Tongue-tie (ankyloglossia)

Definition

Tongue-tie (ankyloglossia) er en tilstand, der begrænser tungen sortiment af bevægelse.

Med tungen-tie, en usædvanlig kort, tyk eller stramt bånd af væv (lingual frenulum) bindsler bunden af ​​tungen tip til gulvet i munden. En person, der har tongue-tie har måske svært stikker ud af hans eller hendes tunge. Tongue-tie kan også påvirke den måde, et barn spiser, taler og sluger, samt forstyrre amning.

Undertiden flersprogede frenulum løsner over tid og tungen-tie løser på egen hånd. I andre tilfælde fortsætter tongue-tie uden at forårsage problemer.

Hvis det er nødvendigt, kan tongue-tie behandles med en simpel kirurgisk procedure kaldet en frenotomy. Hvis yderligere reparation er nødvendig, eller flersprogede tungebåndet er for tyk til frenotomy, en mere omfattende procedure kaldet frenuloplasty kunne være en mulighed.

Symptomer

Symptomer på tungen-tie omfatter:

 • Svært ved at løfte tungen til de øvre tænder eller flytte tungen fra side til side
 • Trouble stikker ud tungen forbi den nederste fortænder
 • En tunge, der vises hak eller hjerteformet, når stak ud

Hvornår skal se en læge
Hvis dit barn har problemer med amning, så tal med dit barns læge eller amning konsulent.

Tongue-tie (ankyloglossia). Amning problemer.
Tongue-tie (ankyloglossia). Amning problemer.

Tilsvarende konsultere læge, hvis din ældre barn klager over problemer med hans eller hendes tunge - såsom problemer med at nå de bageste tænder - eller du er generet af dine egne symptomer på tungen-tie.

Årsager

Typisk er den flersprogede frenulum adskiller før fødslen - tillader tungen fri vifte af bevægelse. Med tungen-tie, forbliver den linguale frenulum fastgjort til bunden af ​​tungen. Hvorfor dette sker, er stort set ukendt, selv om nogle tilfælde af tunge-tie har været forbundet med visse genetiske faktorer.

Når tungen-slips er til stede, er det tydeligt ved fødslen.

Risikofaktorer

Selvom tongue-tie kan påvirke nogen, er det mere almindeligt hos drenge end piger. Tongue-tie undertiden kører i familier.

Komplikationer

Tongue-tie kan påvirke et barns mundtlige udvikling, såvel som den måde, han eller hun spiser, taler og sluger.

For eksempel kan tungen-tie føre til:

 • Amning problemer. Amning kræver en baby til at holde hans eller hendes tunge over den nederste tyggegummi, mens sugende. Hvis et barn ikke er i stand til at bevæge sig eller holde hans eller hendes tunge i den rigtige position, kan han eller hun tygge i stedet for sutter på brystvorten. Dette kan forårsage potentielt betydelige smerter i brystvorterne og forstyrre et barns evne til at modtage modermælk. I sidste ende kan dårlig amning føre til utilstrækkelig ernæring og mistrivsel.
 • . Talebesvær Tongue-tie kan påvirke evnen til at foretage visse lyde - ". L" som "t", "d", "z", "s", "th", og Det kan være særligt udfordrende at rulle et "R".
 • . Dårlig mundhygiejne For en ældre barn eller voksen, kan tongue-tie komplicere mundhygiejne - hvilket gør det vanskeligt at feje madrester fra tænderne. Dette kan bidrage til huller i tænderne og betændelse i tandkødet (gingivitis). Tongue-tie kan også føre til dannelsen af ​​et mellemrum eller afstanden mellem de to nederste fortænder (lavere centrale fortænder).
 • Udfordringer med andre orale aktiviteter. Tongue-tie kan forstyrre aktiviteter såsom slikke en isvaffel, slikke læber, kysse eller spille på et blæseinstrument.

Se også

Forberedelse til Deres udnævnelse

Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at få klar til din udnævnelse, og hvad de kan forvente fra din læge.

