Nikotinafhængighed

Definition

Nikotinafhængighed - også kaldet tobaksafhængighed - er en afhængighed af tobaksvarer forårsaget af lægemidlet nikotin. Nikotinafhængighed betyder, at du ikke kan stoppe med at bruge stoffet, selvom det volder dig skade.

Nikotinafhængighed. Du kan ikke stoppe med at ryge.
Nikotinafhængighed. Du kan ikke stoppe med at ryge.

Nikotin producerer fysiske og humørændrende effekter i din hjerne, der midlertidigt tiltalende. Disse effekter gør du ønsker at bruge tobak og føre til afhængighed. Samtidig bevirker stoppe tobaksrygning abstinenssymptomer, herunder irritabilitet og angst.

Selvom det er nikotin i tobak, der forårsager nikotinafhængighed, de toksiske virkninger af tobak resultat fra andre stoffer i tobak. Rygere har langt højere satser for hjertesygdomme, slagtilfælde og kræft end ikke-rygere gør.

Uanset hvor længe du har røget, kan rygestop forbedre din sundhed. Mange effektive behandlinger for nikotinafhængighed er til rådighed til at hjælpe dig med at administrere tilbagetrækning og stoppe med at ryge for godt. Spørg din læge om hjælp.

Se også

Symptomer

Hos nogle mennesker kan bruge ethvert beløb af tobak hurtigt føre til nikotinafhængighed. Tegn på, at du kan blive afhængige, omfatter:

 • Du kan ikke stoppe med at ryge. Du har gjort en eller flere alvorlige, men forgæves forsøg på at stoppe.
 • Du oplever abstinenssymptomer, når du forsøger at stoppe. Dine forsøg på standsning har forårsaget fysiske og humør-relaterede symptomer, såsom stærke cravings, angst, irritabilitet, rastløshed, koncentrationsbesvær, nedtrykthed, frustration, vrede, øget sult, søvnløshed, forstoppelse eller diarré.
 • Du holder rygning trods sundhedsproblemer. Selvom du har udviklet problemer med dine lunger eller dit hjerte, har du ikke været i stand til at stoppe.
 • Du giver op sociale og rekreative aktiviteter for at ryge. Du kan holde op med at gå til røgfri restauranter eller stoppe samvær med visse familiemedlemmer eller venner, fordi du ikke kan ryge på disse placeringer eller situationer.

Hvornår skal se en læge
Du er ikke alene, hvis du har prøvet at stoppe med at ryge, men har ikke været i stand til at stoppe for godt. De fleste rygere gør mange forsøg på at stoppe med at ryge, før de opnår stabil, langsigtet afholdenhed fra at ryge.

Du er mere tilbøjelige til at stoppe for godt, hvis du følger en behandlingsplan, der omhandler både det fysiske og adfærdsmæssige aspekter af nikotinafhængighed. Bruge medicin og arbejder med en tobak behandling specialist i væsentlig grad vil øge dine chancer for succes.

Spørg din læge til at hjælpe dig med at udvikle en behandling plan, der virker for dig, eller at rådgive dig om hvor du kan få hjælp til at stoppe med at ryge.

Årsager

Nikotin er det stof i tobak, der holder dig rygning. Nikotin er meget vanedannende, når den leveres til lungerne ved at indånde tobaksrøg. Det øger frigivelsen af ​​hjernen kemikalier kaldet neurotransmittere, som hjælper med at regulere humør og adfærd. En af disse neurotransmittere er dopamin, som kan forbedre dit humør og aktivere følelser af glæde. Oplever disse effekter fra nikotin i tobakken er hvad der gør tobak så vanedannende.

