Rygestop

Skrå: ikke et sikkert alternativ til cigaretter

Få fakta om skråtobak og andre former for røgfri tobak. De er mere skadelige og vanedannende end du måske tror.

Du kan ringe skråtobak uanset navn, du ønsker - røgfri tobak, spytte tobak, tygge, snus, knivspids eller dip - men ikke kalde det harmløst. Uanset om du bruger tygge tobak eller andre typer af røgfri tobak, fordi du kan lide det, eller fordi du tror røgfri er sikrere end cigaretter, blive advaret - skråtobak kan forårsage alvorlige sundhedsproblemer.

Skrå og andre former for røgfri tobak

Skråtobak er en almindelig form for røgfri tobak. Røgfri tobak består af tobak eller en tobaksblanding, der er tygget, suttet på eller sniffet, snarere end røget.

Rygestop. Forstadier munden læsioner.
Rygestop. Forstadier munden læsioner.

Der findes mange typer af røgfri tobak i hele verden. I Europa er de vigtigste former for røgfri tobak:

 • Snus. Dette er fintmalet eller strimlet tobaksblade. Det er tilgængeligt i tørre eller fugtige former, og er pakket i dåser eller te taske-lignende poser. En knivspids snus er placeret mellem underlæben og gummi eller gummen og kinden. Tørre former af snus kan indsnuses ind i næsen. Brug snus kaldes også dypning.
 • Skrå. Denne består af løse tobaksblade, der er sødet og pakket i poser. Du sætter en tot af tobakken mellem din kind og tandkød og hold den der, nogle gange i flere timer ad gangen. Det er også kaldet tygge og chaw. Normalt skal du spytte ud tobak saft, men hvis du er mere afhængige, kan du tendens til at sluge nogle af saft.
 • Snus. Snus (udtales snoos) er en nyere røgfri, vid og sans tobaksvare, som opstod i Sverige. Det leveres i en pose, som du holder dig mellem din overlæbe og gummi. Du forlader det der for omkring en halv time uden at spytte, så kassere det.
 • Opløselige tobak. Disse stykker af komprimeret pulveriseret tobak, svarende til små hårde bolsjer. De opløses i munden, som ikke kræver spytte af tobaksvarer juice. De er nogle gange kaldet tobak sugetabletter, men de er ikke det samme som nikotin sugetabletter bruges til at hjælpe dig med at ryge.
 • Andre produkter. I nogle dele af landet, røgfri tobak kommer også i form af stik og drejninger. Stik er tobak komprimeret til en mursten form og drejninger er flettet og snoede tobak. Du holder et stykke mellem din kind og tandkød, og spytte ud tobak saft.

Se også

Skrå: ikke et sikkert alternativ til cigaretter

Sundhedsmæssige risici skråtobak og andre former for røgfri tobak

Mens den foreliggende dokumentation viser, at røgfri tobak kan være mindre farlige end cigaretter er, kan langvarig brug af tygge tobak og andre røgfri tobaksvarer forårsage alvorlige sundhedsproblemer. Det er fordi de kan indeholde omkring 30 kræftfremkaldende stoffer. Ligesom cigaretter, også røgfri tobak indeholder nikotin, som kan medføre, at du bliver afhængige.

Her er et kig på nogle af de sundhedsmæssige problemer i forbindelse med røgfri tobak:

 • Afhængighed. Fordi røgfri tobak indeholder nikotin, kan du blive afhængig, ligesom du kan med cigaretter og andre tobaksprodukter. Din krop kan faktisk absorbere så meget nikotin fra skrå eller snus, som det gør fra cigaretter. Ligesom med rygning forårsager tilbagetrækning fra røgfri tobak tegn og symptomer såsom intens cravings, øget appetit, irritabilitet og nedtrykthed.
 • Kræft. Din risiko for visse former for kræft øges, hvis du bruger tygge tobak eller andre typer af røgfri tobak. Dette omfatter kræft i spiserøret og forskellige typer af kræft i mundhulen, herunder kræft i munden, hals, kind, tandkød, læber og tunge. Du står også over øgede risici i forbindelse med kræft i bugspytkirtlen og nyrekræft.
 • Hulrum. Skrå og andre former for røgfri tobak forårsager huller i tænderne. Det er fordi skråtobak indeholder store mængder af sukker, som bidrager til hulrum. Skrå indeholder også grove partikler, der kan irritere dit tandkød og skrabe væk på emaljen på tænderne, hvilket gør tænderne mere sårbare over for hulrum.
 • Gum sygdom. Sukker og irritanter i skråtobak og andre former for røgfri tobak kan forårsage dit tandkød til at trække væk fra dine tænder i området af din mund, hvor du placerer tygge. Over tid kan udvikle tandkødssygdomme, som kan være alvorlig nok til at ødelægge det bløde væv og knogler, der støtter tænderne (periodontitis) og føre til tab af tænder.
 • Hjertesygdom. Røgfri tobak øger din puls og blodtryk. Nogle tyder på, at langvarig brug af røgfri tobak øger din risiko for at dø af visse typer af hjertesygdomme og slagtilfælde.
 • Forstadier munden læsioner. Røgfri tobak øger din risiko for at udvikle små hvide pletter kaldet leukoplakia (loo-koh-PLAY-kee-uh) inde i din mund, hvor tygge er oftest placeret. Disse munden læsioner er forstadier - hvilket betyder, at de læsioner, kunne en dag blive kræft.

Afslutning skråtobak og andre former for røgfri tobak

Hvis du bruger skråtobak eller andre former for røgfri tobak, quit. Nu, at du kender de farer forbundet med det, du har ekstra motivation til at stoppe med at bruge røgfri tobak. Og hvis du forsøger at stoppe med at bruge cigaretter, behøver ikke skifte til røgfri tobak i stedet. Mens røgfri tobak kan være sikrere end cigaretter, har røgfri tobak ikke vist sig at hjælpe dig med at stoppe med at ryge. I virkeligheden, kan du ende med at bruge både cigaretter og røgfri tobak.

At stoppe med at bruge nogen form for tobak produkt, begynder med at tale med din læge. Eller tale med en rådgiver ved at kalde 1-800-QUIT-NOW (800-784-8669). Din læge eller rådgiver kan vejlede dig i at skabe en Afslut plan og vælge nikotinsubstitution produkter eller medicin til at hjælpe med at sikre succes.

Se også