Prævention

Forsinke din menstruation med p-piller

Hvis du tager p-piller, kan du ikke behøver at have en månedlig periode. Find ud af, hvordan du bruger p-piller for at få mere kontrol over din cyklus.

Er du interesseret i at have færre perioder? Det er muligt med p-piller. Find ud af hvordan og få svar på almindelige spørgsmål om at bruge p-piller for at forsinke eller forhindre perioder.

Hvordan fungerer det?

Traditionelle p-piller er designet til at efterligne en naturlig menstruationscyklus. En traditionel pille pakke indeholder 28 piller, men kun 21 er aktive - med hormoner til at undertrykke din fertilitet. De øvrige syv piller er inaktive. Den blødning, der opstår i løbet af den uge, du tager de inaktive piller er blødning, som ligner en periode. Dette er din krops reaktion på at stoppe de hormoner. Hvis du springer de inaktive piller og starte en ny pakke af aktive piller med det samme, vil du ikke have denne tilbagetrækning blødning.

Den blødning, der opstår, mens du tager de inaktive piller er ikke det samme som en almindelig periode. Det er heller ikke blødningen nødvendigt for sundheden. Det er gode nyheder, hvis du tager p-piller og vil have mere kontrol over din menstruationscyklus, enten for personlige eller medicinske årsager.

Hvad er fordelene ved at forsinke din menstruation?

Udsættelse din menstruation kan behandle eller forebygge forskellige menstruation symptomer. Det kunne være værd at overveje, hvis du har:

 • En fysisk eller psykisk handicap, som gør det vanskeligt at bruge hygiejnebind eller tamponer
 • En betingelse forværret af menstruation, såsom endometriose, anæmi, astma, migræne eller epilepsi
 • Brystspænding, oppustethed eller humørsvingninger i de syv til 10 dage før din menstruation
 • Hovedpine eller andre menstruationscyklus symptomer i løbet af ugen du tager inaktive piller
 • Kraftig, langvarig, hyppige eller smertefulde perioder

Desuden er menstruationsblødning undertiden blot ubelejligt. Du ønsker måske at udskyde din menstruation til efter en vigtig eksamen, atletisk begivenhed, ferie eller særlig lejlighed, såsom dit bryllup eller bryllupsrejse. Udsættelse din menstruation kan også hjælpe dig med at spare penge, da man kan bruge færre hygiejne produkter eller smertestillende midler.

Er det sikkert for alle kvinder at forsinke menstruation?

Hvis din læge siger det er OK for dig at tage p-piller, er det nok sikkert at bruge dem til at udskyde din menstruation. Ikke alle læger synes det er en god ide at udskyde menstruation, dog. Selv dem, der støtter mulighed kan ikke nævne det, medmindre du bringer emnet op. Hvis du ønsker at prøve at forsinke din menstruation, kan du nødt til at tage føringen. Spørg din læge hvilken løsning kan arbejde for dig.

Hvad er ulemper forsinke din menstruation?

Gennembrud blødning - blødning eller pletblødning mellem menstruationerne - er almindeligt, når du bruger p-piller for at forsinke eller forhindre perioder, især i de første par måneder. Gennembrud blødning typisk falder med tiden, men som din krop tilpasser sig den nye regime.

Prævention. Hold tage pillerne som anvist.
Prævention. Hold tage pillerne som anvist.

En anden ulempe ved rutinemæssigt at forsinke din menstruation er, at det kan være sværere at fortælle, hvis du er gravid. Hvis du har morgenkvalme, brystspænding eller usædvanlig træthed, tage en hjemme graviditetstest eller kontakte din læge.

Se også

Forsinke din menstruation med p-piller

Hvad kan der gøres ved gennembrudsblødning?

