Nuklear stresstest

Definition

Et atombevæbnet stress test måler blodtilførslen til hjertemusklen både i hvile og under stress på hjertet. Det er udført på samme måde som en rutinemæssig øvelse stress test, men giver billeder, der kan vise områder med lav blodgennemstrømning gennem hjertet og områder af beskadiget hjertemusklen.

Et atombevæbnet stresstest indebærer normalt at tage to sæt billeder af dit hjerte - et sæt under en øvelse stresstest, mens du træner på et løbebånd eller stationær cykel, eller med medicin, der understreger dit hjerte, og et andet sæt, mens du er på hvile. En nuklear stress test bruges til at indsamle oplysninger om, hvor godt dit hjerte arbejder under fysisk aktivitet og i hvile.

Du kan få en nuklear stresstest, hvis din læge har mistanke om du har koronararteriesygdom eller et hjerte problem, eller hvis en øvelse stresstest alene ikke er nok til at fastslå årsagen til symptomer såsom brystsmerter eller åndenød. En nuklear stresstest kan også anbefales for at guide din behandling, hvis du allerede har været diagnosticeret med en hjertesygdom.

Se også

Hvorfor det er gjort

Din læge kan anbefale en nuklear stresstest til:

 • Diagnose koronararteriesygdom. Dine kranspulsårerne er de store blodkar, der forsyner hjertet med blod, ilt og næringsstoffer. Koronar sygdom er en tilstand, der udvikler sig, når disse arterier bliver beskadigede eller syge - som regel på grund af en ophobning af aflejringer kaldet plaques. Hvis du har symptomer som åndenød eller brystsmerter, kan en nuklear stresstest hjælpe med at afgøre, om de er relateret til koronararteriesygdom.
 • Kig på størrelsen og formen på dit hjerte. Billederne fra en nuklear stress test kan vise din læge, hvis dit hjerte er forstørret og kan måle pumpefunktion (uddrivningsfraktion) i dit hjerte.
 • Guide behandling af hjertelidelser. Hvis du allerede har været diagnosticeret med koronararteriesygdom, arytmi eller anden hjertelidelse kan en nuklear stresstest hjælpe din læge finde ud af, hvor godt behandlingen virker for at lindre dine symptomer. Det kan også bruges til at hjælpe med at etablere den rigtige behandling plan for dig ved at bestemme, hvor meget motion din hjerte kan håndtere.

Se også

Risici

Et atombevæbnet stresstest er generelt sikkert, og komplikationer er sjældne. Men som med enhver medicinsk procedure, betyder det indebærer en risiko for komplikationer.

Potentielle komplikationer omfatter:

 • Allergisk reaktion. Det er muligt du kan være allergisk over for det radioaktive farvestof, der er sprøjtet ind i en blodåre i hånden eller armen under en nuklear stresstest.
 • Lavt blodtryk. Blodtrykket kan falde under eller umiddelbart efter træning og forårsage svimmelhed. Det er normalt går væk, når du stopper træningen.
 • Unormal hjerterytme (arytmi). Arytmier anlagt den ved en øvelse stresstest normalt gå væk kort tid efter du stopper træningen. Livstruende arytmier er sjældne og opstår som regel hos personer med svær hjertesygdom.
 • Hjerteanfald (myokardieinfarkt). Selv meget sjældne, er det muligt, at en nuklear stresstest kan forårsage et hjerteanfald.
 • Flushing fornemmelse eller smerter i brystet. Disse symptomer kan opstå, når du får en medicin til at understrege dit hjerte, hvis du er i stand til at udøve tilstrækkeligt. Disse symptomer er normalt kort, men fortæl din læge, hvis du oplever dem.

Se også

Hvordan du forbereder

Nuklear stresstest. Diagnose koronararteriesygdom.
Nuklear stresstest. Diagnose koronararteriesygdom.

Du kan blive bedt om ikke at spise, drikke eller ryge i to timer, før et nukleart stresstest. Du kan tage din medicin som sædvanlig, medmindre din læge fortæller dig at lade være.

Hvis du bruger en inhalator til astma eller andre åndedrætsproblemer, bringe den med dig på prøve. Sørg for, at lægen og sundhedspleje team medlem overvåge din stresstest ved, at du bruger en inhalator.

Slid eller bringe behageligt tøj med dig til motion stresstesten.

Se også

Hvad du kan forvente

Når du ankommer til din nukleare stresstest, din læge beder dig om din sygehistorie, og hvor ofte du typisk motion. Dette hjælper med at fastslå den mængde motion, der er passende for dig under stresstesten.

