Seksuel sundhed

Livmoderhalskræft vaccine: hvem har brug for det, hvordan det fungerer

Hvem har brug for livmoderhalskræft vaccine? hvor mange doser? kan drenge blive vaccineret, også? hvad med bivirkninger? få svar på disse spørgsmål og meget mere.

Mest livmoderhalskræft er forårsaget af seksuelt overførte infektioner humant papillomvirus (HPV). Udbredt HPV immunisering kunne imidlertid reducere virkningen af ​​livmoderhalskræft på verdensplan. Her Bobbie Gostout, MD, en HPV-infektion ekspert og gynækologisk kirurg på universitetet, Rochester, Minn, diskuterer livmoderhalskræft vaccine.

Hvad betyder livmoderhalskræft vaccine gøre?

Forskellige stammer af HPV, som spredes gennem seksuel kontakt, forårsager de fleste tilfælde af livmoderhalskræft. To livmoderhalskræft vacciner har Food and Drug Administration (FDA) godkendelse i USA - Gardasil og Cervarix. Begge vacciner kan forebygge de fleste tilfælde af livmoderhalskræft, hvis de får før en pige eller kvinde er udsat for virus.

Desuden kan både forebygge mest vaginal og vulva cancer hos kvinder, og Gardasil kan forhindre kønsvorter hos kvinder og mænd.

Hvem er den livmoderhalskræft vaccine til, og hvornår bør den gives?

Den livmoderhalskræft vaccine anbefales til piger og drenge i alderen 11 til 12, selv om det kan gives så tidligt som 9-årig. Det er vigtigt for drenge og piger til at modtage vaccinen, før de har seksuel kontakt og er udsat for HPV. Når smittet med HPV, kan vaccinen ikke være så effektive.

Hvis det ikke er fuldt vaccineret i alderen 11 til 12, Centers for Disease Control og Forebyggelse (CDC) anbefaler, at piger og kvinder gennem 26 år, og drenge og mænd gennem 21 år vaccineres. Dog kan mænd modtager HPV-vaccinen gennem 26 år, hvis det ønskes.

Begge vacciner er givet som en serie af tre injektioner over en seks måneders periode. Den anden dosis gives en til to måneder efter den første dosis, og den tredje dosis gives seks måneder efter den første dosis.

Den livmoderhalskræft vaccine anbefales ikke til gravide eller folk, der er moderat eller alvorligt syge. Fortæl din læge, hvis du har nogen alvorlige allergier, herunder en allergi over for gær eller latex.

Hvorfor tre doser af livmoderhalskræft vaccine nødvendig?

Forskerne ved endnu ikke, hvad antistof niveauer yde tilstrækkelig beskyttelse mod HPV. I tidlige kliniske forsøg, observerede forskerne, at kvinder antistofniveauer fortsatte med at stige med hver af de tre doser af vaccinen. Da antistof niveauer uundgåeligt falde, når du stoppe få en vaccine, er det fornuftigt at starte med høje antistof niveauer og forsøge at få den størst HPV beskyttelse for længst mulig tid - år eller endda årtier.

Over tid, dog kan forskerne finde, at tre doser af vaccinen ikke er nødvendig - eller at en booster skud er nødvendig år senere.

Understøtter livmoderhalskræft vaccine tilbyde fordele, hvis du allerede er seksuelt aktiv?

Ja. I kliniske forsøg blev Gardasil og Cervarix effektiv i grupper af seksuelt aktive kvinder i alderen 26 eller yngre, hvoraf nogle allerede var blevet smittet med en eller flere typer af HPV. Men Gardasil og Cervarix kun beskytte dig mod specifikke stammer af HPV, som du ikke har været udsat for. Jo flere seksuelle partnere du har haft, jo større er din chance for at have været udsat for flere typer af HPV.

Se også

Livmoderhalskræft vaccine: hvem har brug for det, hvordan det fungerer

Har livmoderhalskræft vaccine bære eventuelle sundhedsmæssige risici eller bivirkninger?

Samlet set er virkningerne er normalt milde. De mest almindelige bivirkninger af både HPV-vacciner omfatter ømhed på injektionsstedet (overarmen), hovedpine, let feber eller influenzalignende symptomer. Undertiden svimmelhed eller besvimelse opstår efter injektionen, især hos unge. Resterende siddende i 15 minutter efter injektionen kan reducere risikoen for besvimelse. Derudover kan Cervarix også forårsage kvalme, opkastning, diarré eller mavesmerter.

Alvorlige bivirkninger - herunder en alvorlig allergisk reaktion (anafylaksi) og neurologiske tilstande, såsom lammelser, svaghed og hjerne hævelse - er blevet rapporteret hos et lille antal kvinder. FDA fortsætter med at overvåge alle sådanne rapporter. Til dato imidlertid næsten alle rapporter om sådanne bivirkninger synes at have forekommet tilfældigt omkring tidspunktet for immunisering. De synes ikke at have været forårsaget af selve vaccinen.

Er livmoderhalskræft vaccine kræves for skolesøgende?

Den livmoderhalskræft vaccine - enten Gardasil eller Cervarix - er en del af den rutinemæssige børnevacciner tidsplan. Hvorvidt en vaccine bliver en skolesøgende krav besluttes på en state-by-state basis.

Må kvinder, der har modtaget den livmoderhalskræft-vaccine stadig nødt til at have Pap-tests?

Ja. Den livmoderhalskræft vaccine er ikke beregnet til at erstatte Pap-tests. Rutinemæssig screening for livmoderhalskræft gennem regelmæssige bækken eksamener og Pap-tests er fortsat en vigtig del af en kvindes forebyggende sundhedspleje.

Hvad kan du gøre for at beskytte dig selv fra livmoderhalskræft, hvis ikke du i den anbefalede vaccine aldersgruppe?

HPV spredes gennem seksuel kontakt. For at beskytte dig selv fra HPV, bruge kondom hver gang du har sex, og begrænse dit antal seksuelle partnere. Derudover ryger ikke. Rygning fordobler risikoen for livmoderhalskræft.

For at detektere livmoderhalskræft i de tidligste stadier, se din sundhedspleje udbyder til regelmæssig bækken eksamener og Pap-tests. Søge omgående lægehjælp, hvis du bemærker nogen tegn eller symptomer på livmoderhalskræft - vaginal blødning efter sex, mellem perioder eller efter overgangsalderen, bækkensmerter eller smerter under sex.

Se også