Protonterapi

Definition

Proton terapi er en form for strålebehandling - en behandling, der bruger høj-energi stråler til at behandle tumorer.

Strålebehandling bruger røntgenstråler har længe været anvendt til behandling af kræft og noncancerous (benigne) svulster. Proton terapi er en nyere type strålebehandling, der bruger energi fra positivt ladede partikler kaldet protoner.

Protonterapi. Opgørelsen af ​​den bedste position for dig under behandlingen.
Protonterapi. Opgørelsen af ​​den bedste position for dig under behandlingen.

Proton terapi har vist lovende i behandling af flere typer af kræft. Forskning af proton terapi fortsætter, da lægerne forsøger at afgøre, hvem der kan have gavn af proton terapi behandling.

Proton terapi er ikke almindeligt tilgængelig i Europa.

Se også

Hvorfor det er gjort

Protonterapi bruges som en behandling for cancer og nogle noncancerous tumorer. Protonterapi kan anvendes som den eneste behandling for din tilstand. Eller den kan anvendes i forbindelse med andre behandlinger, såsom kirurgi og kemoterapi.

Proton terapi er undertiden anvendes til behandling af visse tilstande, såsom:

 • Hjernetumorer
 • Kræft hos børn
 • Kræft i spiserøret
 • Eye melanom
 • Hoved og hals kræft
 • Leverkræft
 • Lungekræft
 • Prostatakræft
 • Endetarmskræft
 • Tumorer påvirker rygsøjlen
 • Tumorer i bunden af ​​kraniet

Kliniske forsøg undersøger proton terapi som en behandling for andre kræftformer, såsom:

 • Anal cancer
 • Blærekræft
 • Brystkræft
 • Livmoderhalskræft
 • Lymfom
 • Bugspytkirtelkræft
 • Bløddelssarkom

Se også

Risici

Protonterapi kan give bivirkninger som kræftcellerne dø eller når energien fra protonstrålebundtet skader sundt væv.

Fordi lægerne bedre kan styre, hvor protonterapi frigiver sin højeste koncentration af energi, er protonterapi menes at være mindre skadelig for raske væv og har færre bivirkninger end traditionel strålebehandling. Ikke alle undersøgelser har vist, at dette, selv om.

Alligevel protonterapi gør frigive nogle af sin energi i sundt væv. Hvilke bivirkninger du oplever, vil afhænge af, hvilken del af din krop bliver behandlet og dosis af protonterapi du modtager.

Planlægning stien af ​​protonerne med billeddannende undersøgelser. Under protonterapi.
Planlægning stien af ​​protonerne med billeddannende undersøgelser. Under protonterapi.

Almindeligvis omfatter almindelige bivirkninger af proton terapi:

 • Træthed
 • Hårtab omkring den del af din krop bliver behandlet
 • Hud rødme omkring den del af din krop bliver behandlet
 • Ømhed omkring den del af din krop bliver behandlet

Se også

Hvordan du forbereder

Før du gennemgå proton terapi, dit sundhedspleje team guider dig gennem en planlægningsproces for at sikre, at protonstrålen når den præcise sted i din krop, hvor det er nødvendigt. Planlægning omfatter typisk:

 • Opgørelsen af den bedste position for dig under behandlingen. Under stråling simulation, arbejder din strålebehandling team til at finde en komfortabel stilling for dig under behandlingen. Det er bydende nødvendigt, at du lyver eller sidde stille under behandlingen, så at finde en behagelig stilling er afgørende. For at gøre dette, vil du blive placeret på et bord eller i en stol, der vil blive brugt i løbet af din behandling. Puder og begrænsninger anvendes til at placere dig i den rigtige måde, og til at hjælpe dig at holde stille. Dit strålebehandling hold vil markere det område af din krop, der skal modtage strålingen. Afhængig af din situation, kan du modtage midlertidig mærkning med en markør eller du kan modtage permanente tatoveringer.
 • Planlægning stien af protonerne med billeddannende undersøgelser. Dit strålebehandling hold kan have du gennemgår magnetisk resonans (MRI) eller edb-tomografi (CT) scanninger til at bestemme det område af din krop til at blive behandlet, og hvordan man bedst nå det med proton bjælker.

Overvej omkostningerne
Proton terapi er en nyere og dyrere form for strålebehandling. Ikke alle forsikringer dækker proton terapi. Når du overvejer dine behandlingsmuligheder, arbejde med din sygesikring udbyder til at forstå, hvilke omkostninger der er dækket af en forsikring, og hvilke omkostninger du vil blive forventes at betale.

Se også

Hvad du kan forvente

Under protonterapi
Du typisk gennemgå protonterapi fem dage om ugen i flere uger. Men i nogle tilfælde kan du gennemgå kun én eller kun et par behandlinger, afhængigt af din tilstand. Den egentlige proton terapi behandling kan tage kun et minut eller deromkring, men forvente at bruge omkring 20 minutter forbereder før hver behandling session.

For at forberede, vil du blive placeret på et bord eller i en stol. Puder og begrænsninger vil blive brugt til at holde din krop stadig. Så vil du gennemgå en imaging test, såsom en X-ray eller CT-scanning, for at sikre din krop er i samme præcise position før hver behandling.

Dit strålebehandling team vil derefter forlade rummet og gå til et område, hvor de kan overvåge dig. De kan stadig se og høre dig.

Hvad du oplever, afhænger af typen af ​​proton terapi maskine din behandling teamet bruger:

 • En proton terapi maskine, der roterer omkring dig. Hvis du gennemgår proton terapi med en maskine kaldet en gantry, vil du blive placeret på et bord, der er langsomt gled ind i den cirkulære åbning af maskinen. Maskinen roterer omkring dig til at dirigere protonstråler på præcise punkter på kroppen.
 • En proton terapi maskine, der ikke bevæger sig. Hvis du gennemgår proton terapi med en fast-beam maskine, stol eller bord, du placeret på vil flytte og proton terapi maskinen skal forblive stille. Bevægelsen af ​​din stol eller et bord under behandling fjernbetjenes via din strålebehandling team. Hvor ofte din stol eller et bord bevæger under behandlingen afhænger af din situation.

Du vil ikke være i stand til at føle den stråling under din proton terapi behandling.

Efter protonterapi
Når din behandling session er færdig, kan du gå om din dag. Du vil ikke være radioaktiv eller give off stråling.

Bivirkninger af stråling normalt udvikler sig over tid. Du kan opleve nogle bivirkninger i første omgang. Men efter flere behandlinger, du kan opleve træthed, som kan gøre det føles som din sædvanlige aktiviteter tage mere energi eller at du har lidt energi til dagligdags opgaver. Du kan også se en solskoldning-lignende rødme i det område, hvor protonstråler er rettet.

Se også

Resultater

Din læge kan anbefale periodiske billeddannende undersøgelser under og efter dit proton terapi for at afgøre, om din kræft reagerer på behandlingerne. Hvor ofte vil du gennemgå scanninger afhænger af din situation.

Se også