Søvnapnø

Definition

Søvnapnø er en potentielt alvorlig søvnforstyrrelse, hvor vejrtrækningen gentagne gange stopper og starter. Du har måske søvnapnø, hvis du snorker højlydt og du føler dig træt selv efter en hel nats søvn.

Der er to hovedtyper af søvnapnø:

 • Obstruktiv søvnapnø, den mere almindelige form, der opstår, når halsen musklerne slapper
 • Central søvnapnø, som opstår, når din hjerne ikke sender rette signaler til de muskler, der styrer vejrtrækningen

Hvis du tror, ​​du måske har søvnapnø, se din læge. Behandlingen er nødvendig for at undgå hjerteproblemer og andre komplikationer.

Se også

Symptomer

De tegn og symptomer på obstruktiv og central søvnapnøer overlapper hinanden, nogle gange gør den type søvnapnø sværere at afgøre. De mest almindelige tegn og symptomer på obstruktiv og central søvnapnøer nævnes:

 • Overdreven søvnighed i dagtimerne (hypersomni)
 • Kraftigt snorken, som er normalt mere fremtrædende i obstruktiv søvnapnø
 • Episoder af vejrtrækning ophør under søvn bevidnet af en anden person
 • Pludselige opvågninger ledsaget af åndenød, som mere sandsynligt indikerer central søvnapnø
 • Opvågnen med en tør mund eller ondt i halsen
 • Morgen hovedpine
 • Vanskeligheder med at forblive i søvn (insomni)
 • Opmærksomhedsproblemer

Hvornår skal se en læge
Konsultere en læge, hvis du oplever, eller hvis din partner meddelelser, følgende:

 • Snorken højt nok til at forstyrre søvn andre eller dig selv
 • Åndenød, der vækker dig fra søvn
 • Intermitterende pauser i din vejrtrækning under søvn
 • Overdreven dagtimerne døsighed, som kan medføre, at du falder i søvn, mens du arbejder, ser tv eller endda kørsel

Mange mennesker tænker ikke på snorken som et tegn på noget potentielt alvorlig, og ikke alle, der har søvnapnø snorker. Men vær sikker på at tale med din læge, hvis du højt oplever snorken, især snorken, der er præget af perioder med stilhed.

Spørg din læge om nogen søvn problem, der efterlader dig kronisk trætte, søvnig og irritabel. Overdreven døsighed i dagtimerne (hypersomni) kan skyldes andre lidelser, såsom narkolepsi.

Se også

Årsager

Søvnapnø. Obstruktiv søvnapnø.
Søvnapnø. Obstruktiv søvnapnø.

Årsager til obstruktiv søvnapnø
Obstruktiv søvnapnø opstår, når musklerne i bagsiden af ​​din hals slappe af. Disse muskler understøtter den bløde gane, den trekantede stykke væv hængende fra den bløde gane (drøbel), tonsiller, sidevæggene i halsen og tungen.

Når musklerne slappe af, luftvejene indsnævres eller lukker, når du trækker vejret ind, og du kan ikke få en tilstrækkelig ånde i. Dette kan sænke niveauet af ilt i blodet. Din hjerne sanser denne manglende evne til at trække vejret og kort vækker dig fra søvn, så du kan genåbne luftvejene. Denne opvågnen er normalt så kortfattet, at du ikke kan huske det.

Du kan gøre en fnysende, kvælning eller gispende lyd. Dette mønster kan gentage sig fem til 30 gange eller mere i timen, hele natten lang. Disse forstyrrelser forringe din evne til at nå de ønskede dyb, rolig faser af søvn, og du vil sandsynligvis føler dig søvnig i løbet af din vågne timer.

Mennesker med obstruktiv søvnapnø kan ikke være bekendt, at deres søvn blev afbrudt. Faktisk tror nogle mennesker med denne type søvnapnø de sover godt hele natten.

Årsager til central søvnapnø
Central søvnapnø, hvilket er langt mindre udbredt, opstår, når din hjerne ikke sender signaler til din vejrtrækning muskler. Du kan vække med åndenød eller har en vanskelig tid at få til at sove eller opholder sig i søvn. Ligesom med obstruktiv søvnapnø, snorken og søvnighed i dagtimerne kan forekomme. Den mest almindelige årsag til central søvnapnø er hjertesvigt og mindre almindeligt, et slagtilfælde. Mennesker med central søvnapnø kan være mere tilbøjelige til at huske opvågnen end er mennesker med obstruktiv søvnapnø.

