Psykoterapi

Definition

Psykoterapi er en generel betegnelse for behandling af psykiske problemer ved at tale med en psykiater, psykolog eller andre mentale sundhed udbyder.

Under psykoterapi lærer du om din tilstand og dine stemninger, følelser, tanker og adfærd. Psykoterapi hjælper dig med at lære at tage kontrol over dit liv og svare udfordrende situationer med sunde mestringsstrategier.

Psykoterapi. Personlighedsforstyrrelser.
Psykoterapi. Personlighedsforstyrrelser.

Der er mange specifikke typer af psykoterapi, hver med sin egen tilgang. Den type psykoterapi, der er rigtige for dig, afhænger af din individuelle situation. Psykoterapi er også kendt som samtaleterapi, rådgivning, psykosocial behandling eller simpelthen, terapi.

Se også

Hvorfor det er gjort

Psykoterapi kan være nyttigt i behandling mest psykiske problemer, herunder:

 • Angstlidelser, såsom obsessiv-kompulsiv sygdom (OCD), fobier, panikangst eller post-traumatisk stress disorder (PTSD)
 • Humørsvingninger, såsom depression eller bipolar lidelse
 • Misbrugsproblemer, såsom alkoholisme, narkotikamisbrug eller ludomani
 • Spiseforstyrrelser, såsom anoreksi eller bulimi
 • Personlighedsforstyrrelser, såsom borderline personlighedsforstyrrelse eller afhængige personlighedsforstyrrelse
 • Skizofreni eller andre lidelser, der forårsager løsrivelse fra virkeligheden (psykoser)

Ikke alle, der har gavn af psykoterapi er diagnosticeret med en psykisk sygdom. Psykoterapi kan hjælpe med en række af livets spændinger og konflikter, der kan påvirke nogen. For eksempel kan det hjælpe dig:

 • Løse konflikter med din partner eller en anden person i dit liv
 • Lindre angst eller stress på grund af arbejde eller andre situationer
 • Cope med større liv ændringer, såsom skilsmisse, død af en elsket en eller tab af et job
 • Lær at håndtere usunde reaktioner, såsom gadeoptøjer eller passiv-aggressiv adfærd
 • Affinde sig med en igangværende eller alvorlig fysisk helbredsproblem, såsom diabetes, kræft eller igangværende (kronisk) smerter
 • Gendan fra fysisk eller seksuelt misbrug eller være vidne til vold
 • Cope med seksuelle problemer, uanset om de er på grund af en fysisk eller psykisk årsag
 • Sov bedre, hvis du har problemer med at få til at sove eller opholder sig i søvn (insomni)

I nogle tilfælde kan psykoterapi være lige så effektiv som medicin, såsom antidepressiva. Men afhængigt af din specifikke situation, kan psykoterapi alene ikke være nok til at lette symptomerne på en mental helbredstilstand. Du kan også brug for medicin eller andre behandlinger.

Se også

Risici

Generelt er der ringe risiko i psykoterapi. Men fordi det kan udforske smertefulde følelser og oplevelser, kan du føle følelsesmæssigt ubehageligt til tider. Men nogen risiko minimeres ved at arbejde med en dygtig terapeut, som er i stand til at matche den type og intensitet af behandlingen med dine behov. De mestringsstrategier, du lærer kan hjælpe dig med at administrere og erobre negative følelser og frygt.

Se også

Hvordan du forbereder

Du kan beslutte på egen hånd, at du ønsker at prøve psykoterapi eller en læge, familie, ven eller en anden person kan foreslå psykoterapi til dig. Her er hvordan du kommer i gang:

 • Find en terapeut. Få en henvisning fra en læge, sygeforsikring plan, en ven eller anden pålidelig kilde. Mange arbejdsgivere tilbyder rådgivning eller henvisninger gennem medarbejder bistandsprogrammer (MHP). Du kan også finde en terapeut på din egen - for eksempel i telefonbogen eller på internettet eller gennem en lokal eller stat psykologisk foreningen.
 • Forstå omkostninger. Hvis du har sygesikring, finde ud af hvad dækning, det giver for psykoterapi. Nogle sundhed planer dækker kun et vist antal psykoterapi sessioner om året. Også tale med din terapeut om gebyrer og betalingsmuligheder.
 • Gennemgå dine bekymringer. Inden din første udnævnelse, om tænke hvilke spørgsmål, du gerne vil arbejde på. Mens du også kan sortere dette med din terapeut kan have nogle mening i forvejen giver et godt udgangspunkt.

Tjek kvalifikationer
Før at se en psykoterapeut, kontrollere hans eller hendes baggrund, uddannelse, certificering og licensering. Psykoterapeut er en generel betegnelse, snarere end en stillingsbetegnelse eller angivelse af, uddannelse, erhvervsuddannelse eller licensure.

