Seksuelt overførte sygdomme (STD)

STD test: hvad der er rigtigt for dig?

Seksuelt overførte sygdomme er almindelige, men de typer af STD test du har brug for, kan variere alt efter din risikofaktorer. Find ud af hvad der anbefales til dig.

Hvis du er seksuelt aktiv, især med flere partnere, har du sikkert hørt følgende råd mange gange: Brug beskyttelse og sørg for at blive testet. Dette er vigtigt, fordi folk kan have en seksuelt overført sygdom (STD) uden at vide det. I mange tilfælde forekommer nogen tegn eller symptomer.

Men hvilke typer af STD test har du brug for? Og hvor ofte skal du blive screenet? Svarene afhænger af din alder, din seksuelle adfærd og andre risikofaktorer.

Hvis du er en kvinde, skal du ikke antage, at du modtager STD test, hver gang du har en gynækologisk eksamen eller Pap-test. Uanset dit køn og alder, hvis du tror du har brug for STD test, anmode det fra din læge. Tal med din læge om dine bekymringer og nævner specifikt, hvad infektioner, du tror, ​​du måtte have.

Test for specifikke kønssygdomme

Her er nogle retningslinjer for STD test for specifikke seksuelt overførte sygdomme.

Klamydia og gonoré
Få screenet hvert år, hvis:

  • Du er en seksuelt aktive pige eller kvinde under 25 år
  • Du er en kvinde ældre end 25 og i fare for kønssygdomme - for eksempel, hvis du har sex med en ny partner eller flere partnere
  • Du er en mand, der har sex med mænd

Klamydia og gonoré screening sker enten via en urinprøve eller gennem et stykke vat inde i penis hos mænd eller fra livmoderhalsen hos kvinder. Prøven er derefter analyseret i et laboratorium. Screening er vigtig, fordi hvis du ikke har tegn eller symptomer, kan du være uvidende om, at du enten har infektion.

HIV, syfilis og hepatitis
Centers for Disease Control og Forebyggelse (CDC) opfordrer hiv-testning, mindst én gang, som en rutinemæssig del af medicinsk behandling, hvis du er en teenager eller voksen alderen 13 og 64. CDC rådgiver årlige hiv-testning, hvis du er i høj risiko for infektion.

Request testning for HIV, syfilis og hepatitis, hvis du:

  • Testes positive for gonoré eller klamydia, der sætter dig i større risiko for andre kønssygdomme
  • Har haft mere end én seksuel partner siden dit sidste test
  • Brug intravenøs (IV) lægemidler
  • Er en mand, der har sex med mænd

Lægen tester dig for syfilis ved at tage enten en blodprøve eller en serviet fra enhver genitale sår, du måtte have. Prøven undersøges i et laboratorium. En blodprøve taget for at teste for HIV og hepatitis.

Genital herpes
Ingen god screening test findes for herpes, en virusinfektion, der kan overføres, selv når en smittet person ikke har symptomer. Din læge kan tage en vævs skrabning eller dyrkning af blærer eller tidlige sår, hvis du har dem, til undersøgelse på et laboratorium. Men en negativ test udelukker ikke herpes som årsag til genital ulcerationer.

En blodprøve kan også hjælpe med at registrere en herpes-infektion, men resultaterne er ikke altid afgørende. Nogle blodprøver kan hjælpe med at differentiere mellem de to hovedtyper af herpes virus. Type 1 er den virus, der mere typisk forårsager forkølelsessår, selvom det også kan forårsage genital sår. Type 2 er den virus, der mere typisk forårsager genital sår. Alligevel kan resultaterne ikke være helt klart, afhængigt af følsomheden af ​​testen og den fase af infektionen. Falsk positive og falsk negative resultater er mulige.

HPV
Visse typer af humant papillomvirus (HPV) kan forårsage livmoderhalskræft, mens andre sorter af HPV kan forårsage kønsvorter. De fleste seksuelt aktive mennesker bliver smittet med HPV på et tidspunkt i deres liv, men aldrig udvikler symptomer. Den virus typisk forsvinder inden for to år.

Ingen HPV screening test er tilgængelig for mænd, i hvem infektionen er diagnosticeret kun ved visuel inspektion eller biopsi af kønsvorter. Hos kvinder, indebærer HPV testning:

  • Pap-test. Pap-tests, der kontrollerer livmoderhalsen for unormale celler, anbefales hvert andet år for kvinder i alderen 21 og 30 år. Kvinder i alderen 30 og ældre kan vente tre år mellem den Pap-tests, hvis deres seneste tre tests har været normal.
  • HPV-test. Prøver for HPV-test er indsamlet fra livmoderhalsen kanalen. Denne test er normalt ikke tilbydes kvinder yngre end 30, fordi HPV-infektioner, der i sidste ende vil rydde op på egen hånd er så almindelige i denne aldersgruppe.

HPV er også blevet forbundet med kræft i vulva, vagina, penis og anus. Vacciner kan beskytte både mænd og kvinder fra nogle typer af HPV, men de er mest effektive, når de indgives før seksuel aktivitet begynder.

Se også

STD test: hvad der er rigtigt for dig?

At-home STD test

Vinde accept og popularitet er på home testkit for visse seksuelt overførte sygdomme, såsom klamydia og gonorré. For hjemme STD test, indsamle du en urinprøve eller en genital vatpind og derefter sende den til et laboratorium for analyse. Nogle test kræver begge typer af prøver. Du kan normalt få testresultater i et par dage, og du er i stand til at indsamle prøven i privatlivets fred for dit hjem uden behov for en bækken eksamen eller kontor besøg.

Dog kan tests udført på prøver, du indsamler selv har en højere sats for falsk-positive resultater, hvilket betyder, at test viser at du har en STD, at du virkelig ikke har. Hvis du tester positiv fra et hjem test, skal du kontakte din læge eller en offentlig sundhedsklinik for at bekræfte testresultaterne.

Positive testresultater

Hvis du tester positiv for en STD, er næste skridt er at overveje yderligere test og derefter at få behandling, som anbefalet af din læge. Desuden informere dine sex-partnere. Dine partnere skal evalueres og behandles, fordi du kan videregive nogle infektioner og tilbage.

Forvente at føle forskellige følelser. Du kan føle skamme, vred eller bange. Det kan hjælpe til at minde dig selv, at du har gjort det rigtige ved at få testet, så du kan informere dine partnere og få behandlet. Tal med din læge om dine bekymringer.

Se også