Psoriasisgigt

Definition

Psoriasisgigt er en form for gigt, der påvirker nogle mennesker, der har psoriasis - en tilstand, der er udstyret med røde pletter på huden toppet med sølvfarvede skæl. De fleste mennesker udvikler psoriasis først og senere diagnosticeret med psoriasisgigt, men fælles problemer kan undertiden begynde inden hudlæsioner vises.

Ledsmerter, stivhed og hævelse er de vigtigste symptomer på psoriasisgigt. De kan påvirke nogen del af din krop, herunder fingerspidserne og rygsøjle, og kan variere fra relativt mild til svær. I både psoriasis og psoriasisgigt, kan sygdom nødblus veksle med perioder med remission.

Ingen kur mod psoriasisgigt eksisterer, så fokus er på at kontrollere symptomerne og forebygge skader på dine led. Uden behandling kan psoriasisgigt være invaliderende.

Symptomer

Både psoriasisgigt og psoriasis er kroniske sygdomme, der får værre med tiden, men du kan have perioder, hvor dine symptomer forbedre eller gå i remission skiftevis med tidspunkter, hvor symptomerne bliver værre.

Psoriasisgigt kan påvirke leddene på kun den ene side eller på begge sider af kroppen. De tegn og symptomer på psoriasisgigt ofte ligner dem af leddegigt. Begge sygdomme forårsager leddene til at blive smertefuldt, hævede og varm at røre ved.

Men psoriasisgigt er mere sandsynligt, at også forårsage:

 • Hævede fingre og tæer. Psoriasisgigt kan forårsage en smertefuld, pølse-lignende hævelse af fingre og tæer. Du kan også udvikle hævelse og deformiteter i dine hænder og fødder, før de har betydelige ledsymptomer.
 • . Mund smerter Psoriasisgigt kan også forårsage smerte på de steder, hvor sener og ledbånd tillægger dine knogler - især på bagsiden af din hæl (Achilles tendinitis), eller i den eneste af din fod (plantar fasciitis).
 • Lændesmerter. Nogle mennesker udvikler en tilstand kaldet spondylitis som følge af psoriasisgigt. Spondylitis primært forårsager betændelse i leddene mellem ryghvirvler af rygsøjlen og leddene mellem din ryg og bækken (sacroiliitis).

Hvornår skal se en læge
Hvis du har psoriasis, skal du sørge for at fortælle din læge, hvis du udvikler ledsmerter. Psoriasisgigt kan komme pludseligt eller udvikle sig langsomt, men i begge tilfælde kan det alvorligt skade dine led, hvis venstre ubehandlet.

Årsager

Psoriasisgigt opstår, når kroppens immunsystem begynder at angribe raske celler og væv. Den unormale immunrespons forårsager betændelse i leddene samt overproduktion af hudceller.

Det er ikke helt klart, hvorfor immunsystemet tænder sunde væv, men det forekommer sandsynligt, at både genetiske og miljømæssige faktorer spiller en rolle. Mange mennesker med psoriasisgigt har en familie historie af enten psoriasis eller psoriasisgigt. Forskere har opdaget visse genetiske markører, der synes at være forbundet med psoriasisgigt.

Fysisk traume eller noget i miljøet - såsom en viral eller bakteriel infektion - kan udløse psoriasisgigt i mennesker med en arvelig tendens.

Se også

Risikofaktorer

Adskillige faktorer kan øge din risiko for psoriasisgigt, herunder:

 • Psoriasis. Under psoriasis er den største enkeltstående risikofaktor for at udvikle psoriasisgigt. Folk, der har psoriasis læsioner på deres negle er særligt tilbøjelige til at udvikle psoriasisgigt.
 • Din familie historie. Mange mennesker med psoriasisgigt har en forælder eller en søskende med sygdommen.
 • Din alder. Selvom man kan udvikle psoriasisgigt, det sker oftest hos voksne i alderen mellem 30 og 50 år.

Komplikationer

En lille procentdel af mennesker med psoriasis artrit udvikle arthritis mutilans - en alvorlig, smertefuld og invaliderende form af sygdommen. Over tid, ødelægger gigt mutilans de små knogler i dine hænder, især fingre, hvilket fører til permanent deformitet og handicap.

