Positron emission tomografi (PET) scanning

Definition

En positron emission tomografi (PET) scanning er en billeddannelse test, der kan hjælpe med at afsløre, hvordan dine væv og organer fungerer. En lille mængde af radioaktivt materiale er nødvendig for at vise denne aktivitet.

Den nøjagtige type radioaktivt materiale og dets levering metode afhænger af, hvilken organ eller væv bliver undersøgt af PET-scanning. Det radioaktive materiale kan injiceres i en vene, indåndes eller sluges.

Mere radioaktivt materiale ophobes i områder, der har højere niveauer af kemisk aktivitet. Dette er ofte svarer til områder af sygdom og viser sig som lysere pletter på PET-scanning. En PET-scanning er nyttig ved vurdering en række betingelser - bl.a. neurologiske problemer, hjertesygdomme og kræft.

Hvorfor det er gjort

En PET-scanning er en effektiv måde at undersøge den kemiske aktivitet i visse dele af din krop, som kan hjælpe med at registrere abnormiteter i disse områder. PET scanninger anvendes oftest i mennesker, der har kræft, hjertesygdom eller hjernesygdomme.

Kræft
Kræftceller vise sig som lysere pletter på PET scanninger, fordi de har en højere stofskifte sats end at gøre normale celler. PET scanninger kan være nyttig til at bestemme:

 • Omfanget eller spredning af visse kræftformer
 • Hvor godt kræften reagerer på behandlingen
 • Hvis kræften er vendt tilbage

PET scanninger skal fortolkes nøje, fordi noncancerous tilstande kan ligne kræft, og mange former for kræft vises ikke på PET scanninger. De typer af kræft størst sandsynlighed for at dukke op på PET-scanninger kan nævnes:

 • Brain
 • Breast
 • Cervikal
 • Colon
 • Esophageal
 • Lung
 • Lymfom
 • Melanom
 • Pancreas
 • Thyreoidea

Hjertesygdom
Læger bruger PET-skanning til påvisning områder af nedsat blodgennemstrømning i hjertet. Dette kan hjælpe med at vise, hvilke områder af hjertet kan drage fordel af ballonudvidelse eller koronar arterie bypass operation.

Hjernesygdomme
En PET-scanning kan vise, hvilke områder af hjernen har mest aktivitet under forskellige opgaver. Denne teknologi kan også evaluere specifikke hjerne abnormiteter, såsom:

 • Tumorer
 • Hukommelsesforstyrrelser
 • Anfald

Risici

Selv et radioaktivt stof anvendes under en PET-scanning, mængden af ​​stråling, som du er udsat for, er for lav til at påvirke den normale processer i din krop.

Dog kan dette radioaktive materiale skade fosteret af en gravid kvinde. Du og din læge kan diskutere risiko for fosteret eller barn versus ræsonnement og fordelen ved at have en PET-scanning udføres.

Hvordan du forbereder

En PET-scanning er normalt gøres på en ambulant basis. Din læge vil give dig detaljerede instruktioner om, hvordan til at forberede din scanning. Før de undergik scanningen, skal du sørge for at fortælle din læge om eventuelle receptpligtige og over-the-counter medicin du tager, samt eventuelle vitaminer og naturlægemidler kosttilskud. Hvis du tager visse former for medicin eller har visse sygdomme, såsom diabetes, vil du modtage specifikke instruktioner, før scanningen.

En generel regel er at ikke spise noget i flere timer, før scanningen. Bær behageligt tøj til din udnævnelse. Du kan blive bedt om at skifte til et hospital kjole til testen. Hvis et område af din krop i nærheden af ​​din blære skal undersøges, kan en blød slange (kateter) indsættes i urinrøret for at holde urinen drænet fra din blære under scanningen.

Hvis du er gravid eller tror du kan være gravid, skal du fortælle din læge, før de undergik en PET-scanning. Den radioaktive stof, der anvendes under denne procedure kan udsætte fosteret for stråling.

Hvad du kan forvente

Positron emission tomografi (PET) scanning. Kræft.
Positron emission tomografi (PET) scanning. Kræft.

PET-skanneren er en stor maskine, der ser lidt ligesom en kæmpe donut stående oprejst, svarende til et edb-tomografi (CT) maskine.

Under testen
Afhængig af orgel bliver undersøgt, kan du inhalerer eller sluge det radioaktive stof eller modtage den intravenøst. Hvis stoffet injiceres intravenøst, kan du kortvarigt føle en kold fornemmelse bevæger sig op din arm.

Du skal vente 30 til 60 minutter til det radioaktive stof, der skal absorberes af organ eller væv, som skal afbildes. Efter den angivne tid er gået, vil du ligge på en smal tabel, der glider ind i den PET scannerens åbning. Selve testen er smertefri, men du skal ligge meget stille, eller billederne vil blive sløret. Det tager omkring 30 minutter at gennemføre testen, i hvilket tidsrum du vil høre summende og klikke lyde.

Hvis du er klaustrofobisk, kan du føle en vis angst, mens placeret i scanneren. Vær sikker på at fortælle sygeplejerske eller tekniker om nogen ubehag. Medicin kan hjælpe dig med at føle sig mere afslappet.

Efter testen
Generelt er der ingen begrænsninger på din daglige rutine efter testen. Men drikke masser af væske for at hjælpe flush det radioaktive stof fra kroppen.

Resultater

Forskellige farver eller grader af lysstyrke på billeder fra en PET-scanning repræsenterer forskellige niveauer af væv og organer funktion. En radiolog med særlig uddannelse i at læse PET-scanninger fortolker billederne.

Billeder fra andre tests, såsom dem fra nyere edb-tomografi (CT) eller magnetisk resonans imaging (MRI), kan sammenlignes eller endda kombineret med de af dine PET-scanning. Nogle hospitaler har en maskine, der kan tage en PET-scanning og en CT-scanning på samme tid. De resulterende billeder ofte give større klarhed.