Solskoldning

Definition

Solskoldning - rød, smertefuld hud, der føles varm at røre - normalt vises inden for et par timer efter solen, og kan tage flere dage eller længere at falme.

Intens solen, der resulterer i solskoldning øger din risiko for visse komplikationer og relaterede hudsygdomme. Disse omfatter tør, rynket hud, leverpletter, aktiniske keratoser og hudkræft, herunder melanom.

Du kan forhindre solskoldning og de relaterede hudsygdomme ved at beskytte din hud, når du er udendørs, selv på overskyede dage. Hvis du får solskoldninger, kan flere hjem retsmidler og behandlinger lindre dine smerter og fremskynde heling af huden.

Symptomer

Tegn og symptomer på solskoldning kan nævnes:

 • Pinkness eller rødme
 • Hud, der føles varm eller varm at røre
 • Smerte eller ømhed
 • Hævelse
 • Små væskefyldte blærer, som kan bryde
 • Hovedpine, feber og træthed, hvis solskoldning dækker et stort område

Enhver del af din krop, herunder din øreflipperne, hovedbund og læber, kan brænde. Dine øjne, som er yderst følsomme over for solens ultraviolette lys, også kan brænde. Solbrændt øjnene kan føle smertefulde eller grynet.

Tegn og symptomer på solskoldning fremkommer sædvanligvis inden for et par timer efter solen. Men det kan tage en dag eller længere til at kende det fulde omfang og alvoren af ​​solskoldning.

Inden for et par dage, begynder din krop til at helbrede sig selv med "skrælle" det øverste lag af beskadiget hud. Efter peeling, kan din hud midlertidigt har en uregelmæssig farve og mønster. Afhængig af sværhedsgraden, kan det tage flere dage eller længere for solskoldning til at helbrede.

Hvornår skal se en læge
Se din læge, hvis solskoldning:

 • Er blærer og dækker en stor del af din krop
 • Er ledsaget af høj feber, ekstrem smerte, hovedpine, forvirring, kvalme eller kuldegysninger
 • Reagerer ikke på-hjemmepleje inden for et par dage
Solskoldning. Reaktion på solen.
Solskoldning. Reaktion på solen.

Også søge lægehjælp, hvis du bemærker tegn eller symptomer på en infektion. Heriblandt:

 • Tiltagende smerter og ømhed
 • Stigende hævelse
 • Gul dræning (pus) fra en åben blister
 • Røde striber, der fører væk fra den åbne blister, der kan strække sig i en linje opad langs din arm eller ben

Årsager

Solforbrændinger er forårsaget af udsættelse for alt for meget ultraviolet (UV) lys. UV-stråling er en bølgelængde på sollys i en række for kort til det menneskelige øje at se. UV-lys er opdelt i tre bølgelængdebånd - ultraviolet A (UVA), ultraviolet B (UVB) og ultraviolet C (UVC). Kun UVA og UVB stråler nå jorden. Kommercielle garvning lamper og garvning senge også producere UV-lys og kan forårsage solskoldning.

Når du er udsat for UV-lys, din hud accelererer sin produktion af melanin. Melanin er det mørke pigment i overhuden, der giver din hud sin normale farve. Den ekstra melanin - produceret til at beskytte hudens dybere lag - skaber mørkere farve af "tan". En solcreme er faktisk kroppens måde at blokere UV-stråler for at forebygge solskoldning og andre hudskader. Men den beskyttelse, kun går så vidt. Mængden af ​​melanin en person producerer bestemmes genetisk, og mange mennesker simpelthen ikke kan producere nok melanin for at beskytte huden godt. Til sidst, UV-lys får huden til at brænde, hvilket bringer smerte, rødme og hævelse.

Du kan få solskoldninger på diset eller overskyet dage. Så meget som 90 procent af UV stråler passerer gennem skyer. UV-stråler kan også afspejle off sne, is, sand, vand og andre reflekterende overflader, brændende din hud så alvorligt som direkte sollys.

Risikofaktorer

Folk med lys hud er mere tilbøjelige til solskoldning end er mennesker med mørk hud. Det er fordi folk med mørkere hud har mere melanin, som giver en vis beskyttelse mod solskoldning, men ikke fra UV-induceret hudskader.

