Splenektomi

Definition

Splenektomi er en kirurgisk procedure at fjerne din milt - et organ, der sidder under din brystkassen på venstre side af maven. Milten bidrager til at bekæmpe infektion og filtre unødvendige materiale, såsom gamle eller beskadigede blodceller. Selvom din knoglemarv producerer de fleste af dine blodprodukter, milt producerer også røde blodlegemer og visse typer af hvide blodlegemer.

Splenektomi. Langsigtede risiko for infektion.
Splenektomi. Langsigtede risiko for infektion.

Den mest almindelige årsag til splenektomi er at behandle en bristet milt, ofte forårsaget af en abdominal skade. Splenektomi kan anvendes til behandling af andre tilstande, herunder forstørret milt (splenomegali), nogle blodsygdomme, visse kræftformer, infektion og noncancerous cyster eller tumorer.

Splenektomi er mest almindeligt udføres ved hjælp af et lille videokamera og specielle kirurgiske redskaber (laparoskopisk splenektomi).

Se også

Hvorfor det er gjort

Splenektomi anvendes til at behandle en lang række sygdomme og tilstande. Din læge kan anbefale splenektomi, hvis du har et af følgende:

 • Bristet milt. Hvis din milt sprænger på grund af en alvorlig abdominal skade eller på grund af udvidelse af milten (splenomegali), kan resultatet være livstruende, indre blødninger. Splenektomi er ofte nødvendigt at behandle en bristet milt.
 • Blodsygdom. Alvorlige tilfælde af visse blodsygdomme, såsom idiopatisk trombocytopenisk purpura (ITP), polycytæmi vera, thalassæmi og seglcelleanæmi, kan kræve splenektomi. Men splenektomi typisk kun anvendes efter andre behandlinger har undladt at reducere symptomerne på disse sygdomme.
 • Kræft. Kronisk lymfatisk leukæmi, Hodgkins lymfom og non-Hodgkin lymfom er kræft, der kan påvirke milten. Hvis kræft er fundet i milten, eller hvis milt udvidelsen opstår som følge af kræft, kan din milt skal fjernes. Splenektomi også ofte brugt til behandling af hårcelleleukæmi.
 • Infektion. En alvorlig infektion eller en stor samling af pus omgivet af inflammation (byld) i din milt, der ikke reagerer på anden behandling kan kræve splenektomi.
 • Cyste eller tumor. Noncancerous cyster eller tumorer inde i milten kan kræve splenektomi hvis de bliver store, eller er vanskelige at fjerne helt.
Minimalt invasiv (laparoskopisk) splenektomi. Traditionel (åben) splenektomi.
Minimalt invasiv (laparoskopisk) splenektomi. Traditionel (åben) splenektomi.

Selvom det er ualmindeligt, kan din læge anbefale splenektomi, hvis din milt er forstørret, og ingen årsag til udvidelsen kan findes ved hjælp diagnostiske tests såsom blod arbejde eller billedbehandling eksamener.

Se også

Risici

Splenektomi er generelt en sikker procedure. Men som med enhver operation, bærer splenektomi den potentielle risiko for komplikationer.

Potentielle komplikationer omfatter:

 • Blødning
 • Blodpropper
 • Infektion
 • Skade på andre organer i nærheden, herunder din mave, bugspytkirtel og tyktarm

Langsigtede risiko for infektion
Efter milt fjernet, er du mere tilbøjelige til at udlicitere alvorlige eller endda livstruende infektioner. Efter splenektomi, kan din læge anbefale du modtager en lungebetændelse vaccine og årlige influenzavacciner. I nogle tilfælde kan forebyggende antibiotika anbefales så godt, især hvis du har andre forhold, som forøger risikoen for alvorlige infektioner.

Se også

Hvordan du forbereder

At forberede splenektomi og hvis der er tid, før operationen, kan du nødt til at:

 • Modtag blodtransfusioner før operationen for at sikre, at du har nok blodceller efter fjernelse af milten
 • Modtag en pneumokokvaccine for at forhindre infektion efter din milt er fjernet
 • Midlertidigt stoppe med at tage visse lægemidler og kosttilskud
 • Undgå at spise eller drikke i en vis mængde tid før operationen

Din læge vil give dig specifikke instruktioner til at hjælpe dig med at forberede.

Se også

Hvad du kan forvente

Under splenektomi
Kirurger udføre splenektomi under narkose, så du vil ikke være vågen under proceduren. Den anæstesilæge eller narkoselægen giver dig en bedøvelse medicin som en gas - at trække vejret gennem en maske - eller tilfører en flydende medicin i en blodåre. Det kirurgiske team overvåger din puls, blodtryk og ilt under hele proceduren med en blodtryksmanchet på armen og hjerte-monitor fører knyttet til dit bryst. Når du er bevidstløs, din kirurg begynder operation ved hjælp af enten en laparoskopisk eller åben procedure.

 • Minimalt invasiv (laparoskopisk) splenektomi. Under laparoskopisk splenektomi, gør kirurgen fire små snit i maven. Et rør med et lille videokamera er indsat i maven gennem en af ​​indsnit. Din kirurg ser de videobilleder på en skærm på operationsstuen som særlige kirurgiske værktøjer indsættes gennem de andre indsnit i maven og milten er fjernet. Snittene lukkes derefter.

  Laparoskopisk splenektomi er ikke hensigtsmæssigt for alle. En bristet milt normalt kræver åben splenektomi. I nogle tilfælde din kirurg kan begynde med en laparoskopisk tilgang og finder det nødvendigt at foretage en større indsnit på grund af arvæv fra tidligere operationer eller andre komplikationer.

 • Traditionel (åben) splenektomi. Under åben splenektomi, din kirurg gør et snit i midten af maven. Muskel-og andet væv flyttes til side for at afsløre din milt. Din kirurgen fjerner milten, og lukker snittet.

Efter splenektomi

 • På hospitalet. Efter operationen, er du flyttet til et opsving rum, hvor sundhedspleje team ure for komplikationer fra kirurgi og anæstesi. Et hospital ophold på to til seks dage er normalt kræves efter splenektomi.
 • Når du går hjem. Tal med din læge om, hvor lang tid at vente, indtil genoptage din normale daglige aktiviteter. Læger anbefaler normalt opholder hjem fra arbejde eller skole og ikke køre i mindst en uge efter operationen, men det kan være længere afhængigt af din situation. Fuld helbredelse fra splenektomi typisk tager fra fire til seks uger.

Se også

Resultater

Hvis du har en splenektomi grund til en bristet milt, yderligere behandling sædvanligvis ikke nødvendigt. Hvis splenektomi blev udført for at behandle en anden sygdom, kan yderligere behandling være nødvendig, afhængigt af din medicinske situation.

Livet uden en milt
Efter splenektomi, tage andre organer i kroppen over de fleste af de funktioner, der tidligere udført af milten. Du kan leve et aktivt liv uden en milt, men du er mere sandsynligt, at kontrakten alvorlige eller endda livstruende infektioner. For at beskytte mod infektioner, kan din læge anbefale en lungebetændelse vaccine, samt årlige influenzavacciner. I nogle tilfælde kan forebyggende antibiotika anbefales så godt, især hvis du har andre forhold, som forøger risikoen for alvorlige infektioner.

Efter en splenektomi, underrette din læge ved det første tegn på en infektion. Sørg nogen omsorg for dig ved, at du har fået fjernet Deres milt. Overvej iført en medicinsk alarm armbånd, der angiver, at du ikke har en milt.

Se også