Nikotinafhængighed indebærer adfærdsmæssige såvel som fysiske faktorer. Adfærd og køer, som du kan associere med rygning omfatter:

 • Visse tidspunkter af dagen, såsom første ting om morgenen, med morgen kaffe eller i pauserne på arbejdet
 • Efter et måltid
 • Indtagelse af alkohol
 • Visse steder eller venner
 • Taler i telefon
 • Stressende situationer eller når du føler dig nede
 • Synet eller duften af ​​en brændende cigaret
 • Køre din bil

At overvinde din afhængighed af tobak, er du nødt til at beskæftige sig med den adfærd og rutiner, som du forbinder med rygning.

Risikofaktorer

Enhver, der ryger eller bruger andre former for tobak er i fare for at blive afhængig. Faktorer, som påvirker nikotinafhængighed omfatter:

 • Genetik. Generne du arver spille en rolle i nogle aspekter af nikotinafhængighed. Sandsynligheden for, at du vil begynde at ryge og holde rygning kan delvis arvet - genetiske faktorer kan påvirke, hvordan receptorer på overfladen af ​​din hjernens nerveceller reagere på høje doser af nikotin leveret af cigaretter.
 • Hjem og peer indflydelse. Børn, der vokser op med forældre, der ryger, er mere tilbøjelige til at blive rygere. Børn med venner, der ryger også er mere tilbøjelige til at prøve cigaretter. Tyder på, at rygning er vist i film og på internettet kan tilskynde unge til at ryge.
 • Alder. De fleste mennesker begynder at ryge i løbet af barndommen eller teenage år. Den yngre du begynder at ryge, jo større chance for, at du vil blive en storryger som voksen.
 • Depression eller anden psykisk sygdom. Folk, der har depression, skizofreni, post-traumatisk stress disorder (PTSD) eller andre former for psykisk sygdom er mere tilbøjelige til at være rygere.
 • Stofbrug. Folk, der misbruger alkohol og ulovlige stoffer er mere tilbøjelige til at være rygere.

Komplikationer

Tobaksrøg indeholder mere end 60 kendte kræftfremkaldende kemikalier og tusindvis af andre skadelige stoffer. Endda "alle naturlige" eller naturlægemidler cigaretter har kemikalier, som er skadelige for dit helbred. Når du inhalerer tobaksrøg, du tager i disse kemikalier, som når de fleste af kroppens vitale organer.

Rygning skader næsten ethvert organ i kroppen, og mere end 60 procent af folk, der holder ryge vil dø på grund af det. Kvindelige rygere er nu på lige risiko for mænd rygere for at dø af sygdomme, der skyldes brug af tobak. De negative sundhedsmæssige virkninger omfatter:

 • Lungekræft og andre lungesygdomme. Rygning forårsager næsten 9 ud af 10 lungekræft tilfælde, samt andre lungesygdomme, såsom emfysem og kronisk bronkitis. Rygning er også gør astma værre.
 • Andre kræftformer. Rygning er en væsentlig årsag til kræft i spiserøret, strube, hals (svælg) og mund og er relateret til kræft i blæren, pancreas, nyre og livmoderhalsen, og nogle leukæmier.
 • Hjerte-og kredsløbssygdomme problemer. Rygning øger din risiko for at dø af hjerte og blodkar (kardiovaskulære) sygdomme, herunder hjerteanfald og slagtilfælde. Selv rygning kun 1-4 cigaretter dagligt øger din risiko for hjertesygdomme. Hvis du har hjerte-karsygdomme, såsom hjertesvigt, rygning forværrer din tilstand. Men rygestop nedsætter din risiko for at få et hjerteanfald med 50 procent i det første år.
 • Diabetes. Rygning øger insulinresistens, som kan sætte scenen for udviklingen af type 2 diabetes. Hvis du har diabetes, kan ryge fremskynde udviklingen af ​​komplikationer, såsom nyresygdom og øjenproblemer.
 • Øjenproblemer. Rygning kan øge din risiko for alvorlige øjenproblemer som grå stær og tab af synet fra makuladegeneration.
 • Infertilitet og impotens. Rygning øger risikoen for infertilitet hos kvinder og risikoen for impotens hos mænd.
 • Graviditet og nyfødte komplikationer. Mødre, der ryger, mens gravid ansigt en højere risiko for abort, for tidlig fødsel, lavere fødselsvægt og vuggedød (SIDS) i deres nyfødte.
 • Forkølelse, influenza og andre sygdomme. Rygere er mere tilbøjelige til at luftvejsinfektioner, som forkølelse, influenza og bronkitis.
 • Svækket sanser. Rygning deadens dine sanser af smag og lugt, så maden er ikke så appetitvækkende.
 • Tænder og tandkødssygdomme. Rygning er forbundet med en øget risiko for at udvikle betændelse i tandkødet (gingivitis) og en alvorlig tyggegummi infektion, der kan ødelægge den støtteordning for tænder (parodontitis).
 • Fysiske udseende. Kemikalierne i tobaksrøg kan ændre strukturen af din hud, der forårsager for tidlig aldring og rynker. Rygning er også gule tænder, fingre og negle.
 • Risici til din familie. Nonsmoking ægtefæller og partnere af rygere har en højere risiko for lungekræft og hjertesygdomme sammenlignet med folk, der ikke bor sammen med en ryger. Hvis du ryger, vil dine børn være mere tilbøjelige til SIDS, forværret astma, øre infektioner og forkølelser.

