Stress management

Stress relief: hvornår og hvordan at sige nej

Selvfølgelig er det nemmere at sige ja, men til hvilken pris til din fred i sindet? her er hvorfor sige nej kan være et sundere valg til afstresning.

Er din plade stablet højt med deadlines og forpligtelser? Forsøger du at proppe alt for mange aktiviteter ind i for lidt tid? Hvis ja, kan stress relief være så ligetil som bare at sige nej.

Hvorfor sige nej?

Antallet af værdige anmodninger er ikke sandsynligt at mindske, og du kan ikke tilføje mere tid til din dag. Er du dømt til at blive overcommitted? Svaret er nej, ikke hvis du er villig til at sige nej. Det kan ikke være den nemme måde, men det er en vej til stress relief.

Stress management. At sige nej er ikke nødvendigvis egoistisk.
Stress management. At sige nej er ikke nødvendigvis egoistisk.

Husk på, at blive overbebyrdet er individuel. Bare fordi din kollega kan jonglere 10 udvalg med tilsyneladende lethed betyder ikke, du bør være i stand til. Kun du kan vide, hvad der er for meget for dig.

Overvej disse grunde til at sige nej:

 • At sige nej er ikke nødvendigvis egoistisk. Når du siger nej til en ny forpligtelse, du ærer dine eksisterende forpligtelser og sikre, at du vil være i stand til at afsætte høj kvalitet tid til dem.
 • At sige nej kan tillade dig at prøve nye ting. Bare fordi du har altid hjulpet plan selskabet softball turnering betyder ikke, du behøver at gøre det for evigt. At sige nej giver dig tid til at forfølge andre interesser.
 • Altid sige ja, er ikke sundt. Når du overcommitted og under alt for meget stress, er du mere tilbøjelige til at føle sig nedslidte og måske få syge.
 • Sige ja kan skære andre ude. På den anden side, når du siger nej du åbner døren for andre at optrappe. De må ikke gøre tingene på den måde, du ville, men det er OK. De vil finde deres egen måde.

Se også

Stress relief: hvornår og hvordan at sige nej

Hvornår skal sige nej

Nogle gange er det svært at afgøre, hvilke aktiviteter fortjener din tid og opmærksomhed. Brug disse strategier til at evaluere forpligtelser - og muligheder - der kommer din vej.

 • Fokus på hvad der betyder mest. Undersøg dine forpligtelser og prioriteringer før du foretager nogen nye forpligtelser. Spørg dig selv, hvis den nye forpligtelse er vigtigt for dig. Hvis det er noget, du føler stærkt for, med alle midler gøre det. Hvis ikke, tage et pass.
 • Afvejes ja-til-stress-forholdet. Er den nye aktivitet du overvejer en kort-eller langsigtet engagement? For eksempel vil lave en batch af cookies for skolen bage salg tager langt mindre tid end overskrift op skolens fundraising udvalget. Må ikke sige ja, hvis det vil betyde måneders ekstra stress. I stedet kigge efter andre måder at pitche i.
 • Tag skyld ud af ligningen. Ikke accepterer, at en anmodning du hellere vil falde ud af skyld eller forpligtelse. Dermed vil sandsynligvis føre til yderligere stress og vrede.
 • Sove på det. Er du fristet af en vens opfordring til frivilligt på din gamle alma mater, eller at deltage i en ugentlig golf liga? Før du svarer, tage en dag til at tænke på anmodningen, og hvordan det passer ind i dine nuværende forpligtelser. Hvis du ikke kan sove på det, i det mindste tage sig tid til at tænke anmodningen igennem, før han svarer.

Hvordan til at sige nej

Nej Nope. Nah. Se hvor nemt det er at sige én lille ord, så du kan tage et pass på opgaver, der ikke gør cut? Selvfølgelig vil der være tidspunkter, hvor det er bare ikke så let. Her er nogle ting at huske på, når du har brug for at sige nej:

 • Sig nej. Ordet "nej" har strøm. Må ikke være bange for at bruge det. Vær forsigtig med at bruge wimpy erstatningsprodukter sætninger, såsom "Jeg er ikke sikker" eller "Jeg tror ikke, jeg kan." Disse kan fortolkes således, at du kan sige ja senere.
 • Være kortfattet. Angiv din grund til at afvise anmodningen, men ikke gå på om det. Undgå kunstfærdige begrundelser eller forklaringer.
 • Vær ærlig. Ikke fabrikere grunde til at få ud af en forpligtelse. Sandheden er altid den bedste måde at slå ned en ven, et familiemedlem eller en kollega.
 • Vær respektfuld. Mange gode årsager jord på din dør, og det kan være svært at slå dem ned. Komplimentere gruppens indsats samtidig med at sige, at man ikke kan begå viser, at du respekterer, hvad de prøver at opnå.
 • Være klar til at gentage. Kan være nødvendigt at afvise en anmodning flere gange, før den anden person accepterer dit svar. Når det sker, bare ramt på replay-knappen. Roligt gentage din nej, med eller uden din oprindelige rationale efter behov.

At sige nej vil ikke være let, hvis du er vant til at sige ja hele tiden. Men at lære at sige nej, er en vigtig del af at forenkle dit liv og styre din stress. Og med praksis, kan du finde siger nej bliver lettere.

Se også