Prostata brachyterapi

Definition

Prostata brachyterapi (bremse-e-THER-uh-tisse) er en form for strålebehandling anvendes til behandling af prostatakræft. Prostata brachyterapi indebærer at placere med indhold stråling i prostata, tæt på kræftceller.

Prostata brachyterapi procedurer varierer baseret på den type stråling, du modtager. Midlertidig prostata brachyterapi indebærer at placere radioaktive ledninger i prostata i flere minutter, før ledningerne er fjernet. Permanent prostata brachyterapi indebærer placere radioaktive frø i prostatakirtlen permanent, hvor de langsomt frigiver stråling.

Målet med prostata brachyterapi er at placere stråling tæt på kræftceller, hvor strålingen kan dræbe kræftceller mens der forårsager mindre skader på sundt væv i nærheden. Prostata brachyterapi bivirkninger kan omfatte vandladningsbesvær og erektil dysfunktion.

Se også

Hvorfor det er gjort

Prostata brachyterapi er en form for strålebehandling anvendes til behandling af prostatacancer. Hvis du har tidlige fase prostatakræft, kan brachyterapi være den eneste anvendte behandling. For større prostatakræft brachyterapi, kan anvendes sammen med andre behandlinger, såsom ekstern strålebehandling eller hormonbehandling.

Prostata brachyterapi er generelt ikke anvendt af fremskreden prostatacancer, der har spredt sig til lymfeknuder eller fjerntliggende områder af kroppen.

Se også

Risici

Prostata brachyterapi årsager bivirkninger, herunder:

 • Svært ved at starte vandladning
 • Ofte føler et presserende behov for at tisse
 • Feeling en brændende fornemmelse ved vandladning
 • Blod i urinen
 • Behøver at tisse om natten
 • Ikke at kunne tømme blæren helt
 • Indsnævring af røret, der bærer urin fra blæren til ydersiden af ​​din krop (urinrøret)
 • Erektil dysfunktion
 • Blødning fra endetarmen
 • Blod i afføringen
 • Diarré

Læger bruger medicin for at reducere bivirkninger af behandlingen. Bivirkninger af prostata brachyterapi kan blive mindre mærkbar over tid.

Se også

Hvordan du forbereder

For at forberede prostata brachyterapi vil du:

 • Mødes med en stråling onkolog. En strålingsonkolog er en læge, der bruger stråling til behandling af kræft. Den stråling onkolog vil forklare de tilgængelige procedurer og de mulige risici. Sammen kan du beslutte, om prostata brachyterapi er den bedste behandling for dig.
 • Gennemgå scanninger til at planlægge behandlingen. Før du begynder behandlingen, vil du gennemgå billeddannelse scanninger af din prostata, såsom ultralyd, edb-tomografi (CT) og magnetisk resonans (MRI). Disse scanninger hjælpe din strålingsonkolog og andre medlemmer af den behandling, planlægningsgruppen bestemmer dosis og positionering af strålingen.

Se også

Hvad du kan forvente

Under prostata brachyterapi
Hvad du kan forvente under prostata brachyterapi afhænger af brachyterapi behandling du vil modtage.

 • Permanent prostata brachyterapi. Prostata brachyterapi, der forbliver i kroppen permanent kaldes lavdosis-brachyterapi eller frø implantater. Under denne procedure, kan du blive placeret under bedøvelse, så du ikke er klar i løbet af proceduren, og vil ikke føle smerte. En tryllestav-lignende instrument er indsat i din endetarm. Dette instrument skaber ultralyd billeder af din prostata. Billederne hjælpeguide en lang kanyle, der bruges til at placere mange frø-lignende radioaktive implantater i din prostata. Nålen er indsat gennem huden mellem din pungen og anus (mellemkødet) og ind i din prostata. Frøene, omkring størrelsen af ​​riskorn, vil give off stråling for et par måneder og vil forblive i kroppen permanent.

  Når frøene er placeret i din krop, vil du tilbringe noget tid i et opsving område, og derefter kan du gå hjem. De lave niveauer af stråling i frøene generelt ikke skadeligt for andre, men for en sikkerheds skyld, tæt kontakt med børn og gravide kvinder for en kort tid undgå. Din læge kan råde dig til at bruge kondom under sex.

 • Midlertidig prostata brachyterapi. Prostata brachyterapi med bestråling, der forbliver i kroppen i flere minutter ad gangen kaldes højdosis-rate (HDR) brachyterapi. Under HDR brachyterapi du vil være under bedøvelse, så du ikke er klar, og vil ikke føle smerte. Tynde rør er indsat gennem mellemkødet og ind i din prostata i præcise placeringer. Rørene er forbundet til en maskine, der føder ledninger indeholdende stråling i prostata. De radioaktive ledninger er efterladt på stedet i et bestemt tidsrum, typisk flere minutter. Derefter radioaktive ledninger er fjernet. Rørene er efterladt på stedet, og du kan tilbringe natten på hospitalet, og gentag proceduren den næste dag. De fleste mænd gennemgå et par behandlinger. Når behandlingerne er færdige, bliver rørene fjernes.

Efter indgrebet
Efter prostata brachyterapi kan du forvente nogle smerter og hævelse i mellemkødet hvor strålingen nåle blev indsat. Du kan finde lindring ved at placere en ispose over området eller tage acetaminophen (Tylenol, andre). Fortæl din læge, hvis disse foranstaltninger ikke kontrollere dine smerter.

Prostata brachyterapi. Mødes med en stråling onkolog.
Prostata brachyterapi. Mødes med en stråling onkolog.

Du kan genoptage normale aktiviteter, når du føler dig op til det. Undgå anstrengende aktivitet, såsom løb eller aktiviteter, der kan irritere mellemkødet, såsom ridning en cykel, indtil det område, hvor strålingen blev indsat er ikke længere bud.

Se også

Resultater

Efter prostata brachyterapi kan du gennemgå opfølgende blodprøver for at måle niveauet af prostata-specifikt antigen (PSA) i blodet. Disse tests kan give din læge en idé om, hvorvidt behandlingen har været en succes. Spørg din læge, når du kan forvente at vide, om dit prostatakræft reagerer på behandlingen.

Se også