Søvnløshed

Definition

Søvnløshed er en lidelse, der kan gøre det svært at falde i søvn, svært at forblive i søvn, eller begge dele. Med søvnløshed, du normalt vække følelsen unrefreshed, hvilket tager en vejafgift på din evne til at fungere i løbet af dagen. Søvnløshed kan sap ikke kun din energi niveau og humør, men også dit helbred, arbejdsindsats og livskvalitet.

Hvor meget søvn er nok forskelligt fra person til person. De fleste voksne har brug for syv til otte timer om natten. Mange voksne oplever søvnløshed på et tidspunkt, men nogle mennesker har en langsigtet (kronisk) søvnløshed.

Du behøver ikke at stille op med søvnløse nætter. Enkle ændringer i din daglige vaner kan hjælpe.

Se også

Symptomer

Søvnløshed symptomer kan omfatte:

 • Svært ved at falde i søvn om natten
 • Opvågnen i løbet af natten
 • Awakening for tidligt
 • Ikke føler veludhvilet efter en nats søvn
 • Dagtimerne træthed eller søvnighed
 • Irritabilitet, depression eller angst
 • Svært ved at betale opmærksomhed eller fokusere på opgaver
 • Øget fejl eller ulykker
 • Spændingshovedpine
 • Gastrointestinale symptomer
 • Igangværende bekymringer om søvn

Nogen med søvnløshed vil ofte tage 30 minutter eller mere for at falde i søvn, og kan få kun seks eller færre timers søvn for tre eller flere nætter om ugen.

Hvornår skal se en læge
Hvis søvnløshed gør det svært for dig til at fungere i løbet af dagen, se din læge at afgøre, hvad der kunne være årsagen til din søvn problem, og hvordan det kan behandles. Hvis lægen mener, du kunne have en søvnforstyrrelse, kan du blive henvist til en sove center for særlig test.

Årsager

Almindelige årsager til søvnløshed omfatter:

 • Stress. Bekymringer om arbejde, skole, sundhed eller familie kan holde dit sind aktive om natten, hvilket gør det vanskeligt at sove. Stressende livsbegivenheder, såsom død eller sygdom af en elsket, skilsmisse eller tab af job, kan føre til søvnløshed.
 • Angst. Hverdagens bekymringer samt mere-alvorlige angstlidelser kan forstyrre din søvn.
 • Depression. Du måske enten sover for meget eller har problemer med at sove, hvis du er deprimeret. Dette kan skyldes kemisk ubalance i hjernen, eller fordi bekymringer, der ledsager depression kan holde dig fra afslappende nok til at falde i søvn. Søvnløshed ofte ledsager andre psykiske lidelser samt.
 • Medicin. Mange receptpligtig medicin kan forstyrre søvnen, herunder nogle antidepressiva, hjerte og blodtryk medicin, allergi medicin, stimulanser (såsom Ritalin) og kortikosteroider. Mange over-the-counter (OTC) lægemidler, herunder nogle smertestillende medicin kombinationer, decongestants og vægttab produkter, indeholder koffein og andre stimulanser. Antihistaminer kan i første omgang gøre dig groggy, men de kan forværre vandladningsproblemer, få dig til at komme op at tisse mere i løbet af natten.
 • Koffein, nikotin og alkohol. Kaffe, te, cola og andre koffeinholdige drikkevarer er velkendte stimulanser. Drikker kaffe i den sene eftermiddag og senere kan holde dig fra at falde i søvn om natten. Nikotin i tobaksvarer er en anden stimulans, der kan forårsage søvnløshed. Alkohol er et beroligende middel, der kan hjælpe dig med at falde i søvn, men det forhindrer dybere stadier af søvn og ofte får dig til at vække midt om natten.
 • Medicinske tilstande. Hvis du har kroniske smerter, vejrtrækningsbesvær eller et behov for at urinere hyppigt, kan du udvikle søvnløshed. Betingelser i forbindelse med søvnløshed omfatter gigt, kræft, hjertesvigt, lungesygdom, gastroøsofageal refluks sygdom (GERD), overaktiv skjoldbruskkirtel, slagtilfælde, Parkinsons sygdom og Alzheimers sygdom. At sikre, at din medicinske betingelser behandles godt, kan hjælpe med din søvnløshed. Hvis du har gigt, for eksempel, at tage en smertestillende før sengetid kan hjælpe dig med at sove bedre.
 • Ændring i dit miljø eller arbejdsplan. Travel eller arbejder et sent eller tidligt skift kan forstyrre din krops døgnrytmen, hvilket gør det vanskeligt at sove. Dine døgnrytme fungerer som interne ure, vejlede sådanne ting som din søvn-vågne cyklus, metabolisme og kropstemperatur.
 • Dårlig søvn vaner. Vaner, der bidrager til at fremme god søvn kaldes søvn hygiejne. Dårlig søvn hygiejne omfatter en uregelmæssig søvn tidsplan, stimulere aktiviteterne inden sengetid, en ubehagelig sovemiljø og brug af din seng til andre aktiviteter end søvn eller køn.
 • "Læres" søvnløshed. Dette kan forekomme, når du bekymre dig for meget om ikke at være i stand til at sove godt og forsøge alt for hårdt at falde i søvn. De fleste mennesker med denne betingelse sover bedre, når de er væk fra deres sædvanlige sovemiljø, eller når de ikke forsøger at sove, som når de ser tv eller læsning.
 • Spiser for meget sent på aftenen. Have en let snack før sengetid er OK, men spiser for meget, kan få dig til at føle fysisk utilpas mens du ligger ned, hvilket gør det vanskeligt at få til at sove. Mange mennesker oplever også halsbrand, en tilbagestrømning af syre og fødevarer fra maven til spiserøret efter spisning. Denne ubehagelig følelse kan holde dig vågen.