Forberedelse til din udnævnelse. Hvad du kan gøre i mellemtiden.
Forberedelse til din udnævnelse. Hvad du kan gøre i mellemtiden.

Hudfarve bestemmes af antallet og fordelingen af ​​pigment-producerende celler (melanocytter) i huden. Dermatologer refererer til grader af pigmentering i huden som hudtyper. Hudtyper varierer fra meget lidt pigment (type I) til meget mørkt pigmenteret (type VI). Hvor let du brænder afhænger af din hudtype og hvordan lys eller mørk din hud er.

Klassificering af hudtyper
Hudtype Hudfarve Reaktion på solen
Type I Bleg hvid hud Altid forbrændinger, aldrig tans
Type II Hvid hud Brænder let, tans minimalt
Type III Hvid hud Burns minimalt, tans nemt
Type IV Lys brun eller oliven hud Burns minimalt, tans nemt
Type V Brun hud Sjældent brandsår, tans nemt og mørkt
Type VI Mørk brun eller sort hud Sjældent brandsår, altid tans, dybt pigmenteret

Uanset din hudtype, solens energi trænger dybt ind i huden og skader DNA af hudceller. Denne skade kan i sidste ende føre til hudkræft, herunder melanom. Selv mennesker med type V eller VI hud kan udvikle hudkræft, ofte på håndflader, fingre eller andre mere let pigmenterede områder af deres organer.

Udover hudtype øger lever i en solrig eller højtliggende klima din risiko for solskoldning. Folk, der bor i det solrige, varme klimaer udsættes for mere sollys end der er mennesker, der lever i koldere klimaer. Derudover udsætter bor i højereliggende, hvor sollyset er stærkest, er du til mere stråling og øger dine chancer for solskoldning og hudskader.

Komplikationer

Intens solen, der resulterer i solskoldning øger din risiko for visse komplikationer og relaterede hudsygdomme. Disse omfatter infektion, tidlig ældning af huden og hudkræft.

Infektion
Bristede vabler gør dig mere modtagelig for bakteriel infektion. Se din læge, hvis du bemærker tegn eller symptomer på infektion, som omfatter smerte, rødme, hævelse eller oser.

Photoaging
Solen og gentagne solforbrændinger fremskynde modningen af ​​huden, hvilket gør du synes ældre end du er. Hud ændringer forårsaget af solen kaldes photoaging. Resultaterne af fotoældning omfatter:

 • Svækkelse af bindevæv, hvilket reducerer hudens styrke og elasticitet
 • Tyndere, mere gennemsigtige udseende hud
 • Dybe rynker
 • Tør, ru hud
 • Fin røde årer på dine kinder, næse og ører
 • Fregner, for det meste på dit ansigt og skuldre
 • Store brune læsioner (macules) på dit ansigt, ryg af hænder, arme, bryst og øvre ryg (sol lentigines, eller leverpletter)
 • Hvide macules på de nederste ben og arme

Aktinisk keratose
Også kendt som sol keratoser, aktinisk keratose fremstå som ru, skællende pletter i sol-eksponerede områder. De varierer i farve fra hvidligt, lyserødt eller kødfarvet til brun eller mørk brune pletter. De er mest almindeligt forekommende på ansigt, ører, underarme og håndrygge for fair-flået mennesker, hvis hud er blevet beskadiget af solen. Aktinisk keratose betragtes præcancerøse, fordi mange udvikle sig til hudkræft.

Hudkræft
Solen, der er intens nok til at forårsage solskoldning kan også beskadige DNA af hudceller. Denne skade fører undertiden til hudkræft. Hudkræft udvikler primært på områder af huden udsættes mest for sollys, herunder din hovedbund, ansigt, læber, ører, hals, bryst, arme og hænder, og på benene, især hos kvinder.

Nogle typer af hudkræft fremstå som en lille vækst eller som et sår, der bløder let, skorper overstået, heler og derefter genåbner. I tilfælde af melanom, kan en eksisterende mole ændre eller en ny, mistænkelig mol kan udvikle. Andre typer af modermærkekræft udvikler i områder med langvarig udsættelse for sol og start som mørke flade pletter, der langsomt mørkere og udvide, kendt som lentigo maligna.

Se din læge, hvis du bemærker en ny hud vækst, en generende ændring i din hud, en ændring i udseende eller konsistens af en muldvarp eller en øm, der ikke heler.

