Osteoporose

Osteoporose behandling: medicin kan hjælpe

Osteoporose behandling kan indebære medicin sammen med livsstilsændring. En specialist besvarer nogle af de mest almindelige spørgsmål om osteoporose behandling.

Hvis du undergår osteoporose behandling, du tager et skridt i den rigtige retning for din knogle sundhed. Men du har måske mange spørgsmål om dit terapi. Er den medicin, du tager det bedste for dig? Hvor længe vil du nødt til at tage det? Hvorfor din læge anbefale, at du tager en ugentlig pille, når din ven tager en pille kun en gang om måneden?

Kurt Kennel, MD, en specialist i endokrinologi på universitetet i Rochester, Minn, besvarer almindelige spørgsmål om osteoporose behandling af kvinder og beskriver, hvordan osteoporose medikamenter arbejde.

Hvilken medicin er almindeligt anvendt til behandling af osteoporose?

Bisfosfonater er de mest almindelige medicin ordineret til behandling af osteoporose. Heriblandt:

 • Alendronat (Fosamax)
 • Risedronat (Optinate, Atelvia)
 • Ibandronate (Boniva)
 • Zoledronsyre (Reclast, Zometa)

Hormoner, såsom østrogen, og nogle hormon-lignende medicin er godkendt til forebyggelse og behandling af osteoporose, såsom raloxifen (Evista), spiller også en rolle i behandling af osteoporose. Men færre kvinder bruger østrogenerstatningsterapi nu, fordi det kan øge risikoen for hjerteanfald og visse former for kræft.

Hvordan bisfosfonater virker?

Bisphosphonater bremse knoglenedbrydning processen. Sunde knogler er i en tilstand af konstant nedbrydning og genopbygning. Efterhånden som du bliver ældre, og især efter overgangsalderen, når din østrogen niveau falder, knoglenedbrydning processen accelererer. Når bone ombygning undlader at holde trit, knoglerne forværres og blive svagere. Bisfosfonater dybest set sætte en bremse på det. Disse stoffer effektivt bevare eller opretholde knogletæthed i overgangsalderen - og mindske risikoen for at bryde en knogle som følge af osteoporose.

Hvordan kan du vide, hvis du tager den rigtige medicin?

Narkotika i bisfosfonater klassen er mere ens end de er forskellige. Nogle undersøgelser viser forskelle i styrke eller effektivitet at bevare knogletæthed, men de er alle stadig effektive lægemidler. Alle bisphosphonater har vist sig at reducere risikoen for et brud. Beslutningen om at tage en medicin over en anden ofte er baseret på:

 • Preference
 • Convenience
 • Overholdelse af doseringsskema

Din læge kan anbefale en månedlig dosis af medicin, hvis det kommer til at blive bedre tolereret eller bedre accepteret. Men hvis du er den type person, der måske glemmer at tage din medicin hver måned, kan du gøre det bedre at tage det en gang om ugen.

Hvad er almindelige bivirkninger af bisfosfonat piller?

De væsentligste bivirkninger af bisfosfonat piller er:

 • Maveproblemer
 • Halsbrand

For at lette disse potentielle bivirkninger, tage medicin på tom mave med et højt glas vand. Og ikke ligge ned eller bøje i 30 til 60 minutter for at undgå medicinen vaske tilbage op i spiserøret. De fleste kvinder, der følger disse tips ikke oplever disse bivirkninger. Men det er muligt for en uheldig få, der tager medicinen korrekt at stadig have dårlig mave eller halsbrand.

Se også

Osteoporose behandling: medicin kan hjælpe

Er der en fordel for et injiceret bisphosphonat versus en daglig eller månedlig oral regime?

Bisfosfonat piller ikke absorberer meget godt i maven, hvilket er hvorfor du skal tage dem på en tom mave, og ikke spise i mindst 30 minutter. Men bisfosfonater kan også give maveproblemer. For at undgå denne bivirkning, nogle kvinder kan:

 • Spiser for hurtigt efter at have taget p-piller
 • Tage mindre end den fuldt ordineret mængde medicin
 • Stop med at tage pillerne helt

To infusion medicin - dem, der er sprøjtes direkte ind i en blodåre - er blevet godkendt til behandling af osteoporose:

 • Ibandronate (Boniva) infunderes gang hver tredje måned
 • Zoledronsyre (Reclast, Zometa) infunderes en gang om året

Injicerede former af bisfosfonater ikke give maveproblemer. Og det kan være lettere for nogle kvinder at planlægge en kvartalsvis eller årligt injektion end at huske at tage en ugentlig eller månedlig pille.

