Sclerotherapy

Definition

Sclerotherapy effektivt behandler åreknuder og karsprængninger. Det er ofte betragtes som behandling af valg for små åreknuder. Sclerotherapy indebærer indsprøjtning en opløsning direkte ind i venen. Den sclerotherapy løsning forårsager vene til arret og kollaps, tvinger blodet til at omdirigere gennem sundere årer. Den kollapsede vene reabsorberes i lokal væv og til sidst svinder.

Efter sclerotherapy tendens behandlede vener til at falme inden for et par uger, selv om lejlighedsvis det kan tage op til en måned for at se det fulde resultat. I nogle tilfælde kan flere sclerotherapy behandlinger være nødvendige.

Se også

Hvorfor det er gjort

Sclerotherapy gøres ofte til:

 • Kosmetiske formål - at forbedre udseendet af åreknuder og karsprængninger

Proceduren kan også forbedre relaterede symptomer såsom:

 • Ømme
 • Hævelse
 • Brændende
 • Nat kramper

Hvis du er gravid, læger anbefaler at vente til efter din leverance til at have sclerotherapy gjort.

Se også

Risici

Sclerotherapy er en forholdsvis sikker procedure med få komplikationer.

Midlertidige bivirkninger
Nogle bivirkninger, der kan opstå på injektionsstedet inkluderer:

 • Blå mærker
 • Hævede røde områder
 • Små hud sår
 • Mørke hud i form af linier eller pletter
 • Flere små røde blodkar

Disse bivirkninger forsvinder normalt inden for et par dage til flere uger.

Bivirkninger, som kan kræve behandling
Andre komplikationer er mindre almindelige, men kan kræve behandling. Heriblandt:

 • Inflammation. Dette er sædvanligvis milde, men kan forårsage hævelse, varme og ubehag omkring injektionsstedet. Din læge kan foreslå aspirin eller antibiotika for at reducere inflammation.
 • Blodprop. En klump størknet blod kan dannes i en behandlet vene, der kan kræve dræning. Sjældent kan en blodprop rejse til en dybere vene i benet (dyb venetrombose). Dyb venøs trombose indebærer en risiko for lungeemboli, en nødsituation, hvor blodprop rejser fra dine ben til dine lunger og blokerer et afgørende arterie. Straks søge lægehjælp, hvis du oplever vejrtrækningsbesvær, brystsmerter eller svimmelhed, eller du hoster blod op.
 • Luftbobler. Små luftbobler kan stige i din blodbanen. Disse ikke altid forårsage symptomer, men hvis de gør, symptomer omfatter synsforstyrrelser, hovedpine, hoste og kvalme. Disse symptomer forsvinder almindeligvis, men ringe til din læge, hvis du oplever problemer med bevægeapparatet eller følelse efter indgrebet.
 • Allergisk reaktion. Det er muligt, at du kan have en allergisk reaktion på den løsning, der anvendes til behandling, men det er ualmindeligt.

Se også

Hvordan du forbereder

Før proceduren udfører din læge en fysisk eksamen, og samler din sygehistorie.

Fysisk undersøgelse
Din læge vil:

 • Evaluer dine involverede vener
 • Check for eventuelle underliggende blodkar sygdom
Skleroterapi. Inflammation.
Skleroterapi. Inflammation.

Sygehistorie
Din læge vil gerne vide din sygehistorie, herunder spørge om nogen:

 • Seneste sygdomme eller eksisterende medicinske tilstande, såsom en hjerte tilstand
 • Medicin eller kosttilskud du tager, især aspirin, ikke-steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID), blodfortyndende medicin eller antibiotika
 • Allergier
 • Rygning eller anvendelse af oral prævention, da disse kan øge din risiko for blodpropper
 • Tidligere behandling for åreknuder og resultaterne af behandlingen

Hvis du tager aspirin, NSAID eller blodfortyndende medicin, kan lægen instruere dig om, hvordan du stoppe med at tage medicin for en vis mængde tid, før proceduren, for at mindske risikoen for blødning. Din læge kan også rådgive dig om din brug af antibiotika og p-piller.

Dagen før
For 24 timer før proceduren, undgå barbering eller anvende enhver lotion til dine ben. Bær løs, behageligt tøj til din udnævnelse. Du kan endda overveje iført et par shorts, så dine ben er udsat for.

Se også

Hvad du kan forvente

Sclerotherapy sker typisk i lægens kontor og kræver ikke anæstesi. Det tager normalt mindre end en time at gennemføre.

Under proceduren
For proceduren, vil du ligge på ryggen med benene lidt forhøjet. Efter rensning af området, der skal behandles med alkohol, vil lægen bruge en fin nål til langsomt indsætte en løsning i den passende vene. Opløsningen, sædvanligvis i flydende form, virker ved at irritere foring af vene, får det til at svulme lukke og blokere for strømmen af ​​blod. Til sidst, vil venen bliver arvæv og forsvinde. Nogle læger kan anvende en skum version af opløsningen, især når en større vene er involveret. Skummet tendens til at dække mere overfladeareal end væske.

Nogle mennesker oplever mindre stikkende eller kramper når nålen indsættes i venen. Hvis du har en masse smerte, lægen, det kan være fordi løsningen er sivet fra venen i det omgivende væv.

Når nålen trækkes tilbage, din læge anvender kompression og massage området for at holde blodet ud af den injicerede beholder og sprede løsningen. En kompressivbind kan tapede på injektionsstedet for at holde komprimeret område, mens lægen går videre til den næste vene.

Antallet af injektioner afhænger af antallet og størrelsen af ​​vener bliver behandlet.

Efter indgrebet
Efter proceduren hvile dig på ryggen i 15 til 20 minutter. Din læge checker dine injektionssteder for nogen umiddelbare bivirkninger. Du kan derefter komme op og gå rundt. Gåture og flytte dine ben er vigtigt at forhindre dannelsen af ​​blodpropper.

Du vil blive bedt om at bære kompressionsstrømper eller bandager - normalt for omkring tre uger - for at bevare kompressionen på de behandlede vener.

De fleste mennesker vender tilbage til deres normale aktiviteter på samme dag, men det kan være klogt at have nogen køre dig hjem efter operationen. Din læge vil sikkert råde dig til at undgå anstrengende motion for to uger efter indgrebet. Du vil også ønsker at undgå solen for de behandlede områder i løbet af denne tid. Betændelsen forårsaget af injektioner kombineret med sol eksponering kan føre til mørke pletter på huden, især hvis du allerede har en mørk hudfarve.

Se også

Resultater

Hvis du blev behandlet for mindre åreknuder eller karsprængninger, kan du normalt forvente at se endelige resultater inden for tre til seks uger. Større vener kan kræve tre til fire måneder. Behandlede vener normalt ikke kommer tilbage, men nye vener kan forekomme.

Din læge vil sandsynligvis planlægge en opfølgende besøg omkring en måned efter operationen for at kontrollere proceduren succes og afgøre, om yderligere sessioner er nødvendige. Generelt, er du nødt til at vente fire til seks uger, før de undergik en anden sclerotherapy session.

Undersøgelser af sclerotherapy som en behandling for åreknuder og spider vener indikere, at det har en samlet succesrate på 50 til 80 procent at fjerne behandlede årer.

Se også