SPECT-scanning

Definition

En enkelt-foton emissions computeriseret tomografi (SPECT) scanning lader din læge analysere funktionen af ​​nogle af dine indre organer. En SPECT-scanning er en type af nuklear billeddannelse test, hvilket betyder, at det bruger et radioaktivt stof og et specielt kamera for at skabe 3-D billeder.

Mens billeddannende undersøgelser såsom X-stråler kan vise, hvad de strukturer inde i din krop til at ligne en SPECT-scanning producerer billeder, der viser, hvordan dine organer arbejde. For eksempel kan en SPECT-scanning viser, hvordan blodet strømmer til dit hjerte, eller hvilke områder af din hjerne er mere aktive eller mindre aktive.

Hvorfor det er gjort

De mest almindelige anvendelser af SPECT skal hjælpe med at diagnosticere eller overvåge hjernesygdomme, hjerteproblemer og knoglelidelser.

Hjernesygdomme
SPECT kan være nyttigt i at afgøre, hvilke dele af hjernen bliver påvirket af:

 • Demens
 • Tilstoppede blodkar
 • Anfald
 • Encephalitis
 • Hovedskader

Hjerteproblemer
Fordi den radioaktive sporstof fremhæver områder af blodgennemstrømning, kan SPECT kontrollere:

 • Tilstoppede kranspulsårerne. Hvis arterierne, der sætter hjertemusklen bliver indsnævret eller tilstoppet, de dele af hjertemusklen betjenes af disse arterier kan blive beskadiget eller endda dø.
 • Reduceret pumpeeffektiviteten. SPECT kan vise, hvordan helt hvert hjerteslag tømmer blod fra de nedre kamre i dit hjerte.
SPECT-scanning. Tilstoppede kranspulsårerne.
SPECT-scanning. Tilstoppede kranspulsårerne.

Knoglelidelser
Områder med knogleheling eller kræft progression normalt lyser op på SPECT-scanninger, så denne type test bliver brugt mere hyppigt for at hjælpe med at diagnosticere skjulte knoglebrud. SPECT scanninger kan også diagnosticere og spore progression af kræft, der har spredt sig til knoglerne.

Risici

For de fleste mennesker er SPECT scanninger sikker. Hvis du modtager en injektion eller infusion af radioaktivt sporstof, kan du opleve:

 • Blødning, smerter eller hævelse, hvor nålen blev indsat i armen
 • Sjældent en allergisk reaktion på det radioaktive sporstof

SPECT scanninger er ikke sikkert for kvinder, der er gravide eller ammer, fordi det radioaktive sporstof, kan blive videregivet til det udviklende foster eller ammende baby.

Risici for stråling
Din sundhedspleje team bruger den laveste mængde stråling muligt for at udføre scanningen. I almindelighed udsætter en SPECT scanning dig strålingsniveauer ligner dem du kan støde naturligt i miljøet i løbet af et år. Tal med din læge, hvis du er bekymret for din eksponering for stråling under en SPECT scanning.

Hvordan du forbereder

Hvordan du forbereder dig til en SPECT scanning afhænger af din særlige situation. Spørg din sundhedspleje team, om du behøver at gøre nogen særlige forberedelser før din SPECT scanning.

Generelt bør du:

 • Efterlad metallisk smykker derhjemme
 • Informer teknikeren, hvis du er gravid eller ammer
 • Medbring en liste over alle de medicin og kosttilskud du tager

Hvad du kan forvente

Under dit SPECT scanning
SPECT scanninger involverer to trin: modtagelse af en radioaktiv farvestof (kaldet et sporstof), og ved hjælp af en SPECT maskinen scanne et bestemt område af din krop.

Modtagelse af et radioaktivt stof
Du vil modtage et radioaktivt stof gennem en intravenøs (IV) infusion i en vene i armen. Sporstof dosis er meget lille, kun et par dråber, og du kan føle en kold fornemmelse, som det føres ind i kroppen. Du kan blive bedt om at ligge stille i et rum i 15 minutter eller mere, før scanningen, mens din krop absorberer det radioaktive sporstof. I nogle tilfælde kan du nødt til at vente flere timer mellem injektion og din SPECT scanning.

Din krop er mere aktive væv vil absorbere mere af det radioaktive stof. For eksempel, i løbet af et anfald det område af din hjerne forårsager beslaglæggelse kan beholde mere af det radioaktive sporstof, hvor lægerne kan lokalisere det område af din hjerne forårsager dine anfald.

Undergår SPECT-scanning
Den SPECT maskine er en stor rund enhed, der indeholder et kamera, der registrerer den radioaktive sporstof din krop absorberer. Under scanningen, ligger du på et bord, mens SPECT maskinen roterer omkring dig. Den SPECT maskine tager billeder af dine indre organer og andre strukturer. Billederne sendes til en computer, der bruger oplysningerne til at oprette 3-D billeder af din krop.

Hvor lang tid scanningen tager, afhænger af årsagen til din procedure.

Efter din SPECT scanning
De fleste af de radioaktive sporstof efterlader din krop gennem din urin inden for et par timer efter din SPECT scanning. Lægen vil måske bede dig om at drikke mere væske, såsom juice eller vand, efter din SPECT scanning for at hjælpe skylle sporstof fra kroppen. Din krop nedbryder den resterende sporstof løbet af de næste dag eller to.

Resultater

Lægen analyserer resultaterne af din SPECT scanning. Billeder fra scanningen kan vise farver, der fortæller din læge, hvilke områder af din krop absorberes af det radioaktive sporstof, og hvilke områder absorberes mindre. For eksempel kan en SPECT billede viser en lysere farve hvor hjerneceller er mindre aktive og mørkere farver hvor hjerner celler er mere aktiv. Nogle SPECT billeder viser gråtoner, snarere end farver.

Spørg din sundhedspleje team, hvor lang tid at forvente at vente på dine resultater.