Se også

Risikofaktorer

Søvnapnø kan påvirke nogen. Selv børn kan have søvnapnø. Men visse faktorer sætte dig på øget risiko:

Obstruktiv søvnapnø

 • Overvægt. Fedtdepoter omkring din øvre luftveje kan blokere din vejrtrækning. Men ikke alle, der har søvnapnø er overvægtige. Tynde mennesker udvikler denne lidelse, også.
 • Halsens omkreds. Mennesker med en tykkere hals kan have en smallere luftveje.
 • En indsnævret luftveje. Du har måske arvet et naturligt smal hals. Eller, kan dine mandler eller polypper bliver forstørret, hvilket kan blokere luftvejene.
 • Bliver han. Mænd er dobbelt så tilbøjelige til at have søvnapnø. Men kvinderne øger deres risiko, hvis de er overvægtige, og deres risiko synes også at stige efter overgangsalderen.
 • Bliver ældre. Søvnapnø forekommer signifikant oftere hos voksne ældre end 60 år.
 • Slægtshistorie. Hvis du har familiemedlemmer med søvnapnø, kan du være en øget risiko.
 • Race. Hos personer under 35 år, sorte er mere tilbøjelige til at have obstruktiv søvnapnø.
 • Brug af alkohol, beroligende midler eller beroligende midler. Disse stoffer afslappe musklerne i din hals.
 • Rygning. Rygere er tre gange mere tilbøjelige til at have obstruktiv søvnapnø, end der er folk, der aldrig har røget. Rygning kan øge mængden af ​​inflammation og væskeretention i de øvre luftveje. Denne risiko sandsynligvis falder efter du stoppe med at ryge.
 • Tilstoppet næse Hvis du har svært at trække vejret gennem næsen -. Uanset om det er fra et anatomisk problem eller allergi - du er mere tilbøjelige til at udvikle obstruktiv søvnapnø.

Central søvnapnø

 • At være han. Hannerne er mere tilbøjelige til at udvikle central søvnapnø.
 • Bliver ældre. Ældre over 65 år har en højere risiko for at have central søvnapnø, især hvis de også har andre risikofaktorer.
 • Hjertelidelser. Mennesker med atrieflimren eller hjerteinsufficiens er mere udsatte for central søvnapnø.
 • Slagtilfælde eller hjernesvulst. Disse betingelser kan forringe hjernens evne til at regulere vejrtrækning.

Se også

Komplikationer

Søvnapnø betragtes som en alvorlig medicinsk tilstand. Komplikationer kan omfatte:

 • Højt blodtryk eller hjerteproblemer. Pludselige fald i blodets iltindhold, der opstår under søvnapnø øget blodtryk og belaste det kardiovaskulære system. Hvis du har obstruktiv søvnapnø, din risiko for højt blodtryk (hypertension) er større, end hvis du ikke gør det. Jo mere alvorlig din søvnapnø, jo større er risikoen for forhøjet blodtryk. Men obstruktiv søvnapnø øger risikoen for slagtilfælde, uanset om du har forhøjet blodtryk. Hvis der er underliggende hjertesygdom, kan disse mange episoder med lavt iltindhold i blodet (hypoxi eller hypoxæmi) føre til pludselig død fra en kardiel hændelse. Undersøgelser viser også, at obstruktiv søvnapnø er forbundet med øget risiko for atrieflimren, kongestiv hjerteinsufficiens og andre vaskulære sygdomme. I modsætning hertil sædvanligvis central søvnapnø er resultatet, snarere end årsagen, for hjertesygdomme.
 • Dagtimerne træthed. De gentagne opvågninger forbundet med søvnapnø gøre normal, genoprettende søvn umulig. Mennesker med søvnapnø oplever ofte alvorlige dagtimerne døsighed, træthed og irritabilitet. Du kan have svært ved at koncentrere sig og finde dig selv at falde i søvn på arbejdet, mens du ser tv eller endda når du kører. Du kan også føle irritabel, humørsyg eller deprimeret. Børn og unge med søvnapnø, kan gøre dårligt i skolen eller har adfærdsproblemer.
 • Komplikationer med medicin og kirurgi. Obstruktiv søvnapnø er også et problem med visse medikamenter og generel anæstesi. Mennesker med søvnapnø kan være mere tilbøjelige til at opleve komplikationer efter en større operation, fordi de er tilbøjelige til vejrtrækningsproblemer, især når bedøvet og ligge på ryggen. Før du har kirurgi, fortælle din læge, at du har søvnapnø og hvordan det behandles. Udiagnosticeret søvnapnø er særligt risikabelt i denne situation.
 • Leverproblemer. Mennesker med søvnapnø er mere tilbøjelige til at have unormale resultater på leverfunktionsprøver og deres lever er mere tilbøjelige til at vise tegn på ardannelse.
 • Søvnmangel partnere. Højlydt snorken kan holde dem omkring dig fra at få god hvile og i sidste ende forstyrre dine relationer. Det er ikke ualmindeligt for en partner til at gå til et andet rum, eller endda på en anden etage i huset, for at være i stand til at sove. Mange bed partnere af mennesker, der snorker er søvnmangel så godt.