Øjenskader
Solen kan også brænde dine øjne. UV-lys skader nethinden, et tyndt lag af væv at linjer ryggen inderste væg af øjet. Brændende dine øjne kan også beskadige linsen, en klar struktur inde i dit øje, der skifter form til at fokusere objekter. Dette kan føre til progressiv uklarhed af linsen (grå stær).

Forberedelse til Deres udnævnelse

Du sandsynligvis først se din praktiserende læge eller praktiserende læge. Før du går til din udnævnelse, lave en liste over alle lægemidler, som du tager - herunder vitaminer, urter og over-the-counter narkotika - som nogle medikamenter øger din følsomhed over for UV-stråling.

For solskoldning, omfatter nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din læge:

 • Har jeg brug for receptpligtig medicin, eller kan jeg bruge over-the-counter medicin til at behandle den betingelse?
 • Hvor hurtigt efter jeg begynder behandlingen kan jeg forvente forbedring?
 • Hvilken hudpleje rutiner vil du anbefale, mens solskoldning heler?
 • Hvilke mistænkelige forandringer i min hud skal jeg kigge efter?

Hvis din læge opdager enhver hud abnormiteter, såsom læsioner eller mistænkelige modermærker, kan du blive henvist til en læge, der har specialiseret sig i hudsygdomme (dermatolog) til yderligere vurdering.

Hvad du kan gøre i mellemtiden
Mens vi venter på din udnævnelse, kan disse hjem retsmidler reducere din smerte og ubehag:

 • Tag en anti-inflammatorisk medicin, såsom ibuprofen (Advil, motrin, andre).
 • Anvend kolde omslag på det angrebne hud eller tage en kølig badekar eller bruser.
 • Påfør en aloe vera eller after sun lotion til din hud til at mindske smerter og hævelse.

Test og diagnose

Din læge vil sandsynligvis foretage en fysisk eksamen og til at stille spørgsmål om dine symptomer, UV påvirkning, solskoldning historie.

Hvis du oplever solforbrændinger eller hudreaktioner efter relativt små engagementer med sollys, kan din læge anbefale phototesting. Under phototesting, er små områder af din hud udsat for målte mængder af UVA og UVB-lys til at forsøge at genskabe problemet. Hvis din hud reagerer på UV-stråling, er du betragtes som følsomme over for sollys (fotosensitiv).

Behandlinger og medicin

Solskoldning behandling ikke helbrede din hud eller forebygge skader på din hud, men det kan mindske smerter, hævelse og ubehag. Hvis der på home pleje ikke hjælpe eller din solskoldning er meget alvorlig, kan din læge ordinere medicin. Heriblandt:

 • Steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID). Både aktuelle og mundtlige NSAID lindre smerter, hævelse og inflammation og er særligt gavnligt, når det gives i løbet af de første 24 timer af udsættelse for sol. Receptpligtig NSAID give højere potenser end at gøre over-the-counter narkotika. I en undersøgelse, viste mennesker, der blev behandlet med den aktuelle NSAID diclofenac (Voltaren, Solaraze) inden for timer efter udsættelse for sol en betydelig nedgang i smerter og hævelse 48 timer efter, at anvende medicinen. Husk på, at orale NSAID kan også irritere din mave og tarm.
 • Kortikosteroid. Topikale kortikosteroider kan hjælpe med at lindre kløe, der opstår som din hud heler. Ved at kombinere topikale kortikosteroider med enten aktuelle eller mundtlige NSAID kan være mere effektivt end at bruge den ene alene. Begrænset beviser understøtter fordelen ved at bruge orale steroider, såsom prednison, for solskoldning. Brug topikale kortikosteroider kan medføre tynd hud, røde læsioner og akne.