Se også

Forberedelse til Deres udnævnelse

Du sandsynligvis først diskutere dine symptomer med din familie læge. Han eller hun kan henvise dig til en reumatolog - en læge med speciale i behandling af gigt og beslægtede lidelser.

Psoriasisgigt. Hævede fingre og tæer.
Psoriasisgigt. Hævede fingre og tæer.

Hvad du kan gøre
Før udnævnelsen kan du ønsker at skrive en liste med svar på følgende spørgsmål:

 • Hvilke typer af symptomer er du have? Når de begyndte?
 • Er der nogen aktiviteter eller holdninger, der gør dine symptomer bedre eller værre?
 • Har du eller nogen af ​​dine nære familiemedlemmer har psoriasis?
 • Har nogen i din nærmeste familie har haft psoriasisgigt?
 • Hvilke medicin og kosttilskud tager du?

Du ønsker måske at tage en ven eller et familiemedlem med dig til din udnævnelse. Det er svært at absorbere alt om en kompliceret tilstand, og en anden person kan huske oplysninger, som du går glip.

Hvad kan du forvente fra din læge
Under eksamen, kan lægen:

 • Nøje gennemgå dine led for tegn på hævelse eller ømhed
 • Tjek dine negle for grubetæring, afskalning og andre abnormiteter
 • Tryk på sålerne på dine fødder og omkring dine hæle for at finde ømme områder

Test og diagnose

Ingen enkelt test kan bekræfte en diagnose af psoriasisgigt. Men nogle typer af tests kan udelukke andre årsager til ledsmerter, såsom rheumatoid arthritis eller gigt.

Imaging tests

 • Røntgenstråler. Plain røntgenstråler kan hjælpe udpege ændringer i leddene, der opstår i psoriasisartrit men ikke i andre arthritiske tilstande.
 • Magnetic resonance imaging (MRI). MRI anvender radiobølger og et kraftigt magnetfelt til at producere meget detaljerede billeder af både hårde og bløde væv i kroppen. Denne type billeddannelse test kan bruges til at kontrollere for problemer med sener og ledbånd i dine fødder og lænd.

Laboratorieundersøgelser

 • Rheumatoid faktor (RF). RF er et antistof, der er ofte til stede i blodet hos mennesker med leddegigt, men normalt ikke i blodet hos mennesker med psoriasisgigt. Derfor kan denne test hjælpe din læge skelne mellem de to tilstande.
 • . Ledvæske test Ved hjælp af en lang kanyle, kan din læge fjerne en lille prøve af væske fra en af dine angrebne led - ofte knæet. Urinsyre krystaller i din ledvæske kan indikere, at du har gigt, snarere end psoriasisgigt.

Se også

Behandlinger og medicin

Ingen kur findes for psoriasisgigt, så behandlingen fokuserer på at kontrollere betændelse i din angrebne led for at undgå ledsmerter og invaliditet. Medicin, der anvendes til behandling af psoriasis arthritis omfatter:

 • Steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID)
 • Sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler (DMARD)
 • Immundæmpende medicin
 • TNF-alfa hæmmere

Steroide anti-inflammatoriske lægemidler (NSAID)
Lægemidler såsom ibuprofen (Advil, motrin, andre) eller naproxen (Aleve, Anaprox, andre) kan hjælpe med at kontrollere smerter, hævelse og morgenstivhed, og de er som regel den første behandling prøvet for psoriasisgigt. Receptpligtig NSAID give højere potenser end at gøre over-the-counter narkotika.

Men alle NSAID-præparater kan irritere din mave og tarm, og langvarig brug kan føre til gastrointestinal blødning. Andre potentielle bivirkninger omfatter skader på nyrerne, væskeophobning, forhøjet blodtryk og hjertesvigt. Desuden kan NSAID forværre hudproblemer forbundet med psoriasisgigt.

Sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler (DMARD)
Snarere end blot at reducere smerte og inflammation, hjælper denne klasse af lægemidler begrænse mængden af ​​ledskader, der opstår i psoriasisgigt. Men fordi DMARD handle langsomt, kan du ikke mærke til de virkninger for uger eller endda måneder. Methotrexat (Trexall) er den mest almindelige DMARD anvendes til behandling af psoriasisgigt. Men det har potentielt alvorlige bivirkninger, herunder lunge, nyre og lever problemer. I nogle studier har sulfasalazin (Azulfidine) vist sig at have en beskeden fordel i behandling psoriasisgigt.