Mennesker med søvnapnø kan også klage over problemer med hukommelsen, morgen hovedpine, humørsvingninger eller følelser af depression, et behov for at urinere hyppigt natten (nykturi), og en nedsat seksuel interesse. Børn med ubehandlet søvnapnø kan være hyperaktive og kan diagnosticeres med aDHD (ADHD).

Se også

Forberedelse til Deres udnævnelse

Hvis du eller din partner mistanke om, at du har søvnapnø, vil du sandsynligvis først se din primære sundhedstjeneste læge. Men i nogle tilfælde, når du ringer til at oprette en aftale, kan du blive henvist straks til en søvn specialist.

Fordi udnævnelser kan være kort, og fordi der ofte en masse jord til at dække, er det en god ide at være godt forberedt til din udnævnelse. Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at få klar til din udnævnelse, og hvad de kan forvente fra din læge.

Hvad du kan gøre

 • Vær opmærksom på eventuelle pre-udnævnelse restriktioner. På det tidspunkt, du foretager udnævnelsen, skal du huske at spørge, om der er noget du behøver at gøre på forhånd, såsom at ændre din kost eller holde en søvn dagbog.
 • Skriv ned nogen symptomer, du oplever, herunder enhver, der kan synes relateret til årsagen til, du har planlagt udnævnelsen.
 • Skriv nede personlige oplysninger, herunder eventuelle vigtige påvirkninger eller nyere liv ændringer.
 • Lav en liste over alle lægemidler, vitaminer eller kosttilskud, som du tager.
 • Spørg et familiemedlem eller en ven med, hvis det er muligt. Nogen, der ledsager kan du huske oplysninger, som du gik glip af eller har glemt. Og fordi din seng partner kan være mere opmærksom på dine symptomer, end du er, kan det hjælpe at få ham eller hende sammen.
 • Skriv ned spørgsmål at spørge din læge.

Din tid med din læge er begrænset, så forbereder en liste af spørgsmål før tid vil hjælpe dig med at få mest muligt ud af dit besøg. For søvnapnø omfatter nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din læge:

 • Hvad er den mest sandsynlige årsag til mine symptomer?
 • Er der andre mulige årsager til mine symptomer?
 • Hvilke former for test skal jeg bruge? Må disse tests kræver nogen særlig forberedelse?
 • Er min tilstand sandsynligvis midlertidig eller langvarig?
 • Hvilke behandlinger findes der?
 • Hvad er alternativerne til den primære metode, du foreslår?
 • Hvilken behandling tror du vil være bedst for mig?
 • Jeg har andre sundhedsmæssige forhold. Hvordan kan jeg bedst håndtere disse betingelser sammen?
 • Skal jeg se en specialist?
 • Er der en generisk alternativ til den medicin eller produkt, du ordination mig?
 • Er der nogen brochurer eller andet trykt materiale, som jeg kan tage med mig hjem? Hvilke hjemmesider vil du anbefale?

Ud over de spørgsmål, du har forberedt at spørge din læge, skal du ikke tøve med at spørge yderligere spørgsmål i løbet af din ansættelse.

Hvad kan du forvente fra din læge
Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål. Din læge kan spørge:

 • Hvornår begyndte du oplever symptomer?
 • Har dine symptomer været konstant eller lejlighedsvis?
 • Hvor alvorlig er dine symptomer?
 • Hvordan din partner beskrive dine symptomer?
 • Kender du, hvis du stoppe vejrtrækningen under søvn? Hvis ja, hvordan mange gange om natten
 • Er der noget, der har hjulpet dine symptomer?
 • Er noget forværre dine symptomer, såsom søvn position eller alkoholforbrug?
Forberedelse til din udnævnelse. Obstruktiv søvnapnø.
Forberedelse til din udnævnelse. Obstruktiv søvnapnø.

