Søvnapnø

CPAP maskiner: tips til at undgå 10 almindelige problemer

CPAP er en vigtig behandling for obstruktiv søvnapnø, men det er ikke uden sine frustrationer. Lær hvordan du undgår ubehagelige masker og andre almindelige CPAP problemer.

Kontinuerlig positiv luftvejs tryk (CPAP) terapi er en fælles behandling for obstruktiv søvnapnø. Det omfatter en lille maskine, der leverer en konstant og stabil lufttryk, en slange, og en maske eller næsestykke. Almindelige problemer med CPAP omfatter en utæt maske, problemer med at falde i søvn, og en tør mund eller næse.

Den gode nyhed er, at hvis en CPAP maske eller enhed ikke fungerer for dig, har du andre muligheder. Og de fleste CPAP masker er justerbare, for at gøre dem mere behageligt for dig. Her er 10 fælles CPAP problemer og hvad du kan gøre ved dem.

1.. Den forkerte størrelse eller stil CPAP maske

Arbejde tæt sammen med din læge og CPAP leverandør til at du har en CPAP maske, der passer til dine behov og passer dig. Alle har forskellige behov og ansigtsformer, så den rigtige stil og størrelse maske for en anden person kan ikke arbejde for dig.

  • Mange maske stilarter er tilgængelige. En række CPAP masker er tilgængelige. For eksempel. Nogle har helmasker, der dækker din mund og næse, med stropper, der strækker sig over din pande og kinder Disse kan gøre nogle mennesker føler klaustrofobisk, men de fungerer godt på sikrer en stabil tilpasning, hvis du flytter meget rundt i søvne. Andre masker har nasal puder, der passer under din næse og stropper, der dækker mindre af dit ansigt. Disse kan føle sig mindre besværlig. Og de kan fungere godt, hvis du bruger briller eller læse med masken på, fordi nogle nasale pude systemer hindrer vision mindre end at gøre helmasker. Dog kan de ikke arbejde, hvis du flytter meget rundt i søvne eller sove på din side.
  • Vær opmærksom på størrelsen. De fleste masker kommer i forskellige størrelser. Bare fordi du er en vis størrelse i én maske betyder ikke, du vil være den samme størrelse i et andet. CPAP masker er normalt justerbare. Spørg din læge eller CPAP leverandør for at vise dig, hvordan du justerer din maske for at få den bedste pasform. Producent brugsanvisningen også kan hjælpe med at vise dig, hvordan du gør dette.

2.. Trouble at vænne sig til at bære CPAP-apparat

Det kan hjælpe til at starte med at øve iført blot CPAP maske for korte perioder, mens du er vågen, for eksempel mens du ser tv. Så prøv at bære maske og slange med lufttrykket på, stadig i dagtimerne, mens du er vågen. Når du bliver vant til hvordan det føles, skift til at bruge CPAP-apparat, hver gang du sover - om natten og i nationale handlingsplaner. Inkonsekvent iført CPAP-apparat kan forsinke at vænne sig til det. Stick med det i flere uger eller mere for at se, om masken og trykindstillinger du har, vil arbejde for dig.

3.. Svært tolerere varmluft

Du kan være i stand til at overvinde dette ved hjælp af en "rampe" funktionen på maskinen. Denne funktion giver dig mulighed for at starte med lavt lufttryk, efterfulgt af en automatisk, gradvis stigning i trykket på din ordineret indstilling som du falder i søvn. Satsen for denne Rampefunktionen kan justeres af din læge.

Hvis dette ikke hjælper, så tal med din læge om at skifte til en anden type enhed, der automatisk justerer trykket, mens du sover. For eksempel er enheder, der leverer bi-niveau positivt luftvejstryk (BiPAP) eller enheder, der har variabelt tryk konturer rådighed. Disse giver mere pres, når du inhalerer og mindre, når du ånder ud.

4.. Tør, tilstoppet næse

En CPAP enhed, der har en opvarmet luftfugter, der er knyttet til det lufttryk, maskine, kan hjælpe. Niveauet af befugtning er justerbar. Ved hjælp af en nasal saltvand spray ved sengetid kan også hjælpe. Din læge kan ordinere en nasal steroid spray, hvis din tørhed ikke reagerer på opvarmede fugtighed. Det er også vigtigt, at din maske passer godt. En utæt maske kan udtørre din næse.

5.. Følelse klaustrofobisk

Søvnapnø. Mange maske stilarter er tilgængelige.
Søvnapnø. Mange maske stilarter er tilgængelige.