Se også

Forberedelse til Deres udnævnelse

Vil du sandsynligvis starte med at se din primære sundhedstjeneste læge eller en praktiserende læge. Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at få klar, og hvad de kan forvente fra din læge.

Hvad du kan gøre
For at blive klar til din udnævnelse:

 • Overvej din rygning udløser. Nævn de omstændigheder, når du er mest tilbøjelige til at række ud efter en cigaret. I hvilke situationer er rygning blevet et ritual? Er der nogen situationer, hvor du er mindre tilbøjelige til at ryge?
 • Liste nogen fysiske symptomer, du har haft, som kan være relateret til rygning. Medtag den tid, du har haft hver enkelt.
 • Liste centrale personlige oplysninger. Medtag eventuelle vigtige påvirkninger eller nyere liv ændringer.
 • Lav en liste over alle lægemidler, du tager. Medtag eventuelle vitaminer, urter eller andre kosttilskud, samt dosering.
 • Tag et familiemedlem eller en ven med, hvis det er muligt. Nogle gange kan det være svært at opsuge alle de oplysninger fremkommet under en udnævnelse. Nogen, der ledsager kan du huske noget, du gik glip af eller har glemt.
 • Lav en liste over spørgsmål at spørge din læge. Liste dine spørgsmål fra vigtigst for mindst vigtigt i tilfælde tiden løber ud.
Forberedelse til din udnævnelse. Du oplever abstinenssymptomer, når du forsøger at stoppe.
Forberedelse til din udnævnelse. Du oplever abstinenssymptomer, når du forsøger at stoppe.

For nikotinafhængighed, omfatter nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din læge:

 • Tror du rygning kan være årsag eller forværring mine andre helbredsproblemer?
 • Er der stadig tid for mit helbred til at nyde godt rygestop?
 • Hvilke behandlingsmuligheder synes mest sandsynligt til at hjælpe i min situation?
 • Hvad skal jeg gøre for at begynde at få klar?
 • Kan du henvise mig til en specialist, der kan hjælpe mig stoppe med at ryge?

Tøv ikke med at stille spørgsmål under din udnævnelse.

