Pårørende

Alzheimers: tips til effektiv kommunikation

Alzheimers sygdom rummer mange udfordringer, og kommunikation er en stor en. Prøv disse tips til at lette frustration og forbedre kommunikationen.

Når du forsøger at kommunikere med en elsket en lever med Alzheimers sygdom, kan du føler at du har droppet gennem kaninhullet ind Alices eventyrland.

Fordi Alzheimers sygdom langsomt udhuler verbale kommunikationsevner, kan din elskede ens ord og udtryk gør lidt eller ingen mening for dig. Til gengæld kan din elskede har problemer decifrere dine ord. De resulterende misforståelser kan fray tempers rundt, hvilket gør kommunikation endnu vanskeligere. Her er hjælp til at lempe den frustration.

Hvad kan du forvente

Alzheimers skader veje i hjernen, hvilket gør det svært at finde de rigtige ord og til at forstå, hvad andre siger. Din elskede kan fejlagtigt erstatte et ord for en anden, eller opfinde en helt ny ord til at beskrive en velkendt objekt. Han eller hun kan sidde fast i en rille - som en springe rekord - og gentag det samme ord eller et spørgsmål igen og igen.

Pårørende. Alzheimers: tips til effektiv kommunikation.
Pårørende. Alzheimers: tips til effektiv kommunikation.

En person, der bor med Alzheimers kan også:

 • Miste hans eller hendes Tankegang
 • Kæmper for at organisere ord logisk
 • Brug for mere tid til at forstå, hvad du siger
 • Curse eller bruge stødende sprog

Se også

Alzheimers: tips til effektiv kommunikation

Hvad du kan gøre for at hjælpe

Trods udfordringerne, kan du kommunikere effektivt med en elsket en, der har Alzheimers. Overvej disse tips:

 • Tale tydeligt. Præsenter dig selv. Tal i en klar, ligefrem måde.
 • Vis respekt. Undgå sekundær baby-snak og diminutive sætninger, såsom "god pige". Må ikke antage, at din elskede kan ikke forstå dig, og ikke taler om din elskede, som om han eller hun ikke var der.
 • Ophold til stede. Bevar øjenkontakt, og bo tæt på din elskede, så han eller hun vil vide, at du lytter og forsøger at forstå.
 • Undgå distraktioner Kommunikation kan være svært -. Hvis ikke umuligt - på baggrund af konkurrerende seværdigheder og lyde.
 • Keep it simple. Brug korte sætninger og almindelige ord. Efterhånden som sygdommen skrider frem, ja-nej spørgsmål kan fungere bedst, og kun ét spørgsmål ad gangen er bedst. Nedbryd anmodninger i enkelte trin.
 • Må ikke afbryde. Det kan tage længere tid end du forventer til din elskede til at behandle og reagere. Undgå at kritisere, galop og korrigere.
 • Brug visuelle tip. Sommetider fagter eller andre visuelle køer fremme en bedre forståelse end ord alene. Snarere end blot at spørge, hvis din elskede man nødt til at bruge toilettet, for eksempel, ham tage eller hende på toilettet, og peger på det.
 • Må ikke argumentere. Din elskede argumentation og dømmekraft vil falde over tid. At skåne vrede og ophidselse, ikke argumentere med din elskede.
 • Bevar roen. Selv når du er frustreret, holde din stemme blid. Dine nonverbale signaler, herunder tonen i din stemme, kan du sende et klarere budskab end hvad du rent faktisk siger.

Kommunikation med din elskede kan være udfordrende, især som sygdommen skrider frem. Husk dog, er din elskede ikke handler på denne måde på formålet. Du må ikke tage det personligt. Brug tålmodighed og forståelse for at hjælpe din elskede føle sig trygge og sikre.

Se også