Rynker

Definition

Rynker er en naturlig del af aldring, men de er mest fremtrædende på sol-eksponerede hud, såsom ansigt, hals, hænder og underarme. Selvom genetik er den vigtigste faktor for hudens struktur og tekstur, solen er den største bidragyder til rynker. Miljømæssig eksponering, såsom at varme, vind og støv, samt rygning, også kan bidrage til rynker.

Rynker. Udsættelse for ultraviolet (UV) lys.
Rynker. Udsættelse for ultraviolet (UV) lys.

Hvis dine rynker genere dig, har du flere muligheder end nogensinde for at hjælpe eliminere eller i det mindste mindske deres udseende. Medicin, hud-resurfacing teknikker, fyldstoffer, injectables og kirurgi øverst på listen over effektive rynke behandlinger.

Symptomer

Rynker er de linjer og folder, der dannes i huden. Nogle rynker kan blive dybe sprækker eller furer og kan være især mærkbar omkring dine øjne, mund og hals.

Hvornår skal se en læge
Hvis du er bekymret for udseendet af din hud, se en hudlæge. Han eller hun kan hjælpe dig med at oprette en personlig hudpleje plan ved at vurdere din hudtype og evaluere din huds tilstand. En hudlæge kan også anbefale medicinske rynke behandlinger.

Årsager

Rynker er forårsaget af en kombination af faktorer - nogle du kan styre, andre kan du ikke:

 • Age. Efterhånden som du bliver ældre, din hud naturligt bliver mindre elastisk og mere skrøbelig. Nedsat produktion af naturlige olier gør din hud tør og fremstå mere rynket. Fedt i de dybere lag af huden, hvilket giver huden en buttet udseende, begynder at aftage. Dette forårsager løs, slappe hud og mere-udtalte linjer og sprækker.
 • Udsættelse for ultraviolet lys (UV). Ultraviolet stråling markant fremskynder den naturlige aldringsproces, og er den primære årsag til tidlig rynker. Udsættelse for UV-lys nedbryder din huds bindevæv - kollagen og elastin fibre, som ligger i de dybere lag af huden (dermis). Uden den støttende bindevæv, mister din hud sin styrke og fleksibilitet. Som et resultat, begynder huden at synke og rynke tidligt.
 • Smoking. Rygning kan fremskynde den normale aldringsproces af din hud, der bidrager til rynker. Dette kan skyldes ændringer i blodforsyningen til din hud.
 • Gentagne ansigtsudtryk. Ansigts bevægelser og udtryk, såsom skelende eller smilende, føre til fine linier og rynker. Hver gang du bruger en ansigtsbehandling muskel, en rille danner under overfladen af ​​huden. Og som huden aldre, mister den sin fleksibilitet og er ikke længere i stand til at springe tilbage på plads. Disse riller derefter bliver faste elementer på dit ansigt.
 • Køn. Kvinder har tendens til at udvikle flere rynker omkring munden (perioral) end mænd gør. Det kan være, fordi kvinder har færre svedkirtler og kirtler, der udskiller en olieagtig stof kaldet sebum (talgkirtler) til at smøre huden og færre blodkar på dette område.
 • Dårlig ernæring. Ernæringsmæssige mangler menes at bidrage til hudens ældning.

Se også

Forberedelse til Deres udnævnelse

Når du laver en aftale med en hudlæge, er det en god ide at forberede din udnævnelse ved at lave en liste med spørgsmål om din hud, du ønsker din læge til at besvare. For rynker, omfatter nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din læge:

 • Hvad er den bedste fremgangsmåde?
 • Hvad er mine behandlingsmuligheder og fordele og ulemper for hver?
 • Hvad vil de behandlinger koster? Er sygesikring dække disse omkostninger?
 • Hvilke resultater kan jeg forvente?
 • Hvor ofte skal jeg gentage behandlingen?
 • Hvilken slags opfølgning, hvis nogen, skal jeg forvente?

Tøv ikke med at stille andre spørgsmål, du har.

Hvad kan du forvente fra din læge
Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål, herunder:

 • Hvilke produkter, såsom renseprodukter og fugtighedscremer, bruger du på din hud?
 • Bruger du solcreme?
 • Vidste du udsætter din hud for solen, når du var yngre?
 • Ryger du eller har du nogensinde røget?

