Prævention

Prævention muligheder: Ting at overveje

Dine prævention muligheder kan omfatte piller, barriere metoder eller naturlig familieplanlægning. Find ud af hvordan du vælger den form for prævention, der er rigtige for dig.

Hvis du overvejer at bruge prævention (prævention), har du forskellige muligheder. For at hjælpe vælge den rigtige metode for prævention for dig og din partner, kan du overveje følgende spørgsmål.

Hvilken prævention muligheder er tilgængelige?

Prævention muligheder kan omfatte:

  • Barriere metoder. Eksempler inkluderer mandlige og kvindelige kondomer samt mellemgulvet, livmoderhalskræft hætte og svangerskabsforebyggende svamp.
  • Hormonelle metoder. Eksempler inkluderer p-piller, samt vaginal ring (NuvaRing), svangerskabsforebyggende implantat (Implanon), svangerskabsforebyggende injektion (Depo-Provera) samt svangerskabsforebyggende plaster (Ortho Evra).
  • Intrauterin enheder (iuds). Eksempler inkluderer kobber IUD (ParaGard) og hormonelle spiral (Mirena).
  • Sterilisation. Eksempler omfatter aflukning af æggelederne, Essure eller Adiana for kvinder, og vasektomi for mænd.
  • Naturlig familieplanlægning. Eksempler inkluderer rytmen, basal kropstemperatur og cervikal slim metoder.

Det er også vigtigt at være opmærksom på nødprævention - såsom fortrydelsespillen (Plan B One-Step, Næste valg eller Ella) - som kan bruges til at forhindre graviditet efter ubeskyttet sex.

Hvordan de forskellige prævention muligheder virker?

Forskellige typer af prævention arbejde på forskellige måder. Præventionsmetoder kan:

  • Forhindre sædcellerne i at nå ægget
  • Inaktivere eller ødelægge sæd
  • Forhindre et æg frigøres hver måned
  • Alter foring af livmoderen, så et befrugtet æg ikke tillægger det
  • Thicken cervikal slim, så sædcellerne ikke kan nemt passere igennem det

Hvad er metodens effektivitet?

For at være effektiv må enhver form for prævention anvendes konsekvent og korrekt. Antikonceptionsmidler, der kræver lidt indsats fra din side, såsom IUDs, svangerskabsforebyggende implantater og sterilisering er forbundet med lavere graviditet satser. I modsætning hertil er metoder, der kræver overvågning fertilitet eller periodisk afholdenhed forbundet med højere graviditet satser. Den nederste linje er, at den rigtige metode er den, du er komfortabel med og villig og i stand til at bruge.

Er det reversibel?

Den prævention, du vælger, afhænger af din reproduktive mål. Hvis du planlægger graviditet i den nærmeste fremtid, kan du ønsker en metode, der er let stoppet eller hurtigt reversibel, såsom et oralt præventionsmiddel eller en barriere metode. Hvis du gerne vil blive gravid - men ikke i den nærmeste fremtid - kan du overveje en IUD. En spiral har en hurtig tilbagevenden til fertilitet, men det er dyrt, hvis du vil bruge det kun for en kort periode. Hvis du er sikker på, at du ikke nogensinde vil have børn, kan du foretrækker en permanent metode, såsom sterilisation. Du kan opleve, at forskellige svangerskabsforebyggende muligheder arbejde for dig på forskellige stadier af livet.

Er det foreneligt med din religiøse overbevisning eller kulturelle praksisser?

Nogle former for prævention betragtes som en overtrædelse af visse religiøse love eller kulturelle traditioner. Afveje risici og fordele ved en præventionsform mod dine personlige overbevisninger.

Se også

Prævention muligheder: Ting at overveje

Er det praktisk og billig?

For nogle mennesker, tyder bekvemmelighed brugervenlighed, ingen generende bivirkninger eller ingen forstyrrelse af den seksuelle oplevelse. For andre betyder bekvemmelighed ingen recept er nødvendig. Når du vælger en præventionsmetode, overveje, hvor villig du er til at planlægge eller om nødvendigt, holde sig til en stiv tidsplan. Det er vigtigt at vælge en type prævention, der passer til din livsstil.

Prævention. Spiraler (IUD).
Prævention. Spiraler (IUD).

Nogle præventionsmetoder er billige, mens andre er dyrere. Spørg dit forsikringsselskab udbyder om dækning og derefter overveje regning, som du foretager en beslutning.

Hvad er bivirkninger?

Overvej din tolerance for de mulige bivirkninger forbundet med en bestemt præventionsform. Nogle metoder, især dem, der indeholder østrogen eller progesteron, udgør flere bivirkninger - nogle potentielt alvorlige - end at gøre andre, såsom barriere metoder og naturlige metoder til familieplanlægning. Tal med din læge om din sygehistorie, og hvordan det kan påvirke dit valg af prævention.

Er det beskytte mod seksuelt overførte infektioner?

Mandlige og kvindelige kondomer er de eneste metoder til prævention, der tilbyder pålidelig beskyttelse mod seksuelt overførte infektioner. Medmindre du er i et gensidigt monogamt forhold, og er blevet testet for seksuelt overførte infektioner, bruge en ny kondom hver gang du har sex i tillæg til enhver anden præventionsform, du bruger.

Er det tilbyde andre fordele?

Ud over at forebygge graviditet, give nogle piller fordele såsom mere forudsigelige, lettere menstruationscyklus, en nedsat risiko for seksuelt overførte infektioner eller en reduktion i risikoen for visse kræftformer. Hvis disse fordele er vigtige for dig, kan de påvirke dit valg af prævention mulighed.

Er det acceptabelt at din sexpartner?

Din partner kan have prævention præferencer, der ligner eller er forskellig fra din egen. Diskuter prævention muligheder med din partner til at hjælpe med at bestemme hvilken metode der er acceptabel for jer begge.

Hvad er den nederste linje?

Når du vælger en præventionsform, mange faktorer spiller ind, herunder din alder, helbred, følelsesmæssig modenhed, civilstand og religiøse overbevisninger. Kendskab til dine muligheder er en del af beslutningsprocessen - men en ærlig vurdering af dig selv, din partner og dit forhold er lige så vigtig. Ideelt set vil du og din partner drøfte mulighederne og nå et gensidigt fordelagtigt beslutning.

Se også