Søvnløshed og aldring
Søvnløshed bliver mere almindeligt med alderen. Efterhånden som du bliver ældre, kan der forekommer ændringer, som kan påvirke din søvn. Du kan opleve:

 • En ændring i søvnmønstre. Sleep bliver ofte mindre afslappende som du alder, og du kan opleve, at støj eller andre ændringer i dit miljø er mere tilbøjelige til at vække dig, som du bliver ældre. Med alderen, ofte din indre ur forskud, hvilket betyder, at du får træt tidligere på aftenen, og vågner tidligere om morgenen. Men ældre mennesker generelt er stadig brug for den samme mængde søvn som yngre mennesker gør.
 • En ændring i aktivitet. Du kan være mindre fysisk eller socialt aktive. Activity hjælper med at fremme en god nats søvn. Du kan også være mere tilbøjelige til at tage en daglig lur, som også kan forstyrre søvn om natten.
 • En ændring i sundhed. Den kroniske smerter betingelser såsom gigt eller rygproblemer samt depression, angst og stress kan forstyrre søvnen. Ældre mænd udvikler ofte noncancerous udvidelse af prostata (godartet prostatahyperplasi), hvilket kan medføre behovet for at urinere hyppigt, afbryde søvn. Hos kvinder kan hedeture, der ledsager overgangsalderen være lige så nedbrydende.

  Andre søvn-relaterede lidelser, såsom søvnapnø og restless legs syndrome, også blevet mere almindeligt med alderen. Søvnapnø får dig til at holde op med at trække vejret regelmæssigt i løbet af natten. Restless legs syndrome forårsager ubehagelige fornemmelser i benene og en næsten uimodståelig lyst til at flytte dem, hvilket kan forhindre dig i at falde i søvn.

 • Øget brug af medicin. Ældre mennesker bruger mere receptpligtig medicin end yngre mennesker, hvilket øger chancen for søvnløshed forårsaget af en medicin.
Søvnløshed. Koffein, nikotin og alkohol.
Søvnløshed. Koffein, nikotin og alkohol.

Søvnproblemer kan være en bekymring for børn og teenagere så godt. Nogle børn og teenagere simpelthen problemer med at få til at sove eller modstå en regelmæssig sengetid, fordi deres indre ure er mere forsinket. De ønsker at gå senere i seng og sove senere i morgen.

