Sed sats (blodsænkning)

Definition

Sed rate eller blodsænkning (ESR), er en blodprøve, der kan afsløre inflammatorisk aktivitet i kroppen. Et sed sats er ikke et enkeltstående diagnostisk værktøj, men det kan hjælpe din læge diagnosticere eller overvåge udviklingen af ​​en inflammatorisk sygdom.

Når blod er placeret i en høj, tynd slange, røde blodlegemer (erytrocytter) gradvist afregne til bunden. Betændelse kan bevirke, at cellerne til at klumpe sammen. Fordi disse klumper af celler er tættere end individuelle celler, de slår til bunden hurtigere.

Den sænkningsreaktion test måler afstanden røde blodlegemer falder i et reagensglas i en time. Jo længere de røde blodlegemer har nedstammer, jo større den inflammatoriske respons af immunsystemet.

Se også

Hvorfor det er gjort

Sed rate tests blev brugt oftere i fortiden, end de er i dag, fordi mere specifikke foranstaltninger af inflammatorisk aktivitet er nu tilgængelige. I dag er testen oftest bruges, hvis din læge har mistanke om du har:

  • Giant cell arteritis
  • Polymyalgia rheumatica
  • Leddegigt
Sed sats (blodsænkning). Definition.
Sed sats (blodsænkning). Definition.

Et sed sats test kan også hjælpe med at bestemme sværhedsgraden af ​​din inflammatorisk respons og overvåge effekten af ​​behandlingen.

Fordi en sed sats testen ikke kan lokalisere problemet, der er forårsager betændelse i kroppen, er det som regel ledsaget af andre blodprøver, såsom C-reaktivt protein (CRP) test.

Se også

Hvordan du forbereder

Den sed sats er en simpel blodprøve. Du behøver ikke at faste før prøven.

Se også

Hvad du kan forvente

En sygeplejerske eller medicinsk assistent vil bruge en nål til at trække blod fra en vene, sandsynligvis en blodåre i armen. Webstedet på din arm kan være øm i et par timer, men du vil være i stand til at genoptage de fleste normale aktiviteter.

Se også

Resultater

Resultater fra din sed sats test vil blive rapporteret i afstanden i millimeter (mm) røde blodlegemer har nedstammer i en time (timer). Det normale interval er 0-22 mm / time for mænd og 0-29 mm / hr for kvinder. Den øvre grænse for en normal sed sats værdi kan variere noget fra den ene medicinsk praksis til en anden.

Resultaterne af din sed sats test er et stykke information til at hjælpe din læge kontrollere dit helbred. Tal med din læge om, hvad dine sed sats resultater betyder i lyset af de symptomer, du oplever, og resultaterne af andre diagnostiske tests.

Nøjagtighed på testresultater
En række betingelser kan påvirke egenskaberne af blod og dermed påvirke, hvor hurtigt røde blodlegemer synker i en blodprøve. Så information om inflammatorisk sygdom - hvad din læge har til hensigt at lære af sed sats test - kan være tilsløret af den påvirkning af andre betingelser. Disse komplicerende faktorer omfatter:

  • Anæmi
  • Graviditet
  • Højt kolesteroltal
  • Nyreproblemer

Din læge vil tage højde for eventuelle komplicerende faktorer ved fortolkningen af ​​resultaterne af din sed sats test.

Se også