Transuretral indsnit i prostata (TUIP)

Definition

Transuretral indsnit i prostata (TUIP) er en form for prostata kirurgi gøres for at lindre moderate til svære urin symptomer forårsaget af forstørret prostata, en tilstand kendt som benign prostatahyperplasi (BPH).

Under TUIP, er en kombineret visuel og kirurgisk instrument (resectoscope) indsat gennem spidsen af ​​din penis og ind i røret, der bærer urin fra blæren (urinrøret). Urinrøret omgivet af prostata væv. Lægen skærer en eller to små riller i det område, hvor prostata og blære er tilsluttet (blærehalsen) for at åbne op for urin kanal. Dette tillader urinen at passere lettere.

TUIP er en af ​​de muligheder for behandling af urin symptomer forårsaget af BPH. For at bestemme om TUIP eller anden behandling er en god mulighed for dig, vil din læge overveje, hvordan alvorlige dine symptomer er, hvad andre sundhedsmæssige problemer, du har, og størrelsen og formen på din prostata.

Se også

Hvorfor det er gjort

TUIP bruges til at lette urin symptomer forårsaget af en forstørret prostata. Symptomerne kan omfatte:

 • Hyppig, presserende behov for at tisse
 • Svært ved at starte vandladning
 • Langsomt (langvarig) vandladning
 • Øget hyppighed af vandladning om natten (nykturi)
 • Stop og start igen, mens man tisser
 • Den følelse, du kan ikke helt tømme blæren
 • Urinvejsinfektioner

Selv om en række procedurer til at behandle BPH, TUIP er en mulighed, når prostata er relativt lille - mindre end ca 1 ounce (30 milliliter) i størrelse. Hvis du har en større prostata, eller du har svære urin symptomer, kan en anden procedure være en bedre løsning.

Se også

Risici

Risiko for TUIP kan nævnes:

 • Midlertidig vandladningsbesvær. Du kan have problemer med vandladning (urinretention) for et par dage efter indgrebet. Indtil du kan tisse på din egen, vil du nødt til at have et rør indsat gennem din penis til at urinen ud af blæren (urin kateter).
 • Urinvejsinfektion. Urinvejsinfektioner er en mulig komplikation efter enhver forstørret prostata procedure. En infektion er mere sandsynligt at forekomme, jo længere du har et kateter på plads, og kan kræve antibiotika eller anden behandling.
 • Svært ved at holde urinen. Du har måske problemer med at kontrollere vandladning (urininkontinens) lige efter operationen. Sjældent, det er en langsigtet konsekvens af TUIP.
 • Tør orgasme. TUIP kan forårsage retrograd ejakulation, hvilket betyder sæd frigøres under seksuelle klimaks (ejakulation) træder din blære i stedet forlader penis. Retrograd ejakulation er ikke skadeligt, og generelt ikke påvirke seksuel nydelse. Men det kan forstyrre din evne til at blive far til et barn.
 • Erektil dysfunktion. Den manglende evne til at holde eller opretholde en erektion er en mulig langsigtet bivirkning, men er mindre fælles med TUIP end med åben prostatektomi eller TURP.
 • Behov for genbehandling. Nogle mænd, der har TUIP senere kræver opfølgende behandling med TURP eller en anden prostata procedure. Behandlingen er nødvendig, enten fordi symptomerne vender tilbage over tid, eller fordi de aldrig tilstrækkeligt forbedre.

Se også

Hvordan du forbereder

Transuretral indsnit i prostata (TUIP). Midlertidig vandladningsbesvær.
Transuretral indsnit i prostata (TUIP). Midlertidig vandladningsbesvær.

Før proceduren, kan din læge ønsker at gøre en test, der bruger en visuel rækkevidde til at kigge inde i din urinrøret og blæren (cystoskopi). Dette gør det muligt for lægen at kontrollere størrelsen på din prostata og undersøge din urinvejene. Din læge kan også ønsker at gøre andre tests, såsom blodprøver eller prøver at måle urin flow.

Følg lægens instruktioner om hvad du skal gøre, før din behandling. Her er nogle spørgsmål at drøfte med din læge:

 • Din medicin. Fortæl din læge om nogen recept eller over-the-counter medicin eller kosttilskud, du tager. Dette er især vigtigt, hvis du tager blodfortyndende medicin, såsom warfarin (Coumadin) eller clopidogrel (Plavix) og nonprescription smertestillende såsom aspirin, ibuprofen (Advil, motrin IB, andre) eller naproxen natrium (Aleve, andre). Din kirurg kan bede dig om at stoppe med at tage medicin, der øger din risiko for blødning flere dage før operationen.
 • Fastende før proceduren. Din læge vil sandsynligvis bede dig om at ikke spise eller drikke noget efter midnat. Om morgenen den din procedure, kun tage den medicin din læge fortæller dig til med en lille tår vand.
 • Ordninger efter proceduren. Du vil ikke være i stand til at køre selv hjem efter indgrebet. Du kan være i stand til at gå hjem dagen for operationen, eller du måske nødt til at blive på hospitalet natten over. Spørg din læge i god tid hvornår du kan forvente at gå hjem.
 • Aktivitet begrænsninger. Du må ikke være i stand til at arbejde eller gøre anstrengende aktivitet i flere uger efter operationen. Spørg din læge, hvor meget recovery tid, du kan have brug for.

