Optic neuritis

Definition

Optic neuritis er en betændelse i synsnerven, bundtet af nervefibre, der overfører visuel information til din hjerne fra øjet. Smerter og midlertidigt tab af synet er almindelige symptomer på synsnervebetændelse.

Optic neuritis. Tab af farvesyn.
Optic neuritis. Tab af farvesyn.

Optisk neuritis normalt udvikler sig i forbindelse med en autoimmun sygdom, der kan udløses af en infektion. I nogle mennesker, tegn og symptomer på synsnervebetændelse kan være en indikation af dissemineret sklerose, en tilstand, hvilket resulterer i inflammation og skader på nerver i hjernen og rygmarven.

De fleste mennesker, der oplever en enkelt episode af optisk neuritis sidst genvinde deres vision. Behandling med steroid medicin kan fremskynde vision bedring efter synsnervebetændelse.

Se også

Symptomer

Optic neuritis normalt påvirker det ene øje, selv om det kan forekomme i begge øjne samtidigt. Optisk neuritis symptomer kan omfatte:

 • Smerte. De fleste mennesker, der udvikler optisk neuritis erfaring øjensmerter, der er forværret af øjenbevægelser. Smerte forbundet med optisk neuritis sædvanligvis topper inden for flere dage.
 • Synstab. Omfanget af synstab forbundet med optisk neuritis varierer. De fleste mennesker oplever i det mindste nogle midlertidig reduktion vision. Hvis mærkbar synstab sker, er det normalt udvikler sig i løbet af timer eller dage, og kan blive forværret af varme eller motion. Synstab kan være permanent i nogle tilfælde.
 • Tab af farvesyn. Synsnervebetændelse ofte påvirker opfattelsen af farver. Du vil måske bemærke, at farverne på objekter, især de røde er midlertidigt vises "udvasket" eller mindre levende end normalt.
 • Blinkende lys. Nogle mennesker med synsnervebetændelse rapport ser blinkende eller flimrende lys.

De tegn og symptomer på synsnervebetændelse kan være tegn på en autoimmun sygdom kaldet multipel sklerose. I 15 til 20 procent af mennesker, der i sidste ende udvikle multipel sklerose, er synsnervebetændelse deres første symptom.

Hvornår skal se en læge
Øjenlidelser kan være alvorlige. Nogle kan medføre, at du permanent miste din vision og nogle er forbundet med andre alvorlige medicinske problemer. Kontakt lægen i følgende situationer:

 • Nye symptomer. Hver gang du har smerter i øjnene eller bemærker en ændring i din vision, lave en aftale for at se din læge.
 • Forværrede symptomer. Hvis du har betændelse i synsnerven og erfaring nyt øjensmerter, nedsat syn eller symptomer, der ikke forbedrer med behandlingen, se din læge.
 • Usædvanlige symptomer. Hvis du har usædvanlige symptomer, herunder følelsesløshed eller svaghed i et eller flere lemmer, som kan være en indikation af en neurologisk lidelse, se din læge.

Se også

Årsager

Den nøjagtige årsag til optisk neuritis er ukendt. Imidlertid er optisk neuritis menes at udvikle sig, når immunsystemet fejlagtigt målretter stof (myelin), der dækker synsnerven, hvilket resulterer i inflammation og skader på myelin. Normalt myelin hjælper elektriske impulser rejse hurtigt langs synsnerven, fra øjet til hjernen. I hjernen er disse elektriske impulser omdannet til visuel information. Optisk neuritis forstyrrer denne proces, der påvirker synet. Det er ikke sikkert, hvad der forårsager dit immunforsvar til at målrette myelin.