Se også

Risikofaktorer

Næsten alle har en lejlighedsvis søvnløs nat. Men din risiko for søvnløshed er større, hvis:

 • Du er en kvinde. Kvinder er langt mere tilbøjelige til at opleve søvnløshed. Hormonelle skift i løbet af menstruationscyklus og overgangsalderen kan spille en rolle. I overgangsalderen, ofte nattesved og hedeture forstyrre søvn.
 • Du er over 60 år. På grund af ændringer i søvnmønster, søvnløshed stiger med alderen.
 • Du har en mental sundhed lidelse. Mange lidelser, herunder depression, angst, bipolar lidelse og post-traumatisk stress disorder, forstyrre søvn. Tidligt om morgenen opvågnen er et klassisk symptom på depression.
 • Du er under en masse stress. Stressende begivenheder kan forårsage midlertidig søvnløshed og dur eller langvarig stress, såsom død af en elsket en eller en skilsmisse, kan føre til kronisk søvnløshed. At være fattig eller arbejdsløs øger også risikoen.
 • Du arbejder natten eller skiftende vagter. Natarbejde eller hyppigt skiftende vagter øger din risiko for søvnløshed.
 • Du rejser lange afstande. Jetlag fra rejser på tværs af flere tidszoner kan forårsage søvnløshed.

Se også

Komplikationer

Søvn er så vigtigt for dit helbred som en sund kost og regelmæssig motion. Uanset hvad din grund til søvn tab kan søvnløshed påvirke dig både mentalt og fysisk. Mennesker med søvnløshed rapporterer en lavere livskvalitet sammenlignet med folk, der sover godt.

Komplikationer af søvnløshed kan omfatte:

 • Lavere ydelse på jobbet eller i skolen
 • Langsommere reaktionstid under kørsel, og større risiko for ulykker
 • Psykiske problemer, såsom depression eller en angstlidelse
 • Overvægt eller fedme
 • Dårlig immunsystemets funktion
 • Øget risiko og sværhedsgraden af ​​langvarige sygdomme, såsom forhøjet blodtryk, hjertesygdomme og diabetes

Se også

Forberedelse til Deres udnævnelse

Hvis du har søvnproblemer, start med at tale med din praktiserende læge eller en praktiserende læge. Fordi udnævnelser kan være kort, og der er ofte en masse jord til at dække, er det en god ide at være godt forberedt til din udnævnelse. Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at få klar til din udnævnelse, og hvad de kan forvente fra din læge.

Forberedelse til din udnævnelse. Ændring i dit miljø eller arbejdsplan.
Forberedelse til din udnævnelse. Ændring i dit miljø eller arbejdsplan.

Hvad du kan gøre

 • Være opmærksom på eventuelle pre-udnævnelse anmodninger. På det tidspunkt, du foretager udnævnelsen, skal du huske at spørge, om der er noget du behøver at gøre på forhånd, såsom at holde en søvn dagbog. I en søvn dagbog, registrere dig din søvnmønstre - sengetid, antal timer sov natten opvågninger og vågen tid - såvel som din daglige rutine, lur og hvordan du føler i løbet af dagen. Du kan blive bedt om at indspille en søvn dagbog for en til to uger.
 • Skriv ned nogen symptomer, du oplever, herunder enhver, der kan synes relateret til årsagen til, du har planlagt udnævnelsen.
 • Skriv nede personlige oplysninger, herunder nye eller igangværende sundhedsproblemer, vigtige påvirkninger eller nyere liv ændringer.
 • Lav en liste over alle lægemidler, vitaminer eller kosttilskud, som du tager. Vær sikker på at lade din læge vide om noget, du har taget for at hjælpe dig med at sove.
 • Tag din seng partner sammen, hvis det er muligt. Din læge ønsker måske at tale med din partner for at lære mere om, hvor meget og hvor godt du sover.
 • Skriv ned spørgsmål at spørge din læge.

