Transuretral nål ablation (TUN)

Definition

Transuretral nål ablation (TUN) er en ambulant procedure til behandling urin symptomer forårsaget af en forstørret prostata, en tilstand kendt som benign prostatahyperplasi (BPH). Denne procedure kaldes også radiofrekvens ablation eller RF terapi.

Transuretral nål ablation (TUN). Urinvejsinfektion.
Transuretral nål ablation (TUN). Urinvejsinfektion.

Under TUN er en specielt tilpasset visuelt instrument (cystoscope) indsat gennem spidsen af ​​din penis ind i røret, der bærer urin fra blæren (urinrøret). Ved hjælp af cystoskop, din læge guider et par af små nåle ind i prostata væv, der presser på urinrøret. Så radiobølger passeret gennem nåle til at skabe arvæv. Denne ardannelse krymper prostata væv, der åbner op for urin kanal, så urinen kan flyde lettere.

TUN er en af ​​flere muligheder for behandling af BPH. For at bestemme den rigtige behandling valg for dig, vil din læge overveje, hvordan alvorlige dine symptomer er, hvad andre sundhedsmæssige problemer, du har, og størrelsen og formen på din prostata.

Se også

Hvorfor det er gjort

TUN bruges til at lette urin symptomer og komplikationer som følge af blokeret urin flow, såsom:

 • Hyppig, presserende behov for at tisse
 • Svært ved at starte vandladning
 • Langsomt (langvarig) vandladning
 • Øget hyppighed af vandladning om natten (nykturi)
 • Stop og start igen, mens man tisser
 • Den følelse, du kan ikke helt tømme blæren
 • Urinvejsinfektioner

En række procedurer er til rådighed til at behandle BPH. På lang sigt kan TUN være mindre effektive end kirurgiske muligheder, såsom transuretral prostata (TURP) og åben prostatektomi. Men TUN har flere fordele frem for traditionelle kirurgi:

 • Det er typisk gøres uden en overnatning hospitalsophold (på en ambulant basis).
 • Det er mindre tilbøjelige til at forårsage blødning og andre komplikationer end ikke kirurgi.
 • Det kan være et mere sikkert alternativ, hvis operation ikke er et godt valg for dig på grund af visse andre sundhedsproblemer.
 • Det er mindre tilbøjelige til at forårsage svært ved at holde urin (urininkontinens) end kirurgi.

Se også

Risici

Risiko for TUN nævnes:

 • Urinvejsinfektion. Urinvejsinfektioner er en mulig komplikation efter enhver forstørret prostata procedure. En infektion er mere sandsynligt at forekomme, jo længere du har et rør til at dræne urinen (urin kateter) på plads efter indgrebet. Det kan kræve antibiotika eller anden behandling.
 • Behov for genbehandling Nogle mænd, der har TUN senere kræver mere behandling for at lindre urin symptomer -. Normalt kirurgi. Nogle mænd har brug for yderligere behandling, fordi de udvikler langsigtede prostata irritation, der kan forårsage hævelse og smerte (kronisk prostatitis).
 • Nye udbrud eller forværring urinvejssymptomer. I nogle tilfælde kan TUN resultere i en kronisk betændelse i prostata, der kan give anledning til irritative urin symptomer såsom hyppig vandladning, haster og i nogle tilfælde smerter med vandladning.

Se også

Hvordan du forbereder

Før du laver nogen forstørret prostata procedure, kan din læge ønsker at gøre en test, der bruger en visuel rækkevidde til at kigge inde i din urinrøret og blæren (cystoskopi). Dette gør det muligt for lægen at kontrollere størrelsen på din prostata og undersøge din urinvejene. Din læge kan også ønsker at gøre andre tests, såsom blodprøver eller prøver at måle urin flow.

