Strækmærker

Definition

Strækmærker (striae) er lyserøde, røde eller lilla indrykkede striber, der ofte vises på maven, bryster, overarme, balder og lår og til sidst fade til hvid eller grå. Strækmærker er særlig udbredt i gravide kvinder, især i den sidste halvdel af graviditeten. Behandlingen kan gøre strækmærker fade, men det vil ikke helt fjerne dem.

Symptomer

Strækmærker ikke alle ser ens ud. De varierer afhængigt af hvor længe du har haft dem, hvad der forårsagede dem, og hvor de er på kroppen, samt den type hud du har. Almindelige varianter omfatter:

 • Indrykkede streger eller linjer i huden
 • Flere pink, rød eller lilla striber
 • Lyse striber, der falmer til en lys rosa, hvid eller grålig farve

Strækmærker er almindelige på maven, bryster, overarme, balder og lår. Nogle gange kan de dække store områder af kroppen.

Hvornår skal se en læge
Se din læge, hvis du er bekymret for udseendet af din hud, eller hvis strækmærker dække store områder af din krop. Din læge kan hjælpe med at bestemme årsagen til strækmærker og kan diskutere mulige behandlingsmuligheder.

Årsager

Strækmærker synes at være forårsaget, bogstaveligt, ved en strækning af huden. Strækmærker er mere ekstreme, når kombineret med en stigning i kortison, et hormon, der produceres af binyrerne. Cortison svækker elastiske fibre i huden.

Strækmærker udvikle sig i en række forskellige omstændigheder, herunder:

 • Graviditet. De fleste gravide kvinder udvikler strækmærker i slutningen af deres graviditet. Den fysiske strækning af huden, sammen med hormonale faktorer, sandsynligvis spiller en rolle.
 • Vægtøgning. Strækmærker undertiden forekomme under betydelig vægtøgning. Vægtløftere kan udvikle strækmærker, især på armene. Unge kan bemærke strækmærker under vækst ryk.
 • Brug af medicin. Kortikosteroid cremer, lotions og piller og kronisk brug af orale eller systemiske steroider kan forårsage strækmærker.
 • Betingelser eller sygdomme. Cushings syndrom og binyrerne sygdomme kan forårsage udbredte strækmærker, som kan Marfan syndrom, Ehlers-Danlos syndrom og andre arvelige (genetiske) lidelser.

Se også

Risikofaktorer

Alle kan få strækmærker, men nogle faktorer øger din risiko for at få dem, herunder:

 • Være kvinde
 • At have en familie historie af strækmærker
 • Efter at have været gravid, især for yngre kvinder
 • At være overvægtige eller fede
 • Hurtigt vinde eller tabe vægt, som i tilfælde af graviditet
 • Brug kortikosteroid

Forberedelse til Deres udnævnelse

Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at forberede din udnævnelse.

Strækmærker. Betingelser eller sygdomme.
Strækmærker. Betingelser eller sygdomme.

Hvad du kan gøre
Jotting ned en liste over spørgsmål vil hjælpe dig med at få mest muligt ud af din udnævnelse tid. Liste dine spørgsmål fra vigtigst for mindst vigtigt. For strækmærker, omfatter nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din læge:

 • Hvad er sandsynligvis forårsager mine strækmærker?
 • Andre end den mest sandsynlige årsag, hvad er andre mulige årsager til mine symptomer?
 • Hvad er den bedste fremgangsmåde?
 • Hvad er mine behandlingsmuligheder og fordele og ulemper for hver?
 • Hvilke resultater kan jeg forvente?

Tøv ikke med at stille spørgsmål til enhver tid i løbet af din ansættelse.

Hvad kan du forvente fra din læge
Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål, såsom:

 • Hvornår har du først mærke til strækmærker?
 • Har du andre symptomer?
 • Hvilken medicin er du tager?
 • Har du jævnligt bruger kortison hudcremer?

