Sentinel node biopsi

Definition

Sentinel node biopsi er en kirurgisk procedure, der anvendes til at afgøre, om kræften har spredt sig ud over en primær tumor i dit lymfesystemet. Sentinel node biopsi er mest almindeligt at vurdere brystkræft og modermærkekræft.

Kontroldyrene knudepunkter er de første par lymfeknuder i hvilken en tumor afløb. Sentinel node biopsi indebærer indsprøjtning en sporstof materiale, der hjælper kirurgen lokalisere sentinel knudepunkter under operationen. Kontroldyrene knudepunkter fjernes og analyseres i et laboratorium. Hvis sentinel nodes er fri for kræft, så kræft er ikke sandsynligt, at have spredt og fjerne yderligere lymfeknuder er unødvendig.

Hvis der efter sentinel node biopsi, evaluering af sentinel nodes afslører kræft, så vil du sandsynligvis brug for yderligere lymfeknuder fjernet for din læge at afgøre, hvor langt kræft har spredt sig.

Se også

Hvorfor det er gjort

Sentinel node biopsi anbefales til folk med visse former for kræft med henblik på at afgøre, om kræftcellerne har migreret ind i lymfesystemet.

Sentinel node biopsi er rutinemæssigt anvendes til mennesker med:

 • Brystkræft
 • Melanom

Sentinel node biopsi er undertiden anvendes i andre typer af kræft, såsom:

 • Livmoderhalskræft
 • Tyktarmskræft
 • Endometriecancer
 • Hoved-og halscancer
 • Ikke-småcellet lungekræft
 • Mavekræft
 • Kræft i skjoldbruskkirtlen
 • Vulvacancer

Se også

Risici

Sentinel node biopsi er generelt en sikker procedure. Men som med enhver operation, bærer sentinel node biopsi en risiko for komplikationer, herunder:

 • Blødning
 • Smerter eller blå mærker på biopsi webstedet
 • Infektion
 • Allergisk reaktion på det anvendte farvestof under proceduren
 • Lymphedema - en tilstand, hvor dine lymfeknuder fartøjer er i stand til på passende vis dræne lymfevæske fra et område af din krop, der forårsager væske oprustning og hævelse
Sentinel node biopsi. Placering af sentinel nodes.
Sentinel node biopsi. Placering af sentinel nodes.

Lymphedema
Selvom lymfeødem er en usandsynlig komplikation af sentinel node biopsi, en af ​​de vigtigste årsager sentinel node biopsi blev udviklet var at mindske risikoen for at udvikle Lymphedema, som er mere tilbøjelige til at opstå, hvis mange lymfeknuder fjernes fra et område. Fordi kun få lymfeknuder fjernes, er risikoen for lymfeødem følgende sentinel node biopsi er meget lille. Snesevis af andre lymfeknuder vil forblive i regionen for din krop, hvor sentinel node biopsi er gjort. I de fleste tilfælde kan disse resterende lymfeknuder effektivt behandle lymfevæske.

Se også

Hvordan du forbereder

Din læge kan bede dig om at undgå at spise og drikke i en vis periode, før proceduren for at undgå anæstesi komplikationer. Spørg din læge om din specifikke situation.

Se også

Hvad du kan forvente

Placering af sentinel nodes
Det første skridt i en sentinel node biopsi er at lokalisere sentinel node. Der er to muligheder for at lokalisere sentinel node:

 • Radioaktivt løsning. I denne indstilling, en svag radioaktiv opløsning injiceres nær tumoren. Denne løsning er taget op af dit lymfesystemet og rejser til sentinel nodes. Denne injektion er normalt gøres flere timer eller dagen før det kirurgiske indgreb for at fjerne sentinel nodes.
 • Blåt farvestof. Din læge kan indsprøjte en harmløs blåt farvestof ind i området nær tumoren. Farvestoffet er taget op af dit lymfesystemet og leveres til sentinel nodes, farvning dem lyse blå. Den blå farvestof indsprøjtes typisk lige før kirurgiske indgreb for at fjerne kontroldyr knudepunkter.

Uanset om du modtager den radioaktive opløsning eller det blå farvestof til at finde de sentinel nodes er normalt bestemmes af din kirurg præferencer. Nogle kirurger bruge begge teknikker i den samme procedure.

Under sentinel node biopsi
Normalt kirurger udføre sentinel node biopsi under generel anæstesi, så du er ikke klar i løbet af proceduren.

Kirurgen starter med at gøre et lille snit i området over lymfeknuderne. Hvis du har modtaget injektion af radioaktive opløsning forud for proceduren, kirurgen bruger en lille håndholdt instrument kaldet en gamma detektor at fastslå, hvor radioaktiviteten er akkumuleret og identificere sentinel nodes. Hvis det blå farvestof anvendes, er det pletter sentinel nodes lyse blå, så kirurgen kan se dem. Kirurgen derefter fjerner sentinel nodes. I de fleste tilfælde er der to eller tre kontroldyr knudepunkter, og alle er fjernet.

Kontrolfuglene noder sendes til en patolog til at undersøge under et mikroskop for tegn på kræft.

Radioaktiv opløsning. Under sentinel node biopsi.
Radioaktiv opløsning. Under sentinel node biopsi.

I nogle tilfælde er sentinel node biopsi udført på samme tid som operation for at fjerne kræft. I andre tilfælde kan sentinel node biopsi ske før eller efter operation for at fjerne kræft.

Efter sentinel node biopsi
Efter sentinel node biopsi, er du flyttet til en opvågningsstuen, hvor sundhedspleje team overvåger dig for komplikationer fra proceduren og anæstesi. Hvis du ikke gennemgå yderligere kirurgi, vil du være i stand til at gå hjem samme dag. Hvor hurtigt kan du vende tilbage til din regelmæssige aktiviteter vil afhænge af din situation. Tal med din læge om din konkrete sag.

Hvis du har sentinel node biopsi som led i en procedure for at fjerne kræft, vil din sygehusophold bestemmes af omfanget af din operation.

Se også

Resultater

Hvis en gennemgang af de sentinel nodes ikke viser nogen tegn på kræft, er der ingen yderligere lymfeknude vurdering nødvendig, og din læge vil bruge disse oplysninger til at hjælpe med at udvikle din kræftbehandling plan, hvis yderligere behandling er nødvendig.

Hvis nogen af ​​sentinel nodes indeholder kræft, vil du sandsynligvis nødt til at have yderligere lymfeknuder fjernet for at bestemme omfanget af lymfeknude engagement.

I visse tilfælde kan sentinel nodes blive undersøgt af en patolog under din procedure. Hvis din kirurg har disse oplysninger, mens du stadig er på operationsstuen, kan yderligere lymfeknuder fjernes med det samme. Denne måde, kan du ikke behøver at have en anden operation for at fjerne yderligere lymfeknuder.

Se også