Se også

Hvad du kan forvente

TUIP tager typisk 20 til 30 minutter. Du vil modtage enten en generel anæstesi, som vil sætte dig til at sove, eller et bedøvelsesmiddel, der blokerer følelse fra taljen ned (spinal blok).

Under proceduren
Din læge kan sætte bedøvende gel inde i din urinrøret og kan dulme prostata område med en injektion givet gennem din endetarm.

Når bedøvelsen virker, vil din læge indsætter en kombineret visuel og kirurgisk instrument (resectoscope) i spidsen af ​​din penis og udvide den til prostata-området. Resectoscope er udstyret med en linse eller kamera, en skæreindretning, og ventiler til at frigive væske til at vaske (overrisle) operationsområdet. Resectoscope er omkring 12 inches (30,5 cm) lang og 1/2 tommer (1 cm) i diameter. Det har en lys, ventiler til styring af irrigationsvæske, og en elektrisk sløjfe at skære væv og segl blodkar. Irrigationsvæske bruges til at smøre urinrøret og skylle blod.

Brug resectoscope, lægen stiller en eller to indsnit på den indre overflade af prostata hvor blæren slutter prostata (blære hals).

Urinvejsinfektion. Svært ved at holde urin.
Urinvejsinfektion. Svært ved at holde urin.

Efter indgrebet
Du kan være i stand til at forlade hospitalet den dag af proceduren, eller du måske nødt til at overnatte. Tal med din læge om, hvad du kan forvente, og hvilke forholdsregler du skal tage, når du går hjem.

 • Du får et kateter på plads, der kommer ind gennem spidsen af din penis og går ind i din blære til at dræne din urin i en opsamlingspose. Kateteret kan efterlades i stedet for en eller to dage. I nogle tilfælde er et kateter nødvendig for en længere periode. Du kan urinere omkring kateteret, hvilket er normalt, fordi blæren kan presse mere urin ud end kateteret kan rumme. Din læge kan give dig engangskatetere du kan indsætte på din egen et par gange om dagen, indtil du kan tisse igen.
 • Vandladning kan være smertefulde, eller du kan have en følelse af uopsættelighed som urin passerer over kirurgiske område. Du kan også nødt til at tisse oftere end normalt. Smertefuld vandladning generelt forbedrer i en til fire uger.
 • Forvent noget blod i urinen lige efter operationen. Hvis du har blodpropper eller så meget blod i din urin, du ikke kan se igennem det, skal du kontakte din læge.
 • Din evne til at genoptage seksuel aktivitet afhænger af, hvor hurtigt du helbrede. Tal med din læge om, hvornår det er OK for dig at have sex igen. Du vil sandsynligvis være i stand til at genoptage seksuel aktivitet efter et par uger.

Disse trin kan hjælpe dig med at komme sig efter din procedure.

 • Drik masser af vand til at skylle ud i blæren.
 • Undgå forstoppelse og belaste under en afføring. Spis fiber-holdige fødevarer og undgå fødevarer, der kan forårsage forstoppelse. Spørg din læge, hvis du skal tage et afføringsmiddel, hvis du bliver forstoppet.
 • Tag ikke blodfortyndende medicin, indtil lægen siger, det er OK.
 • Må ikke gøre nogen anstrengende aktivitet, såsom tunge løft, for fire til seks uger, eller indtil lægen siger, det er OK.

Se også

Resultater

I de fleste mænd, forbedrer TUIP evnen til at urinere og letter relaterede symptomer. Det kan være et par uger til måneder, før du bemærker det fulde udbytte af behandlingen.

Din læge vil have regelmæssige opfølgende udnævnelser til at kontrollere tilstanden af ​​din prostata og for at drøfte eventuelle symptom ændringer.

Hvis proceduren ikke gør nok for at mindske dine symptomer, kan du nødt til at overveje yderligere behandling trin. En række mænd, der gennemgår TUIP brug for en opfølgende procedure til behandling af forstørret prostata, især efter flere år er gået.

Efter TUIP, er det vigtigt at have en digital rektal eksamen en gang om året for at tjekke din prostata og screene for prostatakræft, som du normalt ville. Hvis du bemærker nogen forværring urin symptomer, lave en aftale for at se din læge.

Se også