Se også

Livsstil og hjem retsmidler

Når solskoldning opstår, kan du ikke gøre meget for at begrænse skader på din hud. Dog kan følgende tip reducere din smerte og ubehag i timer og dage efter solskoldning:

 • Tage anti-inflammatoriske medicin, såsom aspirin eller ibuprofen (Advil, motrin, andre), på en regelmæssig basis i henhold til de instruktioner på etiketten, indtil rødme og ømhed aftager. Vær forsigtig, når giver aspirin til børn eller teenagere. Selvom aspirin er godkendt til brug hos børn over 2 år, skal børn og unge at komme fra skoldkopper eller influenza-lignende symptomer, aldrig tage aspirin. Dette er fordi aspirin indtagelse har været forbundet med Reyes syndrom, en sjælden, men potentielt livstruende tilstand, i sådanne børn. Tal med din læge, hvis du har bekymringer.
 • Anvend kolde omslag - såsom et håndklæde fugtet med koldt vand fra hanen - til den berørte hud Eller tage et koldt bad eller brusebad..
 • Påfør en fugtighedscreme, aloe vera lotion eller hydrocortison creme til den angrebne hud. En lav-dosis (0,5 til 1 procent) hydrocortison creme kan mindske smerter og hævelse, og fremskynde helbredelse.
 • Hvis blærer dannes, ikke bryde dem. De indeholder din naturlige kropsvæske (serum), og er et beskyttende lag. Også bryde blærer forsinker helingsprocessen og øger risikoen for infektion. Hvis det er nødvendigt, let dække blister med gaze. Hvis blærer bryder på egen hånd, anvende en antibakteriel creme.
 • Drik masser af væske. Solen og varme kan forårsage væsketab gennem huden. Vær sikker på at genopbygge disse væsker for at undgå dehydrering - når din krop ikke har nok vand og andre væsker til at udføre sine normale funktioner.
 • Behandl skællende hud forsigtigt. Inden for et par dage, kan det berørte område begynder at skalle. Det er simpelthen kroppens måde at slippe af det øverste lag af beskadiget hud. Mens din hud skrælning, fortsætte med at bruge fugtighedscreme.

Nogle produkter - såsom topikale "kokain" produkter, for eksempel, benzocain - hævder at lindre solskoldning smerter. Nogle dermatologer advarer mod at bruge disse produkter, fordi de kan irritere huden eller forårsage en allergisk reaktion. Benzocain er også blevet forbundet med en sjælden, men alvorlig, undertiden dødelige, tilstand, der reducerer mængden af ​​ilt, at blodet kan transportere. Brug ikke benzocain i børn yngre end 2 år uden tilsyn fra en sundhedsperson, da denne aldersgruppe har været mest berørt. Hvis du er en voksen, aldrig bruge mere end den anbefalede dosis af benzocain og overveje at tale med din læge.

Se også

Forebyggelse

Brug disse metoder til at forebygge solskoldning:

 • Undgå solen mellem 10 og 16:00 Fordi solens stråler er stærkest i disse timer, så prøv at planlægge udendørs aktiviteter for andre tidspunkter af dagen. Søge skygge når det er muligt. Hvis du ikke kan undgå at blive i solen, begrænse mængden af ​​tid, du er udendørs i løbet af disse myldretiden.
 • Dække op. Bær tætvævet tøj, der dækker dine arme og ben, samt en bredskygget hat, som giver mere beskyttelse end gør et baseball cap eller golf visir. Også overveje iført tøj eller udendørs gear er specielt designet til at give solbeskyttelse.
 • Brug solcreme ofte og liberalt. Brug en bredspektret solcreme med en SPF 15 eller højere. Den europæiske Academy of Dermatology øjeblikket anbefaler at bruge et bredspektret solcreme med en SPF på 30 eller derover. Påfør solcreme generøst, og genanvende hver to timer - eller oftere, hvis du svømmer eller sveder. Selv den bedste solcreme kan være mindre effektiv end SPF nummeret på flasken ville føre dig til at tro, hvis det ikke anvendes grundigt eller tykt nok, eller hvis det er perspired væk eller vaskes ved svømning. Brug den selv på overskyede eller tågede dage. UV-stråler kan trænge skydække.
 • Bære solbriller, når udendørs. Kig efter en producentens etiket, der siger solbriller blokerer 99 eller 100 procent af al UV-lys. For at være endnu mere effektive, skal du vælge solbriller, der passer tæt på dit ansigt eller har wraparound rammer, blok sollys fra alle vinkler.

Nogle mennesker forsøger at få en "base" tan for at forhindre solskoldning. Tanken er, at et par sessioner af indendørs garvning vil beskytte dem mod afbrænding i solen. Der er intet videnskabeligt bevis for, at dette er sandt. En base tan er ingen erstatning for sund solbeskyttelse. Plus, at risikoen for langvarig garvning opvejer udokumenterede fordele ved en base tan.

Se også