Hvad kan du forvente fra din læge
Være klar til at besvare spørgsmål kan lægen bede reserver tid til at gå over alle punkter, du ønsker at bruge mere tid på. Nogle spørgsmål kan lægen spørge indeholde:

 • Hvor mange cigaretter ryger du om dagen? Hvor hurtigt efter at vågne ryger du?
 • Har du tidligere prøvet at stoppe med at ryge? Hvis ja, skete hvad? Hvad virkede? Hvad virkede ikke?
 • Hvad motivere dig til at stoppe med at ryge nu?
 • Har du nogen fysiske helbredsproblemer, såsom hjertesygdomme eller diabetes, som du har mistanke er relateret til rygning?
 • Er der familiemedlemmer eller kollegaer, der ryger med dig?
 • Har du nogen livsstil begrænsninger relateret til rygning, såsom vanskeligheder dyrker sport eller laver andre fysiske aktiviteter?
 • Har rygning forårsagede problemer på arbejdet eller i dine relationer?
 • Har du nogen psykiske problemer, såsom depression eller angst?
 • Hvad er dine største hindringer for at stoppe rygning?
 • Vil dine kære understøtte din indsats for at stoppe med at ryge?
 • Hvor sikker er du, at du vil være i stand til at stoppe?

Test og diagnose

Din læge kan bede dig spørgsmål eller har du udfylde et spørgeskema for at få en fornemmelse af, hvor afhængig du er på nikotin. Jo flere cigaretter du ryger hver dag, og jo før du ryger efter opvågning, jo mere afhængige du er. At kende din afhængighed vil hjælpe din læge afgøre den bedste behandling plan for dig.

I at diagnosticere nikotinafhængighed, kan lægen overveje kriterier i Diagnostiske og Statistiske Manual of Mental Disorders (DSM), som offentliggøres af Den Europæiske Psychiatric Association. Denne manual bliver brugt af mental sundhed udbydere til at hjælpe dem med at diagnosticere betingelser og af forsikringsselskaber til at tilbagebetale til behandling.

Behandlinger og medicin

Rygning er den mest forebygges dødsårsag i USA Dit helbred vil gavne næsten øjeblikkeligt, hvis du stopper med at ryge. Yngre rygere, der stopper kan have en normal forventet levetid, og endnu ældre rygere, der stopper føje år og kvalitet til deres forventede levetid.

Ifølge en rapport fra Surgeon General, et år efter afslutning, dråber din risiko for et hjerteanfald kraftigt. Efter to til fem år, kan din slagtilfælde risikoen reduceres til, at en ikkeryger. Og ved 10 år, kan risikoen for kræft reduceres til omkring halvdelen af ​​en ryger.

Ligesom de fleste rygere, har du sikkert lavet mindst ét ​​alvorligt forsøg på at stoppe. Men det er sjældent at stoppe med at ryge på dit første forsøg - især hvis du forsøger at gøre det uden hjælp. Du er meget mere tilbøjelige til at stoppe, hvis du bruger medicin og rådgivning, som begge er vist sig effektive, især i kombination.

Medicin
Mange behandlinger, herunder nikotinerstatningsterapi og ikke-nikotin medicin, er blevet godkendt som sikker og effektiv i behandling af nikotinafhængighed. Brug af flere end én medicin kan hjælpe dig med at få bedre resultater. For eksempel kan kombinere en længere virkende medicin med en korttidsvirkende nikotinplastre produkt være gavnligt. Tal med din læge om den rigtige behandling for dig.

Hvis du er gravid eller ammer, du ryger færre end 10 cigaretter om dagen, eller du er under 18 år, så tal med din læge, før du tager nogen over-the-counter nikotinsubstitution produkter.

Nicotinerstatningsprodukter
Nicotinerstatningsprodukter giver dig nikotin uden andre skadelige kemikalier i tobaksrøg. Mange mennesker tror fejlagtigt, at nikotin forårsager kræft, men det er ikke tilfældet.

Nikotinsubstitution medicin, herunder patches, gummi, sugetabletter, næsespray og inhalator, kan hjælpe med at lindre svære abstinenssymptomer og cravings. Det bedste tidspunkt at begynde at bruge nikotinplastre medicin er på den dato, du har indstillet til at stoppe med at ryge. Nogle rygere starter tidligere for at begrænse rygning på deres vej til at stoppe helt.