Hvad du kan gøre i mellemtiden

 • Prøv at sove på din side. De fleste former for søvnapnø er mildere, når du sover på din side.
 • Undgå alkohol tæt på sengetid. Alkohol forværres obstruktiv og komplekse søvnapnø.
 • Undgå beroligende medicin. Lægemidler, slappe af dig eller gøre dig søvnig kan også forværre søvnapnø.
 • Hvis du er døsig, undgå at køre. Hvis du har søvnapnø, kan du være unormalt søvnig, som kan sætte dig i højere risiko for en trafikulykke. Nogle gange kan en nær ven eller et familiemedlem fortælle dig, at du synes søvnig end du føler. Hvis dette er sandt, så prøv at undgå at køre på alle.

Se også

Test og diagnose

Din læge kan foretage en vurdering baseret på dine symptomer, eller kan henvise dig til en søvnforstyrrelse center. Der kan en søvn specialist hjælpe dig beslutte, om dit behov for yderligere vurdering. En sådan evaluering indebærer ofte overnight overvågning af din vejrtrækning og andre kropsfunktioner under søvn. Hjem søvn test er vinder i popularitet, fordi det er ofte lettere for dig og billigere. Test til påvisning af søvnapnø kan omfatte:

 • Natlig polysomnografi. Under denne test, er du hooked op til udstyr, der overvåger dit hjerte, lunge og hjerne aktivitet, vejrtrækning mønstre, arm og benbevægelser, og blodets iltindhold, mens du sover.
 • Hjem søvn tests. I nogle tilfælde kan lægen give dig forenklede tests, der skal anvendes i hjemmet til at diagnosticere søvnapnø. Disse tests involverer som regel måle din puls, blod ilt niveau luftstrømmen og vejrtrækning mønstre. Hvis du har søvnapnø, vil testresultaterne viser dråber i dit ilt-niveau under apnøer og efterfølgende stiger med opvågninger. Hvis resultaterne er unormale, kan Deres læge være i stand til at ordinere en terapi uden yderligere prøvning. Bærbare overvågnings enheder ikke opdage alle tilfælde af søvnapnø, så din læge kan stadig anbefale polysomnografi selvom dine indledende resultater er normale.

Hvis du har obstruktiv søvnapnø, kan lægen henvise dig til en øre, næse og hals læge (otolaryngologist) at udelukke enhver blokering i din næse eller hals. En evaluering af et hjerte læge (kardiolog) eller en læge, der har specialiseret sig i nervesystemet (neurolog) kan være nødvendige for at lede efter årsager til central søvnapnø.

Se også

Behandlinger og medicin

For mildere tilfælde af søvnapnø, kan din læge anbefale kun livsstilsændringer, såsom at tabe vægt eller rygestop. Hvis disse foranstaltninger ikke forbedre dine symptomer, eller hvis din apnø er moderat til svær, en række andre behandlinger er tilgængelige. Visse enheder kan bidrage til at åbne en blokeret luftvejene. I andre tilfælde kan være nødvendigt at operere.

Behandlinger for obstruktiv søvnapnø kan omfatte:

Behandlingsformer

 • Kontinuerlig positiv luftvejs tryk (CPAP). Hvis du har moderat til svær søvnapnø, kan du drage fordel af en maskine, der leverer lufttryk gennem en maske placeret over næsen, mens du sover. Med CPAP (SE-pap), er lufttrykket noget større end den omgivende luft, og er lige nok til at holde din øvre luftveje åbne, forebyggelse apnø og snorken.

  Selvom CPAP er den mest almindelige og pålidelig metode til behandling af søvnapnø, nogle mennesker finder det besværligt eller ubehageligt. Mange mennesker giver op på CPAP, men med lidt øvelse, lærer de fleste mennesker til at justere spændingen i stropperne for at opnå en komfortabel og sikker pasform. Du skal muligvis prøve mere end én type maske til at finde en, der er behagelig. Nogle mennesker gavn af også at bruge en fugter sammen med deres CPAP system.

  Må ikke bare stoppe med at bruge CPAP maskinen, hvis du oplever problemer. Spørg din læge for at se, hvilke ændringer der kan gøres for at gøre dig mere komfortabel. Derudover, skal du kontakte din læge, hvis du stadig er snorken trods behandling eller begynder snorken igen. Hvis din vægt ændres, kan trykket indstillinger skal justeres.