Hvad du kan gøre
Forbered en liste med spørgsmål til at hjælpe dig med at få mest muligt ud af din tid med lægen. For tongue-tie, kunne man spørge:

 • Hvor alvorlig er den tunge-tie?
 • Er behandling er nødvendig?
 • Hvad er de behandlingsmuligheder?
 • Skal jeg overveje kirurgisk korrektion?
 • Hvad er involveret i kirurgisk korrektion?
 • Er anæstesi nødvendigt?
 • Vil kirurgisk korrektion forbedre min evne til at amme?
 • Hvad er risikoen for kirurgisk korrektion?
 • Proceduren kan ske på kontoret eller hospital planteskole?
 • Har jeg brug for at konsultere en øre, næse og hals læge eller anden specialist?

Hvad kan du forvente fra din læge
Lægen vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål. For eksempel:

 • Hvis dit spædbarn har tongue-tie, er du har problemer med at amme ham eller hende?
 • Hvis din ældre barn har tongue-tie, er han eller hun har problemer med at gøre bestemte lyde eller tage sig af hans eller hendes tænder? Er en kløft udvikle sig mellem dit barns to nederste fortænder?
 • Hvis du har tongue-tie, er du bekymret aktiviteter du ikke er i stand til at gøre på grund af begrænset tunge bevægelse?

Test og diagnose

Tongue-tie er typisk diagnosticeret under en fysisk eksamen. Til spædbørn, kan lægen anvende et screeningsværktøj at score forskellige aspekter af tungen udseende og evne til at bevæge sig.

Behandlinger og medicin

Behandling af tungen-tie er kontroversiel. Nogle læger og amning konsulenter anbefale korrigere det højre væk - også før en nyfødt er udskrevet fra hospitalet. Andre foretrækker at tage en vent-og-se holdning.

Undertiden flersprogede frenulum løsner over tid og tungen-tie løser på egen hånd. I andre tilfælde fortsætter tongue-tie uden at forårsage problemer.

Hvis tungen-tie forstyrrer amning, kan det behandles med en simpel kirurgisk procedure kaldet en frenotomy. For ældre børn eller voksne oplever problemer med tungen-tie, en mere omfattende procedure kendt som en frenuloplasty kan anbefales.

Kirurgisk behandling af spædbørn
Frenotomy ændrer den måde, en baby låse på brystet. Dette hjælper med at fremme en vellykket amning.

Frenotomy kan gøres med eller uden bedøvelse på hospitalet planteskole eller lægens kontor.

Under proceduren, vil barnet blive svøbt eller på anden måde fastspændt på en eksamen overflade. En assistent vil holde barnets hoved, og lægen vil undersøge linguale tungebåndet og derefter bruge steril saks til at klippe frenulum gratis. Proceduren er hurtig, og ubehag er minimal, da der er få nerveender eller blodkar i flersprogede tungebåndet.

Hvis nogen blødning er til stede, er det sandsynligt at være kun en dråbe eller to af blod. Efter at proceduren kan barnet amme med det samme.

Komplikationer af frenotomy er sjældne - men kunne omfatte blødninger, infektion eller skade på tungen eller spytkirtler. Det er også muligt for frenulum at vedhæfte til bunden af ​​tungen.

Kirurgisk behandling for ældre børn eller voksne
Hvis yderligere reparation er nødvendig, eller flersprogede tungebåndet er for tyk til frenotomy, en mere omfattende procedure kaldet frenuloplasty kunne være en mulighed.

Frenuloplasty sker under fuld narkose med kirurgiske instrumenter. Efter frenulum slippes, såret normalt lukket med suturer, der absorberer på egen hånd, da tungen heler.

Komplikationer af frenuloplasty ligner frenotomy - blødning, infektion, eller skade på tungen eller spytkirtler. Ardannelse er muligt på grund af den mere omfattende karakter af proceduren, som er reaktioner på anæstesi.

Efter frenuloplasty kunne tunge øvelser anbefales at øge tungen bevægelse og mindske risikoen for ardannelse.