Følg lægens instruktioner om hvad du skal gøre, før din behandling. Her er nogle spørgsmål at drøfte med din læge:

 • Din medicin. Fortæl din læge om nogen recept, over-the-counter eller kosttilskud du tager. Dette er især vigtigt, hvis du tager blodfortyndende medicin, såsom warfarin (Coumadin) eller clopidogrel (Plavix) og nonprescription smertestillende såsom aspirin, ibuprofen (Advil, motrin IB, andre) eller naproxen (Aleve, andre). Din kirurg kan bede dig om at stoppe med at tage medicin, der øger din risiko for blødning flere dage før operationen.
 • Fastende før proceduren. Din læge vil sandsynligvis bede dig om at ikke spise eller drikke noget efter midnat. Om morgenen den din procedure, kun tage den medicin din læge fortæller dig til med en lille tår vand.
 • Ordninger efter proceduren. Du vil ikke være i stand til at køre selv hjem efter indgrebet. Planlæg at have nogen til rådighed til at køre dig hjem. Spørg din læge før tid, hvor længe du kan forvente at være i kirurgi center eller hospital.
 • Aktivitet begrænsninger. Din læge vil sandsynligvis bede dig om at undgå enhver anstrengende aktivitet, såsom tunge løft, i tre til fem dage. Må ikke have sex, indtil lægen siger, det er OK. De fleste mænd kan genoptage seksuel aktivitet efter et par uger.
 • Tarm prep. Du kan få et lavement kit, som bruges til at rydde dine tarme og rektum derhjemme, morgenen for kirurgi. Kort før din behandling, vil du blive bedt om at tisse, så din blære er tom.

Se også

Hvad du kan forvente

Behov for genbehandling. Nye udbrud eller forværring urin symptomer.
Behov for genbehandling. Nye udbrud eller forværring urin symptomer.

TUN tager mindre end en time. Det er normalt udført som en ambulant procedure, hvilket betyder, at du vil gå hjem dagen af ​​proceduren.

Du får en lokalbedøvelse til følelsesløs prostata-området. Bedøvelsen kan indsættes gennem spidsen af ​​din penis, eller gives i et skud via din rektum eller i området mellem din pungen og anus (mellemkødet). Du kan også have intravenøs (IV) sedation. Med IV sedation, vil du være døsig, men forbliver bevidst under proceduren.

I nogle tilfælde er spinal anæstesi eller generel anæstesi anvendes. Med spinal anæstesi, er du følelsesløs fra taljen ned. Med generel anæstesi, er du bevidstløs under proceduren.

Under proceduren
Et specielt tilpasset visuelt instrument (cystoscope) ledes gennem åbningen af ​​din penis ind i din urinrøret. Din læge vil indsætte cystoskop indtil den når prostata-området.

Når cystoskop er på plads, vil din læge indsætter små nåle ind i din prostata gennem slutningen af ​​cystoskop. Derefter radiobølger passerer gennem dem at varme og ødelægge prostata væv blokere urin flow. Du kan føle en lille smerte eller ubehag.

Efter indgrebet
Efter TUN, vil du have et kateter, der strækker sig gennem spidsen af ​​penis ind i din blære. Dette giver dig mulighed for at passere urin, indtil du kan tisse på din egen.

Bivirkninger af TUN kan nævnes:

 • Blod i urinen (hæmaturi). Dette bør ikke vare mere end et par dage efter indgrebet.
 • Irriterende urin symptomer. Du kan opleve smertefuld vandladning, vandladningsbesvær eller et presserende eller hyppig vandladningstrang. Disse symptomer normalt bedres inden for en uge eller deromkring.
 • Midlertidig vandladningsbesvær eller urinretention. En række mænd har problemer med at urinere (urinretention) efter proceduren. Hvis dette sker, kan du nødt til at have et kateter i stedet for et par dage. I nogle tilfælde er et kateter nødvendig for et par uger eller længere.
 • Urinvejsinfektion. Urinvejsinfektioner er en mulig komplikation efter enhver forstørret prostata procedure. En infektion er mere sandsynligt at forekomme, jo længere du har et kateter på plads, og kan kræve antibiotika eller anden behandling. Nogle mænd har tilbagevendende urinvejsinfektioner efter tun.

Se også

Resultater

Flere uger kan gå, før du kan se en mærkbar forbedring i din urin symptomer. Det kan tage et par måneder for nogle mænd at lægge mærke til betydelige forbedringer. Det er fordi din krop har brug for tid til at nedbryde og absorbere prostata væv, der er blevet ødelagt.

Nogle mænd, der har TUN vil i sidste ende brug for yderligere procedurer for forstørret prostata. Flere undersøgelser er nødvendige for at fastslå den samlede, langsigtede effektivitet af tunfisk sammenlignet med andre procedurer.

Efter TUN, er det vigtigt at have en digital rektal eksamen en gang om året for at tjekke din prostata og screene for prostatakræft, som du normalt ville. Hvis du bemærker nogen forværring urin symptomer, lave en aftale for at se din læge.

Se også