Immundæmpende medicin
Disse medikamenter handle for at undertrykke dit immunforsvar, som normalt beskytter din krop mod skadelige organismer, men som angriber sundt væv i mennesker med psoriasisgigt. Almindeligt anvendte immunosuppressive omfatter:

 • Azathioprin (Imuran, Azasan)
 • Cyclosporin (Sandimmune, Neoral, andre)
 • Leflunomid (Arava)

Immunosuppressiva kan have potentielt farlige bivirkninger og sædvanligvis anvendes i kun de mest alvorlige tilfælde af psoriasisgigt. Fordi de undertrykker immunsystemet, kan alle sådanne lægemidler fører til anæmi og en øget risiko for alvorlig infektion. Og mange af dem kan forårsage lever-og nyreproblemer.

TNF-alfa-hæmmere
Din læge kan anbefale tumornekrosefaktor-alfa (TNF-alfa-hæmmere), hvis du har svær psoriasisgigt. Disse lægemidler blokerer protein, der forårsager betændelse i nogle typer af gigt og kan forbedre tegn og symptomer på psoriasis, samt.

Lægemidler i denne kategori omfatter:

 • Adalimumab (Humira)
 • Etanercept (Enbrel)
 • Golimumab (Simponi)
 • Infliximab (Remicade)

TNF-alfa hæmmere indebærer en risiko for alvorlige bivirkninger, herunder nogle, der kan være livstruende. Vær sikker på at drøfte med din læge om, hvorvidt de fordele, du vil modtage fra disse medikamenter opvejer risiciene.

Se også

Livsstil og hjem retsmidler

 • Beskyt dine led. Ændring af den måde, du udfører daglige opgaver kan gøre en enorm forskel i, hvordan du føler. For eksempel kan du undgå at belaste din finger leddene ved hjælp af gadgets som jar dåseåbnere at vride låg fra krukker, ved at løfte tunge gryder eller andre genstande med begge hænder, og ved at skubbe døre åbne med hele din krop i stedet for bare dine fingre.
 • Opretholde en sund vægt. Opretholde en sund vægt steder mindre belastning på dine led, som fører til reduceret smerte og øget energi og mobilitet. Den bedste måde at øge næringsstoffer samtidig begrænse kalorier er at spise mere plantebaserede fødevarer - frugt, grøntsager og fuldkorn.
 • Motion regelmæssigt. Motion kan hjælpe med at holde din leddene fleksible og dine muskler stærke. Typer af øvelser, der er mindre stressende på leddene omfatter cykling, svømning og vandreture.
 • Brug kolde og varme packs. Fordi kulde har en bedøvende effekt, det kan sløve følelsen af smerte. Du kan anvende kold flere gange om dagen i 20 eller 30 minutter ad gangen. Varme kan hjælpe slappe spændte muskler og lindre smerter.
 • Tempoet selv. Kampen smerter og betændelse kan forlade dig følelsen udmattet. Desuden kan nogle gigt medicin forårsage træthed. Nøglen er ikke at stoppe med at være aktiv helt, men at hvile, før du bliver for træt. Opdel motionerer eller arbejder aktiviteterne i korte segmenter. Finde tid til at slappe af flere gange i løbet af dagen.

Se også

Håndtering og støtte

Forberedelse til din udnævnelse. Magnetic resonance imaging (MRI).
Forberedelse til din udnævnelse. Magnetic resonance imaging (MRI).

Psoriasisgigt kan være særligt nedslående, fordi den følelsesmæssige smerte, psoriasis kan forårsage forværres af ledsmerter og, i nogle tilfælde, handicap.

Støtte fra venner og familie kan gøre en enorm forskel, når du står over for de fysiske og psykiske udfordringer psoriasisgigt. Bare at have nogen at snakke med kan give dig styrke. For nogle mennesker, kan støttegrupper tilbyde de samme fordele - det kan især være vigtigt, hvis du er bekymret for at belaste dine kære.

En rådgiver eller terapeut kan hjælpe dig med at udtænke mestringsstrategier til at reducere dit stressniveau. Kemikalierne din krop releases, når du er under stress kan undertrykke dit immunforsvar og forværre både psoriasis og psoriasisgigt.

Se også