Følgende autoimmune sygdomme er ofte forbundet med optisk neuritis:

 • Multipel sklerose. Multipel sklerose er en sygdom, hvor autoimmune system angriber myelinskeden dækker nervefibre i hjernen og rygmarven. Hos mennesker med optisk neuritis, er risikoen for at udvikle dissemineret sklerose efter en episode af optisk neuritis omkring 50 procent over et helt livsforløb. Tilstedeværelsen af ​​hjernelæsioner på MR billeder er også forbundet med en øget risiko. Mennesker med optisk neuritis og abnorme MRI-scanning er langt mere tilbøjelige til at udvikle dissemineret sklerose sammenlignet med personer med normal MR-scanninger.
 • Neuromyelitis optica. Anden autoimmun tilstand, der kan forårsage betændelse i synsnerven er neuromyelitis optica. I denne tilstand, opstår betændelse i synsnerven og rygmarven. Neuromyelitis optica har ligheder med multipel sklerose, men neuromyelitis optica ikke forårsager beskadigelse af nerverne i hjernen så ofte som multipel sklerose gør. Optic neuritis skyldes neuromyelitis optica tendens til at være mere alvorlig end synsnervebetændelse forbundet med dissemineret sklerose.
Forberedelse til din udnævnelse. Neuromyelitis optica.
Forberedelse til din udnævnelse. Neuromyelitis optica.

Andre autoimmune sygdomme, såsom sarcoidosis og systemisk lupus erythematosus, har også været forbundet med optisk neuritis.

Ikke alle potentielle årsager til optisk neuritis er autoimmune sygdomme. Andre faktorer, der har været knyttet til udviklingen af ​​optisk neuritis omfatter:

 • Infektioner. Bakterielle infektioner, herunder borreliose, kat scratch feber og syfilis eller virus som mæslinger, kan fåresyge og herpes forårsage synsnervebetændelse. Desuden kan visse infektioner føre til en form for optisk neuritis kaldet neuroretinitis, som ikke menes at være forbundet med risiko for at udvikle dissemineret sklerose.
 • Kraniel arteritis. Dette er en betændelse i foring af arterierne i dit hoved. Betændte kranielle arterier kan blokere blodtilførslen til dine øjne og hjerne, hvilket kan medføre permanent synstab eller et slagtilfælde. Kraniel arteritis er mest tilbøjelige til at forekomme hos voksne aldre 70 og 80.
 • Lægemidler. Nogle lægemidler har været forbundet med udvikling af optisk neuritis. Et af disse stoffer er ethambutol (Myambutol), som anvendes til behandling af tuberkulose.
 • Strålebehandling. Stråling til dit hoved er en usædvanlig årsag til synsnervebetændelse.

Desuden er enhver proces, der resulterer i inflammation eller kompression af synsnerven, herunder tumorer kan ernæringsmæssige mangler eller toksiner forstyrre nerve evne til at lede elektriske impulser. Dette kan medføre synstab og andre symptomer, der kan ligne synsnervebetændelse.

Risikofaktorer

Risikofaktorer for synsnervebetændelse skyldes autoimmune lidelser omfatter:

 • Age. Synsnervebetændelse kan forekomme i alle aldre, men oftest rammer unge voksne i alderen 20 til 40 år. Den gennemsnitlige alder for debut er omkring 30 år.
 • Sex. Kvinder er mere end dobbelt så tilbøjelige til at udvikle optisk neuritis.
 • Race. Synsnervebetændelse forekommer mere almindeligt i hvide.
 • Genetiske mutationer. Visse genetiske mutationer kan øge din risiko for at udvikle betændelse i synsnerven eller dissemineret sklerose.

Komplikationer

Komplikationer som følge af optisk neuritis kan omfatte:

 • Optic nerveskader. De fleste mennesker har nogle permanente synsnerven skader efter en episode af optisk neuritis, men de kan ikke have nogen symptomer som følge af denne skade.
 • Nedsat synsstyrke. De fleste mennesker genvinde normal eller næsten normalt syn inden for flere måneder, men for nogle mennesker kan synstab fortsætter selv efter den optiske neuritis er forbedret.
 • Bivirkninger af behandlingen. Steroid medicin anvendes til behandling af optisk neuritis kue dit immunforsvar, hvilket får din krop til at blive mere modtagelige for infektioner. Langvarig brug af steroider kan også forårsage udtynding af dine knogler (osteoporose).

Forberedelse til Deres udnævnelse

Hvis du har tegn og symptomer på synsnervebetændelse, kan du først se din praktiserende læge eller en praktiserende læge. Men når du ringer til en aftale, kan du blive henvist straks til en læge, der har specialiseret sig i diagnosticering og behandling af øjensygdomme (øjenlæge).

Fordi udnævnelser kan være kort, og fordi der er ofte en masse jord til at dække, er det en god ide at være godt forberedt. Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at få klar, og hvad de kan forvente fra din læge.