De fleste nikotinsubstitution produkter er tilgængelige over-the-counter:

 • Nikotin plaster (Nicoderm CQ, Habitrol, andre). Plasteret leverer nikotin gennem huden og ind i din blodbanen. Du bærer et nyt plaster hver dag. Behandlingen periode normalt varer i otte uger eller længere. Hvis du ikke har været i stand til at stoppe med at ryge helt efter to uger eller deromkring af behandlingen, så spørg din læge om hjælp til at justere dosis af plaster eller tilføje en anden medicin.
 • Nikotintyggegummi (Nicorette, andre). Denne tyggegummi leverer nikotin til blodet gennem foring af munden. Den er tilgængelig i en 2-milligram (mg) dosis for regelmæssige rygere og en 4 mg dosis for storrygere. Nikotintyggegummi er ofte anbefales at bremse cravings. Tyg tyggegummi for et par gange, indtil du føler en mild snurren eller pebret smag, så parkere tyggegummi mellem din kind og gumline i flere minutter. Denne tygge og parkering gør nikotin gradvist absorberet i din blodbanen. Undgå at drikke eller spise lige før, mens du bruger eller lige efter nikotin tyggegummi. Målet er at reducere mængden og eliminere behovet for gummiet i omkring tre måneder.
 • Nikotintabletter (commit, Nicorette mini sugetablet). Denne sugetablet opløses i munden og ligesom nikotin tyggegummi, leverer nikotin gennem foring af munden. De sugetabletter fås i en 2 mg dosis for regelmæssige rygere og en 4 mg dosis for storrygere. Placer sugetablet i munden mellem din gumline og kind eller under tungen og lad det opløses. Du starter med en sugetablet hver en til to timer, og gradvist øge tiden mellem sugetabletter. Undgå at drikke noget lige før, mens du bruger eller lige efter sugetablet.

Disse nikotinsubstitution produkter er tilgængelige ved recept:

 • Nikotin næsespray (Nicotrol NS). Den nikotin i dette produkt, sprøjtes direkte ind i hvert næsebor, absorberes gennem din nasal membraner i dine blodkar. Næsesprayen leverer nikotin en smule hurtigere end tyggegummi, pastiller eller plaster, men ikke så hurtigt som ryger en cigaret. Det er normalt ordineret til tre måneders perioder i op til seks måneder. Bivirkninger kan omfatte nasal irritation.
 • Nikotin inhalator (Nicotrol). Denne enhed er formet noget som en cigaret holder. Du røgsky på det, og det leverer nikotin damp i munden. Du absorbere nikotin gennem foret i munden, hvor den så kommer ind i blodbanen. Almindelige bivirkninger er mund eller hals irritation og lejlighedsvis hoste.

Ikke-nikotin medicin
Medicin, der ikke indeholder nikotin omfatter:

 • Bupropion (Zyban, Wellbutrin). Den antidepressive lægemiddel bupropion øger niveauet af dopamin og noradrenalin, hjernen kemikalier, der også fremmes af nikotin. Bupropion kan ordineres sammen med et nikotinplaster. Typisk vil lægen råde dig til at starte bupropion en uge før du stoppe med at ryge. Bupropion har den fordel af at hjælpe til at minimere vægtøgning efter du stoppe med at ryge. Bivirkninger kan omfatte søvnforstyrrelser og mundtørhed. Hvis du har en historie af krampeanfald eller alvorlige hovedtraume, såsom en kraniebrud, bør du ikke tage dette lægemiddel.
 • Vareniclin (Champix). Denne medicin virker på hjernens nikotin receptorer, faldende abstinenssymptomer og reducere følelser af glæde du får fra at ryge. Typisk vil lægen råde dig til at starte vareniclin en uge før du stoppe med at ryge. Potentielle bivirkninger omfatter kvalme, hovedpine, søvnløshed og livagtige drømme. Sjældent har vareniclin blevet forbundet med alvorlige psykiatriske symptomer, såsom nedtrykthed, agitation og selvmordstanker.
 • Nortriptylin (pamelor). Denne tricykliske antidepressiva har vist sig at hjælpe rygerne stoppe. Det virker ved at øge niveauet af hjernens neurotransmitter noradrenalin. Det kan ordineres, hvis andre medikamenter for at stoppe brugen af ​​tobak ikke hjælper. Bivirkninger kan omfatte mundtørhed.