Under en nuklear stresstest
Før du starter testen, et medlem af din sundhedspleje team placerer klæbrige patches (elektroder) på dit bryst, ben og arme. Elektroderne er forbundet med ledninger til et elektrokardiogram (EKG eller EKG) maskine. Elektrokardiogrammet registrerer de elektriske signaler, der udløser dine hjerteslag. En blodtryksmanchet anbringes på armen for at kontrollere dit blodtryk under testen.

Hvis du ikke til at udøve tilstrækkeligt, kan du blive injiceret med en medicin, der øger blodtilførslen til hjertemusklen - simulerer øvelse - til testen.

Du kan derefter begynde at gå på løbebåndet eller pedalerne den stationære cykel langsomt. Da testen skrider frem,. Hastighed og Stigning på løbebåndet stigninger Et gelænder leveres på løbebåndet, som du kan bruge til balance, men ikke hænge på det stramt, som kan forvrænge resultaterne af testen. På en stationær cykel, øger modstanden, da testen skrider frem, hvilket gør det sværere at cykle.

Længden af ​​testen afhænger af din kondition og symptomer. Målet er at få dit hjerte arbejde hårdt for omkring otte til 12 minutter for at grundigt overvåge dens funktion. Du fortsætte træningen indtil din puls har nået et fastsat mål, du udvikler symptomer, som ikke tillader dig at fortsætte eller advarselsskilte opdages af dem overvåge din test, herunder:

 • Moderat til alvorlig brystsmerter
 • Svær åndenød
 • Unormalt højt eller lavt blodtryk
 • En unormal hjerterytme
 • Svimmelhed

Du kan afbryde prøven på ethvert tidspunkt, hvis du er også ubehageligt at fortsætte træningen.

Injektion af farvestof
Når du har nået din maksimale niveau af motion, et radioaktivt farvestof kaldet thallium eller sestamibi (Cardiolite) injiceres ind i blodbanen gennem en intravenøs (IV) linje, som regel i din hånd eller arm. Dette stof blander sig med dit blod og rejser til dit hjerte. En særlig scanner ligner en X-ray maskine - der registrerer det radioaktive materiale i dit hjerte - skaber billeder af hjertemusklen. Utilstrækkelig blodgennemstrømning til alle dele af dit hjerte vil vise sig som en lysplet på billederne, fordi ikke så meget af det radioaktive farvestof bliver der.

Kig på størrelsen og formen af ​​dit hjerte. Guide behandling af hjertesygdomme.
Kig på størrelsen og formen af ​​dit hjerte. Guide behandling af hjertesygdomme.

Efter træning, vil du blive bedt om at hvile i to til fire timer. I løbet af denne tid, bør du ikke spise eller drikke noget, eller gøre noget anstrengende aktiviteter. Efter dette tidspunkt, vil du have et andet sæt af billeder taget i dit hjerte, mens du ligger på en undersøgelse bordet. Igen vil en tekniker injicere radioaktivt farvestof gennem en IV og vil tage billeder af dit hjerte. Dette andet sæt billeder vil lade din læge sammenligne blodgennemstrømningen gennem dit hjerte, mens du træner, og i hvile.

Efter en nuklear stresstest
Når din nukleare stresstest er færdig, kan du returnere til dine normale aktiviteter for resten af ​​dagen.

Se også

Resultater

Din læge vil drøfte resultaterne af din nukleare stresstest med dig. Dine resultater kunne vise:

 • Normal blodgennemstrømning under træning og hvile. Hvis de oplysninger, der indsamles under dit nukleare stresstest viser din hjertefunktion at være normal i løbet af både motion og hvile, er det usandsynligt, du har koronararteriesygdom. Du må ikke brug for yderligere tests.
 • Normal blodgennemstrømning i hvile, men ikke at udøve. Dette betyder, at en del af din hjertemusklen ikke får nok blod, når du træner eller laver andre anstrengende aktivitet. Dette kan betyde, at du har en eller flere blokerede arterier (koronararteriesygdom).
 • Lavt blodgennemstrømning i hvile og motion. Dette betyder, at en del af dit hjerte ikke får nok blodgennemstrømning på alle tidspunkter, hvilket kan skyldes alvorlig koronararteriesygdom eller forrige hjerteanfald.
 • Mangel af radioaktivt farvestof i dele af dit hjerte. Områder af dit hjerte, som ikke viser det radioaktive farvestof er områder, der har skadet væv (arvæv), af et hjerteanfald.

Hvis dine testresultater viser, at du ikke har nok blodgennemstrømning gennem dit hjerte, kan du blive nødt til at gennemgå koronar angiografi - en test for at se direkte på blodkarrene forsyner dit hjerte. Hvis du har alvorlige blokeringer, kan du bruge en koronar intervention (ballonudvidelse og stent), eller åben hjerteoperation (koronar arterie bypass).

Se også