Strålebehandling

Definition

Strålebehandling er en type kræftbehandling, der bruger stråler af intense energi til at dræbe kræftceller. Strålebehandling oftest får sin strøm fra X-stråler, men strømmen kan også komme fra protoner eller andre former for energi.

Udtrykket "strålebehandling" oftest refererer til ekstern strålebehandling. Under denne type stråling kommer de høje energi bjælker fra en maskine uden for kroppen, der sigter bjælker på et præcist punkt på din krop. Under en anden type strålebehandling kaldet brachyterapi (bremse-e-THER-uh-pee), er strålingen placeret inde i din krop.

Strålebehandling skader celler ved at ødelægge det genetiske materiale, der styrer, hvordan celler vokser og deler. Mens både raske og kræftceller er beskadiget af strålebehandling, målet for strålebehandling er at ødelægge så få normale, raske celler som muligt.

Se også

Hvorfor det er gjort

Strålebehandling. Hvordan strålebehandling anvendes i mennesker med kræft.
Strålebehandling. Hvordan strålebehandling anvendes i mennesker med kræft.

Omkring halvdelen af ​​alle mennesker med kræft får strålebehandling som en del af deres kræftbehandling. Læger bruger strålebehandling til behandling af næsten enhver form for kræft. Strålebehandling er også nyttige til behandling af visse noncancerous (benigne) svulster.

Hvordan strålebehandling anvendes i mennesker med kræft
Din læge kan foreslå strålebehandling som en mulighed på forskellige tidspunkter i løbet af din kræftbehandling og af forskellige årsager, herunder:

  • Som den eneste (primær) behandling for kræft
  • Før operationen, skrumpe ind til en kræftsvulst (neoadjuverende terapi)
  • Efter operationen, stop for væksten i de resterende kræftceller (adjuverende behandling)
  • I kombination med andre behandlinger, såsom kemoterapi, at ødelægge cancerceller
  • I fremskreden kræft at lindre symptomer forårsaget af kræft

Se også

Risici

Bivirkninger af strålebehandling i høj grad afhænge af, hvilken del af din krop bliver udsat for stråling, og hvor meget stråling benyttes. Du kan opleve nogen bivirkninger, eller du kan opleve flere. De fleste bivirkninger er midlertidige, kan kontrolleres og generelt forsvinder med tiden når behandlingen er afsluttet.

Del af kroppen, der skal behandles Almindelige bivirkninger
Enhver del Hårtab på behandlingsstedet (undertiden permanent), hudirritation ved behandlingsstedet, træthed
Hoved og hals Mundtørhed, fortykket spyt, synkebesvær, ondt i halsen, ændringer i den måde mad smager, earaches, ondt kæbe, kvalme
Bryst Synkebesvær, hoste, åndenød
Abdomen Kvalme, opkastning, diarré
Bækken Diarré, blæreirritation, hyppig vandladning, seksuel dysfunktion

Kilde: National Cancer Institute 2007

Nogle bivirkninger kan udvikle senere. For eksempel kan en ny cancer (anden primære kræft), der er forskellig fra den første ene behandles med stråling i sjældne tilfælde kan udvikle år senere. Spørg din læge om potentielle bivirkninger, både på kort og lang sigt, kan der opstå efter din behandling.

Se også

Hvordan du forbereder

Før du gennemgå ekstern strålebehandling, dit sundhedspleje team guider dig gennem en planlægningsproces for at sikre, at strålingen når den præcise sted i din krop, hvor det er nødvendigt. Planlægning omfatter typisk:

  • Stråling simulering. Under simuleringen fungerer din strålebehandling team med dig at finde en komfortabel stilling for dig under behandlingen. Det er bydende nødvendigt, at du ligge stille under behandlingen, så at finde en behagelig stilling er afgørende. For at gøre dette, vil du ligge på den samme type tabel, anvendes under strålebehandling. Puder og begrænsninger bruges til at positionere dig på den rigtige måde og til at hjælpe dig at holde stille. Dit strålebehandling hold vil markere det område af din krop, der skal modtage strålingen. Afhængig af din situation, kan du modtage midlertidig mærkning med en markør eller du kan modtage permanente tatoveringer.
  • Planlægning scanninger. Dit strålebehandling hold kan have du gennemgår røntgenstråler eller edb-tomografi (CT) scanninger til at bestemme det område af din krop til at blive behandlet.

Efter planlægningsprocessen, beslutter din strålebehandling hold, hvilken type stråling og hvilken dosis du vil modtage baseret på din type og stadium af kræft, din generelle sundhed, og mål for din behandling. Den præcise dosering og fokus stråling bjælker, der anvendes i din behandling er nøje planlagt til at maksimere stråling til dine kræftceller og minimere skader på omkringliggende raske væv.

Se også

Hvad du kan forvente

Definition. Stråling simulering.
Definition. Stråling simulering.

Ekstern strålebehandling udføres ved hjælp af en lineær accelerator - en maskine, der dirigerer høj-energi stråler af stråling ind i din krop. Som du ligge på et bord, den lineære accelerator flytter omkring dig til at levere stråling fra flere vinkler. Den lineære accelerator kan justeres til netop din situation, så den leverer den præcise dosis af stråling lægen har bestilt.

Du modtager typisk ekstern strålebehandling på en ambulant basis fem dage om ugen over en periode på mindst to til 10 uger. Behandlinger er normalt spredt ud over flere uger for at give dine sunde celler til at komme sig i mellem stråling terapi sessioner. Forvent hver behandling session til at vare cirka 10 til 30 minutter. I nogle tilfælde kan en enkelt behandling bruges til at hjælpe lindre smerter eller andre symptomer forbundet med mere fremskredne kræftformer.

Under en behandling, vil du ligge ned i den position bestemmes under dit stråling simulation session. Du kan blive placeret med forme til at holde dig på plads, og skjolde kan placeres for at blokere stråling fra at nå visse dele af din krop.

Den lineære accelerator Maskinen kan rotere rundt i din krop for at nå målet fra forskellige retninger. Maskinen laver en summende lyd. Du vil ligge stille og trække vejret normalt under behandlingen, der tager kun et par minutter. Dit strålebehandling hold forbliver i nærheden i et rum med video-og lydforbindelser, så du kan tale med hinanden. Du bør tale op, hvis du føler dig utilpas, men du skal ikke føle nogen smerte under dit strålebehandling session.

Se også

Resultater

Hvis du modtager stråling til en tumor, kan lægen have dig gennemgå periodiske scanninger efter din behandling for at se, hvordan din kræft har reageret på strålebehandling. I nogle tilfælde kan din kræft reagerer på behandlingen med det samme. I andre tilfælde kan det tage uger eller måneder for din kræft til at reagere. Nogle mennesker er ikke hjulpet af strålebehandling.

Se også