Rådgivning, støttegrupper og andre programmer,
Ved at kombinere medicin med adfærdsmæssige rådgivning giver de bedste chancer for at etablere langsigtede rygning afholdenhed. Medicin hjælper dig med at håndtere abstinenssymptomer, mens adfærdsmæssige behandlinger hjælpe med at udvikle de færdigheder, du har brug for at undgå tobak i det lange løb. Jo mere tid du tilbringer med en rådgiver, jo bedre bliver dine behandlingsresultater være.

Flere typer af rådgivning og støtte kan hjælpe med at stoppe rygning:

 • Telefonisk rådgivning. Ligegyldigt hvor du bor, kan du drage fordel af telefonens rådgivning for at hjælpe dig med at give op tobak. Hver stat i USA har en telefon afslutte linje, og nogle har mere end én. For at finde mulighederne i din tilstand, så ring 800-QUIT-NOW (800-784-8669).
 • Individuel eller gruppe rådgivning program. Din læge kan anbefale lokale støttegrupper eller en behandling program, hvor rådgivning er leveret af en tobak behandling specialist. Rådgivning hjælper dig med at lære teknikker til at forberede til at stoppe rygning og giver støtte til dig i løbet af processen. Mange hospitaler, sundhedspleje planer, sundhedspersonale og arbejdsgivere tilbyde behandlingsprogrammer eller har tobak behandling specialister, der er certificeret til at yde behandling til nikotinafhængighed. Nicotine Anonymous grupper findes i mange steder for at yde støtte til rygere forsøger at holde op. Nogle medicinske centre giver boligområder behandlingsprogrammer - den mest intensive behandling til rådighed.
 • Internet-baserede programmer. Adskillige hjemmesider tilbyder støtte og strategier for folk, der ønsker at stoppe med at ryge. BecomeAnEX er gratis og giver information og teknikker samt blogs, samfund fora, spørg eksperten og mange andre funktioner. Sms-tjenester, herunder personlige påmindelser om et ryge-plan, der også kan vise sig nyttige.

Metoder til at undgå
Der er ikke noget videnskabeligt bevis for, at disse produkter arbejde for at hjælpe stoppe med at ryge, og lidt er kendt om deres sikkerhed.

 • Produkter, der hævder at afskrække ryge. Dette omfatter produkter, der ændrer smagen af tobak, til særlige diæter bremse nikotin cravings og vitamin kombinationer markedsføres som rygestop hjælpemidler.
 • Urter og kosttilskud. Homøopatiske hjælpemidler og naturlægemidler kosttilskud er ikke reguleret af Food and Drug Administration (FDA), så de ikke behøver at bevise deres effektivitet eller sikkerhed.
 • Nikotin slikkepinde og balsam. Nikotinholdige produkter salicylat er ikke godkendt af FDA, og disse produkter udgøre en risiko for utilsigtet brug af børn.
 • Elektroniske cigaretter (e-cigaretter). Flavored tåge indeholdende nikotin, der ligner røg pustede gennem et system, der ligner en cigaret. Spørgsmål eksisterer om sikkerheden af ​​e-cigaret damp og mængden af ​​forudsat nikotin.
 • Hypnose. Selv om der ikke beviser understøtter brugen af hypnose i rygestop, nogle mennesker siger, at de finder det nyttigt. Hvis du vælger at forfølge hypnose, så tal med din læge om at finde en velrenommeret hypnoterapeut.