Kan bisfosfonater skade dine knogler?

Langsigtet bisphosphonatterapi har været knyttet til et sjældent problem, hvor de øvre lårben revner, men ikke normalt bryde fuldstændigt. Denne skade, kendt som atypiske femurfraktur, kan forårsage smerte i låret eller lysken, der begynder subtilt, og kan gradvis forværres. Det kan undertiden udvikle sig i begge ben på en gang.

Bisfosfonater har også potentiale til at påvirke kæbebenet. Osteonekrose af kæben er en sjælden tilstand, hvor en del af kæbeben dør og forringes. Dette sker primært i mennesker, der tager meget store doser af medicin ved vene (intravenøst) - meget større end de doser, der typisk anvendes for osteoporose - fordi de har kræft i deres knogler. I disse individer har et lille antal dårlig heling af kæbebenet efter en tandudtrækning eller andre traumer til kæben.

Hvor længe skal du tage et bisphosphonat for osteoporose behandling?

Osteoporose. Osteoporose behandling: medicin kan hjælpe.
Osteoporose. Osteoporose behandling: medicin kan hjælpe.

Op til fem års behandling med bisfosfonater er sikker og effektiv. Den videnskabelige litteratur er fuld af gode undersøgelser af alle bisphosphonat medicin at bevise deres sikkerhed og vise deres effektivitet på at forhindre brud på hoften og rygsøjlen i op til tre til fem år.

Mere end fem års behandling, er der mindre sikkerhed. Der er bare ikke har været mange langsigtede undersøgelser udført. En ting, der er kendt, er dog, at selvom du stopper med at tage medicin, kan dens positive virkninger varer ved. Det er fordi efter at have taget et bisphosphonat for en periode, du opbygger medicinen i din knogle.

På grund af denne dvælende effekt, mener nogle eksperter, er det rimeligt, at kvinder, der klarer sig godt på behandlingen - dem, der ikke har brudt nogen knogler og opretholde knogletæthed - at overveje at tage en ferie fra deres bisfosfonat efter at have taget det i fem år. Men hvis du er i høj risiko for knoglebrud, eller du har meget lav knogletæthed, der tager en pause fra dit osteoporose medicin kan ikke være en god idé.

Hvad sker der, hvis du oplever et brækket ben, mens du tager en osteoporose medicin?

Osteoporose medicin reducere chancen for knoglebrud, men de kan ikke fjerne alle risiko for at bryde en knogle. Hvis du har en fraktur under behandlingen, vil lægen revurdere dig at tjekke for andre problemer, der kan have bidraget til den brækkede knogle.

Afhængigt af resultatet af denne vurdering, kan du være en kandidat til at skifte til en mere aggressiv knogle-bygning behandling såsom parathyreoideahormon fremstillet som teriparatid (Forteo). Denne behandling er typisk forbeholdt kvinder, der er i meget høj risiko - dem med meget lav knogletæthed eller som har haft knoglebrud. Teriparatide har potentiale til at genopbygge knogle og faktisk vende osteoporose, i det mindste noget.

En anden mulighed kunne være at skifte til en nyere type af osteoporose stof kaldet denosumab (Prolia, Xgeva). Denosumab producerer tilsvarende eller bedre resultater sammenlignet med bisfosfonater, men arbejder på en anden måde. Det er leveret via et skud under huden hver sjette måned.

Kan medicin alene held behandle knogleskørhed?

Stol ikke udelukkende på medicin som den eneste behandling for din osteoporose. Denne praksis er også vigtige:

 • Motion. Vægtbærende fysisk aktivitet styrker knogler og forbedrer din balance. Jo mere aktiv og pasform du er som du alder, du jo mindre sandsynligt er til at falde og bryde en knogle.
 • . God ernæring Spis en sund kost og sørge for, at du får nok calcium og D-vitamin være undervægtig eller at miste en masse vægt utilsigtet er forbundet med dårligere knogle sundhed og en højere risiko for knoglebrud - også selvom du tager en bisfosfonat.
 • Op med at ryge. Ryge cigaretter fremskynder knogletab.
 • Begræns alkohol. Hvis du drikker alkohol, overveje at begrænse den til en drink en dag eller mindre i gennemsnit, for optimal sundhed.

Se også