedure sendes til et laboratorium for at tjekke for skjulte cancerceller eller andre betingelser.

Efter indgrebet
Efter operationen, skal du blive på hospitalet for en til to dage. Tal med din læge om, hvad du kan forvente, og hvilke forholdsregler du skal tage, når du går hjem.

 • Du får et kateter. Kateteret føres ind gennem spidsen af din penis og går ind i din blære til at dræne din urin i en opsamlingspose. Kateteret er generelt efterladt på stedet i fire til syv dage, indtil du er i stand til at tisse på din egen. I nogle tilfælde er et kateter nødvendig for en længere periode - især hvis du har en relativt stor prostata. Du må urinere omkring kateteret, hvilket er normalt, fordi din blære kan forsøge og presse mere urin end kateteret kan rumme.
 • Vandladning kan være smertefuldt. Du har måske en følelse af uopsættelighed som urin passerer over kirurgiske område. Du kan også nødt til at urinere hyppigt. Smertefuld vandladning generelt forbedrer i en til fire uger.
 • Du kan se blod i urinen. Dette er fælles lige efter operationen. Hvis du har blodpropper eller så meget blod i din urin, som du ikke kan se igennem den, skal du kontakte din læge.

Disse trin kan hjælpe dig med at komme sig efter din procedure.

 • Drik masser af vand til at skylle ud i blæren.
 • Undgå at belaste under en afføring. Spis fiber-holdige fødevarer og undgå fødevarer, der kan forårsage forstoppelse. Spørg din læge, hvis du skal tage et afføringsmiddel, hvis du bliver forstoppet.
 • Tag ikke blodfortyndende medicin, indtil lægen siger, det er OK.
 • Må ikke gøre nogen anstrengende aktivitet, såsom tunge løft, for fire til seks uger, eller indtil lægen siger, det er OK.
 • Må ikke have sex. Du vil sandsynligvis være i stand til at genoptage seksuel aktivitet i omkring fire til seks uger.
 • Kør ikke indtil lægen siger, det er OK. Generelt kan du køre, når din kateteret er fjernet, og du ikke længere tager receptpligtig smertestillende medicin.

Se også

Resultater

Efter TURP, oplever de fleste mænd betydelig lindring af symptomer. Fordi kirurgi efterlader en del af prostata, er det muligt for BPH symptomer at sanere. Dog kan operation tilbyde lindring for mellem syv og 15 år for de fleste mennesker.

Efter TURP, er det vigtigt at have en digital rektal eksamen en gang om året for at tjekke din prostata og screene for prostatakræft, som du normalt ville. Hvis du bemærker nogen forværring urin symptomer, lave en aftale for at se din læge. I nogle tilfælde er opfølgende behandling for at lindre symptomer nødvendig, især hvis mange år er gået siden TURP blev gjort.

Se også