Gennembrud blødning normalt aftager med tiden, men der er nogle ting, du kan gøre i mellemtiden:

 • Ophold på tidsplanen. Mangler en pille gør gennembrud blødning mere sandsynligt.
 • Hold tage pillerne som anvist. Gennembrud blødning er ikke et tegn på, at pillen ikke fungerer. Hvis du stopper med at tage det, risikerer du uplanlagt graviditet.
 • Spor gennembrud blødning i en kalender eller dagbog. Typisk omhyggelig sporing tilbyder beroligelse, at gennembrud blødning er faldende.
 • Spørg din læge om at tage en kort pille-fri pause. Hvis du har taget aktive piller i mindst 21 dage, kan lægen foreslå stop for tre dage til at tillade blødning, der ligner en periode og derefter at tage pillerne igen for mindst 21 dage.
 • Hvis du ryger, så spørg din læge til at hjælpe dig med at holde op. Kvinder, der ryger, er mere tilbøjelige til at opleve gennembrudsblødning end kvinder, der ikke ryger.

Hvis disse forslag ikke hjælper, eller gennembrud blødning bliver tung eller varer mere end syv dage i træk, skal du kontakte din læge.

Er nogen piller specielt designet til at forlænge tiden mellem perioder?

Ja. Disse betegnes som kontinuerlige eller udvidet cycle-piller. Følgende er i øjeblikket tilgængelig i USA:

 • . Seasonale, Jolessa og quasense Med dette regime, tager dig aktive piller uafbrudt i 84 dage - eller 12 uger - efterfulgt af en uges inaktive piller. Din menstruation sker i uge 13, ca en gang hver tredje måned.
 • . Seasonique og camrese Med dette regime, tager dig aktive piller i 84 dage - eller 12 uger - efterfulgt af en uges piller indeholder en meget lav dosis af østrogen. Din menstruation sker i uge 13, ca en gang hver tredje måned. Tager lavdosis østrogen piller i stedet for inaktive piller hjælper med at reducere blødning, oppustethed og andre bivirkninger undertiden forbundet med et hormon-fri interval.
 • Lybrel. Denne pille indeholder lave doser af både progesteron og østrogen og er designet til at blive taget kontinuerligt i et år. Der er ingen pauser for hormon-fri intervaller, hvilket betyder, at ingen perioder.

Kan du forsinke din menstruation med traditionelle p-piller?

Det er muligt at forsinke eller forhindre din menstruation med kontinuerlig brug af enhver fødsel-piller. Det betyder, at springe placebo piller og starte med det samme på en ny pakke. Det virker bedst med monofasiske piller, som har den samme mængde hormoner i enhver pille.

Din læge kan anbefale en tidsplan som den følgende:

 • Tag aktive piller 6 uger i træk. Du skal bruge to pille pakker. Tag de aktive piller fra den første pakke, kasseres de resterende inaktive piller, og derefter tage de aktive piller fra den anden pakke. Du må ikke tage en pause mellem pakkerne.
 • Tag de inaktive piller fra den anden pakke. Når du har taget de aktive piller fra den anden pakke, vil du have taget seks uger aktive piller. Tag inaktive piller fra den anden pakke i uge syv. Det er, når du vil have din menstruation. For at reducere abstinenssymptomer og uplanlagt blødning, kan din læge foreslå at tage inaktive piller for kun tre eller fire dage i stedet for de fulde syv dage.

Hvis du ikke har uforudsigelige blødning eller andre væsentlige bivirkninger, kan din læge foreslå du tager de aktive piller kontinuerligt i ni uger i den næste cyklus og 12 uger i cyklussen efter denne.

Er det bedre at udskyde din menstruation med 28-dages-piller eller med kontinuerlig eller udvidet cyklus piller?

Valget af p-piller er op til dig og din læge. Husk, at du kan reducere abstinenssymptomer og uplanlagte blødning ved at tage inaktive piller for kun tre eller fire dage i stedet for de fulde syv dage eller ved at erstatte inaktive piller med lav-dosis østrogen piller.

Se også