Din tid med din læge er begrænset, så forbereder en liste af spørgsmål vil hjælpe dig med at få mest muligt ud af din tid sammen. For søvnløshed, omfatter nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din læge:

 • Hvad er sandsynligvis forårsager mine søvnløshed?
 • Andre end den mest sandsynlige årsag, hvad er andre mulige årsager til min søvnløshed?
 • Hvad er den bedste behandling?
 • Jeg har disse andre sundhedsmæssige forhold. Hvordan kan jeg bedst håndtere dem sammen?
 • Skal jeg gå til en søvn klinik? Hvad vil denne udgift, og det vil min forsikring dækker det?
 • Er der nogen brochurer eller andet trykt materiale, som jeg kan tage med mig? Hvilke hjemmesider vil du anbefale?

Ud over de spørgsmål, du har forberedt at spørge din læge, tøv ikke med at stille spørgsmål under din udnævnelse.

Hvad kan du forvente fra din læge
En central del af evalueringen af ​​søvnløshed er en detaljeret historie, betyder, at din læge vil bede dig mange spørgsmål. Disse kan omfatte:

 • Hvor ofte har du problemer med at sove, og da gjorde søvnløshed begynde?
 • Hvor lang tid tager det dig at falde i søvn?
 • Hvor ofte bruger du vågner om natten, og hvor lang tid tager det dig at falde i søvn igen?
 • Hvad tid går du i seng om aftenen og vågne op om morgenen? Er det anderledes i weekenden?
 • Hvor mange timer om natten sover du?
 • Har du snorker eller vågne op kvælning efter vejret?
 • Føler du dig udhvilet, når du vågner?
 • Er du træt i løbet af dagen?
 • Har du blunde eller har problemer med at opholder sig vågen, mens du sidder stille eller kører?
 • Har du lur i løbet af dagen?
 • Hvad er din sengetid rutine?
 • Hvor sover du? Hvad er støjniveauet, temperatur og belysning i dette rum?
 • Hvad mener du spiser og drikker i aften?
 • Bruger du tobak eller drikke alkohol?
 • Tager du medicin eller sovemedicin inden sengetid?
 • Har du oplevet stressende begivenheder for nylig, såsom skilsmisse, tab af et job eller øgede krav i arbejdet?
 • Har du nogensinde brugt sovepiller?
 • Hvilken type arbejde har du?
 • Hvad er din motion rutine?
 • Har du bekymre dig om at falde i søvn eller opholder sig i søvn?
 • Har du nogen familiemedlemmer med søvnproblemer?
 • Har du rejst for nylig?
 • Hvilken medicin tager du jævnligt?

Test og diagnose

Ud over at spørge dig en række spørgsmål, kan lægen har du udfylde et spørgeskema for at bestemme din søvn-vågne mønster og dit niveau af søvnighed i dagtimerne. Du kan også blive bedt om at holde en søvn dagbog for et par uger, hvis du ikke allerede har gjort det.

Din læge vil gøre en fysisk eksamen for at lede efter tegn på andre problemer, der kan være årsag søvnløshed. Indimellem kan en blodprøve gøres for at tjekke for skjoldbruskkirtlen problemer eller andre forhold, der kan forårsage søvnløshed.

Hvis årsagen til din søvnløshed ikke er klar, eller du har tegn på en anden søvnforstyrrelser, såsom søvnapnø eller uro i benene, kan du blive nødt til at tilbringe en nat på en søvn center. Tests gjort for at overvåge og registrere en række af kroppens aktiviteter, mens du sover, herunder hjernebølger, vejrtrækning, hjertebanken, øjenbevægelser og kropsbevægelser.

Se også

Behandlinger og medicin

Ændring af din søvn vaner og adressering eventuelle underliggende årsager til søvnløshed kan gendanne afslappende søvn for mange mennesker. God søvn hygiejne - enkle trin såsom at holde den samme sengetid, og som opstår tid - fremmer sund søvn og dagtimerne årvågenhed. Hvis disse foranstaltninger ikke virker, kan din læge anbefale medicin til at hjælpe med afslapning og søvn.

