Søvnløshed

Recept og OTC sovepiller

Kampen søvnløshed nat efter nat kan forlade dig frustreret og udmattet. Sovepiller kan hjælpe, men de er ikke uden risici. Få scoop på de fordele og ulemper ved søvn hjælpemidler.

Du har fulgt de sædvanlige tips til at få nok søvn - stikning til en regelmæssig tidsplan, undgå koffein og dagtimerne lur, motion regelmæssigt, og håndtere stress. Alligevel har det været uger, og en god nats søvn er fortsat undvigende. Er det tid til at overveje sovepiller?

Over-the-counter søvn hjælpemidler

Før du afhenter over-the-counter sovepiller, check-in med din læge. Din læge kan vurdere, om en underliggende medicinsk lidelse bidrager til eller forårsager dine søvnproblemer.

Det er også en god idé at spørge din læge, hvis over-the-counter sovepiller vil interagere med medicin du tager eller komplicere eksisterende helbredsproblemer.

Her er en liste over almindelige valg og potentielle bivirkninger:

 • Diphenhydramin (Benadryl, Unisom sleepgels). Diphenhydramin er et beroligende antihistamin. Bivirkninger kan omfatte døsighed i dagtimerne, mundtørhed, svimmelhed og hukommelsesproblemer.
 • Doxylamin (Unisom SleepTabs). Doxylamine er en beroligende antihistamin. Bivirkninger ligner diphenhydramin, herunder døsighed i dagtimerne, mundtørhed, svimmelhed og hukommelsesproblemer.
 • Melatonin. Hormonet melatonin hjælper med at kontrollere din naturlige søvn-vågne cyklus. Nogle undersøgelser tyder på, at melatonin kosttilskud kan være nyttigt i behandling jetlag eller reducere den tid det tager at falde i søvn - selvom effekten er typisk milde. De mest almindelige melatonin bivirkninger omfatter søvnighed i dagtimerne, svimmelhed og hovedpine.
 • Valerian. Kosttilskud fremstillet af denne plante kan reducere mængden af tid, det tager at falde i søvn, samt fremme en bedre søvn generelt. Men den aktive bestanddel er ikke klart og potens kan variere. Bivirkninger af baldrian kosttilskud kan omfatte hovedpine, mavesmerter, uro eller uro og hjerte forstyrrelser.

Hvis dine søvnproblemer fortsætter efter at have forsøgt over-the-counter søvn hjælpemidler, se din læge. Han eller hun kan vurdere, om receptpligtige sovepiller kan være relevante for dig.

Se også

Recept og OTC sovepiller

Receptpligtig sovepiller

Dagens receptpligtige sovepiller ikke bære det samme niveau af risiko for afhængighed og overdosering sovepiller af fortiden. Men fortsat risici - især for ældre voksne, gravide eller ammende kvinder og personer med visse medicinske tilstande, herunder lever-eller nyresygdom.

Søvnløshed. Diphenhydramin (Benadryl, Unisom sleepgels).
Søvnløshed. Diphenhydramin (Benadryl, Unisom sleepgels).

De mest almindelige bivirkninger ved receptpligtige sovepiller er dagtimerne døsighed, svimmelhed, kognitiv og motorisk svækkelse, og afhængighed. Langvarig brug kan være vanedannende og rebound søvnløshed kan forekomme, når medicin er afbrudt. Mindre almindelige bivirkninger omfatter søvnrelaterede adfærd, såsom gåture, kørsel og spise, mens ikke helt vågen. Vær sikker på at drøfte de potentielle risici og fordele med din læge.

Her er en liste over almindeligt ordineret sovepiller og potentielle bivirkninger:

 • Doxepin (Silenor). Selv om den nøjagtige mekanisme ikke er kendt, doxepin menes at virke ved at blokere virkningen af histamin i hjernen, så du kan sove når du falder i søvn. Doxepin kan forårsage vægtøgning.
 • Estazolam. Estazolam virker ved at trykke på centralnervesystemet, der forårsager sedation. Estazolam kan interagere med mange andre medikamenter, og kan være vanedannende.
 • Eszopiclon (lunesta). Eszopiclon virker ved at hjælpe til at øge visse kemikalier i hjernen, der forårsager søvn. Standsning eszopiclon brat kan forårsage abstinenssymptomer som angst, usædvanlige drømme, kvalme og opkastning.
 • Ramelteon (Rozerem). Ramelteon virker ved at handle på melatonin-receptorer i hjernen, som hjælper dig med at falde i søvn. Ramelteon kan interagere med alkohol.
 • Temazepam (Restoril). Temazepam virker ved at trykke det centrale nervesystem, der forårsager sedation. Temazepam kan interagere med alkohol og mange medikamenter, og det kan være vanedannende.
 • Zaleplon (sonate). Zaleplon virker ved at trykke det centrale nervesystem, forårsage døsighed. Zaleplon kan interagere med andre lægemidler, og kan være vanedannende.
 • Zolpidem (Ambien, edluar, zolpimist). Zolpidem virker ved at hjælpe til at øge visse kemikalier i hjernen, der forårsager søvn. Zolpidem kan blive mindre effektive med tiden. For nylig anbefalede dosis for kvinder blev sænket på grund af data, der viser, at den efterfølgende dag blodniveauer af lægemidlet kan være høj nok til at forringe aktiviteter, der kræver årvågenhed, såsom kørsel.

For at reducere din risiko for bivirkninger, og for at blive afhængig af narkotika til at fremme søvn, din læge vil sandsynligvis ordinere sovepiller i to til fire uger. Hvis du oplever bivirkninger, såsom at føle groggy den næste dag, så tal med din læge om, hvorvidt du har brug for at ændre din dosis eller skifte medicin. Du skal muligvis prøve mere end én recept sovepille før at finde en, der er rigtige for dig.

Se også