Sæddonation

Definition

Sæddonation er en procedure, hvor en mand donerer sæd - væsken frigives under ejakulation - for at hjælpe en person eller et par undfange et barn.

Donorsæd kan injiceres i en kvindes reproduktive organer (intrauterin insemination) eller anvendes til at gøde modne æg i et laboratorium (in vitro fertilisering). Brugen af ​​donorsæd er kendt som tredjepart reproduktion.

En mand, der gør en sæddonation kan være kendt eller anonym til modtageren. Sperm donationer til en kendt modtager kaldes rettet donationer.

Du skal screenes for sygdomme og andre risikofaktorer, før du kan foretage en sæddonation. Det er også vigtigt at forstå de mulige følelsesmæssige, psykologiske og juridiske spørgsmål af sæddonation.

Se også

Hvorfor det er gjort

Sæddonation er gjort for at hjælpe en person eller et par undfange et barn. Du kan vælge at foretage en sæddonation til at hjælpe dem, der ikke er i stand til at opfatte - som en kvinde, der ikke har en mandlig partner eller et par oplever mandlig infertilitet.

Hvis du donerer sæd til en sædbank, vil du sandsynligvis blive betalt for hver donation, der passerer sædbanken s screening proces. Betaling skal kompensere dig for din tid og alle relaterede udgifter. Beløbet er typisk lavt nok til, at penge ikke er det vigtigste incitament for at donere.

Se også

Risici

Sæddonation. Psykologisk vurdering.
Sæddonation. Psykologisk vurdering.

Der er ingen sundhedsmæssige risici forbundet med sæddonation.

Se også

Hvordan du forbereder

Hvis du overvejer sæddonation, overveje den langsigtede virkning af din beslutning.

Hvis du giver en anonym donation, er du parat til at være den biologiske far til et barn eller flere børn, som du måske aldrig mødes? Hvad hvis børn undfanget ved hjælp af din sæddonation ønsker at møde dig en dag? Vil du fortælle din nuværende eller fremtidige familie om din beslutning om at donere sæd?

Hvis du leverer en sæddonation til en du kender, skal du sørge for at diskutere de mulige juridiske spørgsmål. Du kan overveje at ansætte en advokat til at udarbejde en juridisk kontrakt, der definerer dine økonomiske og forældreorlov rettigheder og pligter.

Også Food and Drug Administration kræver grundlæggende screening for smitsomme sygdomme og visse risikofaktorer, før et menneske kan blive en sæddonor. Nogle stater og lokale regeringer kræver yderligere screening.

European Society for Reproductive Medicine og Society for Assisteret reproduktiv teknologi anbefaler, at mænd, der ønsker at gøre sæd donationer - herunder dem, der er kendt for at modtagerne - komplet følgende screeninger:

  • Alder. Fleste sædbanker kræver donorerne til at være mellem 18 og 39. Nogle sædbanker sat en øvre aldersgrænse på 34 i stedet for 39..
  • Psykologisk vurdering. Du vil snakke med en mental sundhed udbyder om de følelsesmæssige og psykologiske problemer forbundet med sæddonation. Du vil sandsynligvis blive spurgt, om du er bekymret for dine personlige oplysninger bliver delt med dine biologiske børn eller om den fremtidige kontakt med dem. Hvis du har en partner, kan rådgivning være nyttigt for ham eller hende, også. Hvis du giver din sæd donation til en, du kender - en rettet donation - vil du sandsynligvis blive bedt om at tale om dit forhold til modtageren.
  • . Semen test, før du kan foretage en sæddonation, vil du nødt til at give flere prøver af dit sæd - hver efter to til fem dage med afholdenhed. Prøverne vil blive analyseret for sperm mængde, kvalitet og bevægelse. Du er mest sandsynligt at være frugtbar, hvis hver prøve indeholder mere end 15 millioner sædceller per milliliter, din sæd har en normal form og struktur, og mere end 40 procent af din sæd bevæger sig.
  • Sygehistorie. En sygehistorie, der tyder på tilstedeværelsen af en arvelig sygdom kan diskvalificere dig fra at være en sæddonor. Du vil også nødt til at give oplysninger om den medicinske historie af to tidligere generationer af din familie.
  • Fysisk eksamen. Du har en fysisk eksamen for at bekræfte dit helbred. En blodprøve eller andre enheder, såsom en urinprøve, vil blive testet for infektionssygdomme, såsom HIV. Hvis du bliver en regelmæssig sæddonor, skal du have fysiske eksamener hvert halve år, som du fortsætter med at levere sæd donationer. Du vil blive bedt om at indberette eventuelle ændringer i dit helbred.
  • . Gentest En blodprøve vil blive analyseret for at se, om du er en bærer af eventuelle genetiske forhold, såsom cystisk fibrose - en livstruende tilstand, der forårsager alvorlige lungeskader. Andre genetiske tests kan gøres afhængigt af din familie historie eller racemæssig eller etnisk baggrund. For eksempel, hvis du er afrikansk-europæisk vil du sandsynligvis blive screenet for seglcelleanæmi. De fleste sædbanker udelukke donorer, der måske har en højere risiko for overførsel af en genetisk sygdom.
  • Personlig og seksuel historie. Du skal give et detaljeret oversigt over dine seksuelle aktiviteter, stofmisbrug og andre personlige oplysninger til at vise, om du har risikofaktorer for udvikling af en smitsom sygdom, såsom HIV. Du vil blive bedt om at dele detaljerede oplysninger om dine personlige vaner, uddannelse, hobbyer og interesser. Du kan også blive bedt om at give billeder eller videoer af dig selv eller lydoptagelse af din stemme.

Hvis du tester positiv for eventuelle medicinske forhold under screening proces, vil du blive underrettet og henvises til behandling eller rådgivning. Hvis du passerer screening proces, vil du blive bedt om at give eksempler på sæd donationer og færdiggøre yderligere test.

Du vil også blive bedt om at underskrive en samtykkeerklæring, som sandsynligvis vil angive, at du benægter at have nogen risikofaktorer for seksuelt overførte infektioner eller genetiske forhold. Du kan også vælge, om du er åben for at kontakte fra et barn undfanget ved hjælp af din sæd.

Se også

Hvad du kan forvente

Før sæddonation, vil du sandsynligvis blive bedt om at afstå fra ejakulation - enten gennem sex eller onani - for to til fem dage.

Definition. Sæd test.
Definition. Sæd test.

Under proceduren
Sæddonation sker typisk ved en sædbank. Du vil give en sædprøve i et sterilt bæger gennem onani i et privat rum.

Efter indgrebet
Når du giver en sæddonation, vil prøven blive frosset (kryopræserveret) og holdes i karantæne i mindst 180 dage. Så vil du blive testet igen for infektionssygdomme, såsom HIV.

Hvis alle dine testresultater kommer tilbage negativ, vil din frosne prøve optøet og sperm mængde, kvalitet og bevægelse vil blive evalueret igen. Sædprøver fra nogle mænd er mere modtagelige for skader under fryseprocessen end der er andre. Skader forårsaget af indefrysningen proces kan også variere blandt prøver fra samme donor.

Hvis din sæd opfylde de kvalitetsstandarder, vil du blive valgt som donor.

Husk på, at de fleste sædbanker begrænse antallet af børn din sæd kan bruges til at blive gravide. Men specifikke retningslinjer og begrænsninger varierer.

Hvis du tester positiv for eventuelle medicinske tilstande, vil du blive underrettet og henvises til behandling og rådgivning.

Se også