Uddannede psykoterapeuter kan have en række forskellige stillingsbetegnelser, afhængigt af deres uddannelse og rolle. De fleste har en kandidat-eller ph.d.-grad med en specifik uddannelse i psykologisk rådgivning. Læger, der specialiserer sig i mental sundhed (psykiatere) kan ordinere medicin samt give psykoterapi.

Eksempler på psykoterapeuter omfatter psykiatere, psykologer, autoriserede professionelle rådgivere, der har licens socialrådgivere, licenseret ægteskab og familie terapeuter, psykiatriske sygeplejersker eller andre licenserede fagfolk med mental sundhed uddannelse.

Sørg for, at terapeuten, du vælger opfylder state certificering og licenskrav for hans eller hendes særlige disciplin. Det centrale er at finde en dygtig terapeut, der kan matche den type og intensitet af behandlingen med dine behov.

Se også

Hvad du kan forvente

Dit første terapi session
Dit første psykoterapi session er normalt en tid for terapeuten at indsamle oplysninger om dig og dine behov. Terapeuten kan bede dig om at udfylde formularer om din nuværende og tidligere fysiske og følelsesmæssige sundhed. Det kan tage et par sessioner til din terapeut til fuldt ud at forstå din situation og bekymringer, og at bestemme den bedste fremgangsmåde eller handlingsforløb.

Lindre angst eller stress. Cope med store omvæltninger i tilværelsen.
Lindre angst eller stress. Cope med store omvæltninger i tilværelsen.

Den første session er også en mulighed for dig til at interviewe din terapeut for at se, om hans eller hendes tilgang og personlighed kommer til at arbejde for dig. Sørg for at du forstår:

 • Hvilken type terapi vil blive anvendt
 • Målene for din behandling
 • Længden af ​​hver session
 • Hvor mange terapi sessioner du kan få brug

Tøv ikke med at stille spørgsmål når som helst i løbet af din ansættelse. Hvis du ikke føler dig godt tilpas med den første psykoterapeut, du ser, så prøv en anden. At have en god pasform med din terapeut er afgørende for psykoterapi til at være effektiv.

Start psykoterapi
En terapeut kan have et kontor i en medicinsk klinik eller en kontorbygning eller har et hjemmekontor. Du vil sikkert mødes med din terapeut en gang om ugen eller hver anden uge for en session, der varer 45 til 60 minutter. Psykoterapi, som regel i en gruppe session med fokus på sikkerhed og stabilisering, også kan finde sted på et hospital, hvis du har været indlagt til behandling.

Typer af psykoterapi
Der er en række effektive typer af psykoterapi. Nogle arbejder bedre end andre i behandling af visse lidelser og betingelser. I mange tilfælde anvender behandlere en kombination af teknikker. Din terapeut vil overveje din situation og præferencer at afgøre, hvilke fremgangsmåde kan være bedst for dig.

Selvom mange undertyper og variationer på terapier, nogle psykoterapeutiske teknikker vist sig at være effektiv, omfatter:

 • Kognitiv adfærdsterapi, som hjælper dig med at identificere usunde, negative overbevisninger og adfærd og erstatte dem med sunde, positive
 • Dialektisk adfærdsterapi, en type af kognitiv adfærdsterapi, der lærer adfærdsmæssige færdigheder til at hjælpe dig med at håndtere stress, håndtere dine følelser og forbedre dine relationer med andre
 • Accept og engagement terapi, som hjælper dig med at blive bevidst om og acceptere dine tanker og følelser og forpligte sig til at foretage ændringer, øge din evne til at klare og tilpasse sig situationer
 • Psykodynamisk og psykoanalyse behandlinger, der fokuserer på at øge din bevidsthed om ubevidste tanker og adfærd, udvikle nye indsigter i dine motiver, og løse konflikter
 • Interpersonelle psykoterapi, der fokuserer på at løse problemer med dine nuværende relationer med andre mennesker til at forbedre dine samarbejdsevner - hvordan du forholder dig til andre, såsom familie, venner og kolleger
 • Støttende psykoterapi, som styrker din evne til at klare stress og vanskelige situationer

Psykoterapi tilbydes i forskellige formater, herunder enkelt, par, familie eller gruppe terapi sessioner, og det kan være effektive for alle aldersgrupper.

Under psykoterapi
For de fleste typer af psykoterapi, opmuntrer din terapeut dig til at tale om dine tanker og følelser og hvad der plager dig. Må ikke bekymre dig, hvis du finder det svært at åbne op omkring dine følelser. Din terapeut kan hjælpe dig med at få mere selvtillid og komfort, som tiden går.