 • Justerbare luftvejstryk enheder. Hvis CPAP fortsætter med at være et problem for dig, kan du være i stand til at bruge en anden type luftvejstryk indretning, der automatisk justerer trykket, mens du sover. For eksempel er enheder, der leverer bilevel positivt luftvejstryk (BPAP) tilgængelige. Disse giver mere pres, når du inhalerer og mindre, når du ånder ud.
 • Eksspiratorisk positiv luftvejs tryk (EPAP). Dette er den seneste behandling, der er godkendt af Food and Drug Administration (FDA). Disse små, engangsudstyr er placeret over hvert næsebor, før du går i seng. Enheden er en ventil, der tillader luft at bevæge sig frit i, men når du ånder ud, skal luft igennem små huller i ventilen. Dette øger trykket i luftvejene og holder den åben. Enheden bidrog til at reducere snorken og søvnighed i dagtimerne, når sammenlignet med en fingeret indretning. Og, kan det være en mulighed for nogle, der ikke kan tåle CPAP.
 • Oral apparater. En anden mulighed er iført en mundtlig apparat designet til at holde din hals åbne. CPAP er mere pålideligt effektiv end mundtlige apparater, men mundtlige apparater kan være lettere at bruge. Nogle er designet til at åbne din hals ved at bringe din kæbe fremad, hvilket undertiden kan lindre snorken og mild obstruktiv søvnapnø.

  Et antal enheder er tilgængelige fra din tandlæge. Du skal muligvis til at prøve forskellige enheder før at finde en, der virker for dig. Når du finder den rigtige pasform, vil du stadig nødt til at følge op med din tandlæge mindst hver sjette måned i de første år og derefter mindst en gang et år efter, at for at sikre, at pasformen er stadig god og til at revurdere dine skilte og symptomer.

Kirurgi
Kirurgi er normalt kun en mulighed efter andre behandlinger har fejlet. Generelt mindst en tre-måneders forsøg med andre behandlingsmuligheder er foreslået, før man overvejer operation. Men for de få mennesker med bestemte kæbestruktur problemer, er det en god første mulighed. Målet med operation for søvnapnø er at udvide luftvejene gennem din næse eller hals, som kan vibrere, og få dig til at snorke, eller som kan blokere din øvre luftveje og forårsager søvnapnø. Kirurgiske indstillinger kan omfatte:

 • Væv fjernes. Under denne procedure, som kaldes uvulopalatopharyngoplasty (UPPP), din læge fjerner væv fra bagsiden af din mund og toppen af din hals. Dine mandler og polypper normalt fjernes. Denne type operation kan blive en succes i at stoppe halsen strukturer fra vibrerende og forårsager snorken. Dog kan det være mindre succes i behandling af søvnapnø, fordi vævet længere ned din hals stadig kan blokere din luft passage. UPPP normalt udføres på et hospital og kræver en generel anæstesi.

  Fjernelse væv i bagsiden af ​​din hals med en laser (laser-assisteret uvulopalatoplasty) ikke er en anbefalet behandling for søvnapnø. Radiofrekvens energi (radiofrekvens ablation), kan være en mulighed for folk, der ikke kan tåle CPAP eller orale apparater.

 • Jaw repositionering. I denne procedure, er din kæbe flyttes frem fra resten af dit ansigt knogler. Dette forstørrer rummet bag tungen og den bløde gane, gør obstruktion mindre sandsynligt. Denne procedure, der er kendt som maxillomandibular avancement, kan kræve samarbejde af en oral kirurg og en specialtandlæge, og til tider kan være kombineret med en anden procedure for at forbedre sandsynligheden for succes.
 • Implantater. Plastic stænger er kirurgisk implanteret i den bløde gane, mens du er under lokalbedøvelse. Denne procedure kan være en mulighed for dem med snorken eller mildere søvnapnø, der ikke kan tåle CPAP.
 • Oprettelse af en ny luft passage (trakeostomi). Du kan få brug denne form for kirurgi, hvis andre behandlinger har fejlet, og du har alvorlig, livstruende søvnapnø. I denne procedure, gør din kirurg en åbning i din nakke og indsætter en metal-eller plastikrør, hvorigennem du indånder. Du holder åbningen dækket i løbet af dagen. Men natten du afdække det at tillade luft at passere ind og ud af dine lunger, uden om blokerede luften passage i halsen.