Behavior behandlingsformer
Adfærdsmæssige behandlinger lære dig nye søvn adfærd og metoder til at forbedre din sovende miljø. Behavior behandlingsformer er lige eller mere effektive end er sovemedicin. Behavior behandlingsformer er generelt anbefales som den første linje i behandling for mennesker med søvnløshed.

Behavior terapier omfatter:

 • Undervisning om gode sovevaner. Sleep hygiejne lærer vaner, der fremmer god søvn.
 • Afspændingsteknikker. Progressiv muskelafspænding, biofeedback og åndedrætsøvelser er måder at reducere angst ved sengetid. Disse strategier hjælpe dig kontrollere din vejrtrækning, puls, muskelspændinger og humør.
 • Kognitiv adfærdsterapi. Dette indebærer udskiftning bekymringer om ikke at sove med positive tanker. Kognitiv adfærdsterapi kan blive undervist gennem en-til-en rådgivning eller i gruppe sessioner.
 • 'Stimulus kontrol. "Det betyder at begrænse den tid, du tilbringer vågen i sengen og knytte din seng og soveværelse kun med søvn og sex.
 • Sleep begrænsning. Denne behandling reducerer den tid, du tilbringer i sengen, der forårsager en delvis søvnmangel, hvilket gør dig mere træt den næste nat. Når din søvn er forbedret, er din tid i sengen gradvist.
 • Lysterapi. Hvis du falder i søvn for tidligt, og derefter vække alt for tidligt, kan du bruge lys til at skubbe tilbage din indre ur. I tider af året, hvor det er lyst udenfor om aftenen, går man udenfor eller får lys via en medicinsk-grade lyskasse.

Medicin
Tager receptpligtig sovepiller, såsom zolpidem (Ambien), eszopiclon (Lunesta) zaleplon (Sonata), eller ramelteon (Rozerem), kan også hjælpe dig med at få til at sove. Men i sjældne tilfælde kan disse medikamenter forårsage alvorlige allergiske reaktioner, hævelse i ansigtet og usædvanlige adfærd, såsom at køre eller forberede og spise mad, mens søvn. Bivirkninger af receptpligtig sove medicin er ofte mere udtalt hos ældre og kan omfatte overdreven træthed, nedsat tænkning, nat vandrer, agitation og balance problemer.

Læger generelt anbefaler ikke at stole på receptpligtige sovepiller i mere end et par uger, men flere nyere medicin er godkendt til ubestemt brug. Men nogle af disse medikamenter er vane-dannende.

Hvis du har depression samt søvnløshed, kan din læge ordinere et antidepressivt middel med en beroligende virkning, såsom trazodon, doxepin eller mirtazapin (Remeron).

Over-the-counter søvn hjælpemidler
Sovemedicin tilgængelige over-the-counter indeholder antihistaminer, der kan gøre dig døsig. Men antihistaminer kan reducere kvaliteten af ​​din søvn, og de kan give bivirkninger, såsom søvnighed i dagtimerne, mundtørhed og sløret syn. Disse virkninger kan være værre hos ældre.

Se også

Livsstil og hjem retsmidler

Ligegyldigt hvad din alder, søvnløshed normalt kan behandles. Nøglen ligger ofte ændringer i din rutine i løbet af dagen, og når du går i seng. Prøv disse tips:

 • Hold dig til en sove tidsplan. Hold din sengetid og vågne tid konsekvent fra dag til dag, herunder i weekenden.
 • Komme ud af sengen, når du ikke sover. Sove så meget som nødvendigt for at føle udhvilet, og derefter komme ud af sengen. Hvis du ikke kan sove, komme ud af sengen efter 20 minutter og gøre noget afslappende, såsom læsning.
 • Undlad at prøve at sove. Jo hårdere du prøver, jo mere vågen bliver du. Læse eller se tv i et andet rum, indtil du bliver meget søvnig, så gå i seng for at sove.
 • Brug din seng og soveværelse kun til at sove eller køn. Må ikke læse, se tv, arbejde eller spise i sengen.
 • Find måder at slappe af. Et varmt bad før sengetid kan hjælpe med at forberede dig til at sove. Under din partner give dig en massage kan også hjælpe dig til at slappe. Opret en afslappende sengetid ritual, såsom læsning, blød musik, åndedrætsøvelser, yoga eller bøn.
 • Undgå eller begrænse lur. Naps kan gøre det sværere at falde i søvn om natten. Hvis du ikke kan klare sig uden en, så prøv at begrænse en lur til ikke mere end 30 minutter og ikke lur efter 15:00
 • Gør dit soveværelse behageligt for søvn. Luk døren soveværelse eller oprette en subtil baggrundsstøj, såsom en kørende ventilator, for at hjælpe overdøve andre lyde. Hold dit soveværelse temperatur behageligt, normalt køligere end i løbet af dagen, og mørke. Må ikke holde en computer eller tv i dit soveværelse.
 • Motion og forblive aktive. Få mindst 20 til 30 minutter af kraftig motion dagligt mindst fem til seks timer før sengetid.
 • Undgå eller begrænse koffein, alkohol og nikotin. Koffein efter frokosttid og bruge nikotin kan holde dig fra at falde i søvn om natten. Alkohol, mens det i første omgang kan gøre dig søvnig, kan forårsage unrestful søvn og hyppige opvågninger.
 • Undgå store måltider og drikkevarer før seng. En let mellemmåltid er fint, men spiser for meget sent på aftenen kan forstyrre søvnen. Drikke mindre før sengetid, så du ikke behøver at urinere så ofte.
 • Tjek din medicin. Hvis du tager medicin regelmæssigt, tjekke med din læge for at se, om de kan bidrage til din søvnløshed. Også kontrollere etiketter af over-the-counter-produkter for at se, om de indeholder koffein eller andre stimulanser, såsom pseudoephedrin.
 • Må ikke affinde sig med smerten. Hvis en smertefuld tilstand generer dig, så sørg for smertestillende du tager er effektiv nok til at kontrollere dine smerter, mens du sover.
 • Skjul soveværelset ure. Indstil din alarm, så du ved, hvornår de skal komme op, men så skjule alle ure i dit soveværelse, inklusive din armbåndsur og mobiltelefon. Jo mindre du ved hvad tid det er om natten, jo bedre vil du sove.

Se også

Alternativ medicin

Mange mennesker aldrig besøger deres læge for søvnløshed, og i stedet forsøge at håndtere søvnløshed på egen hånd. Flere behandlingsformer, der kan være nyttige, omfatter:

 • Melatonin. Dette over-the-counter supplement er markedsført som en måde at hjælpe med at overvinde søvnløshed. Din krop naturligt producerer melatonin, frigiver det ind i din blodbanen i stigende mængder starter ved solnedgang og aftrapning mod morgenen. Ældre mennesker synes at have en større gavn melatonin, men ingen overbevisende beviser til at bevise, at melatonin er en effektiv behandling for søvnløshed. Det er generelt betragtes som sikkert at bruge melatonin for et par uger, men den langsigtede sikkerhed af melatonin er ukendt. Doseringen er sædvanligvis mellem 0,3 og 5 milligram (mg) dagligt.
 • Baldrian. Dette er en anden kosttilskud, der er solgt som en søvn støtte, fordi det har en mildt beroligende effekt. Men har dette tillæg ikke blevet godt undersøgt. Desuden er dette produkt blevet forbundet med leverskader hos nogle mennesker, selvom det ikke er klart, om baldrian var årsag til skaden. Den anbefalede dosis af baldrian er 400 til 900 mg dagligt med et ekstrakt indeholdende 0.4 til 0.6 procent af valerenic syre.
 • Akupunktur. Under en akupunktur-session, placerer en praktiserende læge talrige tynde nåle i din hud på bestemte punkter på kroppen. Der er tegn på, at denne praksis kan være gavnligt for mennesker med søvnløshed.

Vær sikker på at tale med din læge før du tager nogen naturlægemidler kosttilskud eller over-the-counter produkter, som nogle kan interagere med medicin, og andre, såsom L-tryptophan, kan være farligt på egen hånd.

Se også