Tobak i enhver form er ikke sikkert. Dette omfatter anvendelse af:

 • Opløselige tobaksvarer. Tobakspunge, sugetabletter, strimler eller andre produkter indeholder små mængder af tobak og nikotin du holde eller opløse den i munden. Disse tobaksvarer anvendes af rygere på steder, hvor rygning ikke er tilladt. Der er ingen beviser, de vil hjælpe dig med at stoppe med at ryge, og lidt er kendt om deres sundhedsmæssige effekter.
 • Røgfri tobak og snus (snus). Disse produkter indeholder nikotin i mængder svarende til cigaretter og øge din risiko for mund og hals kræft, tand og tyggegummi sygdomme, og andre sundhedsproblemer.
 • Rør og cigarer. Disse produkter har lignende, om end mindre hyppige, sundhedsrisici som cigaretter, og de ​​er ikke et sikkert alternativ.
 • Vandpiberne (narghiles). Disse er vandrør, der brænder tobak, og røgen inhaleres gennem en slange. De er ikke sikrere end cigaretter. Vandet ikke bortfiltrere toksiner i røgen, og vandet og røret har en risiko for overførsel af infektioner.
 • Flavored cigaretter. Clove cigaretter (kreteks) samt aromatiseret cigaretter (bidis) bærer samme sundhedsrisici som ryge almindelige cigaretter, og kan medføre yderligere sundhedsproblemer. Selv om de ikke er lovligt i Europa, de er stadig til rådighed i nogle lande.

Se også

Livsstil og hjem retsmidler

Det er vigtigt at have en plan for styring af nikotin abstinenssymptomer. Abstinenssymptomer er normalt de mest intense i den første uge efter at du stopper med at ryge. De kan fortsætte i adskillige uger med faldende intensitet.

Selv om de fleste nikotinabstinenserne passere inden for en måned, kan du lejlighedsvis opleve en stærk trang eller trang til at ryge måneder efter stop. Udløser eller køer, der var forbundet med din rygning kan fremprovokere disse drifter eller cravings.

Her er hvad du kan gøre for at hjælpe med at styre nikotin abstinenssymptomer:

 • Motion regelmæssigt. Regelmæssig fysisk aktivitet har vist sig at reducere abstinenssymptomer og hjælpe folk holder op med at ryge. Motion hjælper også undgå potentielle vægtøgning ofte er forbundet med at stoppe.
 • Vente ud cravings. Cravings eller opfordrer normalt vare mindre end fem minutter. Vaske, gå en tur eller har en sund snack, såsom gulerødder, et æble eller solsikkefrø, som vil holde din mund travlt. Fortsætte noget, der holder dine hænder travlt, og før du ved af det, bliver trangen er gået. Sørg for at du slippe af tobak leverancer, når du beslutter dig for at holde op. Må ikke gemme en just-in-case pack.
 • Identificer rationaliseringer. Hvis du finder dig selv at tænke, "Jeg vil bare ryge en til at komme igennem denne hårde tid" eller "Just vil man ikke ondt," genkende det som et budskab, der kan afspore din plan. Gennemgå dine grunde til at holde op, og erstatte den tanke med noget positivt til at understøtte dit standsning.
 • Tal med en støtteperson. Hvis du føler dig angst eller deprimeret eller har brug for opmuntring, kan en støtteperson hjælpe dig igennem en vanskelig attrå.
 • Undgå højrisikosituationer. Kend din udløser, og holde sig væk fra mennesker, steder og situationer, der friste dig til at ryge.
 • Vær realistisk omkring energi og tid, det tager at stoppe med at ryge. Juster din tidsplan til en lettere arbejdsbyrde. Tag dig tid til at gøre noget sjovt eller bare slappe af.
 • Spis regelmæssige, sunde måltider. Medtag masser af frugt og grøntsager, og drikker mere vand.

