Prednison og andre kortikosteroider

Afveje fordele og risici af kortikosteroider såsom prednison, når du vælger en medicin.

Kortikosteroid medicin - herunder cortison, hydrocortison og prednison - har et stort potentiale i behandlingen af ​​en række forhold, fra udslæt til lupus til astma. Men kortikosteroider også en risiko for bivirkninger. Arbejde med din læge, kan du tage skridt til at mindske disse medikamenter bivirkninger ', således at fordelene ved behandlingen opvejer risiciene.

Hvordan kortikosteroider virker?

Kortikosteroider efterligner virkningen af ​​hormoner kroppen producerer naturligt i dine binyrer, der sidder på toppen af ​​nyrerne. Når der er foreskrevet i doser, der overskrider kroppens sædvanlige niveau, kortikosteroider undertrykke inflammation. Dette kan reducere tegn og symptomer på inflammatoriske tilstande, såsom gigt og astma.

Kortikosteroider også undertrykke dit immunforsvar, som kan hjælpe med at kontrollere forhold, hvor dit immunsystem fejlagtigt angriber sine egne væv.

Hvordan kortikosteroider brugt?

Kortikosteroid medicin bruges til behandling af leddegigt, lupus, astma, allergier og mange andre forhold. De også behandle sygdomme såsom Addisons sygdom, hvor binyrerne ikke producerer nok steroider, og hjælpe med at forhindre organafstødning hos transplanterede patienter.

Du kan tage kortikosteroider:

 • Ved munden. Tabletter, kapsler eller sirupper hjælpe med at behandle inflammation og smerte forbundet med visse kroniske tilstande, såsom rheumatoid arthritis og lupus.
 • Af inhalator og intranasal spray. Disse formularer hjælpe med at kontrollere inflammation i forbindelse med astma og nasal allergi.
 • Topisk. Cremer og salver kan hjælpe helbrede mange hudsygdomme.
 • Ved injektion. Denne form bruges til at behandle sådanne tegn og symptomer som smerter og betændelse i tendinitis.

Hvilke bivirkninger kan kortikosteroider forårsage?

Ligesom al medicin, bære kortikosteroider en risiko for bivirkninger. Nogle bivirkninger kan forårsage alvorlige sundhedsproblemer. Når du ved, hvad bivirkninger er muligt, kan du tage skridt til at kontrollere deres indvirkning på dit helbred.

Bivirkninger af orale kortikosteroider
Fordi orale kortikosteroider påvirker hele din krop i stedet for bare et bestemt område, er denne form er den mest sandsynlige til at forårsage betydelige bivirkninger. Bivirkninger afhænger af dosis af medicin, du modtager, og kan omfatte:

 • Forhøjet tryk i øjet (glaukom)
 • Væskeophobning, der forårsager hævelser i dine underben
 • Forhøjet blodtryk
 • Humørsvingninger
 • Vægtøgning, med fedtdepoter i maven, ansigt og bagsiden af ​​din hals

Når du tager orale kortikosteroider længere sigt, kan du opleve:

 • Uklarhed af linsen i et eller begge øjne (grå stær)
 • Højt blodsukker, hvilket kan udløse eller forværre diabetes
 • Øget risiko for infektioner
 • Udtynding knogler (osteoporose) og knoglebrud
 • Undertrykt binyrerne hormon produktion
 • Tynd hud, let beskadiges og langsommere sårheling

Bivirkninger af inhalerede kortikosteroider
Når du bruger inhalerede kortikosteroider, kan nogle af lægemidlet deponere i din mund og hals i stedet for at gøre det til dine lunger. Dette kan forårsage:

 • Svampeinfektion i munden (trøske)
 • Hæshed
Prednison og andre kortikosteroider. Af inhalatoren og intranasal spray.
Prednison og andre kortikosteroider. Af inhalatoren og intranasal spray.

Hvis du gurgle og skylle munden med vand - ikke sluge - efter hvert sug på din kortikosteroid inhalator, kan du være i stand til at undgå mund og hals irritation. Selv om nogle forskere har spekuleret på, at inhaleret kortikosteroid medicin lave vækstrater i børn, der bruger dem til astma, undersøgelser viser, at de ikke påvirker børns endelige voksenhøjde.

Bivirkninger af topikale kortikosteroider
Topikale kortikosteroider kan føre til tynd hud, rød hud læsioner og akne.

Bivirkninger af injicerede kortikosteroider
Injicerede kortikosteroider kan give bivirkninger nær injektionsstedet. Bivirkninger kan omfatte smerte, infektion, krympning af blødt væv og tab af farve i huden. Læger normalt begrænse kortikosteroid injektioner til højst tre eller fire om året, afhængigt af din specifikke situation.

Reducere din risiko for bivirkninger af kortikosteroid

For at få mest gavn af kortikosteroid medicin med det mindste beløb af risiko:

 • Prøv lavere doser eller intermitterende dosering. Nyere former for kortikosteroider kommer i forskellige styrker og længder af handling. Spørg din læge om at bruge lavdosis, kortvarige medicin eller tager kortikosteroider hver anden dag i stedet for dagligt.
 • Skift til nonoral former for kortikosteroider. Inhalerede kortikosteroider mod astma, for eksempel, når lungeoverfladerne direkte, hvilket reducerer resten af din krop er udsat for dem, og som fører til færre bivirkninger.
 • Træffe sunde valg under behandlingen. Når du er på kortikosteroid medicin i en længere periode, så tal med din læge om måder at minimere bivirkninger. Du kan være nødt til at reducere antallet af kalorier du spiser eller øge din fysiske aktivitet for at undgå vægtøgning. Motion kan hjælpe med at reducere muskelsvaghed og knogleskørhed risici. Og tager calcium og D-vitamintilskud og receptpligtig knogle-bygning medicin kan minimere knogle udtynding som følge af kortikosteroider.
 • Vær forsigtig, når afbryde behandlingen. Hvis du tager orale kortikosteroider i længere perioder, kan dine binyrer producerer mindre af deres naturlige steroid hormoner. For at give din binyrerne tid til at komme denne funktion, kan din læge nedsætte din dosis gradvist. Hvis doseringen reduceres for hurtigt, kan du opleve træthed, body ømhed og svimmelhed.

Afveje risici og fordele af kortikosteroider

Selv om de kan forårsage en række bivirkninger, kan kortikosteroider også lindre inflammation, smerte og ubehag af mange forskellige sygdomme og tilstande. Hvis du arbejder med din læge til at foretage valg, der minimerer bivirkninger, kan du opnå betydelige fordele med en reduceret risiko for sådanne problemer.

Se også