Pårørende

Alzheimers: hvordan man kan hjælpe en omsorgsperson

Alzheimers pleje er en rund-the-clock job. Når du tilbyder at hjælpe en Alzheimers pårørende, være specifik - og forsigtigt vedholdende.

Alzheimers pårørende har brug for al den støtte, de kan få. Hvis du kender nogen, der har omsorg for en elsket en, der har Alzheimers sygdom, her er hvordan man kan hjælpe.

Vær specifik

Pårørende. Alzheimers: hvordan man kan hjælpe en omsorgsperson.
Pårørende. Alzheimers: hvordan man kan hjælpe en omsorgsperson.

Når en du holder går igennem en vanskelig tid, du kan sige, "Lad mig vide, hvordan jeg kan hjælpe." Det er en flot gestus, men sådanne tilbud kan være svært at acceptere - primært fordi de ikke er specifikke. I stedet gør konkrete tilbud om hjælp.

For eksempel:

  • "Jeg har tænkt mig til købmanden. Hvad kan jeg samle op for dig?"
  • "Jeg har fået et par timer fri i morgen eftermiddag. Må jeg sidde i for dig, mens du kører et par ærinder eller tage noget tid for dig selv?"
  • "Jeg fordoblede min farsbrød opskrift, så jeg kunne dele det med dig. Jeg bragte nok til at vare dig for flere måltider."
  • "Har du brug for nogle Tøjvask gjort? Jeg kan samle det op i dag, og bringe den tilbage rent i morgen."
  • "Har din værftet skal klippes? Ville jeg være glad for at tage sig af det denne weekend."

Nogle gange sender et kort eller foretage et telefonopkald for at tjekke ind på en omsorgsperson betyder meget. E-mails og SMS-beskeder virker, også - men ofte personlige besøg er endnu bedre. Kontakt med omverdenen kan hjælpe med at hæve en omsorgsperson humør.

Se også

Alzheimers: hvordan man kan hjælpe en omsorgsperson

Genkende tegn på pårørende stress

Husk på, at nogle pårørende har svært ved at acceptere hjælp, fejlagtigt tro, at de skal gøre alt selv. Denne indstilling kan være skadeligt ikke kun for plejeren, men også til den person, der har Alzheimers. Pårørende stress kan føre til irritabilitet, vrede, udmattelse, social tilbagetrækning, angst, depression og andre problemer.

Hvis dine tilbud om hjælp ikke accepteres, forsigtigt vedholdende. Mind plejeren, at han eller hun ikke behøver at gøre det alene - og den bedste måde at tage sig af en anden er først at tage vare på dig selv.

Se også