Se også

Håndtering og støtte

At bo røgfrit i det lange løb, overveje disse tips:

 • Forblive motiveret. Beslut dig for at holde op, vælge en dato og oprette en plan for at gøre det ske. Start med at tænke på de blandede følelser, du måtte have om rygning. Så lave en liste over dine grunde til rygestop.
 • Må ikke få modet, hvis du slip. Husk, det er almindeligt at udløbe, og nogle gange tilbagefald. Men dit mål er ingen rygning på alle - selv lys eller lejlighedsvis rygning er farligt. Du kan lære af tidligere erfaringer om, hvad der kan have ført til en bortfalder eller tilbagefald. Bevæbnet med denne viden, vil du være stærkere i løbet af din næste forsøg.
 • Identificer dine vigtigste rygning udløser og udfordringer. Dette vil hjælpe dig med at løse problemer, og har en plan til at håndtere højrisikosituationer.
 • Søge støtte. Social støtte er nøglen til at opnå en stabil og solid, røgfrit liv. Spørg din familie, venner og kollegaer for støtte og opmuntring. Være direkte og lad dem vide hvad der specifikt hjælper dig mest.
 • Øv positiv selv-snak. Tænk på en eller to sætninger til at bruge flere gange for opmuntring, såsom "Jeg er taknemlig for at være røgfri."
 • Set røgfri grænser. Hvis der er en anden ryger i din husstand, sætte grænser ved at gøre dit hjem og bil røgfri. Spørg ryge medarbejdere ikke at tilbyde dig en røg eller invitere dig udenfor for en røg pause.
 • Jævnligt de fordele, du får fra at holde op. Kortsigtede fordele omfatter vejrtrækning lettere, spare penge og have bedre ildelugtende tøj. Langsigtede fordele omfatter en lavere risiko for sygdom, øget chancerne for en længere levetid og et sundere miljø for din familie. Tilføj op, hvor mange penge du har sparet.
 • Undgå alkohol. Drinking er en højrisiko-situation. Undgå at drikke situationer, indtil du er sikker på, at du kan forblive røgfri.
 • Beløn ​​dig selv. Købe et magasin, skal du gå til parken, møde en ven til frokost eller tage en klasse.

Forebyggelse

Den bedste måde at forebygge tobaksafhængighed er ikke at ryge i første omgang. Den bedste måde at forhindre dine børn fra at ryge er ikke at ryge selv. Hvis du er en forælder, der ryger, de yngre dine børn er, når du afslutter, jo mindre sandsynligt er det at blive rygerne selv.

Selv hvis du ikke ryger, her er nogle ting, du kan prøve som forælder:

 • Fremme røgfrie miljøer. Support lovgivning for at gøre alle arbejdspladser røgfri. Tilskynde røgfri offentlige steder, herunder restauranter eller andre steder, hvor din teenager kan arbejde.
 • Support lovgivning for at øge afgifterne på tobaksvarer. Højere priser afskrække teenagere fra at begynde at ryge. Højere priser på tobaksvarer, kombineret med røgfri arbejdsplads love, er de mest effektive offentlige sundhedspolitik at begrænse rygning hos voksne, og forhindre, at unge fra nogensinde at starte.
 • Tal med dine teenagere. Spørg, om deres venner ryger. De fleste teenagere røg deres første cigaret med en ven, der allerede ryger. Lad dit barn vide, at andre former for tobak, herunder cigarer og røgfri tobak, også bære betydelige sundhedsmæssige risici.
 • Lær, hvad dine børn synes om rygning. Bed dem om at læse denne artikel, så du kan diskutere det sammen. Du kan være en stor indflydelse på, om dine børn ryger, på trods af hvad de ser i film og på internettet.
 • Hjælp dine børn udforske personlige følelser. Brug nonjudgmental spørgsmål og øve med dem, hvordan de kunne håndtere vanskelige situationer i forbindelse gruppepres og rygning.
 • Bemærk de sociale konsekvenser. Mind din teenager, at rygning giver dig dårlig ånde og gør dit hår og tøj lugt.
 • Arbejd med dine skoler. Bliv aktiv i lokalsamfundet og skole rygestop.

Se også