Hvad du kan gøre

 • Skriv ned nogen symptomer, du oplever, og hvor længe. Vær så specifik som muligt at beskrive dine symptomer, herunder hvordan du vil bedømme sværhedsgraden af ​​din synstab og om din visuelle perception af farver har ændret sig.
 • Skriv nede personlige oplysninger, herunder eventuelle senere spændinger eller større liv ændringer.
 • Lav en liste over dine vigtige medicinske oplysninger. Din læge vil gerne vide om nogen seneste smitsomme sygdomme, du har haft, samt eventuelle andre sundhedsmæssige betingelser, som du er blevet diagnosticeret eller behandlet. Også nedskrive navnene på alle receptpligtige og over-the-counter medicin og kosttilskud, som du tager.
 • Tag et familiemedlem eller en ven med. Nogle gange kan det være svært at absorbere alle de oplysninger, du i løbet af en udnævnelse. Nogen, der ledsager kan du huske noget, du gik glip af eller har glemt.
 • Skriv ned spørgsmål at spørge din læge.

Din tid med din læge kan være begrænset, så forbereder en liste af spørgsmål vil hjælpe dig med at få mest muligt ud af din tid sammen. Liste dine spørgsmål fra vigtigst for mindst vigtigt i tilfælde tiden løber ud.

For optisk neuritis, omfatter vigtige spørgsmål at spørge din læge:

 • Hvad er sandsynligvis forårsager mine symptomer?
 • Er der andre mulige årsager?
 • Hvilke former for test skal jeg bruge?
 • Hvilke behandlinger vil du anbefale, hvis nogen?
 • Hvis du anbefale medicin, hvad er de mulige bivirkninger?
 • Hvor fuldt forventer du jeg vil komme, og hvor lang tid vil det tage?
 • Hvordan vil du overvåge mine fremskridt?
 • Er denne betingelse sætte mig i fare for andre medicinske tilstande?
 • Hvordan vil du vurdere min risiko for relaterede forhold?
 • Hvis testen viser, at jeg er en øget risiko for andre medicinske tilstande, er der behandlinger, der kan hjælpe med at reducere min risiko?
 • Er genetiske faktorer i forbindelse med min tilstand? Er mine slægtninge i fare?
 • Vil du anbefale gentest for mine nære familiemedlemmer?
 • Jeg har andre sundhedsmæssige forhold. Hvordan kan jeg bedst håndtere disse betingelser sammen?
 • Er der nogen brochurer eller andet trykt materiale, som jeg kan tage med mig? Hvilke hjemmesider vil du anbefale?

Hvad kan du forvente fra din læge
Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål. Være klar til at besvare dem, kan bestille tid til at gå over punkter, du ønsker at tale mere om. Din læge kan spørge:

 • Hvornår har du først begynder oplever symptomer?
 • Hvordan vil du beskrive dine symptomer?
 • Hvor væsentligt er din vision faldet?
 • Har dine symptomer omfatter at se farver mindre livagtigt?
 • Har dine symptomer ændret eller blevet værre med tiden?
 • Er noget ser ud til at gøre dine symptomer bedre, eller værre, så som anstrengende motion eller et varmt brusebad?
 • Har du bemærket problemer med bevægelse og koordination?
 • Har du bemærket nogen følelsesløshed eller svaghed i dine arme eller ben?
 • Har du for nylig haft nogen infektioner?
 • Er du blevet diagnosticeret eller behandlet for eventuelle andre medicinske tilstande?
 • Har nogen nære slægtninge blevet diagnosticeret med synsnervebetændelse?
 • Har nogen nære slægtninge blevet diagnosticeret med multipel sklerose?

Test og diagnose

Du sandsynligvis se en øjenlæge for en endelig diagnose. Øjenlæge kan udføre følgende synsprøve:

 • En rutinemæssig øjenundersøgelse. Øjet læge vil tjekke dit syn og din evne til at opfatte forskellige farver.
 • Oftalmoskopi. Under denne undersøgelse skinner din læge et klart lys ind i øjet og undersøger de strukturer på bagsiden af øjet. Dette øje test evaluerer den optiske disk, som er det område, hvor synsnerven ind i nethinden i øjet. Den optiske disk bliver opsvulmet i omkring en tredjedel af mennesker med optisk neuritis.
 • Pupil lys reaktion test. Din læge kan flytte en lommelygte foran dine øjne til at se, hvordan dine elever reagerer, når de er udsat for stærkt lys. Elever i øjnene ramt af synsnervebetændelse ikke snøre så meget som dem i sunde øjne gøre, når stimuleret af lys.