Behandlinger og medicin

Hvis dine rynker genere dig, har du mange muligheder for at hjælpe eliminere eller i det mindste reducere deres udseende. Rynke behandlinger omfatter:

Forberedelse til din udnævnelse. Gentagne ansigtsudtryk.
Forberedelse til din udnævnelse. Gentagne ansigtsudtryk.

Medicin

 • Topiske retinoider. Afledte fra vitamin A, retinoider, som du anvender på din hud kan være i stand til at reducere fine rynker, udtværet pigmentering og hud ruhed. Retinoider skal bruges med en hudpleje program, der omfatter daglige bredspektret solcreme ansøgning og beskyttelsestøj, fordi medicinen kan gøre din hud brænder lettere. Det kan også medføre rødme, tørhed, kløe og en brændende eller prikkende fornemmelse. Tretinoin (Renova, Retin-A) og Tazaroten (Avage, Tazorac) er eksempler på topiske retinoider.
 • Nonprescription rynke cremer. Effektiviteten af anti-rynke cremer afhænger delvist af den aktive ingrediens eller ingredienser. Retinol, alpha hydroxy syrer, kinetin, coenzym Q10, kobber peptider og antioxidanter kan resultere i let til beskedne forbedringer i rynker. Men nonprescription rynke cremer indeholder lavere koncentrationer af aktive ingredienser end at gøre receptpligtig cremer. Derfor resultater, hvis nogen, er begrænsede, og som regel kortvarig.

Kirurgiske procedurer og andre teknikker
En række af hud-resurfacing teknik, injectables, fyldstoffer og kirurgiske procedurer er tilgængelige til at udglatte rynker. Hver fungerer lidt anderledes, og har sit eget sæt af potentielle resultater og bivirkninger. Nogle undersøgelser tyder på, at en kombination af behandlinger kan give de mest tilfredsstillende resultater.

 • Dermabrasio. Denne procedure består af slibning ned (planing) overfladen lag af din hud med en hurtigt roterende børste. Planing fjerner hudens overflade, og et nyt lag af huden vokser på sin plads. Rødme, skorpedannelse og hævelse generelt sidste et par uger. Det kan tage flere måneder for pinkness at falme og for dig at se de ønskede resultater.
 • Microdermabrasion. Denne teknik svarer til dermabrasio, men mindre overflade huden fjernes. Det er gjort ved hjælp af et vakuum suges over dit ansigt, mens aluminium oxid krystaller væsentlige sandblæse din hud. Kun et fint lag af huden fjernes. Du vil måske bemærke en svag rødmen på de behandlede områder. Microdermabrasion normalt kræver gentagne behandlinger for at bevare de subtile, midlertidige resultater.
 • Laser, lyskilde og radiofrekvens behandlinger. I ablative (sårede) laserbehandling, ødelægger en laserstråle det yderste lag af huden (epidermis) og opvarmer den underliggende hud (dermis), som stimulerer væksten af nye kollagenfibre. Som såret heler, nye hud former, der er glattere og strammere. Det kan tage op til flere måneder at fuldt ud at helbrede fra ablative laser resurfacing. Nyere udviklinger inden for laserteknologi, såsom nonablative fraktioneret resurfacing, hvor laseren opdeler lyset op i mange mindre impulser, er faldet den helbredende tid. Nonablative lasere er mindre intens, så de ikke kommer til skade overhuden. Disse behandlinger opvarme dermis og forårsage nye kollagen og elastin dannelse. Efter flere behandlinger, føles huden fastere og vises opdateres. Nonablative laserbehandling typisk skal gentages oftere og resultaterne er subtil. Der er også en enhed, der bruger radiofrekvens stedet for lys at opvarme dermis og underliggende væv for at opnå mildt til moderat strammere hud.
 • Kemisk peeling. Lægen anvender en syre til de ramte områder, som brænder det yderste lag af din hud. Med medium-dybde skræl, er hele epidermis og en lille del af dermis fjernet. Ny hud danner at indtage sin plads. Den nye hud er sædvanligvis glattere og mindre rynket end din gamle hud. Rødme varer op til flere uger. Med overfladiske skræl, er kun en del af epidermis fjernes. Efter en række skræl, kan du opleve mindre fine rynker i din hud og en svækkelse af brune pletter.
 • Botulinumtoksin type A (Botox). Når det injiceres i små doser i specifikke muskler, Botox blokerer de kemiske signaler, der forårsager muskler til kontrakten. Når musklerne ikke kan trække sig sammen, huden flader og synes glattere og mindre rynket. Botox virker godt på rynker mellem øjenbrynene og på tværs af panden, og crow's-fødder i hjørnerne af øjnene. Resultater typisk sidste omkring tre til fire måneder. Gentagne injektioner er nødvendig for at opretholde resultater.
 • Bløde væv fyldstoffer. Soft tissue fyldstoffer, som omfatter fedt, collagen og hyaluronsyre (Restylane, Juvéderm), kan sprøjtes ind dybere rynker på dit ansigt. De buttet og udglatte rynker og furer og give din hud mere volumen. Du kan opleve midlertidig hævelse, rødme og blå mærker i det behandlede område. Proceduren skal muligvis gentages hvert par måneder.
 • Face-lift. Den ansigtsløftning procedure indebærer at fjerne overskydende hud og fedt i din nedre ansigt og hals og stramme den underliggende muskulatur og bindevæv. Resultaterne typisk sidste fem til 10 år. Healing gange kan være lang efter en ansigtsløftning. Blå mærker og hævelse er normalt gældende i flere uger efter operationen.

