Transuretral mikrobølge terapi (TUMT)

Definition

Transuretral mikrobølge terapi (TUMT) er en ambulant procedure til behandling urin symptomer forårsaget af en forstørret prostata, en tilstand kendt som benign prostatahyperplasi (BPH). Det bruges sjældnere nu end det var i fortiden og har generelt blevet erstattet af nyere behandlinger.

Under TUMT er en lille mikrobølge antenne indsat gennem spidsen af ​​din penis ind i røret, der bærer urin fra blæren (urinrøret). Lægen udvider antennen, indtil den når det område af urinrøret omgivet af prostata. Antennen udsender en dosis af mikrobølge energi, der varmer op og ødelægger overskydende prostata væv blokere urin flow.

TUMT er en af ​​flere muligheder for at behandle en forstørret prostata. For at bestemme den rigtige behandling valg for dig, vil din læge overveje, hvordan alvorlige dine symptomer er, hvad andre sundhedsmæssige problemer, du har, og størrelsen og formen på din prostata.

Se også

Hvorfor det er gjort

TUMT er en behandling for at lindre urin symptomer og komplikationer som følge af blokeret urin flow, generelt fra mindre, stærkt selekterede prostata patienter, såsom:

 • Hyppig, presserende behov for at tisse
 • Svært ved at starte vandladning
 • Langsomt (langvarig) vandladning
 • Øget hyppighed af vandladning om natten (nykturi)
 • Stop og start igen, mens man tisser
 • Den følelse, du kan ikke helt tømme blæren
 • Urinvejsinfektioner

TUMT forbedrer urin flow i nogle, men ikke alle, mænd. Denne procedure er generelt mere effektiv end er medicin til at forbedre urin flow, men mindre effektiv end kirurgiske metoder, såsom transuretral resektion af prostata (TURP), HoLEP og åben enkel prostatektomi. Det kan tage lidt tid, fra uger til måneder for at se resultaterne af proceduren.

Men TUMT har flere fordele i forhold kirurgi:

 • Det kan gøres på en ambulant basis, så en overnatning hospitalsophold er ikke nødvendig.
 • Det kræver ikke generel eller spinal anæstesi.
 • Det har en lavere risiko for at forårsage kraftig blødning.
 • Det er mindre tilbøjelige til at forårsage erektil dysfunktion eller andre seksuelle bivirkninger.
 • Det er en mulighed for mænd, der har brug for at undgå operation på grund af andre sundhedsproblemer.

Se også

Risici

Risiko for TUMT nævnes:

 • Urinretention. Du kan have problemer med vandladning i et par dage efter indgrebet. Indtil du kan tisse på din egen, vil du nødt til at have et rør (kateter) indsat i din penis til at urinen ud af blæren.
 • Urinvejsinfektion. Urinvejsinfektioner er en mulig komplikation efter enhver forstørret prostata procedure. En infektion er mere sandsynligt at forekomme, jo længere du har et rør til at dræne urinen (urin kateter) på plads efter indgrebet. Det kan kræve antibiotika eller anden behandling.
 • Forsnævring (striktur) af urinrøret eller blærehalsen. Sommetider TUMT indsnævrer røret, der bærer urin fra blæren (urinrøret), eller det område, hvor urinrøret tillægger blæren (blærehalsen). Dette kan gøre vandladning vanskeligt og kan kræve yderligere behandling for at korrigere.
 • Tør orgasme. TUMT kan forårsage retrograd ejakulation, hvilket betyder sæd frigøres under seksuelle klimaks (ejakulation) træder din blære i stedet forlader penis. Retrograd ejakulation er ikke skadeligt, og generelt ikke påvirke seksuel nydelse. Men det kan forstyrre din evne til at blive far til et barn.
 • Behov for genbehandling. De fleste mænd, der har TUMT vil kræve opfølgende behandling med TURP eller en anden prostata procedure. Behandlingen er nødvendig enten fordi symptomerne vender tilbage, eller fordi de aldrig tilstrækkeligt forbedre.
Transuretral mikrobølge terapi (TUMT). Urinvejsinfektion.
Transuretral mikrobølge terapi (TUMT). Urinvejsinfektion.

På grund af potentielle komplikationer kan TUMT ikke være en behandlingsmulighed, hvis du har eller har haft:

 • En penis implantat
 • Urethralstriktur - forsnævring af urinrøret
 • Strålebehandlinger i bækken området

Se også

Hvordan du forbereder

Før proceduren, kan din læge ønsker at gøre en test, der bruger en mulighed for at kigge inde i din urinrøret og blæren (cystoskopi). Dette gør det muligt for lægen at kontrollere størrelsen på din prostata og undersøge din urinvejene. Din læge kan også ønsker at gøre andre tests, såsom blodprøver eller prøver til specifikt måle prostata eller urin flow.