Andre test til diagnose optisk neuritis kan omfatte:

 • Visuel respons test (visuel evoked potentialer test). At udføre denne test, du sidder før en skærm, hvor en vekslende skakternet mønster vises. Knyttet til dit hoved er ledninger med små lapper til at optage dine hjernens reaktioner på de visuelle stimuli. Denne type test er i stand til at detektere opbremsning af elektrisk ledning som følge af beskadigede områder på synsnerven.
 • Magnetic resonance imaging (MRI) scanning. En MR-scanning er en test, der bruger et magnetfelt og pulser af radiobølger energi til at gøre billeder af din krop. Under en MRI til at tjekke for optisk neuritis, kan du blive injiceret med en kontrast løsning for at gøre synsnerven og andre dele af din hjerne mere synlige på billederne. En MR-scanning er også vigtigt at fastslå, om der er områder i din hjerne, når myelin er blevet beskadiget (læsioner), der tyder på en høj risiko for at udvikle dissemineret sklerose. En MR-scanning kan også hjælpe udelukke tumorer eller andre forhold, der kan efterligne synsnervebetændelse.
 • Blodprøver. En blodprøve er tilgængelig til at tjekke for antistoffer til neuromyelitis optica. Mennesker med svær synsnervebetændelse kan gennemgå denne test for at afgøre, om de er tilbøjelige til at udvikle neuromyelitis optica. En blodsænkning (ESR) blodprøve bruges til at påvise inflammation opstår i din krop. Denne test kan hjælpe med at afgøre, om synsnervebetændelse skyldes betændte kranielle arterier (kraniel arteritis).

Behandlinger og medicin

Optic neuritis normalt får bedre på egen hånd. I nogle tilfælde er steroid medicin anvendes til behandling af synsnerven, fordi de hjælper med at reducere inflammation i synsnerven. Mulige bivirkninger fra steroidbehandling omfatter vægtøgning, humørsvingninger, dårlig mave og søvnløshed. Hvis du modtager steroider, kan behandlingen omfatte:

 • Intravenøse steroider. Du vil sandsynligvis modtage steroidbehandling ved vene (intravenøst) for et par dage. Intravenøs steroidbehandling kan accelerere vision opsving, men det ser ikke ud til at påvirke det ultimative i hvilket omfang du vil gendanne vision du måske har mistet.
 • Orale steroider. Efter intravenøs steroidbehandling, kan lægen ordinere en oral steroid kaldet prednison for omkring to uger.

I tilfælde, hvor steroidbehandling har undladt og svær synstab fortsætter, kan en behandling kaldet plasma udveksling terapi hjælpe nogle mennesker genvinde deres vision.

Forebyggelse multipel sklerose
Hvis du har betændelse i synsnerven, og du synes at have en høj risiko for at udvikle dissemineret sklerose baseret på dine MRI resultater, kan du drage fordel af medicin, der hjælper med at forhindre multipel sklerose. Disse stoffer omfatter interferon beta-1a (Avonex, Rebif) og interferon beta-1b (Betaseron). Disse injicerbare lægemidler bruges til at forebygge eller forsinke udviklingen af ​​multipel sklerose i mennesker med synsnervebetændelse, der har to eller flere hjernelæsioner tydeligt på MR-scanninger.

Prognose
Prognosen efter optisk neuritis er generelt god. De fleste mennesker genvinde tæt på det normale syn senest 12 måneder efter en episode af synsnervebetændelse.

Personer med multipel sklerose eller neuromyelitis optica kan have en større risiko for tilbagevendende anfald af synsnervebetændelse. Folk uden nogen underliggende forhold kan også have tilbagevendende synsnervebetændelse. Men disse mennesker har generelt en bedre langsigtet prognose for deres vision end folk med multipel sklerose eller neuromyelitis optica.