Fordi psykoterapi sommetider indebærer intense følelsesmæssige diskussioner, kan du finde dig selv græde, ked af det eller endda have en vred udbrud i løbet af en session. Nogle mennesker kan føle fysisk udmattet efter en session. Din terapeut er der for at hjælpe dig med at håndtere sådanne følelser og følelser.

Din terapeut kan bede dig om at gøre "hjemmearbejde" - aktiviteter eller fremgangsmåder, der bygger på, hvad du lærer i løbet af din regelmæssige terapi sessioner. Over tid kan diskutere dine bekymringer hjælpe med at forbedre dit humør, ændre den måde, du tænker og føler om dig selv, og forbedre din evne til at håndtere problemer.

Fortrolighed
Undtagen i meget særlige omstændigheder, er samtaler med din terapeut fortrolige. Dog kan en terapeut bryder fortroligheden, hvis der er en umiddelbar trussel mod sikkerheden eller når det kræves af statslige eller føderale lovgivning til at rapportere problemer til myndighederne. Disse situationer omfatter:

 • Truer med at umiddelbart eller hurtigt (overhængende) skade dig selv eller begå selvmord
 • Truer med at umiddelbart eller hurtigt (overhængende) skade eller tage livet af en anden person
 • Misbruger et barn eller en sårbar voksen (nogen ældre end 18 år, der er indlagt eller gjort sårbare af et handicap)
 • At være ude af stand til sikkert passe dig selv

Længde psykoterapi
Antallet af psykoterapi sessioner du har brug for - og hvor ofte du har brug for at se din terapeut - afhænger af faktorer som:

 • Din særlige psykisk sygdom eller situation
 • Sværhedsgraden af ​​dine symptomer
 • Hvor længe du har haft symptomer eller har været der beskæftiger sig med din situation
 • Hvor hurtigt du gør fremskridt
 • Hvor meget stress, du oplever
 • Hvor meget din mentale sundhed bekymringer forstyrre dag-til-dag liv
 • Hvor meget støtte du modtager fra familiemedlemmer og andre
 • Omkostninger og forsikring begrænsninger

Det kan tage kun få uger til at hjælpe dig med at håndtere en kortsigtet situation. Eller, kan behandlingen vare et år eller længere, hvis du har en langvarig psykisk sygdom eller andre langsigtede bekymringer.

Se også

Resultater

Psykoterapi kan ikke helbrede din tilstand eller gøre en ubehagelig situation gå væk. Men det kan give dig mulighed for at klare sig i en sund måde, og at føle sig bedre om dig selv og dit liv.

Få mest ud af psykoterapi
Tage skridt til at få mest muligt ud af din terapi og hjælpe med at gøre det til en succes.

 • Sørg for at du føler dig tryg med din terapeut. Hvis du ikke gør det, kigge efter en anden terapeut, med hvem du føler dig mere tryg ved.
 • Approach terapi som et partnerskab. Terapi er mest effektiv, når du er en aktiv deltager og andel i beslutningsprocessen. Sørg for at du og din terapeut er enige om de store spørgsmål, og hvordan man skal tackle dem. Sammen, kan du sætte mål og måle fremskridtene over tid.
 • Vær åben og ærlig. Succes med psykoterapi, afhænger af din vilje til at dele dine tanker, følelser og oplevelser. Det afhænger også af din vilje til at overveje nye indsigter, ideer og måder at gøre tingene på. Hvis du er tilbageholdende med at tale om bestemte ting på grund af smertefulde følelser, forlegenhed eller frygt for din terapeut reaktion, så lad din terapeut vide.
 • Hold dig til din behandlingsplan. Hvis du føler ned eller mangler motivation, kan det være fristende at springe psykoterapi sessioner. Hvis du gør det kan forstyrre dine fremskridt. Prøv at deltage i alle samlinger, og at give nogle tanker om, hvad du ønsker at diskutere.
 • Må ikke forvente øjeblikkelige resultater. Arbejde på følelsesmæssige problemer kan være smertefulde og kan kræve hårdt arbejde. Det er ikke ualmindeligt at føle værre under den indledende del af behandlingen, når du begynder at konfrontere tidligere og nuværende konflikter. Du kan få brug flere sessioner, før du begynder at se forbedringer.
 • Gør dit hjemmearbejde mellem sessioner. Hvis din terapeut beder dig om at dokumentere dine tanker i et tidsskrift eller udføre andre aktiviteter uden for din terapi sessioner, følge op. Disse hjemmeopgaver kan hjælpe dig med at anvende det, du har lært i terapi sessioner til dit liv.
 • Hvis psykoterapi ikke hjælper, så tal med din terapeut. Hvis du ikke føler, at du nyder godt af behandlingen efter flere sessioner, så tal med din terapeut om det. Du og din terapeut kan beslutte at foretage nogle ændringer, eller prøv en anden tilgang, der kan være mere effektiv.

Se også