Test og diagnose

Strækmærker er typisk diagnosticeret baseret på en gennemgang af din hud og en gennemgang af din sygehistorie. Din læge vil stille spørgsmål om dine symptomer, medicin, du tager, og alle kendte medicinske tilstande.

Hvis din læge har mistanke om at der er en stigning i din cortisol produktion, kan han eller hun anbefale yderligere undersøgelser.

Behandlinger og medicin

Selv om de kan være et kosmetisk problem, strækmærker er uskadelige og ofte falme over tid. De behøver ikke kræve medicinsk behandling. Hvis du gør søger behandling for strækmærker, ved, at behandlinger er kun delvist effektive, og vil ikke fjerne strækmærker helt.

Følgende behandlinger er blandt dem, der findes for at hjælpe med at forbedre udseendet af strækmærker. Ingen har vist sig at være mere konsekvent succes end de andre.

 • . Tretinoin creme Nogle undersøgelser har vist, at tretinoin creme (Retin-A, Renova, Avita), kan forbedre udseendet af de seneste strækmærker - dem, der er mindre end et par måneder gammel og stadig pink eller rød i farven. Hvis du er gravid eller ammende, kan din læge vælge at udskyde aktuel retinoid terapi eller vælge en alternativ behandling. Tretinoin, når det fungerer, hjælper med at genopbygge collagen, hvilket gør stretch mark ligner mere din normale hud. Tretinoin kan irritere din hud. Denne behandling er ikke effektiv på ældre strækmærker.
 • Laser terapi. Laser behandlinger bruge intense bølgelængder af lys til at stimulere væksten af kollagen, elastin og melanin produktionen i din hud. Din læge kan hjælpe dig med at afgøre, hvilken type laser teknologi er passende for dig, afhængigt af alder og placering dine strækmærker og din hudfarve.
 • Microdermabrasion. Denne form for behandling indebærer en håndholdt enhed, der blæser krystaller på huden. Disse krystaller forsigtigt slib eller "polsk", hudens overflade. Derefter et vakuumrør fjerner krystallerne og hudceller. Microdermabrasion blidt fjerner hudens øverste lag, hvilket fik væksten af ​​nye, mere elastisk hud. Denne terapi er en mulighed for ældre strækmærker.

Arbejd med din læge for at vælge den mest hensigtsmæssige behandling. Faktorer at overveje, omfatter:

 • Alder af strækmærker
 • Convenience af behandlingen - terapier forskellige i længden og hyppigheden af ​​sessioner
 • Omkostninger - disse muligheder er kosmetiske og normalt ikke er dækket af sygesikring
 • Dine forventninger - de fleste behandlinger, i bedste fald kun er delvis effektive

Livsstil og hjem retsmidler

Du har sandsynligvis set cremer, salver og andre produkter, der hævder at forebygge eller behandle strækmærker. Disse produkter, som ofte indeholder kakaosmør, vitamin E eller glykolsyre, er ikke skadelige, men de vil sandsynligvis ikke hjælpe meget, enten.

Strækmærker normalt falme og blive mindre mærkbar over tid og ikke kræver nogen specifik egenomsorg eller hjemme terapi.

Alternativ medicin

Mange alternative behandlingsformer hævder at behandle strækmærker, herunder planteekstraktet Gotu Kola, olivenolie, eller kombinationer af planteekstrakter, vitaminer og frugtsyrer. Der er ingen beviser for, at disse produkter virker.

Hvis du er gravid, tjekke med din læge, før du bruger alternative produkter, der hævder at behandle eller forebygge strækmærker.

Forebyggelse

Der er ingen måde at forhindre strækmærker, selvom du gnide masser af cremer, olier og cremer på din hud. Den bedste måde at reducere sandsynligheden for at få strækmærker er at opretholde en sund vægt. Under graviditet, du tager på i vægt i løbet af en relativt kort periode. Arbejd med din læge for at undgå overdreven vægtstigning - ikke blot for at minimere strækmærker, men at give godt helbred til dig og din baby - ved at spise godt og motion.