Følg lægens instruktioner om hvad du skal gøre, før din behandling. Her er nogle spørgsmål at drøfte med din læge:

 • Din medicin. Fortæl din læge om nogen recept, over-the-counter eller kosttilskud du tager. Dette er især vigtigt, hvis du tager blodfortyndende medicin, såsom warfarin (Coumadin) eller clopidogrel (Plavix) og nonprescription smertestillende såsom aspirin, ibuprofen (Advil, motrin IB, andre) og naproxen (Aleve, andre).
 • Fastende før din procedure. Din læge kan bede dig om at ikke spise eller drikke noget efter midnat. Om morgenen den din procedure, kun tage den medicin din læge fortæller dig til med en lille tår vand.
 • Ordninger efter proceduren. Du vil ikke være i stand til at køre selv hjem efter den procedure, så du bliver nødt til at sørge for nogen til at køre dig hjem.
 • Aktivitet begrænsninger. Din læge vil sandsynligvis bede dig om at undgå enhver anstrengende aktivitet, såsom tunge løft, i tre til fem dage efter indgrebet. Du bør også vente med at have sex, indtil lægen siger, det er OK. De fleste mænd kan genoptage seksuel aktivitet omkring to uger efter proceduren.

Se også

Hvad du kan forvente

TUMT tager omkring en time. Det er normalt udført som en ambulant procedure, hvilket betyder, at du vil gå hjem dagen af ​​proceduren.

Du får en lokalbedøvelse til følelsesløs prostata-området. Bedøvelsen kan indsættes gennem spidsen af ​​din penis, eller gives i et skud via din endetarmen eller i rummet mellem din pungen og anus (mellemkødet).

Du vil sandsynligvis have intravenøs (IV) sedation. Med IV sedation, vil du være døsig, men forbliver bevidst under proceduren.

Forsnævring (striktur) af urinrøret eller blærehalsen. Behov for genbehandling.
Forsnævring (striktur) af urinrøret eller blærehalsen. Behov for genbehandling.

Under proceduren
Din læge vil indsætte et kateter med en mikrobølgeovn antenne ind i din urinrøret. Et termometer er indsat i endetarmen for at kontrollere temperaturen. Begge vil have balloner knyttet at holde dem på plads. Din læge kan kontrollere placeringen af ​​kateteret og rektal termometer hjælp af en ultralyd maskine.

Når antennen er i præcis det rigtige sted, vil din læge starte proceduren. Den mikrobølgeantenne vil medføre lige nok varme til at ødelægge prostata væv blokerer din urin flow, men ikke nok til at skade andre væv.

Under mikrobølge behandling, cirkulerer vand omkring spidsen og siderne af antennen for at beskytte urinrøret fra varmen. Din læge vil give dig nok smertestillende medicin, så det vil ikke skade for meget - men du vil stadig føler en vis varme og ubehag i prostata og blære områder.

Din læge vil spørge dig om din smerte niveau, og justere din behandling for at sikre, at du får nok varme til at forbedre dine symptomer - men ikke så meget, at det forårsager unødig skade. Du bliver nødt til at holde sig så stille som muligt under selve mikrobølge behandling. Længden af ​​behandlingen varierer, afhængigt af lægens præferencer og typen af ​​mikrobølge terapi maskine, der anvendes.

Under behandlingen, kan du have et stærkt ønske om at urinere og kan føle blære spasmer - fornemmelser, der plejer at gå væk efter behandlingen er afsluttet.

Efter indgrebet
Efter TUMT, kan du have et rør (Foley kateter) indsat i spidsen af ​​din penis, der strækker sig ind i din blære. Dette giver dig mulighed for at passere urin, indtil du kan tisse på din egen.

Kortsigtede bivirkninger af TUMT kan nævnes:

 • Blod i urinen (hæmaturi). Dette bør ikke vare mere end et par dage efter indgrebet.
 • Irriterende urin symptomer. Du kan opleve smertefuld vandladning, vandladningsbesvær eller et presserende eller hyppig vandladningstrang. Disse symptomer normalt bedres inden for et par uger.

Se også

Resultater

Flere uger til måneder kan gå før du kan se en mærkbar forbedring i urin symptomer. Det er fordi din krop har brug for tid til at nedbryde og absorbere tilgroet prostata væv, der er blevet ødelagt af mikrobølge energi.

Efter TUMT, er det vigtigt at have en digital rektal eksamen en gang om året for at tjekke din prostata og screene for prostatakræft, som du normalt ville. Hvis du bemærker nogen forværring urin symptomer, lave en aftale for at se din læge. Nogle mænd har brug for genbehandling i tide.

Se også