Andre typer af kirurgi kan hjælpe med at reducere snorken og bidrage til behandling af søvnapnø ved at rydde eller forstørrelse luftpassager:

 • Nasal operation for at fjerne polypper eller rette en skæv skillevæg mellem næseborene (træder næseskillevæggen)
 • Operation for at fjerne forstørrede mandler eller polypper

Behandlinger for central og kompleks søvnapnø kan omfatte:

Behandlingsformer

 • Behandling for tilknyttede medicinske problemer. Mulige årsager til central søvnapnø omfatter hjerte eller neuromuskulære lidelser og behandle disse betingelser kan hjælpe. For eksempel kan optimere terapi til hjertesvigt fjerne central søvnapnø.
 • Supplerende ilt. Brug supplerende ilt, mens du sover kan hjælpe, hvis du har central søvnapnø. Forskellige former for ilt er til rådighed samt forskellige enheder til at levere ilt til dine lunger.
 • Kontinuerlig positiv luftvejs tryk (CPAP). Denne metode, der også anvendes i obstruktiv søvnapnø, indebærer iført en tryksat maske over næsen, mens du sover. Masken er knyttet til en lille pumpe, der tvinger luft gennem luftvejene at holde det fra at kollapse. CPAP kan eliminere snorken og forhindre søvnapnø. Som med obstruktiv søvnapnø, er det vigtigt, at du bruger enheden som anvist. Hvis din maske er ubehageligt eller presset føles for stærk, så tal med din læge, så kan foretages justeringer.
 • BiLevel positiv luftvejs tryk (BPAP). Modsætning CPAP, der leverer stabil, konstant pres for at din øvre luftveje, som du ånder ind og ud, BPAP bygger til et højere tryk, når du inhalerer og falder til et lavere tryk, når du ånder ud. Målet med denne behandling er at bistå svage vejrtrækning mønster af central søvnapnø. Nogle BPAP enheder kan indstilles til automatisk at levere et pust, hvis enheden registrerer du ikke har taget en efter så mange sekunder.
 • Adaptive servo-ventilation (ASV). Denne mere nylig godkendt luftstrømmen enhed lærer din normale vejrtrækning mønster og lagrer oplysningerne på en indbygget computer. Når du falder i søvn, bruger maskinen pres for at normalisere din vejrtrækning mønster og forhindre pauser i din vejrtrækning. ASV synes at være mere succesfuld end andre former for positiv luftvejs tryk ved behandling af central søvnapnø hos nogle mennesker.

Sammen med disse behandlinger, kan du læse eller høre om forskellige behandlinger for søvnapnø, såsom implantater. Selv om en række af medicinsk udstyr og procedurer har modtaget Food and Drug Administration clearance, er der begrænset publiceret forskning vedrørende hvor nyttige de er, og de er generelt ikke anbefales som eneste behandlinger.

Se også

Livsstil og hjem retsmidler

I mange tilfælde kan egenomsorg være den mest hensigtsmæssige måde for dig at beskæftige sig med obstruktiv søvnapnø og muligvis central søvnapnø. Prøv disse tips:

 • Tabe overskydende vægt. Selv en lille tab overvægt kan lindre konstriktion af din hals. Søvnapnø kan helbredes i nogle tilfælde med en tilbagevenden til en sund vægt. Hvis du ikke allerede har et vægttab program, så tal med din læge om den bedste fremgangsmåde for vægttab.
 • Motion. Kom 30 minutters moderat aktivitet, såsom en rask gåtur, kan de fleste af ugens dage hjælpe med at lette obstruktiv søvnapnø symptomer.
 • Undgå alkohol og visse medikamenter såsom beroligende piller og sovepiller. Disse afslappe musklerne på bagsiden af din hals, forstyrrer vejrtrækning.
 • Sove på din side eller maven end på ryggen. Sover på ryggen kan forårsage tungen og den bløde gane til at hvile mod bagsiden af din hals og blokere luftvejene. For at forhindre at sove på ryggen, kan du prøve at sy en tennisbold i bagsiden af ​​din pyjamas top.
 • Hold din næse åbne om natten. Brug en saltvandsopløsning næsespray til at hjælpe med at holde din næse åbne. Tal med din læge om at bruge nogen nasale dekongestanter eller antihistaminer, fordi disse medikamenter generelt anbefales kun til kortvarig brug.
 • Stop med at ryge, hvis du er en ryger. Rygning forværrer obstruktiv søvnapnø.

Se også

Alternativ medicin

De fleste alternative lægemidler til søvnapnø er ikke blevet godt undersøgt. Akupunktur har vist en vis fordel i undersøgelser, men det stadig brug for mere undersøgelse. Selv om det kan bruges sammen med standard behandlinger, bør akupunktur ikke erstatte dem. Tal med din læge om eventuelle alternative behandlingsmetoder, du overvejer.

Se også