Husk på, at resultaterne varierer afhængigt af placeringen af ​​dine rynker og hvor dybt dine rynker er. Men intet stopper aldringsprocessen i huden, så du vil sandsynligvis brug for de behandlinger gentagne at vedligeholde fordele.

Disse procedurer er normalt ikke dækket af en forsikring. Desuden kan nogle af procedurerne har bivirkninger, så sørg for at drøfte dem med din læge. Sørg for at dit hudlæge eller plastikkirurg er specielt uddannet og har erfaring med den teknik, du overvejer.

Se også

Alternativ medicin

Mange rynke cremer og lotions sælges i stormagasiner, på apoteker og på internettet lover at reducere rynker og forebygge eller omvendt skader forårsaget af solen. Men disse produkter er ikke sandsynligt, at gøre en mærkbar forskel i din hud.

The Food and Drug Administration (FDA) klassificerer disse cremer og lotions som kosmetik, der er defineret som at have nogen medicinsk værdi. Så FDA regulerer dem mindre strengt end det gør narkotika. Det betyder, at produkter, der ikke behøver at underkastes streng testning for sikkerhed og effektivitet, før godkendelse til at gå på markedet.

Fordi FDA ikke vurdere kosmetiske produkter til effektivitet, er der ingen garanti for, at nogen over-the-counter produkt vil reducere dine rynker.

Forebyggelse

Her er måder at gøre mest muligt ud af din huds udseende:

 • Beskyt din hud mod solen Beskyt din hud -. Og forebygge fremtidige rynker - ved at begrænse den tid, du tilbringer i solen og altid iført beskyttende tøj og hatte. Også bruge solcreme, når udendørs, selv om vinteren.
 • Vælg produkter med indbygget solcreme. Når du vælger hudplejeprodukter, skal du vælge dem med en indbygget solbeskyttelsesfaktor (SPF) på mindst 30. Sørg også for at vælge produkter, der er bredt spektrum - hvilket betyder at de blokerer både UVA-og UVB-stråler.
 • Brug fugtighedscreme. Tør hud skrumper buttet hudceller, som kan føre til for tidlig fine linier og rynker. Selvom moisturizers ikke kan forhindre rynker, kan de midlertidigt maskere små linjer og rynker.
 • Der må ikke ryges. Selv hvis du har røget i mange år eller røget kraftigt, kan du stadig forbedre din hud tone og tekstur og forebygge fremtidige rynker ved rygestop.
 • Spis en sund kost. Der er nogle beviser, at visse vitaminer i din kost hjælpe med at beskytte din hud, især vitamin A, er C, B-3 og E. Flere studier behov for den rolle ernæring.

Se også