Mens du er vågen, praksis ved først blot at holde masken op til dit ansigt uden at nogen af ​​de andre dele. Når du er fortrolig med det, så prøv at bære masken med stropper. Næste, så prøv at holde på masken og slangen, uden stropper, med slangen fastgjort til CPAP maskine ved et lavt tryk indstilling (drej rampefunktionen tændt). Og endelig, bære maske med stropper og lufttrykket maskinen tændt, mens vågen. Når du er fortrolig med det, så prøv at sove med det på.

Afspændingsøvelser, såsom progressiv muskelafspænding, kan også medvirke til at reducere din angst. Hvis du stadig føler klaustrofobisk, så tal med din læge eller CPAP leverandør. Det kan hjælpe til at få en anden størrelse maske eller prøve en anden stil, som en, der bruger nasal puder.

Se også

CPAP maskiner: tips til at undgå 10 almindelige problemer

6.. Utæt maske, hudirritation eller tryksår

En utæt eller dårlig montering maske betyder du ikke får det fulde lufttryk du har brug for, og du kan være irriterende din hud. Det kan også frigive luft ind i dine øjne, der forårsager dem til at blive tør eller teary. Prøv at justere puder og stropper til at få en bedre pasform. Hvis enheden passer over næsen, sørg for at det ikke sidder for højt på broen af ​​din næse, som kan lede luft ind i dine øjne.

Du kan være nødt til at spørge din leverandør til at hjælpe dig med at finde en anden størrelse maske, især hvis din vægt ændrer sig markant, eller prøv en anden stil enhed, såsom en nasal pude eller en maske med en oppustelig pude, der konturer til dit ansigt. Hvis du udvikler huden forringelse eller sår, såsom på næsen, så fortæl din læge straks.

7.. Svært ved at falde i søvn

Dette er en normal, midlertidigt problem. Iført masken alene i et stykke tid i løbet af dagen, kan hjælpe dig vænne sig til, hvordan det føles. Ved hjælp af rampen funktion, som giver en automatisk, gradvis stigning i lufttrykket til din ordineret pres indstilling som du falder i søvn, kan også hjælpe. Og praktisere gode generelle sovevaner - motionerer regelmæssigt, undgå koffein og alkohol før sengetid, og prøv at slappe af. For eksempel tage et varmt bad, før du går i seng. Undgå at gå i seng indtil du er træt.

8.. Mundtørhed

Hvis du trække vejret gennem munden om natten eller sover med munden åben, kan nogle CPAP-enheder forværre mundtørhed. En hage rem kan hjælpe med at holde munden lukket og reducere luft lækagen, hvis du bruger en nasal maske. En full-face-mask-style-enhed, der dækker din mund og næse kan også fungere godt for dig. En CPAP-opvarmet luftfugter, der tillægger lufttrykket maskine kan også hjælpe.

9.. Utilsigtet fjernelse af CPAP-apparat i løbet af natten

Det er normalt at nogle gange vågner op for at finde du har fjernet masken i din søvn. Hvis du flytter en masse i din søvn, kan du opleve, at en helmaske vil forblive på dit ansigt bedre. Du kan blive at trække masken, fordi din næse er overbelastet. Hvis ja, kan sikre et godt maske pasform og tilføje en CPAP-opvarmet luftfugter hjælpe. En hage rem kan også hjælpe med at holde enheden på dit ansigt. Hvis dette er en konsekvent problem, overveje indstille en alarm til engang i nat, for at kontrollere, om enheden er stadig på. Du kan gradvist indstille alarmen til senere på natten, hvis du finder du holder enheden på længere.

10.. Træt af støjen

De fleste nye modeller af CPAP enheder er næsten lydløs, men hvis du finder en enheds støj er generende, skal du først kontrollere, at enhedens luftfilter er rent og ublokeret. Noget på sin måde kan bidrage til støj. Hvis dette ikke hjælper, har din læge eller CPAP leverandøren kontrollere enheden for at sikre, at den fungerer korrekt. Hvis enheden fungerer korrekt og støjen stadig generer dig, så prøv at bære ørepropper eller bruger en hvid støj forsvarlig maskine til at maskere støj.

Tid og tålmodighed nøglen til succes

Ved hjælp af en CPAP-apparat kan være frustrerende som du forsøger at vænne sig til det, men det er vigtigt, at du holde sig til det. Behandlingen er afgørende for at undgå obstruktiv søvnapnø-relaterede komplikationer, såsom hjerteproblemer og dagtimerne træthed. Arbejd med din læge og CPAP leverandør til at sikre den bedste pasform og enheden for dig, og prøv at foretage justeringer, hvis du oplever nogle af de fælles CPAP problemer. Det kan tage flere måneder at finde de korrekte indstillinger for dig og at tilpasse sig til masken. Med tid og tålmodighed, kan CPAP positivt påvirke din livskvalitet og sundhed.

Se også

Søvnapnø